• BIST 100

    11406,16%0,42
  • DOLAR

    41,04% 0,02
  • EURO

    48,03% 0,48
  • GRAM ALTIN

    4493,57% 0,25
  • Ç. ALTIN

    7182,61% 0,50

Kişiye özel 'implantlar' hastalara şifa oluyor

Yaralanıp vücudunda parçalı kemik kaybı meydana gelenler ya da cerrahi müdahaleler sonrası kemik dokusunun bir bölümü çıkarılanlar için Gülhane METÜM'de kişiye özel implantlar tasarlanıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.06.2020 10:18:00 0
Kişiye özel

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çeşitli nedenlerle kemik kaybı yaşayan hastalar için 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel implant üretimi yapılan Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (METÜM) incelemelerde bulundu.

Bakan Varank, kafatası, göğüs, çene, omurga ve yüz gibi bölgelerde kaza ya da silahla yaralanma gibi nedenlerle kaybedilen organların, kişiye özel olarak tasarlanarak 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle üretiminin gerçekleştirildiği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane METÜM'ü ziyaret etti.

Ziyaretinde Bakan Varank'ı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ile METÜM Müdürü Prof. Dr. Simel Ayyıldız karşıladı. Merkezin girişindeki ziyaret defterini imzalayan Varank'a günün anısına hediye takdim edildi.

Daha sonra gerçekleştirilen sunumda, merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Varank, burada plastik, silikon ve metal modelleme, endüstriyel ve optik tarama, talaşlı imalat gibi tasarım ve üretim birimlerini inceledi.

Bakan Varank, üretim birimlerinde bulunduğu sırada, merkezde üretilen bir plastik modeli cerrahi operasyon öncesi simülasyonda kullanacak Dr. İlker Çiçek'i telefonla arayarak, ürünün uygulanmasına ilişkin bilgi aldı.

Merkezdeki optik tarama biriminde 5 farklı açıdan kameralarla çekimin gerçekleştirdiği cihazla Bakan Varank'ın 3 boyutlu modeli bilgisayar ortamında oluşturuldu.

"Bölgesinde entegre çalışabilen en büyük altyapılardan biri"

Bakan Varank, ziyaretinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, METÜM'de kişiye özel medikal tasarım ile implantların tasarım ve üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Hekimlerin özellikle ameliyatlar öncesinde modelleme yapabilecekleri parçaların da bu tesiste üretildiğini belirten Varank, "Buranın kurulumunda Bakanlığımızın katkıları oldu. Bundan sonraki dönemde bu merkezi KOSGEB ile bir teknoloji merkezine dönüştürme çalışmalarımız var, o da yakında neticelenecek." dedi.

Varank, Türkiye'de ve bölgesinde entegre çalışabilen büyük altyapının bulunduğu böyle bir merkez olmasının önem taşıdığını ifade ederek, "Özellikle çok detaylı ürünlere ihtiyaç duyan hastalar için burada geliştirilen kişiye özgü implantlar, onların şifa bulmasında çok etkili oluyor." ifadelerini kullandı.

Hekimlere çağrı

Merkezin Türkiye'deki tüm hekimler tarafından tanınması ve daha sık kullanılması çağrısında bulunan Varank, şöyle konuştu:

"Burada üretilen malzemelerin ücretlerini zaten devletimiz ödüyor. Burada SGK'nin bir kapsayıcılığı var. Dolayısıyla özellikle şifa arayan zor ve sıkıntılı hastalıkların tedavisinde, implantların üretilmesinde merkezimizin çok değerli bir altyapı olduğuna inanıyoruz. Hekimlerimiz merkezimizle iletişime geçebilirler, merkezin kabiliyetlerini değerlendirebilirler. Hocalarımız, buradaki uzmanlarımız onlara hizmet için bekliyorlar."

Varank, bundan sonraki çalışmalarında da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak METÜM'ü desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi.

Üretimde yeni modellemeler

Dijital dönüşümle birlikte dünyada üretimde yeni modellemelerle üretimin çeşitlendirilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Varank, "Katmanlı imalat dediğimiz 3 boyutlu yazıcılarla yapılan imalatlar, hatta inşaat sektöründe bu tip 3 boyutlu yazıcılarla gerçekleştirilen çalışmaları gördüğümüzde dünyanın geleceğinin bunda olduğunu biliyoruz. Türkiye'de bu manada global firmaların da araştırma merkezlerine ev sahipliği yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, TÜBİTAK ve KOSGEB vasıtasıyla bu alanda desteklerini sürdürdüklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Medikal sektöründe bu tip işlerin bu kadar ciddi ve profesyonel boyutlarda yapılabilmesi ve bundan sonrası için bu alanda büyük bir potansiyelin olması bizim açımızdan önemli. Bu alana özellikle 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgemizde de altını çizdiğimiz gibi katkı vermeye devam edeceğiz. Bu işlerin sanayinin her alanında bir yansıması var. Orada da üretim tesislerimizin bu dönüşümü gerçekleştirmesi, dünyada rekabetçi bir şekilde devam etmeleri için desteklerimizi sürdürüyoruz."

Ameliyat ve iyileşme-rehabilitasyon süreleri kişiye özel üretimle kısalıyor

Kişiye özel tasarım ve 3 boyutlu yazıcılar kullanarak medikal amaçlı üretim yapmak üzere kurulan METÜM'de diş hekimi, mühendis, torna tesviye ve üretim teknikerleri gibi farklı alanlardan personel, koordinasyon halinde multidisipliner çalışmalar yürütüyor.

Merkezde kişiye özel tasarlanarak üretilen "vücut yedek parçaları" olarak değerlendirilebilecek implantlar, terör, afet ve trafik kazası gibi nedenlerle yaralanıp vücudunda parçalı kemik kaybı meydana gelenler, kanser ya da başka hastalıklarda cerrahi müdahaleler sonrası kemik dokusunun bir bölümü çıkarılanlara şifa oluyor.

Uygulayıcı hekimin uygun bulması halinde vücudun tüm bölgelerine uygulanabilen implantlar, hastanın anatomik yapısıyla da uyum sağlıyor.

Kişiye özel implantlar daha kısa ameliyat ve iyileşme-rehabilitasyon süresi sağladığından hastaların yaşam konforunu da artırıyor. Enfeksiyon riski düşük olan implantlarla ameliyat riski en aza indirilirken, revizyon ameliyatlarına da ihtiyaç duyulmuyor.

Merkezde kişiye özel implantların yanı sıra, Ar-Ge projeleri ve eğitim modelleri çalışmaları da yürütülüyor. 

AA

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZIN 103.YILI KUTLU OLSUN

RAHVAN AT YARIŞLARI HEYECANINDA SIRA GÖLCÜK KOŞUSUNDA

Kent Mezarlığı’nda yollar ve otopark asfaltlandı

Rövanş heyecanı başlıyor!

İşte Başiskele’deki dev kavşak projesinde yapılacaklar

Sekapark’ta sporseverlerin sesi yankılanıyor

Eski fabrika arazisi Kocaeli’nin yeni yaşam alanı oldu

Dünyanın dört bir yanından bilim insanları Kocaeli’de buluştu

Olası yangınlara karşı eğitimler devam ediyor

GetirBüyük meyve ve sebzede tazeliği ileri taşıdı

En Yakıt, Kullanıcılarına Mil Kazandırmaya Devam Ediyor

Başkan Büyükgöz’den Gebzespor Maçına Davet

SEDAŞ, Orman Yangınlarına Karşı Drone Destekli Denetimlerini Artırdı

PVC Zemin Kaplama Çeşitleri: Dayanıklılık ve Estetiğin Mükemmel Uyumu

Büyükşehir’in 5. Engelsiz Deniz Festivali için geri sayım başladı; En özel deniz festivali 30 Ağustos’ta

Kartepe Belediyesi'nden Şirinsulhiye Mahallesi'ne Yeni Otopark

EĞİTİME DESTEK, GELECEĞE YATIRIM: 75 GENÇ ÜNİVERSİTELİ OLDU

Doğal Ahşap Raf Nedir? Dekorasyondaki 9 Önemli Özelliği

Ankara’da Kaliteli ve Güvenilir Volvo Servis Deneyimi

Profesyonel ve Kaliteli Büyükçekmece Akü Hizmetleri

Bayrampaşa’da Renault Araçlar İçin Profesyonel Servis Hizmeti

İzmir’de Mercedes Araç Sahipleri İçin Güvenilir Servis Deneyimi

Kocaeli’nin çınarlarına hem tatil hem eğitim imkânı

Gölcük Ulaşlı D-130 Karayolu’na alt geçit geliyor

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde deprem

ASELSAN bugün ne açıklayacak?

Yıllık hasat 1 yerine 6’ya çıktı

Taraftar istedi, Fettah Can konserinin saati değişti

Milletvekili Yılmaz’dan Gonca’ya övgü dolu sözler

Halkevi Gençlik Merkezi’nde kayıtlar başladı

Yükleniyor

Canovate Akıllı Fiber Patch panellerine yurtdışından yoğun talep

Çanakkale Gelibolu'daki yangın tamamen kontrol altında

Erbakan Spor Kulübü’nden Afganistan Türkmen Köyü’ne Su Kuyusu!

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde deprem

ASELSAN bugün ne açıklayacak?

Deprem Bir Yana, DASK Bir Yana

Gazze’de Vicdan Katliamı!

Şehir Hastanesi tramvay hattı rekor kırdı

Kuzey Marmara Otoyolu'nda yolcu otobüsü devrildi: 4 ölü, 26 yaralı

Çadırda karbonmonoksit gazından zehirlenen çift yaşamını yitirdi

Özlem Çerçioğlu CHP'den istifa etti

Yaren Leylek depremi önceden hissetti

İstanbul'da Hayır Lokması ve Lokma Geleneğinin Anlamı

CUMHURİYET HALK PARTİSİ AYDIN MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN BÜLBÜL: “716 BİN ÖĞRENCİNİN KAYDINI SİLDİRMESİ BU ÜLKENİN UTANÇ TABLOSUDUR”

MHP Dilovası Bingöllüler Derneği’nde İstişare Toplantısı

MADEN POLİTİKALARI TARIM VE DOĞAYI YOK EDİYOR

ANA YOL PARTİSİ YALOVA İL BAŞKANLIĞI’NDAN BASIN AÇIKLAMASI

Gelecek Partisi’nden Yeni Bir Hamle: "Yüreğimiz Çayırova"

Erden Köybaşı: “Sahte Belgelerle Kamuya Girenler Hesap Vermelidir”

ZİNNUR BEY KENDİNE GEL! %2000 ARTIŞ OLMAZ OLAMAZ.

Melih Kutun: “Hayra motor, şerre fren olmaya devam edeceğiz!”

EĞLENCENİN ZAMANI MI?

EMEP: Soframızdaki ekmeği gün gün azaltan bu düzeni değiştirelim

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Rövanş heyecanı başlıyor!

Başkan Büyükgöz’den Gebzespor Maçına Davet

Taraftar istedi, Fettah Can konserinin saati değişti

Kocaelispor, Mikdat Çil’i Balıkesirspor’a kiraladı

Kocaelispor’da acil ödenmesi gereken günü gelmiş borç 150 milyon TL

Körfezli karatecilerden uluslararası başarı

Milli takım için kulaçlar Darıca’da atıldı

Efeler Ligi’ndeki İlk Maçımız Bursa BBSK Karşısında

Başkan Büyükgöz’den Gebzespor’a Moral Ziyareti

Başkan Büyükakın İzmitli şampiyonu kutladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 3 3 0 0 10 9
2.Trabzonspor 3 3 0 0 3 9
3.Göztepe 3 2 0 1 5 7
4.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
5.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
6.Antalyaspor 3 2 1 0 1 6
7.Fenerbahçe 2 1 0 1 2 4
8.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
9.Eyüpspor 3 1 2 0 -3 3
10.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -5 3
11.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
12.Alanyaspor 2 0 1 1 -1 1
13.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
14.Kayserispor 2 0 1 1 -4 1
15.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
16.Gençlerbirliği 3 0 3 0 -3 0
17.Kocaelispor 3 0 3 0 -4 0
18.Fatih Karagümrük 2 0 2 0 -5 0

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.