Yaz-Kış saati uygulaması
Her sene Ekim ayının son haftası geçilen kış saati uygulamasına bakanlığın aldığı karar gereği bu sene geçilmedi. İlk başlarda kimse bunu hissetmedi ama günler ilerledikçe vatandaşlardan bu konuda bir hayli şikayet geldi. Sadece Gebze’de bu şikayetler var zannediyordum ama özellikle Doğan medya grubunun vatandaşlarla yaptığı röportajları görünce her yerde olduğunu anlaşıldı. Ben de bu konuda bir şeyler yazayım diye düşünüyordum. Ama araya daha önemli gündemler girdiği için erteledik. Bu arada da araştırdık niye böyle bir uygulama yapılıyor diye. Meğer üniversitelerde hocalar bir sürü veri üzerinde hesaplamalar yapmış ve uygulamayla yılda 1 milyar liralık tasarruf sağlanacakmış. Bu yazıyı hazırladığımız saatlerde de bakanlık gelen şikayetleri değerlendirme kararı almış.
Bendeniz bu uygulamadan tasarruf sağlanacağına inanmıyorum, bunun için yapıldığını da düşünmüyorum. Sonuçta 1 saat geri aldığınızda sabah hava erken aydınlanıyor gibi görünse de akşam da 1 saat erken kararmış oluyor. Belki kamu ve kuruluşlardaki elektrik mesai bittiği için yanmayacak ama bu sefer vatandaşın evinde ya da eğlence yerlerinde yanmaya devam edecek. Yani günlük ortalama havanın aydınlık kalması 10 saat ise yine 10 saat olacak. Vatandaşları rahatsız eden ne? Sabah hava aydınlanmadan iş-okul için yollara düşüyor olması. Uzmanlar bu konuda da insan sağlığı açısından daha elverişli olduğu kanaatinde. Evet doğrudur ancak ha 1 saat önce ha 1 saat sonra ne fark eder ki sonuçta yine sabahın ilk aydınlanmasıyla insanlar işleri için kalkıyor. Bence bu da bir gerekçe değil. Sadece insanlar yıllardır süreğen gelen uygulamaya alıştıkları ve yeni uygulamaya alışamadıkları için tepki gösteriyorlar.
Bu kısır tartışmalar asıl meseleyi gözden kaçırıyor. Bizce de kış saati uygulanmalı ve eğer 1 saatten bir milyar lira tasarruf yapılıyorsa yarım saat geriye alınsın 500 bin lira tasarruf yapılsın. Hem vatandaş memnun olsun hem devlet tasarrufuna devam etsin. Niye yarım saat? Malumunuz çoğu iş yerlerinde mesailer 8 de başlıyor. 8 de iş yerinde olabilmek için en az yarım saat önceden yollara düşmek gerekiyor. Yani en geç 07:30 yola koyulmak lazım. E o saatler de tam sabah namazı vakti. Hani iş yerine gidince kılayım desen vakit geçiyor. Ev de kılayım dersen ne kahvaltıya uyuyor bu vakit ne de namaza. İkisini bir arada çıkarmak da bir hayli güç. Mecburen apar topar namaz kılınıp çıkılır evden. Artık karnını da nerde doyurursan doyur. Gelin yarım saatte anlaşalım herkesin gönlü olsun.
Haydi kalın sağlıcakla, selam ve dua ile…
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.