• BIST 100

    9400,4%-0,19
  • DOLAR

    39,77% 0,05
  • EURO

    46,65% 0,56
  • GRAM ALTIN

    4262,11% 0,06
  • Ç. ALTIN

    6832,52% 0,38

Çin Bahar Bayramı tatilinde milyonlarca kişiye Kovid-19 testi yapmaya hazırlanıyor

Çin, artan koronavirüs vakaları nedeniyle salgın önlemlerinin sıkılaştırılması çerçevesinde Bahar Bayramı (Çuncie) tatilinde milyonlarca kişiye yönelik test zorunluluğu getirirken, karar halk tarafından birçok açıdan eleştiriliyor.

DÜNYA 23.01.2021 11:48:00 0
Çin Bahar Bayramı tatilinde milyonlarca kişiye Kovid-19 testi yapmaya hazırlanıyor

Yaz ve sonbahar döneminde düşük seviyede seyreden Kovid-19 vaka sayıları, aralık ayının sonlarına doğru başkent Pekin ve kuzeydeki bazı eyaletlerde günlük 20’li sayılarda, 11 Ocak’tan bu yana ise 100 civarında kaydedilmeye başladı.

Ülkenin geleneksel 12 Hayvanlı Takvimi’ne göre, "Fare" yılından çıkarak "Öküz" yılına gireceği 12 Şubat'ta, yılın en önemli geleneksel etkinliği Bahar Bayramı’na girilecek ve bayram sürecinde "iç göç" diye de tabir edilen milyonlarca kişinin memleketlerine gidecek olması, virüsün ülke genelinde hızla yayılması ve salgının yeniden zirve yapması potansiyelini beraberinde getiriyor.

Kırsal kesimlerden büyük şehirlere gelerek çalışan yaklaşık 290 milyon göçmen işçi, Bahar Bayramı'nda yola çıkacakların büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Kırsala dönenlere gözlem ve test zorunluluğu

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC), söz konusu vaka artışı ve virüsün İngiltere’de çıkan türünün de ülkede görülmesiyle vakaların saptandığı bölgelerde salgın tedbirlerini sıkılaştırırken başta göçmen işçiler olmak üzere riskli grupta görülen kişilere yönelik önlemler artırıldı.

NHC’nin 20 Ocak’ta "Bahar Bayramı Döneminde Kırsal Bölgelerde Salgının Önlenmesi Çalışma Planı" başlığıyla yaptığı açıklamaya göre, kırsal kesime gidenler, gitmeden önce bölgedeki yerel makamları seyahatlerine ilişkin bilgilendirecek. Bu kişilerin yola çıkmadan önce, 7 gün içinde yaptırdıkları Kovid-19 testinin negatif olduğuna dair belge sunmaları gerekecek.

Bu kişiler ayrıca, 28 Ocak'tan 8 Mart'a kadar sürecek Bahar Bayramı tatilinde memleketlerine gittiklerinde de ilk 14 gün gözlem altında tutulacak. Bu sürede, 7 günde bir test yaptırarak sonucu yetkililere bildirecek. Aileleriyle bir araya gelmeyecek. Gerekmediği müddetçe dışarı çıkmayacak.

Yılın en önemli bayramı ve ailelerin bir araya gelmesinin sembolü olan Bahar Bayramı için alınan önlemler, memleketine başka eyaletlerden ve yüksek riskli bölgelerden gelenlerle soğuk hava zinciri gıda sektörü çalışanları ve limanlarda doğrudan ithal ürünlere temas edenleri kapsıyor.

Ülkede adı konulmamış sokağa çıkma yasakları artıyor

Kovid-19 vakalarının artmasıyla Pekin ile Hıbey, Heylongciang gibi eyaletlerde kitlesel test merkezleri ve test olmayı bekleyen kişilerin oluşturduğu uzun kuyruklar, Çin’in salgınla mücadele kampanyasının "alışıldık" görüntülerinden biri haline gelmeye başladı.

Hükümetin aralık ve ocak aylarında birkaç vaka görülen semt veya bölgelerde "pire için yorgan yakarcasına" aldığı kitlesel test, sokağa çıkma yasağı kararları, salgının 2019 sonunda ortaya çıktığı Vuhan kentindeki sokağa çıkma yasağına benzer görüntüler oluşturdu.

Ülkede Kovid-19 vakalarının arttığı Heylongciang, Hıbey, Cilin eyaletlerinde, sokağa çıkma yasağı olarak tabir etmese de insanların evden çıkması, araçların da trafiğe çıkışı yasaklanıyor. Yollar, kontrol noktaları kurularak trafiğe kapatılıyor ve kitlesel test uygulamalarına başvuruluyor.

Bu kapsamda Pekin’in bazı semtlerinde, Heylongcian’ın Caodong, Çinggang, Suihua, Çiçihar ve Harbin kentlerinin bazı bölgelerinde, Cilin’in Tonghua ve Gongculing, Hıbey’in Şıciacuang ve Nangong kentleriyle Longyao ve Gu’an ilçelerinde söz konusu uygulamalar görüldü.

Ayrıca Hıbey’in Nandong kentinde 6 bin 500 yataklı, Şıciancuang kentinde ise 4 bin yataklı salgın hastaneleri inşa ediliyor.

NHC’nin aldığı önlemlerin göçmen işçilere nasıl uygulanacağına ilişkin yol haritası henüz basına yansımazken, karar kapsamında kitlesel test merkezlerinin kurulması, sokağa çıkma yasaklarının gelmesi muhtemel görünüyor.

Karar tepki topladı

NHC’nin duyurduğu "salgının önlenmesi çalışma planı"na ülkenin sosyal paylaşım platformu Veybo’da tepki gösterildi.

Hem uygulanabilirliğinin zor hem de kişiler için maliyetinin çok fazla olacağı gerekçeleriyle eleştirilen önlemlere yönelik bir kullanıcı, Kovid-19 testinde her bölgenin aynı imkanlara sahip olmadığına işaret ederek kendisi için 2 haftada yapılacak test maliyetinin yaklaşık 1000 yuan (1143 lira) olacağı ve bu maliyetin yüksek olduğu paylaşımını yaptı.

Başka bir kullanıcı da bu şartlar altında Bahar Bayramı’nın hem ekonomik hem de psikolojik olarak insanlar üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Bayram tatilinin iptal edilmesi çağrısında bulunan kullanıcı ayrıca yetkililere bir plan yapmadan önce kendilerini bu kişilerin yerine koymaları çağrısında bulundu.

Diğer bir kullanıcı da "Sadece memleketime gitmek istiyorum. Neden bu kadar zor?" ifadesini paylaştı. Platformda NHC'nin açıkladığı önlemlerin kapsamının anlaşılmadığı ve memleket olarak kente gideceklere neden aynı tedbirlerin uygulanmadığı soruluyor ve karar adil olmadığı yönünde eleştiriliyor.

AA

Körfez’de temizlik mesaisi sürüyor

Son sözü, "Canın sağ olsun başkanım" oldu

Ovmis Halı Yıkama Genel Müdürü Anlatıyor

Yeni terminal temmuzda açılıyor

Darıca Belediye Başkanının makamında intihar eden zabıta memuru toprağa verildi

Başkan Büyükgöz Yenibağdat Esnafıyla Kahvaltıda Buluştu

“Kocaeli’ni çağdaş altyapı ile donatıyoruz”

Üner: “Yangın çıktı diye 149 milyonu, borçları, tuvaletleri, çöpleri unutun denir mi?”

Kocaelispor, Altınordu FK ile Sami ve Serhat için görüşüyor

TÜGİS’ten AB ve BM Destekli “Çocuk İşçiliğine Hayır” Projesi

KARNE ŞENLİĞİ COŞKUSU ANITPARK’I DOLDURDU

Kartepeli Gençlerden İngilizce Tiyatro Oyunu

U-12 Liginin Parlayan Takımı

41 Süt Kart,  330 bin anneye hizmet verdi

Büyükşehir Encümeni’nde kiralama ihaleleri tamam

İzmit Tren Garı asansör kulesinde cam montajı tamam

Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesinden Acil Kadın Doğum Poliklinik Hizmeti

Dilovası'nda Yeşil Alanların Depolama Olmasına Karşı İmza Kampanyası Başlatıldı

GÖLMEK’İN MUHTEŞEM ESERLERİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Gebze KAI İl Derneği’nden CHP İl Başkanına İade-i Ziyaret

GTÜ’den Gebze’de Açık Havada Bilim Buluşması: Bilim Kafe 27 Haziran’da

EMEP İl Başkanı Şahbaz: Kamu işçisine reva görülen zam değil, sefalet!

Sigorta Win Troya Şubesi ile Türkiye Genelinde Hizmetinizde!

Mide Balonu Taktıranlar

Projelendirmeden Montaja Metal Merdiven İmalatı Süreci Nasıl İşler?

Geri Dönüşüm Nedir, Nasıl Yapılır?

En Etkili Shifting Metodları - Tam Liste

Takla atan otomobilden yara almadan kurtuldular

6. GÖLCÜK KÖYLERİ ARASI FUTBOL HEYECANI BAŞLIYOR

İç kanama geçiren yavru ayı tedavi altına alındı

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

TÜGİS’ten AB ve BM Destekli “Çocuk İşçiliğine Hayır” Projesi

Memur ve emeklinin zam oranı ne kadar olacak?

Dünyanın en büyük kamerası uzayı görüntüledi

İzmir'de cam fabrikasında yangın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüştü

Geleneksel Lavanta Şenliği 25 Haziran’da İzmitlileri buluşturuyor

Kadın Meclisi Toplantısında Projeler Değerlendirildi

Kocaeli’de sıcaklık 34 dereceyi görecek!

Kocaeli Nöbetçi Eczaneler

İstanbul'da bugün 12 saat su yok

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kocaelispor, Altınordu FK ile Sami ve Serhat için görüşüyor

U-12 Liginin Parlayan Takımı

6. GÖLCÜK KÖYLERİ ARASI FUTBOL HEYECANI BAŞLIYOR

Kocaeli’de tramvay filosu genişliyor

Oğulcan Çağlayan, Kocaelispor’da kaldı

Minikler Güreş Şampiyonası’nda Kartepe’den 5 sporcu dereceye girdi

Kartepeli Güreşçiler Türkiye Şampiyonası’na Damga Vurdu!

2025 Dağ Bisikleti Eliminator Dünya Şampiyonası Sakarya’da

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası Nefes Kesti!

Çayırova’nın sporcuları madalya ve kupalara doymuyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.1. Takım 1 1 1 1 1 1
1.3. Takım 1 1 1 1 1 1

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.