Ahmet DEMİRKAYA


Türkiye Yüzyılı


Geçen yazdığımız emeklilikle ilgili yazı bir hayli rağbet gördü. Sen yazdın cumhurbaşkanı dikkate aldı diyenler oldu. Keşke % 50-60 yazsaydın diyenler oldu. Fakat şunu bilmelisiniz ki sadece benim yazımla değil toplumsal refleksleri de gördüler. Benim zamlar konusundaki görüşüm net ve daha önce de bu köşeden yazdım. Asgari ücret, çalışanların ücretleri ile memur ve emekli maaş ücretlerine aşırı zam yapılmasına karşıyım. Zira devletin kasasından çıkan para piyasadaki çarkın dönüşünde en önemli faktör. 

Bakmayın siz işveren kesiminin istemezük edebiyatlarına. Bu ülkede en baba vergiyi yine ücretli çalışanlar ödüyor. Ödememek veya ödeyememek gibi bir durum söz konusu değil. Aybaşı geldi mi maaşından tıkır tıkır kesilir. Üstelik iğneden ipliğe aldığı her ürünün de vergisini öder. Ücretli çalışanların bundan gocunduğu veya şikâyeti söz konusu bile değil. Asıl serzenişleri toplanamayan vergiler. Bir de emeğinin karşılığını tam alamaması. Özellikle devlette ehliyet-liyakat konularına girmiyorum bile. Hepsi de işe girene kadar ehliyet ve liyakat sahibi. Ne oluyorsa işe başladıktan sonra oluyor. 
Şimdi ücretlilerin şikayetçi olmamalarının nedenini açıklayacağım ama lütfen bunu siyasi bir görüş olarak görmeyin. Türkiye gerçekleri bunlar. Zira ücret ve vergi politikaları bu milletin her zamanki makus talihi. Değişmedi, değişecek gibi de görünmüyor. Ancak ne var ki son yılların en önemli yatırımları da bu iktidar tarafından yapıldığı bir gerçek. Ortalıkta siyaset uzmanıyım diye geçinen sözde gazetecilerin de algı senaryolarına itibar etmeyin. Gaz öyle bulununca hemen evlere verilebilen bir şey değil. Yaptığı da gevezelikten başka bir şey değil. 

Geçtiğimiz günler de Haber Türk’ten Kübra Par ve Mehmet Akif Ersoy’un enerji ve tabi kaynaklar bakanı Fatih dönmez ile Filyos gaz tesislerinde yaptığı yayını izledim. Sayın Dönmez 2018 de hidrojen yakıt pilleri projesi kapsamında Ankara’ya görevli geldiğimde görüştüğümüz beyefendi bir şahsiyet. Temelden gelen ehliyet ve liyakat sahibi olduğu kadar konulara da hakim birisi. O dönemde bakanlığa atanana kadar bakanlığın müsteşarı idi. 

Gelelim Filyosdaki gaz tesislerine. Türkiye’nin enerjideki bağımsızlığına gönülden biri olarak tesislere hayran kalmamak elde değil. Çok ilginç ki ilçenin nüfusu yaklaşık 3 bin civarında tesiste çalışan sayısı ise 8 bin civarında. Daha ilginç olanı ise yabancı çalışan mühendislerin bazıları da buranın geleceğinde umut görmüş olacak ki Türk vatandaşlığına geçmişler. Gerisi zaten hepsi bizim vatandaşlarımız olan mühendis ve diğer çalışanlar. Burada bir ayrıntıyı da konu hakkında bilgi sahibi olan biri olarak şunu söylemek isterim. Evet belki bu çalışmada yabancıların katkıları da büyük. Ancak ne var ki hani şu dillere pelesenk liyakat var ya o kolay elde edilen bir şey değil. Bence gaz kadar önemli olan bir şey varsa o da bu tür tesislerde yetişen elemanlarımızın olması. Alın size liyakat.

Konuya bağlantılı olan petrol ve doğal gaz arama gemilerinden bahsetmiyorum bile. Bunlar da ülkenin en önemli kazanımlarından. Ancak ne var ki bunların haricinde TCG amiral gemisi savunma sanayin de en önemli atılımlardan birisi. Buna gemi demekte doğru değil aslında, ülkenin birçok ilçesinden bile büyük bir ilçe. Bunun da yerli öz kaynaklarımızla üretiliyor olması da enerji de ve savunma sanayinde geldiğimiz noktanın işareti. İHA’lar, SİHA’lar, Sefer füzesi Kızıl elma gibi kendi savunma araçlarını yapıyor olmamız da ülke güvenliğinin önemli kilometre taşları olduğu bir gerçek. 

Onca ekonomik krizlere rağmen vatandaş vergilerinin nereye gittiğini az buçuk görüyor ve çalışanların çoğu bu nedenle devletine fazla kem gözle bakmıyor. Yeri gelmişken şunu da ifade edeyim ki üçüncü dünya diye tanımlanan bir ülkeyi yönetmek ve bulunduğu konumdan çıkarmak için çalışmak oldukça zor bir görev. Böyle devasa tesisler kurup eleman yetiştirildiği gibi işe yaramaz birçok vatandaşına da iş imkânı sunmak o kadar kolay olmasa gerek. 

Acı ama gerçek olanda bu. Her ne kadar işe yaramasalar da onlar da vatandaş ve onların da devletinden beklentileri var. Devlet bu tür vatandaşlarını da kurumlarında çalıştırmak zorunda. Aslında bu bazı kendini bilmez bürokratların da eline verilmiş bir koz oluyor. Onlar da bu kozu kötüye kullanabiliyorlar. Eğer kamu kurumlarında işe yaramayan eleman çalıştırılıyorsa bu bürokratların da bunda payı büyük. E canım devlette bürokratlarını iyi seçsin demeyin, kavun değil ki koklayasın. Elinde diploması, kendi branşındaki çalışmaları göreve getirilmesinde önemli ölçüler. Lakin görevde iken yaptığı yanlışlar yenilir yutulur değil. Zaten bu anlaşılınca da devlet gereğini yapıyor. 

Bu ve buna benzer yanlışlıklar da öteden beri gelen alışkanlıklarımızdan kaynaklı olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Velhasıl her şeye rağmen ülkemde güzel şeylerin de olduğu bir gerçek. Ve yine her şeye rağmen ümit var olmak, geleceğe umutla bakmak gerekir. Kısaca şunu da ifade edeyim ki, her şeyi siyasi ve dini alana taşıyıp tartışmaya açılıyor olması sebebiyle bu tür yazıları yazarken kılı kırk yarıyoruz. Yine de yanlış anlaşılıyorsak yapacak bir şey yok.
Hadi kalın sağlıcakla, selam ve dua ile… 
 

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Abisini boğazını keserek öldüren zanlı adliyeye sevk edildi

Dere simsiyah aktı, ekipler harekete geçti

Kan donduran cinayet: Abisinin boğazını kesti

Pikap ile otomobil çarpıştı: 1 hafif yaralı

"Kız meselesi" kavgası 16 yaşındaki genci canından etti

Kumar oynayan 6 kişiye 38 bin 550 TL ceza

Motosikletler kafa kafaya çarpıştı : 2 yaralı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR