
Kullanım Alanlarına Göre En Etkili Su Yalıtım Malzemeleri Seçimi
Su, hayatın devam edebilmesine adına en gerekli olan bileşenler arasında yer almaktadır. Ancak yıkıcı etkileri hayli kuvvetli olabildiği için hayati riskler de doğurabilmektedir.
Bu nedenle yapı ve inşaat sektöründe su sızdırmazlığının sağlanması büyük bir önem taşımaktadır. Aksi halde inşa edilen duvarların, çatıların, zeminin, temellerin, ya da tünellerin çökmesi sonucunda ciddi can ve mal kayıplarının yaşanması kaçınılmaz bir durum haline dönüşecektir.
Su yalıtımının avantajlarından yararlanabilmek adına uygulamaların doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Aksi halde izolasyonu sağlanamamış olan alanlarda aynı risklerin görülme oranı devam edecektir. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı temel detaylar bulunmaktadır. Bu detayların başında ise uygun izolasyon malzemelerinin seçimi gelmektedir. Kullanım alanlarına bağlı olarak kullanılacak en etkili su yalıtım malzemelerinin ise kısaca şu şekilde açıklanması mümkündür:
● Teraslarda Su izolasyonu: Beton alt zemini ve parapet duvarlarını suyun yıkıcı etkilerinden korumak için uygulanmaktadır. Bu işlemler için en uygun ürün, poliüretan likit membran malzemelerdir. Ancak suyun doğru şekilde takviye edilebilmesi için zeminde bir eğim oluşturulması gerekmektedir. Aynı zamanda yoğun UV ışınları ya da mevsimsel yağışlar gibi uzun süren zorlu hava şartları karşısında oldukça direnç gösteren, sürdürülebilir izolasyon malzemelerinin başında gelmektedir.
● Bodrumlarda Su İzolasyonu: İstinat duvarları, su kaynakları ile doğrudan bir temas halindedir. Bu nedenle inşaat sırasında kullanılan malzemelerin deforme olması ve işlevlerini kaybederek yapının çökmesine neden olması gibi istenmeyen durumların ortaya çıkması kaçınılmaz bir durum haline gelmektedir. Bu durumu önlemek ise PVC membran kaplama malzemeleri ile mümkün hale gelmektedir. Esnek ve dayanıklı formda olan bu ürünler, yapının her açıdan korunmasında en etkili sonuçları doğurmaktadır. Su kaynağı ile doğrudan temas eden yüzeylerde gerçekleştirilen işlemlere pozitif yan su yalıtımı, iç cephe üzerinden gerçekleştirilen işlemlere ise negatif yan su yalıtımı adı verilmektedir.
● Havuzlarda Su İzolasyonu: Beton kürleme sırasında oluşan büzülme çatlakları, zamanla oluşan derz çatlakları, emme hattı arızaları, beton ve su arasında koruyucu bariyer olmaması, betonlama sırasında petek oluşumunun görülmesi ya da sıhhi tesisat arızaları sonucunda havuzlarda su sızıntısı sorunları meydana gelebilmektedir. Bu durumu önlemek için mutlaka su yalıtım bantların ve yardımcı ekipmanlarının kullanılması gerekmektedir.
● Temeller ve Perde Duvarlarda Su İzolasyonu: Bina ömrünün korunması ve can güvenliğinin sağlanması açısından oldukça önemli ürünlerdir. Kinetik enerji, yerçekimi, hava akımında görülen basınç farklılıkları, yüzey gerilimi ve kılcal hareketlerin yıkıcı etkilerinden korunmayı sağlayan ürünlerdir. Aynı zamanda proje detaylarına uygun olacak şekilde, yer altı su yalıtımı işlemleri ile birlikte ve bir kerede tamamlanması gerekmektedir. Bu sayede termal performans, konfor ve güvenliğin sağlanması mümkün olmaktadır. Perde duvarlar için en iyi seçenek, her zaman için bitüm esaslı membran su izolasyon malzemeleridir. Yer altı ve temel izolasyonunda ise drenajlı yalıtım sistemleri kullanılmalıdır. Duvar ve zeminin birleşme noktalarında, her iki izolasyon malzemesinin de birleşmesi hayati önem taşımaktadır. Aksi halde bu noktalarda su sızıntıları oluşmaya başlayacaktır.
● Çatılarda Su İzolasyonu: Çatılar, mevsimsel yağışlar ve çevresel koşullardan en çok etkilenen alanların başında yer almaktadır. Aynı zamanda çatıların çökmesi durumunda ciddi can ve mal kayıplarının oluşması riski de bulunmaktadır. Tüm bu durumları önleyebilmek ise çatı su yalıtımı malzemelerinin doğru şekilde seçilmesi ve uygulanması ile mümkün hale gelmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, çatı inşasında kullanılan malzemelerin özellikleridir. Bu noktada sac membran su yalıtım malzemelerinin kullanılması, tüm binanın su etkilerinden korunmasında etkili sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca çatı zeminine PVC membran kaplama yapılması ve ihtiyaç duyulması halinde bu tabakaların güçlendirilmesi de koruma kapasitesinin artırılmasında doğrudan etkili olmaktadır.
Su izolasyon çalışmaları, hidrolik çalışmaların görüldüğü her alanda uygulanabilmektedir. Bu sayede su ve yapı malzemeleri arasında koruyucu bir tabaka oluşturulması mümkün hale gelmektedir. Bu tabaka ise su yalıtım malzemelerinin kullanımı sonucunda ortaya çıkmaktadır. Böylece yapı ömrünün uzatılması ve güvenliğin sağlanması mümkün hale gelmektedir.
Norveç merkezli olan tüm dünya çapında membran teknolojileri sektörünün lideri olan Protan, ülkemizde de hizmetlerini sürdürmektedir. Protan Turkey, yapıların ve kişilerin tüm ihtiyaçları karşısında en uygun çözüm önerilerini sunmaktadır. Aynı zamanda doğayı koruma ve sürdürülebilirlik ilkelerinden ödün vermemeleri, çevreyle uyumluluk avantajlarını da beraberinde getirmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.