• BIST 100

    9184,88%0,91
  • DOLAR

    39,68% 0,18
  • EURO

    45,72% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4269,94% -0,48
  • Ç. ALTIN

    6881,30% -0,43

Küresel piyasalar ABD'deki gelişmelere odaklandı

Küresel piyasalar, yeni haftada ABD Başkanı Donald Tump'ın azil süreci ve ekonomik destek paketi gelişmelerine odaklandı.

EKONOMİ 11.01.2021 09:09:00 0
Küresel piyasalar ABD

Küresel piyasalar, yeni haftada ABD Başkanı Donald Tump'ın azil süreci ve ekonomik destek paketi gelişmelerine odaklandı.

Geçen hafta ABD'de Joe Biden'ın başkanlık seçimindeki zaferinin tescillenmesi, Kongre baskını ve açıklanan istihdam verilerinin yanı sıra dünya genelindeki Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri küresel piyasaların gündeminin odağında yer aldı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında alınan tedbirler ve aşılama çalışmalarının yaygınlaşması ise yatırımcıların risk iştahının yüksek seyretmesini sağladı.

ABD'deki Kongre baskınının ardından Amerikan kamuoyu, baskının sorumlusu olarak gösterilen Başkan Donald Trump'ın, Kongrede azledilmesi yoluyla görevden alınmasını tartışırken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, Trump'ın görevden alınması sürecini işletmemesi durumunda azil sürecine derhal başlayacaklarını açıkladı.

ABD'de 10 yıllık tahvil faizleri uzun süren sakinliğini geçen hafta bozdu. Bir haftada yüzde 0,91'den yüzde 1,1250'ye kadar çıkan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizlerinin etkisiyle dolar endeksinin toparlaması ve altının ons fiyatının yüzde 2,6 gerileyerek 1.848 dolara inmesi piyasa fiyatlamaları açısından haftanın öne çıkan gelişmeleriydi.

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden'ın, sağlanacak ekonomik destek paketinin "trilyon dolar" seviyesinde olacağını bildirmesi pay piyasalarını desteklerken, PMI verileri, özellikle imalat sanayisinin dünya genelinde gücünü koruduğuna işaret etti.

Geçen haftanın son işlem gününde yayımlanan ABD'nin istihdam raporu ise karışık sinyaller verdi. ABD'de tarım dışı istihdam, geçen ay 140 bin kişi azalarak nisan 2020'den beri ilk kez düşüş gösterdi. Kovid-19 salgını nedeniyle kısıtlanan ekonomik faaliyetin geçen yıl mayıs ayı itibarıyla normale dönmesiyle iş gücü piyasasında yaşanan toparlanma, Kovid-19 vakalarındaki artış ve yeniden sıkılaştırılan önlemlerle aralıkta yavaşlama kaydetti. İşsizlik oranı, geçen ay değişim göstermeyerek yüzde 6,7 seviyesinde gerçekleşirken, ortalama saatlik kazançlar ise aylık yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Bu gelişmelerle New York borsasında rekorlar kırılırken, dolar endeksi haftanın ikinci yarısındaki yükselişi ile tekrar 90'ın üzerine yerleşti. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,18, S&P 500 endeksi yüzde 0,55 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,03 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Avrupa tarafında, artan Kovid-19 vaka sayıları ve sıkılaştırılan tedbirlere karşın aşılama çalışmalarındaki gelişmeler ve teşvik beklentileri cuma günü piyasaların yükseliş eğilimini sürdürmesini sağladı. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,58 artarak kapanış rekorunu kırarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,24 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,65 yükseldi.

Geçen haftaki pozitif seyrin ardından Asya borsaları yeni haftaya sakin başladı. Çin'de açıklanan enflasyon verisinin aralıkta yüzde 0,2 ile beklentileri aşması sonrası kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 değer kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yatay seyrediyor. Japonya'da ise resmi tatil nedeniyle piyasalarda işlem gerçekleştirilmedi.

Yurt içinde, 2021'e hızlı başlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, ilk hafta 2020 kapanışına göre yüzde 4,33 değer kazandı. Endeks, cuma günü bir önceki kapanışa göre yüzde 1,21 artarak kapanış rekorunu 1.540,61 puana taşırken, 1.542,75 puanla da tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Böylece yükseliş trendini üst üste 10. haftaya taşıyan BIST 100 endeksi, bu rallide en önemli desteği düşüş eğilimindeki döviz kurlarından aldı. Dolar/TL, geçen hafta 7,2406 ile 21 Ağustos 2020'den bu yana en düşük seviyeyi görmesi sonrası bir önceki haftaya göre yüzde 1 azalarak düşüş eğilimini üst üste 4. haftaya taşıdı ve 7,3792'den kapanış yaptı. Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,4210 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bu hafta ABD'de azil süreci ile ilgili gelişmelerin takip edileceğini belirterek, Biden'ın açıklamaları sonrası artırılması beklenen ekonomik destek paketine ilişkin belirsizliklerin sürmesi nedeniyle konuyla ilgili gelişmelerin de piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.

Haftanın veri takviminde ise yurt içinde, bugün cari işlemler dengesi ve çarşamba sanayi üretimi, ABD'de çarşamba enflasyon ve cuma sanayi üretimi, Avro Bölgesinde de çarşamba sanayi üretimi verisinin öne çıktığını dile getiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.550 ve 1.580 seviyelerinin direnç, 1.500 ve 1.470 puanın destek konumunda olduğunu söyledi.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının Kasım 2020'de 3,4 milyar dolar açık vermesini bekliyor. Ekonomistler, çarşamba günü yayımlanacak takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise kasımda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 artacağını tahmin ediyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, kasım ayı cari işlemler dengesi

10.00 Türkiye, ekim ayı iş gücü istatistikleri

12.30 Avro Bölgesi, ocak ayı yatırımcı güven endeksi

17.30 Türkiye, aralık ayı merkez yönetim iç borç istatistikleriAA

Kitaplarla başlayan yolculuk; doğa, edebiyat ve eğlenceyle taçlandı; Okuyan Şehir Kulübü’nden edebiyat dolu final

Karnesini alan gençler Milli İrada Meydanı’na gelecek; Çocuklar Karneval’da buluşuyor

Sanal anjiyo ile erken teşhis

Başkan Büyükgöz karne törenine katıldı

Kaçmak Çözüm Değildir: Teslimiyetin Sessiz Yükü

Büyükşehir’den teknik personele yazılım eğitimi

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Başkan Bıyık, Karne Heyecanına Ortak Oldu

Hyundai Motor Türkiye’den iş sağlığı ve güvenliği için yeni merkez.

Çayırova’da karne heyecanı yaşandı

Baskılı Çanta: Markanızı Taşıyan Güçlü Bir Tanıtım Aracı

Yaka İpi Üretimi: Etkinliklerde ve Kurumsal Alanlarda Profesyonel Çözüm

Mustafa Topaloğlu: “Ben hâlâ kendimi anlamaya çalışıyorum”

Önal, iş dünyası ile gençleri konuştu

Kent dinamikleri Başkan Önal ile buluştu

Kocaelispor, Jovanovic’i renklerine bağladı

Enes’in son anları kamerada: "Takip edildi"

Başkan Büyükakın, güven tazeleyen federasyon başkanı ve yönetimini ağırladı

Körfez GB sporcuları madalya kürsüsünde

Yaz okulu için başvurular başladı

TEM’de seyir halinde olan tırın lastikleri alev aldı

Toplanma alanları için kritik toplantı

Eski eş dehşet saçmıştı, cinayeti oğlunun işlediğini iddia etti

Asfalt fabrikasında yangın

TMO silolarındaki patlama davasında sanıklar yeniden dinlendi

Darıca 1934 Gençlerbirliği, Bal Ligi’nde mücadele edecek

GÖLMEK YILSONU SERGİSİ 25-27 HAZİRAN’DA KERVANSARAY’DA

GÖLCÜK BELEDİYESİ GELENEKSEL SANATLARI YAŞATIYOR

Dilovası’nda Dijital Dönüşüm: E-Ruhsat Sistemi Tanıtıldı

İleri Teşhis Merkezi Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İstanbul'da bugün 12 saat su yok

THY, kabin memuru alacak

Taşıt ilanlarında 'yetki doğrulaması' zorunlu oldu

İsrail'den Tahran’a hava saldırısı: Füze üretim tesisleri hedef alındı

Baykar ve Leonardo’dan yeni ortak girişim: LBA Systems

Eyüpsultan’da çöp ev bina sakinlerini çileden çıkardı

Beylikdüzü’nde denize karışan kanalizasyon suyu nedeniyle deniz kahverengine döndü

Kenenin yapıştığı yaşlı kadın öldü, kentte ölü sayısı 8’e ulaştı

99 YILDIR DENİZLERDE BAĞIMSIZLIĞIN SİMGESİ KABOTAJ BAYRAMI

LÖSEV İSTANBUL’DAN BABALAR GÜNÜNE ÖZEL ANLAMLI BULUŞMA

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

CHP İl Kadın Kolları Başkanından Gebze KAI Derneği'ne Ziyaret

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Hakan Yazıcı: “Ekonomik Krizin Bedelini Sakaryalı Vatandaş Ödüyor”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

AI Token’in Kullanım Alanları

AI Token’in Kullanım Alanları

Dolar bugün ne kadar?

Kocaelispor, Jovanovic’i renklerine bağladı

Körfez GB sporcuları madalya kürsüsünde

Darıca 1934 Gençlerbirliği, Bal Ligi’nde mücadele edecek

Kocaelispor, Bruno Petkovic ile prensip anlaşmasına vardı

Körfezli Esra Muti, dünyanın zirvesinde

U13’lerde Körfez Gençlerbirliği şampiyon

Körfezli karateci Hümeyra şampiyon oldu

Gölcük Belediyesporlu Öner, başaltında şampiyon oldu

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU ÖNER BAŞALTINDA ŞAMPİYON OLDU

Kocaelispor’da Selçuk İnan göreve başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.