• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

TÜRKLERİ KORUYAN İKİ KALKAN VAR BİRİ ATATÜRK DİĞERİ İSE...

Belçikalı uzmanlar, Avrupa'da IŞİD saldırılarının merkezinde yaşayan Türklerin cihatçı örgütlere katılmamasını Atatürk'ün mirası ve Türk camilerinin Diyanet'in kontrolünde olmasıyla açıklıyor.

GÜNDEM 26.03.2016 10:16:00 0
TÜRKLERİ KORUYAN İKİ KALKAN VAR BİRİ ATATÜRK DİĞERİ İSE...

Avrupa'da IŞİD saldırılarının merkezi haline geldiği için eleştirilen Belçika'da, radikallerin yüzde 80'inin Fas kökenli olmasına rağmen onlarla aynı mahallelerde yaşayan Türklerin cihatçı örgütlere katılmaması dikkat çekti.

Belçika Kraliyet Askeri Akademisi'nden cihatçı ağlar uzmanı Didier Leroy'a göre, Türklerin radikalleşmemesinin sebebi Atatürk'ün bıraktığı seküler miras ve Avrupa'daki Türk camilerinin Diyanet'in kontrolünde olması...

PARİS SALDIRILARI MOLENBEEK'TE PLANLANDI

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 31 kişinin ölümü, 260 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırıları, dikkatleri ülkedeki IŞİD destekçilerinin üzerine çekti. Paris'te 130 kişinin öldüğü saldırıların Brüksel'in Molenbeek banliyösünde planlandığı ve Belçika pasaportlu militanlar tarafından gerçekleştirildiği hatırlatılırken, Belçika hükümeti, banliyölerdeki IŞİD hücrelerini kontrol edemediği için eleştiriliyor.

BRÜKSEL SALDIRILARI TÜRK MAHALLESİ SCHARBEEK'TE PLANLANDI

Havaalanı ve metroda gerçekleşen son saldırıların Brüksel'in Scharbeek mahallesinde planlandığı ortaya çıkmıştı. Bir kez daha militanlar Brüksel'de büyüyen Fas kökenli Belçika Vatandaşlarıydı. "Türk mahallesi" olarak bilinen Scharbeek'in nüfusunun çoğunluğunu Türk ve Kuzey Afrika kökenliler oluşturuyor.

YÜZDE 80'İ FASLI

Belçikalı uzmanlar, neden Faslılar Radikalleşirken, Türklerin cihatçı örgütlerden uzak durduğunu incelemeye koyuldu.

Belçika Kraliyet Askeri Akademisi'nde cihatçı ağlar üzerine araştırmalar yürüten Didier Leroy, Belçika istihbaratının şiddet eylemlerine katılabilecek 1000 kişilik bir liste hazırladığını, bu listenin yüzde 80'ini Fas kökenlilerin oluşturduğunu belirterek; "Belçikalı yabancı savaşcılar arasında neredeyse hiç Türk yok, çoğu Faslı" dedi.

"TÜRKLERDE IŞİD'E KATILMA YÖNÜNDE HAREKETLİLİK YOK"

Leroy, Türk ve Faslı azınlıklar arasında ciddi farklılıklar olduğunu belirtirken, bunun nedeninin İslam'la bağdaştırılmaması gerektiğini, Türklerin de Sünni Müslüman olduğunu vurguladı. Leroy, "Örneğin Schaerbeek'te nüfusun yarısı Türk, yarısı Faslı. Türk toplumunda IŞİD'e katılma yönünde bir hareketlilik yok" dedi.

ATATÜRK'ÜN BIRAKTIĞI MİRAS

Bu durumun, Türk azınlığın kimlik inşasıyla ilişkisi olabileceğine vurgu yapan Leroy, "Türkler her şeyden önce kendi dillerine bağlı bu da Vahabi dini propogandaya maruz kalmalarını engelliyor" ifadesinde bulundu.

Belçika'daki Faslı camiler, Vahabi ya da Selefi gibi radikal İslam hareketlerinin güçlü olduğu Körfez ülkelerinden gelen fonlara dayanıyor. Leroy, buna karşılık Belçika'daki Türk camilerinin, Diyanet tarafından işletildiğine ve Hanefi olduğuna vurgu yaptı. Leroy için bir diğer etken ise Atatürk'ün bıraktığı seküler mirasın halen bir ölçüde rol oynaması.

"RADİKALLEŞENLER AZ"

Belçika'da yayımlanan Yeni Vatan Gazetesi'nden Şükrü Sağlam, yaptığı açıklamada, Scharbeek'de yaşanan olaylarda Türk kökenli isimlerin geçmediğini belirterek, Brüksel polisinin operasyonlarının Fas, Tunus ve Cezayirlilerin yaşadığı bölgelerde yoğunlaştığını vurguladı. Sağlam, "Türkler arasında radikal gruplara katılanlar var. Bundan önce Suriye'ye giden veya Suriye'den Belçika'ya dönen Türklerden de söz edildi ancak sayılarının çok az olduğunu biliyoruz" dedi. Türk ve Kuzey Afrikalalıların birlikte yaşadığı mahallelerde özellikle küçük yaşta radikalleşme süreçlerinin başladığına dikkat çeken Sağlam, "Elbette çocuklar sokakta oynarken birbirlerinden etkilenebiliyor" dedi.
Yaşanan terör saldırılarının halkı çok korkuttuğunu vurgulayan Sağlam, "Terör saldırılarının ardından ayrımcılık daha da vahim bir boyuta ulaştı. Artık Müslümanlar için iş bulmak daha zor bir hale geldi. Türkleri bu durumdan ayrı tutuyorum ancak Kuzey Afrika kökenli ve başörtülüler bu durumdan direkt olarak etkilenecek." dedi.

DİYANETİN ETKİSİ

Belçika Türk Dernekleri Birliği'nden Aydın Malkoç ise, Türklerin radikalleşmemesinde en büyük nedenin Diyanet olduğunu belirtti. "Buradaki Arap veya Faslılar daha çok Selefi. Bu ideolojiyi taşıyorlar ve Selefi camilerine gidiyorlar. Ancak Türk dernekleri ve Diyanet sayesinde daha geniş ve zengin bilgiye ulaşabiliyor. Türkler ve Faslıları bu noktada ayırmak lazım. Faslılar daha sert ve radikal. Türkler daha milliyetçi ve dindar. Ancak radikal değiller" dedi. Eğitimin radikalleşme üzerindeki önemini vurgulayan Malkoç, "Türk dernekleri buradaki Türklerin eğitimi üzerinde söz sahibi ancak bu dini faaliyetlerle yürümüyor. Biz onlar gibi değiliz" dedi. Faslıların beklentilerinin çok yüksek olduğunu bu yüzden "isyankar" tavırlar sergilemeye daha yatkın olduklarını vurgulayan Malkoç, "Türkler daha kaderci. Küçük şeylerle yetinebiliyorlar, beklenti azalınca isyankarlık da azalıyor" dedi. Belçika toplumunda Faslılara yönelik düşmanca bir tavır olduğuna dikkat çeken Malkoç, "Türkler için aynı şey geçerli değil. Ama yine de eskisi kadar rahat değiliz" dedi.

6 KİŞİ GÖZALTINDA

Brüksel'de önceki gece altı kişi gözaltına alınırken, bu kişiler arasında Maelbeek metrosunu hedef alan Khalid el Bakraoui'nin suç ortağının da bulunduğu belirtildi. Gün boyu süren operasyonlarda çanta dolusu patlayıcı taşıyan bir kişinin yaralı şekilde ele geçirildiği belirtildi. (Kaynak: Milliyet)

Av tüfeğiyle sokakta korku dolu anlar yaşattı

Aralarında tartışma çıkan 2 genç birbirini bıçakladı

Kick boksta Çayırova’ya Türkiye şampiyonluğu geldi

Çiftçi, spor salonu ve sporcu fabrikasındaki çalışmaları inceledi

Büyükşehir, Srebrenitsa’da 30. yıl acısını paylaştı

KO-MEK ile hayatlarını baştan yazdılar

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

İş yeri yangını ekipleri harekete geçirdi

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Kara yollarında son durum

Kocaeli İtfaiyesi vatandaşları orman yangınları konusunda uyardı

Büyükşehir’den İzmit’e yeni bir nefes alanı

Büyükşehir, ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında

Kocaeli’nin yerel kültür yol haritası hazırlandı

Çayırova Belediyesi Basketbol heyetinden Türkoğlu’na ziyaret

Çiftçi, “Kültür Evi ve amfitiyatro projemize başladık”

Kocaeli'nin yerel kültürel yol haritası çıkarıldı

Plastik varil fabrikasında korkutan yangın

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Kartepe’de kan bağışı kampanyası

Kiralık araç dolandırıcılığında 26 tutuklama

GÖLCÜK'TE HER YIL ŞENLİĞE DÖNÜŞEN TURNUVA BAŞLADI

Genel Sekreter Baraçlı’dan yerinde inceleme

E-Okul uygulaması yaygınlaşıyor

Büyükşehir Mehter Takımı kalplere dokundu

Büyükakın, gençlerle iç içe

Başiskele Termal Tesisi’nde sona doğru

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Başkanlar Cuma Namazı Sonrası Vatandaşa Aşure Dağıttı

Mermerler Holding’de Hisse Usulsüzlüğü İddiası: Zafer Murat Mermer’den Yasal Hamle!

LÖSEV GÖNÜLLÜ KOROSU, İBB KOROLAR FESTİVALİNDE FARKINDALIK YARATTI

Türkiye 12 şehidine ağlıyor! Hepsinin ayrı bir hikayesi vardı

İzmit Belediyesinden Kur’an Kursu öğrencilerine ikram sürprizi

Çiftçi, geleceğin büyük piyanistini ağırladı

Genel Başkan Ahmet Sevim: “Site değil, silahlı karargâh! Bu düzen değişecek!”

DENİZLİ EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Bahçeli’den “Yargılama TRT’den yayınlansın” çağrısına destek

SERVET TURAN: “GENEL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ, HUKUKU SİYASETE ALET ETTİRMEYECEĞİZ”

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Vergi Borcunuz mu Var? Yeni Mali Düzenme Yürürlüğe Girdi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Paybull'un faaliyet izni iptal edildi

Milyonlarca emekli için kritik adım! Öne çekildi

Dolar bugün ne kadar?

Kick boksta Çayırova’ya Türkiye şampiyonluğu geldi

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

“4 Mevsim Uludağ”

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

Kocaelispor’un unutulmaz futbolcusu entübe edildi

Kocaelispor’a gururlandıran sponsorluk! Dünya devi destek oldu

AKUT Spor Kulübü Sporcusu Derin Deniz Sorguç'tan Avrupa Şampiyonluğu

Körfez’e dev spor tesisi için ihale yapıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.