Popüler gündem; Boşanma
Dünya kamuoyu olası bir Suriye savaşı gündemiyle meşgul olurken Türkiye gündemindeki en sıcak ve çıktığından itibaren tartışmaların odağındaki 6284 sayılı boşanma kanunu ve tabi ki toplumsal yansımaları gündemde ve bu haliyle devam ettiği sürece gündemde kalmaya devam edeceğe benzer. Bir de bunun yansıması olan taciz ve tecavüz de hakeza aynı şekilde sıcak gündemdeki yerlerini koruyacak gibi görünüyor.
Bizde gündemi biraz geç de olsa değerlendirmeden geçemiyoruz. Gündem öyle yoğun ve zaman su gibi akıp gidiyor ama yazmaya her zaman fırsat bulamıyoruz maalesef. Geçen Salı günü Kur’an nesli vakfının bir seminerine katıldım, konu Talak (boşanma). Konuşmacı sanırım genç ilahiyatçı kardeşimiz. İki saati aşan boşanma konusunun Kur’ani referanslarını anlattı. Akşam 20:30 gibi geç saatte başlayan seminer bilgi olarak doyurucu fakat zaman olarak kanımca yanlış tercih. Üstelik boşanmaların en yoğun olduğu genç kuşaktan fazla kimsenin olmaması da büyük kayıp. Zira çok önemli bir konuda onların olması gelecek açısından önemli. Önemli bir anekdot da klasik din öğretilerinden farklı bir metodolojinin kullanılması bugüne kadar anlatılan yanlışların görülmesi açısından kayda değer bir anlatım.
Bunca emek verip hazırlanmış, ellerine, yüreğine sağlık. Da üç saatten fazla anlatmaya değer mi, orası koca bir soru işareti. Zira günümüzde boşanmak başta İslami kesim olmak üzere tüm ülkede moda haline geldi. Evet belki Rabbimizin de isteği boşanmama yönünde. Ancak ne var ki şiddetli geçimsizlikte evliliği sürdürmenin de bir mantığı yok. Kur’an da bunu söylüyor. Fakat, Kur’an bundan önce evliliğin temellerini, aile içerisi hukuku, eşler arasında ve çocuklar arasındaki hukuktan da bahsediyor. Günümüzdeki geçimsizliklerin ana kaynağı Müslümanca inanıp Hristiyanlar gibi yaşama istemenin ortaya çıkardığı sonuçlar. Her şeyden önce Allah tasavvurunda sıkıntılarımızın olduğu bir gerçek. Öyle olmasaydı Mücahit Tunç kardeşimin verdiği ayet örneklerinden de anlaşılacağız üzere Rabbimiz boşanmanın önüne neredeyse 2 yıl kadar engel koymuş. Yani anlaşmazlık başladıktan itibaren iki yıl gibi bir süre ayrılmamayı ve aynı evde kalmayı tavsiye ediyor. Ola ki bu süreçte eşler aralarındaki pürüz Rabbimizin ilahi lütfuyla yumuşak bir geçiş oluşsun ve boşanma gerçekleşmesin. Üstelik boşanmanın şartları genelde kadının lehine. Yani eskiden olduğu gibi 3 talakla boş ol demek yeterli ve geçerli bir neden değil. Ya da “sen bana anamın sırtı gibisin” demekle boş olunmuyor. 6284 de kadın lehine ancak ne var ki burada da erkek mağdur. Zira 6284 kadının beyanı esastır diyor ve anlaşma, uzlaşma yollarını kapatıyor. İşin garip tarafı da günümüzde artık kadınlar boş ol deyince boşanıyorlar. Bir de hiç boşanmayıp erkeğe anasından emdiği sütü burnundan getirenler var. Kapitalizmin beslediği toplumda Kur’ani referansların da pek kıymeti harbiyesi yok. Önümüzdeki seçimlerde Ak partiye zorlayacak en önemli konu bence boşanma konusu. Bu konuda yazacak daha çok şeyler var ancak hem bugünlük sayfamız doldu hem de araştırmalarımız devam ediyor. Kısmetse bir daha yazarız inşallah.
Haydi kalın sağlıcakla, selam ve dua ile…..
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.