• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Türkiye'nin notu kırmızı hatta: ''Çok zayıf''

Dünyayı sarsan rapor yeniden gündemde! “Türkiye çok zayıf”

GÜNDEM 29.07.2017 09:44:00 0
Türkiye

İstanbul'da üst üste gelen afetler sonrası, Türkiye'de AKP iktidarının iklim değişikliği performansı tekrar gündeme geldi. Bu konuda en yetkin uluslararası değerlendirme raporu olan "İklim Değişikliği Performans Endeksi 2017" raporuna göre Türkiye'nin notu "ÇOK ZAYIF" olarak kırmızı hatta yer alıyor.

İklim Değişikliği Performans Endeksi NEDİR?

Alman Kalkınma ve Çevre Örgütü Germanwatch ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN – Climate Action Network Europe) tarafından, 2005 yılından beri her yıl Kasım veya Aralık aylarında gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansında yayımlanan bir endeks olan İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) enerji ile ilişkili küresel CO2 emisyonlarının %90'ından fazlasını oluşturan 58 ülkeyi kapsıyor ve küresel CO2 emisyonlarının %1'inden fazlasını salan tüm ülkeler endekse dahil ediliyor.

Endeks iklimi koruma konusunda başarısız olan ülkelerin yanı sıra, iklim politikalarında iyi uygulamaları olan ülkeleri de vurgulayarak, ülkeler üzerinde siyasi ve toplumsal baskı oluşturulmasını amaçlıyor.
İndekste yer alan verilere göre dünya çapında 1996 ile 2015 yılları arasında 11 bin iklim kaynaklı aşırı iklim olayları meydana geldi. Bu olaylarda 530 bin kişi hayatını kaybetti. Olaylar 3.3 trilyon dolarlık (Satın alma paritesi) hasara yol açtı.

ENDEKS KİM TARAFINDAN HANGİ KRİTERLERE GÖRE DEĞERLENDİRİLİYOR

İklim değişikliği performansı, tek bir bileşik göstergede birleştirilen on beş farklı gösterge ile ölçülmektedir.

Göstergeler; emisyon düzeyleri, emisyonların gelişimi, verimlilik, yenilenebilir enerji ve iklim politikası olarak beş kategoriye ayrılmıştır.

Emisyon düzeyleri %30, emisyonların gelişimi %30, yenilenebilir enerji %10, verimlilik %10 ve iklim politikaları %20 puandır. Bu şekilde puanlama yapılarak ülkelerin puanları hesaplanıyor. 0 en düşük puan ve 100 en yüksek puan olmak üzere ülkeler en yüksekten en düşüğe doğru sıralanmaktadır.

İklim değişikliği performans endeksi ülkeleri mutlak terimlerle değerlendirmeyip birbirleri ile kıyaslamaktadır.

Ülkeler, iklim değişikliği performansı sıralamasındaki yerine göre değerlendirilmektedir. Değerlendirmenin %80'i emisyon trendi ve düzeyi ile ilgili objektif göstergelere dayanmaktadır. %20'si ise ilgili ülkelerden 300'den fazla uzmanın ulusal ve uluslararası iklim politikalarını değerlendirmelerine dayanmaktadır.

Bugüne kadar hiçbir ülke tehlikeli iklim değişikliğine karşı yeterli derecede harekete geçmeyip, hiçbir yüksek emisyon ülkesi 1.5-2°C limitine göre hareket etmediği için listenin ilk üç sırası boş bırakılmaktadır.

TÜRKİYE SONUNCU SIRADA

Fas'ın Marakeş kentinde gerçekleşen İklim Değişikliği Performans Endeksi 2017'de, küresel düzeyde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde olumlu gelişmeler yaşandığı görülürken, gerekli olan enerji devriminin hala yeterince hız kazanmadığı görülmektedir.

2017 İklim Değişikliği Performans Endeksi’ne göre Türkiye, geçen yılki sıralamada yerini koruyarak listenin 51. sırasında yer alarak , ‘çok zayıf’ olarak derelecelendirilirken iklim politikasında sonuncu sırada yer almaktadır.

Bunun başlıca sebebi, Türkiye’nin ulusal katkı belgesindeki hedefinin yalnızca artıştan azalım üzerinden olması ve yetersiz nitelendirilmesi.

Ayrıca Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisi merkezli yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek üzere ilerici iklim politikaları geliştirmemesi, aynı zamanda kömürü merkezine alan enerji politikaları ile kömüre verdiği teşvik ile imtiyazlar Türkiye’nin iklim performansı konusunda liderlikten uzak olduğunu göstermektedir.

Uzmanlar, iklim korumaya yönelik birçok projenin finansmanının ulusal bütçelerden ziyade uluslararası kuruluşlardan kaynaklandığını eleştirmektedir. Raporda yenilebilir enerjide geriye dönük bir eğilimin daha da azaldığını görülürken, sadece 58 ülkenin 2’sinin (Türkiye ve Cezayir) daha önce olduğundan daha az yenilenebilir enerji kullandığı belirtiyor.

TÜRKİYE’NİN ONAYLAMADIĞI PARİS ANTLAŞMASI NEDEN ÖNEMLİ

İklim değişikliği konusunda kötü şöhretli ülkelerden Japonya 8 Kasım’da, Avustralya 9 Kasım’da anlaşmayı onaylamış bulunmaktadır.
Böylece dünyanın en büyük 20 ekonomisinin temsil edildiği G20 ülkelerinden sadece Türkiye, İngiltere ve Rusya anlaşmayı onaylamayan ülkeler arasında yer almaktadır.

İngiltere hala üyesi oldu AB’nin anlaşmayı 4 Ekim’de onaylamasıyla anlaşmanın yükümlülüğü altına girmiş durumdadır.

Paris Antlaşması emisyon azaltımı gibi konularda gelişmiş/gelişmekte olan ülke ayrımı yapmada da, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere teknoloji transferi ile iklim finansmanı sağlanmasını hükmektedir.

2017 İklim Değişikliği Performans Endeksi’ne göre Kanada (55), Avustralya (57) ve Japonya (60) çok zayıf olarak tanımlanan en alttaki grupta yer almaktadırlar.

Sıralamada Japonya, Japon uzmanların hükümetlerinin iklim politikalarını çok zayıf olduğu yönünde eleştirdikleri için, bir kez daha iki sıra gerilemiştir.

Avustralya hükümetin iddiasız iklim politikaları ve gerileyen enerji verimliliği için eleştirilmektedir. Dünyanın en fazla emisyon salınımını gerçekleştiren Amerika Birleşik Devletleri (43) ve Çin'in (48) performansları CCPI tarafından hala zayıf olarak değerlendirilmektedir.

ABD neredeyse her kategoride gerileyen performansından dolayı birkaç sıra gerilemiştir.

Çin ise zayıf olarak değerlendirilen ülkeler arasında yer almasına rağmen, olumlu gelişmeler göstermektedir.

Geçtiğimiz yıl küresel kömür tüketimindeki azalma sayesinde, 30 kömürlü termik santralin inşaatını durdurmuştu.

Germanwatch'dan Jan Burck'in 2017 değerlendirmesine göre : “ Küresel enerji devrimi için şartlar hiçbir zaman bu kadar iyi olmamıştı. Yenilenebilir enerji ve verimli teknoloji maliyetlerinin düşmesiyle birlikte, artık hükümetlerin Paris Antlaşması'nı ulusal yasaya dönüştürmemeleri için bahaneleri kalmıyor. Yenilenebilir enerjideki büyük gelişmelerin yanında fosil yakıtların gerilediğine dair olumlu sinyaller görmekteyiz. Şu ana kadar, düşen petrol fiyatları bu enerji kaynağının talebini arttırmadığı gibi, kömüre arkalarını dönmeye başlayan ülkelerin sayısı da artmaya devam ediyor” sözlerine yer vermiştir.

Bu yıl, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansına ev sahipliği yapan Fas listede 8. sırada yer alarak iyi derecelendirmesi bulunan tek AB üyesi olmayan ülke olarak CCPI'de ki yükselişini devam ettirmektedir. Fas'ın yenilenebilir enerjiye yapmış olduğu ciddi yatırımlar, orta ve uzun vadeli hedefleriyle, Afrika kıtasının öncüsü olarak görülmektedir.

CCPI 2017'de sıralamalarında ilerleme kat eden Hindistan (20. sıra), Arjantin (36. sırada) ve Brezilya (40) gibi, gelişmekte olan G20 ekonomilerde de pozitif ilerleme gözlemlenirken Türkiye,58 ülkelik listenin 51. sırasında yer alarak notu çok zayıf olarak  değerlendirilmektedir. Bu sene 4. Sırada yer alan Fransa, geçen yıl Paris Antlaşması'nı mümkün kılan olağanüstü diplomasiden faydalanarak ilk defa tablonun en üst sırasında yer almaktadır. Ümit verici iklim politikalarından dolayı, İsveç ve Birleşik Krallık  listede Fransa'yı takip etmektedir.

 

Kocaeli'nin yerel kültürel yol haritası çıkarıldı

Plastik varil fabrikasında korkutan yangın

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Kartepe’de kan bağışı kampanyası

Kiralık araç dolandırıcılığında 26 tutuklama

GÖLCÜK'TE HER YIL ŞENLİĞE DÖNÜŞEN TURNUVA BAŞLADI

Genel Sekreter Baraçlı’dan yerinde inceleme

E-Okul uygulaması yaygınlaşıyor

Büyükşehir Mehter Takımı kalplere dokundu

Büyükakın, gençlerle iç içe

Başiskele Termal Tesisi’nde sona doğru

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Başkanlar Cuma Namazı Sonrası Vatandaşa Aşure Dağıttı

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Beş Başkan Barış Mahallesi Esnafıyla Buluştu

İSU’DAN KARAMÜRSEL’E SAĞLIKLI VE MODERN ALTYAPI YATIRIMI

Diliskelesi Şehitlik Anıtı açıldı

Hereke Asım Kocabıyık MYO'da EFQM Değerlendirici Eğitimi Başarıyla Tamamlandı

Aksu Spor Kulübü'nden Başkan Büyükgöz’e ziyaret

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Kartepe’de Çocuklara Yeni Oyun Alanı

Srebrenitsa’nın sessiz çığlığına Kocaeli’den bir ses daha

Kartepe Belediyesi'nde Gerçeğini Aratmayan Tatbikat

Kartepe Belediyesi’nde Kan Bağışı Kampanyası

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Başkanlar Cuma Namazı Sonrası Vatandaşa Aşure Dağıttı

Mermerler Holding’de Hisse Usulsüzlüğü İddiası: Zafer Murat Mermer’den Yasal Hamle!

LÖSEV GÖNÜLLÜ KOROSU, İBB KOROLAR FESTİVALİNDE FARKINDALIK YARATTI

Türkiye 12 şehidine ağlıyor! Hepsinin ayrı bir hikayesi vardı

İzmit Belediyesinden Kur’an Kursu öğrencilerine ikram sürprizi

Çiftçi, geleceğin büyük piyanistini ağırladı

Genel Başkan Ahmet Sevim: “Site değil, silahlı karargâh! Bu düzen değişecek!”

DENİZLİ EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

İBB’NİN 32’NCİ İSTİHDAM OFİSİ BAKIRKÖY’DE AÇILDI 5 YILDA 260 BİN KİŞİYE İŞ BULUNDU

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Bahçeli’den “Yargılama TRT’den yayınlansın” çağrısına destek

SERVET TURAN: “GENEL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ, HUKUKU SİYASETE ALET ETTİRMEYECEĞİZ”

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Vergi Borcunuz mu Var? Yeni Mali Düzenme Yürürlüğe Girdi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Paybull'un faaliyet izni iptal edildi

Milyonlarca emekli için kritik adım! Öne çekildi

Dolar bugün ne kadar?

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

“4 Mevsim Uludağ”

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

Kocaelispor’un unutulmaz futbolcusu entübe edildi

Kocaelispor’a gururlandıran sponsorluk! Dünya devi destek oldu

AKUT Spor Kulübü Sporcusu Derin Deniz Sorguç'tan Avrupa Şampiyonluğu

Körfez’e dev spor tesisi için ihale yapıldı

Başiskele’de dağ koşusu heyecanı yaşandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.