10275,75%0,46
39,81% 0,10
46,90% 0,33
4274,45% 0,36
6794,97% -0,20
Alttan ısıtma sistemleri, günümüzde en çok tercih edilen ısıtma sistemlerinden bir tanesidir. Bu tercih, alttan ısıtma sistemlerinin hem ekonomik hem ergonomik hem de verimli sistemler olmasından kaynaklanmaktadır. Zira alttan ısıtma sistemleri, kurulum maliyetleri, düşük sıcaklıklarla büyük ısıtma sağlamaları ve bakım giderleri ile oldukça mantıklı ve makul tercihlerdir.
Bilindiği üzere insanoğlunun en büyük ihtiyaçlarından biri ısınmadır. Isınma ihtiyacı, dünya üzerindeki en önemli değerlerden olan enerji kaynaklarının da en temel kullanım amaçlarından biridir. Bu nedenle dünyada birçok enerji kaynağı da ısınma sistemleri ve teknolojileri aracılığıyla tüketilmektedir.
Isıtma sistemleri denildiğinde akla klasik radyatörlü sistemler gelir. Bu sistemlerde genellikle bir kazan aracılığıyla ısı kaynağı ısıtılmakta ve radyatör denilen peteklerde bu ısı kaynağı dolaştırılarak ısınma sağlanmaktadır. 100 yılı aşkın süredir dünya genelinde kullanılan bu ısıtma sistemi artık günümüzde yerini alttan ısıtma sistemlerine bırakmaktadır.
Alttan ısıtma sistemleri, zemin döşemesinin altına yerleştirilen sistemlerdir. Bu sistemler sayesinde zeminden homojen bir biçimde ısınma sağlanmaktadır. Alttan ısıtma sistemlerinde bazen su ile ısıtma sağlanırken bazen elektrikli sistemler kullanılarak ısıtma sağlanır. Her iki yöntemle de verimli bir ısınma sağlanmakta ve ısı kaybı minimum seviyede olmaktadır. Sulu alttan ısıtma sistemlerinde zeminde bulunan su borularının içerisinden sıcak su geçirilerek zeminin ve ardından da tüm ortamın ısıtılması sağlanırken elektrikli ısıtma sistemlerinde bu ısıtma görevini kablolar üstlenmektedir. Bu sayede her iki sistemde de ısıtma verimi maksimum olmakta ve enerji kaybı minimalize edilebilmektedir.
Alttan ısıtma sistemleri çalışma prensipleri sayesinde uzun süreler boyunca oluşturdukları ısıyı koruyabilmekte olan ısıtma sistemleridir. Oysa ki diğer ısıtma sistemlerine bakıldığında durumun böyle olmadığı, ısı kaybının oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Bu nedenle alttan ısıtma sistemleri oldukça ekonomik ve enerji tasarruflu sistemlerdir. Alttan ısıtma sistemlerinde ısı, zeminin altındaki hatlarda gezdirildiğinden tüm zeminde eşit bir ısı değeri yakalanabilmektedir. Bu da alanın veya ortamın homojen bir biçimde ısınabilmesi anlamına gelmektedir. Bu sayede ortamda sıcaklığın dengelenmesi için ekstra bir çaba gösterilmesine gerek kalmamaktadır. Oysa ki diğer ısıtma sistemlerde sıcaklık değerleri sürekli değişebilmektedir. Hatta sırf bu yüzden aynı ortamda farklı noktalarda ısınma sağlayabilmek için ufak fanlar veya ısıtıcılar kullanılabilmektedir. İşte alttan ısıtma sistemleri tam olarak bu dengesizliği engellemekte ve tamamen eşit dağılmış bir sıcaklık akışı sunmaktadır.
Alttan ısıtma sistemleri yeni ya da eski tüm yapılara uygulanabilen sistemlerdir. Bunun en temel sebebi, kurulacak tesisatın binanın esaslı unsurları ile ilişkili olmamasıdır. Bu da eski de olsa her binaya uygulanabilmesini sağlamaktadır. Ayrıca alttan ısıtma sistemleri zeminin altında oldukları için ortamda yer kaplamamakta ve bu sayede de eşyaların %100 alan tasarruflu olarak kullanılabilmesi sağlanmaktadır. Oysa ki radyatörlü ısıtma sistemlerinde ortamda muhtelif noktalarda petekler bulunmakta ve bunlar da toplam hacim içerisinde yer kaplamaktadır. Ayrıca alttan ısıtma sistemleri, fiziki olarak ortamın içerisinde hacim kaplamamaktadır. Bu da muhtemel sakatlık veya yaralanma riskini ortadan kaldırmaktadır.
Alttan ısıtma sistemleri günümüzde doğal taşlar da dahil olmak üzere tüm yüzey döşemelerinde uygulanabilmektedir. Bu noktada zeminin döşemesinin seramik, taş, laminant veya parke olmasının hiçbir farkı bulunmamaktadır. Bu sayede zeminin türü fark etmeksizin alttan ısıtma sistemlerinin montajı yapılabilmekte ve her eve alttan ısıtma sistemi yerleştirilebilmektedir.
Alttan ısıtma sistemleri tüm alanda kullanılabildiği gibi lokal kullanımı da mevcuttur. Ayrıca alttan ısıtma sistemleri, bir ortamın ısıtılmasında tek ısı kaynağı olarak da kullanılmak zorunda değildir. Bunun en temel örneği, alttan ısıtma sistemlerinin şömine veya soba ile ısınan mekanlarda kullanılmasıdır. Sıklıkla karşılaşılan bu durumda, alttan ısıtma sistemleri şömine ve sobanın ısıtmakta sorun yaşadığı görece uzak noktaları ısıtma amacıyla kullanılmaktadır.
Alttan ısıtma sistemleri şömine ve soba ile birlikte kullanılırken hiçbir zarar görmemektedir. Bunun sebebi, alttan ısıtma sistemlerinin ilgili ısıtma araçlarına yakın noktalardaki kurulumlarında çeşitli koruyucu ara tabakalar kullanılarak montajı yapılmaktadır. Bu sayede alttan ısıtma sistemleri hem zarar görmemekte hem de diğer ısıtma araçları ile birlikte kullanılabilmektedir.
Kullanması her ne kadar verimli sistemler olsa da alttan ısıtma sistemlerini kullanırken de dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcuttur. Bunlar genel olarak zemin ile bizzat temasta bulunan eşyaların zarar görmesi, zeminde bulunan eşyaların ısıtma sisteminin verimini düşürmesi ve ısıtma sisteminin planlı kullanılması gerekmesidir. Zira bakıldığında alttan ısıtma sistemleri zeminden ısıtma yapan sistemler olarak en yüksek sıcaklık seviyesini yüzeyde bulundurmaktadır. Bazı yüzey döşemeleri de bu sıcaklığı bizzat üzerinde bulunan eşyaya aktarabilmektedir. Bu nedenle yer yüzeyine temas eden eşyaların yapısının bozulmaması için yükseltici ile kullanılması gerekmektedir.
Diğer bir dikkat edilmesi gereken durum, zeminde mümkün olduğunca halı ve kilim kullanılmamasıdır. Zira bu tarz yer yüzeyini kaplayan eşyalar, alttan ısıtma sistemlerinin verimini düşürmektedir. Bu da verimliliği ve ekonomik olması ile ön plana çıkan alttan ısıtma sistemlerinin avantajlarını ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle halı ve kilim kullanımının azaltılması, alttan ısıtma sistemlerinin tam verimle çalışmasını sağlamaktadır.
Son olarak ise alttan ısıtma sistemleri, ortamın büyüklüğüne göre 30 dakika ile 2:30 saat arasında ısınma süresine sahiptir. Dolayısıyla bu süreler hesaplanarak alttan ısıtma sistemlerinin kullanılması verimliliği arttıracaktır. Aksi takdirde ise alttan ısıtma sistemleri tam kapasite çalışamayacak ve verimliliği düşecektir.
Alttan ısıtma sistemleri sulu alttan ısıtma sistemleri ve kablolu(elektrikli) alttan ısıtma sistemleri olmak üzere 2 türe sahiptir. Her iki türde de farklı yöntemler kullanılarak alttan ısıtma yoluyla ısınma sağlanmaktadır. Ancak bu iki türde de ortak olan hususlar; verimli, ucuz ve çok yönlü sistemler olmalarıdır.
Sulu alttan ısıtma sistemleri, ısı kaynağından aldıkları sıcak suyu yapı içerisinde sirküle edecek şekilde döşenen ısıtma boruları içinde dolaştıran ve bu yolla da zeminde meydana gelen ısının yukarıya ulaşmasını sağlayan sistemlerdir. Çalışma prensibi hususunda entegre olarak kullanılabilen kollektör, termostat ve vana gibi ekipmanlar aracılığıyla ısı kaybı engellenebilmektedir. Bu araçlar sayesinde istenilen ayarlamalar yapılarak ısıtma sağlanabilmektedir.
Sulu alttan ısıtma sistemlerinde PE-X, PE-Xb, PE-Xc ve PE-RT formatındaki tesisat boruları kullanılmaktadır. Bu borular yerleştirildikten sonra 35-55°C sıcaklık değerlerinde bulunan sıcak su, kazandan gönderilerek ilgili borular aracılığıyla tüm ortamda gezdirilmektedir. Bu yolla da radyatörlü sistemlerdeki gibi 70-80 °C sıcaklıktaki suya gerek kalmadan ısıtma sağlanabilmektedir. Bu da neredeyse yarı yarıya enerji tasarrufu anlamına gelmektedir.
İkinci alttan ısıtma sistemi türü ise elektrikli ya da diğer adıyla kablolu alttan ısıtma sistemleridir. Bu sistemlerde de genellikle her metrekarede en düşük 80 watt en yüksek 240 watt seviyelerinde bir enerji kullanımı gerçekleştirilerek ısıtma sağlanmaktadır. Bu ısıtma sistemi genellikle zemin döşemesinin altındaki betona veya betonun üzerine yerleştirilen strafor-ısıtma halısı üzerine kurulan ısıtma sistemleridir.
Kablolu alttan ısıtma sistemleri, bünyesinde bulunan ve yüksek derecede ısı üreten elektrik kabloları sayesinde ısı üretmektedir. Bu sistemlerde kablosuz termostatik üniteleri aracılığıyla sıcaklık değerleri kontrol edilebilmekte ve süre bazlı düzenlenebilmektedir.
Kaynak: https://www.entalpiproje.com/
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.