• BIST 100

    9707,52%0,65
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92

Türkiye'nin notu kırmızı hatta: ''Çok zayıf''

Dünyayı sarsan rapor yeniden gündemde! “Türkiye çok zayıf”

GÜNDEM 29.07.2017 09:44:00 0
Türkiye

İstanbul'da üst üste gelen afetler sonrası, Türkiye'de AKP iktidarının iklim değişikliği performansı tekrar gündeme geldi. Bu konuda en yetkin uluslararası değerlendirme raporu olan "İklim Değişikliği Performans Endeksi 2017" raporuna göre Türkiye'nin notu "ÇOK ZAYIF" olarak kırmızı hatta yer alıyor.

İklim Değişikliği Performans Endeksi NEDİR?

Alman Kalkınma ve Çevre Örgütü Germanwatch ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN – Climate Action Network Europe) tarafından, 2005 yılından beri her yıl Kasım veya Aralık aylarında gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansında yayımlanan bir endeks olan İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) enerji ile ilişkili küresel CO2 emisyonlarının %90'ından fazlasını oluşturan 58 ülkeyi kapsıyor ve küresel CO2 emisyonlarının %1'inden fazlasını salan tüm ülkeler endekse dahil ediliyor.

Endeks iklimi koruma konusunda başarısız olan ülkelerin yanı sıra, iklim politikalarında iyi uygulamaları olan ülkeleri de vurgulayarak, ülkeler üzerinde siyasi ve toplumsal baskı oluşturulmasını amaçlıyor.
İndekste yer alan verilere göre dünya çapında 1996 ile 2015 yılları arasında 11 bin iklim kaynaklı aşırı iklim olayları meydana geldi. Bu olaylarda 530 bin kişi hayatını kaybetti. Olaylar 3.3 trilyon dolarlık (Satın alma paritesi) hasara yol açtı.

ENDEKS KİM TARAFINDAN HANGİ KRİTERLERE GÖRE DEĞERLENDİRİLİYOR

İklim değişikliği performansı, tek bir bileşik göstergede birleştirilen on beş farklı gösterge ile ölçülmektedir.

Göstergeler; emisyon düzeyleri, emisyonların gelişimi, verimlilik, yenilenebilir enerji ve iklim politikası olarak beş kategoriye ayrılmıştır.

Emisyon düzeyleri %30, emisyonların gelişimi %30, yenilenebilir enerji %10, verimlilik %10 ve iklim politikaları %20 puandır. Bu şekilde puanlama yapılarak ülkelerin puanları hesaplanıyor. 0 en düşük puan ve 100 en yüksek puan olmak üzere ülkeler en yüksekten en düşüğe doğru sıralanmaktadır.

İklim değişikliği performans endeksi ülkeleri mutlak terimlerle değerlendirmeyip birbirleri ile kıyaslamaktadır.

Ülkeler, iklim değişikliği performansı sıralamasındaki yerine göre değerlendirilmektedir. Değerlendirmenin %80'i emisyon trendi ve düzeyi ile ilgili objektif göstergelere dayanmaktadır. %20'si ise ilgili ülkelerden 300'den fazla uzmanın ulusal ve uluslararası iklim politikalarını değerlendirmelerine dayanmaktadır.

Bugüne kadar hiçbir ülke tehlikeli iklim değişikliğine karşı yeterli derecede harekete geçmeyip, hiçbir yüksek emisyon ülkesi 1.5-2°C limitine göre hareket etmediği için listenin ilk üç sırası boş bırakılmaktadır.

TÜRKİYE SONUNCU SIRADA

Fas'ın Marakeş kentinde gerçekleşen İklim Değişikliği Performans Endeksi 2017'de, küresel düzeyde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde olumlu gelişmeler yaşandığı görülürken, gerekli olan enerji devriminin hala yeterince hız kazanmadığı görülmektedir.

2017 İklim Değişikliği Performans Endeksi’ne göre Türkiye, geçen yılki sıralamada yerini koruyarak listenin 51. sırasında yer alarak , ‘çok zayıf’ olarak derelecelendirilirken iklim politikasında sonuncu sırada yer almaktadır.

Bunun başlıca sebebi, Türkiye’nin ulusal katkı belgesindeki hedefinin yalnızca artıştan azalım üzerinden olması ve yetersiz nitelendirilmesi.

Ayrıca Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisi merkezli yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek üzere ilerici iklim politikaları geliştirmemesi, aynı zamanda kömürü merkezine alan enerji politikaları ile kömüre verdiği teşvik ile imtiyazlar Türkiye’nin iklim performansı konusunda liderlikten uzak olduğunu göstermektedir.

Uzmanlar, iklim korumaya yönelik birçok projenin finansmanının ulusal bütçelerden ziyade uluslararası kuruluşlardan kaynaklandığını eleştirmektedir. Raporda yenilebilir enerjide geriye dönük bir eğilimin daha da azaldığını görülürken, sadece 58 ülkenin 2’sinin (Türkiye ve Cezayir) daha önce olduğundan daha az yenilenebilir enerji kullandığı belirtiyor.

TÜRKİYE’NİN ONAYLAMADIĞI PARİS ANTLAŞMASI NEDEN ÖNEMLİ

İklim değişikliği konusunda kötü şöhretli ülkelerden Japonya 8 Kasım’da, Avustralya 9 Kasım’da anlaşmayı onaylamış bulunmaktadır.
Böylece dünyanın en büyük 20 ekonomisinin temsil edildiği G20 ülkelerinden sadece Türkiye, İngiltere ve Rusya anlaşmayı onaylamayan ülkeler arasında yer almaktadır.

İngiltere hala üyesi oldu AB’nin anlaşmayı 4 Ekim’de onaylamasıyla anlaşmanın yükümlülüğü altına girmiş durumdadır.

Paris Antlaşması emisyon azaltımı gibi konularda gelişmiş/gelişmekte olan ülke ayrımı yapmada da, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere teknoloji transferi ile iklim finansmanı sağlanmasını hükmektedir.

2017 İklim Değişikliği Performans Endeksi’ne göre Kanada (55), Avustralya (57) ve Japonya (60) çok zayıf olarak tanımlanan en alttaki grupta yer almaktadırlar.

Sıralamada Japonya, Japon uzmanların hükümetlerinin iklim politikalarını çok zayıf olduğu yönünde eleştirdikleri için, bir kez daha iki sıra gerilemiştir.

Avustralya hükümetin iddiasız iklim politikaları ve gerileyen enerji verimliliği için eleştirilmektedir. Dünyanın en fazla emisyon salınımını gerçekleştiren Amerika Birleşik Devletleri (43) ve Çin'in (48) performansları CCPI tarafından hala zayıf olarak değerlendirilmektedir.

ABD neredeyse her kategoride gerileyen performansından dolayı birkaç sıra gerilemiştir.

Çin ise zayıf olarak değerlendirilen ülkeler arasında yer almasına rağmen, olumlu gelişmeler göstermektedir.

Geçtiğimiz yıl küresel kömür tüketimindeki azalma sayesinde, 30 kömürlü termik santralin inşaatını durdurmuştu.

Germanwatch'dan Jan Burck'in 2017 değerlendirmesine göre : “ Küresel enerji devrimi için şartlar hiçbir zaman bu kadar iyi olmamıştı. Yenilenebilir enerji ve verimli teknoloji maliyetlerinin düşmesiyle birlikte, artık hükümetlerin Paris Antlaşması'nı ulusal yasaya dönüştürmemeleri için bahaneleri kalmıyor. Yenilenebilir enerjideki büyük gelişmelerin yanında fosil yakıtların gerilediğine dair olumlu sinyaller görmekteyiz. Şu ana kadar, düşen petrol fiyatları bu enerji kaynağının talebini arttırmadığı gibi, kömüre arkalarını dönmeye başlayan ülkelerin sayısı da artmaya devam ediyor” sözlerine yer vermiştir.

Bu yıl, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansına ev sahipliği yapan Fas listede 8. sırada yer alarak iyi derecelendirmesi bulunan tek AB üyesi olmayan ülke olarak CCPI'de ki yükselişini devam ettirmektedir. Fas'ın yenilenebilir enerjiye yapmış olduğu ciddi yatırımlar, orta ve uzun vadeli hedefleriyle, Afrika kıtasının öncüsü olarak görülmektedir.

CCPI 2017'de sıralamalarında ilerleme kat eden Hindistan (20. sıra), Arjantin (36. sırada) ve Brezilya (40) gibi, gelişmekte olan G20 ekonomilerde de pozitif ilerleme gözlemlenirken Türkiye,58 ülkelik listenin 51. sırasında yer alarak notu çok zayıf olarak  değerlendirilmektedir. Bu sene 4. Sırada yer alan Fransa, geçen yıl Paris Antlaşması'nı mümkün kılan olağanüstü diplomasiden faydalanarak ilk defa tablonun en üst sırasında yer almaktadır. Ümit verici iklim politikalarından dolayı, İsveç ve Birleşik Krallık  listede Fransa'yı takip etmektedir.

 


Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Otobüs şoförünün burnunu kırdılar

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

85 okulda 156 özel eğitim sınıfın tadilatı gerçekleştirilecek

Başkan Söğüt: "Tüm enerjimizi Körfez için harcayacağız”

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

İlkokul öğrencilerine ‘sıfır atık’ etkinliği

SEDAŞlı çocuklar 23 Nisan’ı coşkuyla kutladı

Polisin şefkat eli: İntihar girişiminde bulunan şahsı sarılarak ikna etti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu operasyonun detayları: 52 milyonluk para trafiği

Minik yüzücülerden büyük başarı

Otomobille kafa kafaya çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Başkan Ömeroğlu koltuğu minik öğrenciye devretti

23 Nisa’da Gölcük renkli görüntüler sahne oldu

Bu sefer çocuklar meclis koltuğuna oturdu ve oyladıkları önergeyi oy birliğiyle kabul etti

Derince’de öğrenciler dev Türk bayrağı açtı

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu yaşandı

Körfez’de öğrencilerin gösterileri izleyenleri mest etti

Tramvaya binen miniklere palyaço sürprizi

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TEM Otoyolu’nda araçta hareketsiz yatan şahıs polisi harekete geçirdi

Çocuklar kanser hastası kadına unutamayacakları anlar yaşattı

Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Başkan Ömeroğlu, Koltuğu Minik Öğrenciye Devretti

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR