• BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,50% 0,02
  • EURO

    34,82% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2424,26% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

Göreve hızlı başladı ama pili bitiyor

Arka arkaya faiz indirimine giden Murat Çetinkaya'nın atacak barutunun tükendiği belirtiliyor. Bu ay 50 baz puan indirime gitmesi beklenen Merkez Bankası indirime ara vermek zorunda kalabilir.

EKONOMİ 20.06.2016 09:55:00 0
Göreve hızlı başladı ama pili bitiyor

Merkez Bankası Başkanı olduktan sonra iki ay üst üste faiz indirenMurat Çetinkaya'nın bu ay da 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Çetinkaya, böylec göreve geldiği günden bu yana her toplantıda faiz indirimine gitmiş olacak. Ancak artan petrol fiyatları ve yeniden yükselişe geçen enflasyonun önümüzdeki aylarda Çetinkaya'ya indirimfırsatı vermeyeceği belirtiliyor. 23 Haziran'da İngiltere'de yapılacak AB üyeliği referandumundan iki gün önce 21 Haziran'da toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz indiriminimasaya yatıracak.

FED'in bu yaz harekete geçmesinin çok zor olduğunun görülmesi ile eli rahatlayan Çetinkaya'nın 50 baz puanlık yeni bir faiz indirimi yapabileceği dile getiriliyor. Böylece tek faiz uygulamasına

geçmek isteyen banka faiz koridorunu da iyice daraltmış olacak. Uzmanlar, enflasyonun yüzde 7 seviyelerinde olduğuna dikkat çekerekMerkez Bankası'nınmanevra alanının giderek daraldığına işaret ediyor. Hareket alanı iyice daralan Çetinkaya, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmayı da dikkate alarak faiz indirimlerine bir süre ara verebilir.
Şubat,mart, nisan vemayıs aylarında faiz koridorunun üst bandında toplam1.75 puanlık indirime gidenMerkez Bankası faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini ise yüzde 7.50'de tutuyor. Faiz koridorunun üst bandı ise yüzde 9.50 seviyesinde bulunuyor.

AŞIRI İNDİRİMDEN TL ZARAR GÖREBİLİR

ABN Amro kıdemli ekonomisti Peter de Bruin,Merkez Bankası'nın bir kere daha gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirimyapmasının beklendiğini belirterek "Para politikasının daha fazla genişletilmesi içinmuhtemelen daha fazla alan olmayacağını" söyledi. De Bruin "Maalesef,Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini aşma riski bulunuyor, özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın para politikasının daha da genişletilmesi yönünde baskıları sürerken" yorumunda bulundu. De Bruin,Merkez Bankası'nın para politikasını gereğinden fazla genişletmesinin Türk Lirası'nda yeni bir zayıflama yaratabileceğini belirterek, bu durumunMerkez Bankası politikalarının tersine dönmesine neden olabileceğini vurguladı. Uzmanlar,Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesinden sonra İngiltere'de sandıktan ayrılık kararı çıkması durumunda TL'nin zor duruma düşeceği belirtiliyor.

BREXIT PİYASALARA YÖN VERİYOR

İngiltere'nin 23 Haziran'da yapılacak referandumda Avrupa Birliği'nde (AB) kalıp kalmayacağını oylayacak olması piyasalar açısından önemli bir endişe kaynağı olmaya devamedecek. İngiltere'nin AB'den ayrılma yönünde bir adımatması durumunda hem İngiltere, hemde AB siyasetten, ticaret ve savunmaya kadar birçok alanda yeni düzenlemeler gündeme gelebilir. Bu da ayrılığın piyasalar üzerindeki etkilerinin aylar süreceği anlamına geliyor.

YATIRIMCILARIN TERCİHİ ALTIN

Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin referandum geçen hafta piyasaların ana gündemi oldu. Artan riskten kaçış eğilimi güvenli liman olarak görülen altının öne çıkmasına neden oldu. Küresel piyasalara paralel hareket eden Borsa İstanbul geçen hafta yüzde 1.89 değer kaybetti. Dolar yüzde 0.45 yükselirken, Euro 0.33 değer kazandı. Riskli varlıklardan kaçanların güvenli liman olarak gördüğü altın ise haftanın en çok kazandıran yatırımaracı oldu. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altın yüzde 1.60 Cumhuriyet Altını yüzde 1.50 değer kazandı. Bu hafta İngiliz seçmenin tercihlerini gösterecek anket sonuçlarının AB'den ayrılmaya işaret etmesi durumunda altının ons fiyatı 1.350 dolara kadar yükselirken, gram altının 125 lirayı aşabileceği ifade ediliyor.

ENFLASYON İNDİRİM FIRSATI VERİYOR

Büyük merkez bankalarının, IMF ve Avrupa Birliği'nin olası bir Brexit için teyakkuza geçtiğine dikkat çeken Global Menkul Değerler Kıdemli StratejiMüdürü GökhanUskuay, "Türkiye'de Brexit'e karşı bir hazırlık yok. Salı günüMerkez Bankası toplantısında alınacak karar aslında Türkiye'nin tutumunu da gösterecek.Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında normal koşullarda çekirdek enflasyonda yaşanan iyileşme nedeniyle 50 baz puan düşürebilir. Fakat perşembe akşamı İngiltere'de yapılacak referandumdan Brexit çıkması durumunda kur üzerinde ciddi bir baskı ile karşılaşabiliriz" dedi.

Avrupa borsalarının Brexit ile çalkalanmasına karşın, TL ya da Borsa İstanbul'un bunu yeterince fiyatlamadığını vurgulayan Uskuay, "Brexit'in gerçekleşmesi durumunda TL ve borsa ciddi bir volatilite yaşanabilir. Daha yüksek bir olasılık verilen AB'den ayrılığın gerçekleşmemesi halinde piyasalarda yükseliş ise sınırlı olacaktır" diye konuştu.

GRAM ALTIN 125 LİRAYA DOĞRU HAREKETLENİR

Alnus YatırımMenkul Değerler Stratejisti Dr. K. Dağhan Gökçe, son dönemlerde TL'de oynaklığın artmasının faiz koridorunda daraltmanın devametmesi gerektirdiğini belirtti. Gökçe "Bu çerçevede 50 baz puanlık indirimbekliyoruz" dedi. Gökçe,Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında yapacağı indirimin TL adına değerleme sağlıyor olsa da, Brexit belirsizliğinin borsada ve kurlar üzerinde etkisinin hissedileceğini dile getirdi. Gökçe "Dolar için 2.91-2.92 lira önemli destek bölgesi, yukarı tarafta ise 2.9540 ve 2.9750 lira direnç bölgeleri olarak dikkat çekiyor. Altının yukarı yönlü hareket etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki hafta altının ons fiyatı yeniden 1.300 dolar seviyesini aşarak 1.323 doları test edebiliriz. Kapalıçarşı'da gram altın yeniden 125 liraya doğru tırmanabilir" diye konuştu.

BREXIT ALTIN VE DOLARI DALGALANDIRACAK

VENBEY YatırımAraştırma Müdürü Barış Ürkün, haziran ayını çok önemli hale dönüştüren olaylar silsilesindeki en önemli gelişme olan İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının oylanacağı referandum haftasına girdiğimizi belirtti. Ürkün, "Brexit referandumu için yeni haftada açıklanacak anketler ve referandum kampanyalarının yeniden başlaması durumunda yaşanacak gelişmeler önemli olacak. AB'de kalma taraftarlarının arttığına işaret edebilecek sonuçlar küresel piyasalarda rahatlama etkisi yaratabilir. Referandumdan Brexit kararı çıkması küresel piyasalarda çok daha sert satışları beraberinde getirir. Ayrıca İngiliz Sterlini yüzde 10-15 arasında değer kaybedebilir. Ayrıca Euro Bölgesi ülkelerinde büyüme endişelerinin artması ile Euro'da sert geri çekilmeler görülecektir" dedi.

Ürkün, referandumda İngilizlerin AB'de kalma yönünde bir tercih kullanmalarının piyasalar üzerindeki etkisinin ise zayıf olacağını vurguladı. Ürkün, "Perşembe akşamı ayrılma yönündeki sonuçların etkisiyle altının ons fiyatı 1.315-1.340'a doğru yükselebilir. Tersi durumda altın 1.250- 1.230'a doğru geri çekilecektir" diye konuştu. Salı günüMerkez Bankası'nın 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceğini vurgulayan Ürkün, "Merkez Bankası'nın İngiltere'deki referanduma bakmaksızın faiz indirimine istekli olacağını düşünüyoruz. İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda dolar 3.00-3.05 liraya doğru gider" dedi.

İNDİRİM ÖLÇÜSÜZ OLURSA PİYASALAR TEDİRGİN OLUR

Buhafta Borsa İstanbul'un yükselişine destek olabilecek en önemli etkeninMerkez Bankası'nın atacağı adımlar olduğuna dikkat çeken Alan Menkul Değerler Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk şunları söyledi: "21 Haziran'daMerkez Bankası'nın faiz oranı kararına ilişkin 50 baz puanlık indirim beklentisi mevcut.

Geçtiğimiz hafta global bazda gelişmelerin etkisiyle yön arayışı içinde olan Türk Lirası cinsinden varlıkların seyrinde bu hafta Merkez Bankası'nın alacağı kararlar etkili olacaktır. Ancak indirimin 50 baz puanın üzerinde olması durumunda 'Merkez'in daha fazla cephanesi kalmadı' ya da 'Daha fazla manevra alanı kalmadı' gibi bir algıya neden olabileceğinden, Türk Lirası varlık değer kaybına uğrayabilir. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta yurtdışı gelişmelerinde fiyatlamalarda baskın karakter olması nedeniyle Merkez'e ilişkin beklentileri hafta başından itibaren fiyatların içerisine girecektir." İngiltere'deki referandum tarihi yaklaştıkça piyasalarda baskının yeniden artabileceğini ifade eden Öztürk "Sandıktan AB'den ayrılma yönünde bir sonuç çıkması halinde,mevcut durumda oluşan panik daha da artabilir" diye konuştu.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNE ARA VERİR

Son dönemlerin en hareketli haftasını yaşayabileceğimizi ifade eden IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "23Haziran'da yapılacak Brexit referandumu
öncesi piyasada güvenli varlıklara olan talebin arttığını görüyoruz. Altın ETF'lerine yatırım2.5 senenin en yüksek seviyesine ulaşırken, sterlinin son 1 aylık volatilitesi 2008 krizindeki seviyelere geldi" dedi. İngiltere'nin tercihini Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde kullanması durumunda Avrupa borsalarında ciddi değer kayıplarının devamedeceğini vurgulayanNalbantlı, "Altın fiyatlarında ise 1.375 dolar seviyesine yükseliş görülecek. Borsa İstanbul'da satış, kurda ise yükseliş şeklinde Brexit'ten nasibimizi alabiliriz" diye konuştu. Referandumdan önce gözlerinMerkez Bankası'na çevrileceğini dile getirenNalbantlı, "Son üç toplantıda üst bantta 125 baz puan indirimyapanMerkez Bankası, bu toplantıda yapacağı 50 baz puanlık faiz indiriminden sonra sadeleştirme adımlarına ara verebilir. Haziran ayı itibarıyla enflasyonda yeniden yükseliş görebiliriz. Son dönemde yükselen petrol fiyatları ve asgari ücret artışının iyiden iyiye ekonomiye girmesi, yükselişi destekleyecek göstergeler arasında yer alıyor" dedi.

FED MERKEZ'İN ELİNİ RAHATLATTI

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "21 Haziran'da Merkez Bankası toplantısını izleyeceğiz. Nisan vemayıs aylarında enflasyonun yüzde 6.5 bandının hemen üzerinde gerçekleşmesi Merkez Bankası'nın elini güçlendiren bir durum. Aynı zamanda FED'in faizleri daha yavaş artıracağı algısının da yükselmesi,Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesini olası kılıyor" dedi. Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık bir indirime gidebileceğini ifade eden Ertan, "Tabii faiz indirimleri devamettikçe Merkez Bankası'nın hareket alanı da kısıtlanıyor. Bu durumun uzun vadede TL'de değer kaybına neden olması ve enflasyonu tetiklemesi endişelerimiz mevcut" diye konuştu. Erkan, Brexit nedeniyle küresel piyasalarda artan volatilite ve haziran ayında baz etkisi nedeniyle enflasyondamuhtemelen artış görülecek olmasının negatif faktörler olduğuna dikkat çekti.


Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Otobüs şoförünün burnunu kırdılar

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

85 okulda 156 özel eğitim sınıfın tadilatı gerçekleştirilecek

Başkan Söğüt: "Tüm enerjimizi Körfez için harcayacağız”

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

İlkokul öğrencilerine ‘sıfır atık’ etkinliği

SEDAŞlı çocuklar 23 Nisan’ı coşkuyla kutladı

Polisin şefkat eli: İntihar girişiminde bulunan şahsı sarılarak ikna etti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu operasyonun detayları: 52 milyonluk para trafiği

Minik yüzücülerden büyük başarı

Otomobille kafa kafaya çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Başkan Ömeroğlu koltuğu minik öğrenciye devretti

23 Nisa’da Gölcük renkli görüntüler sahne oldu

Bu sefer çocuklar meclis koltuğuna oturdu ve oyladıkları önergeyi oy birliğiyle kabul etti

Derince’de öğrenciler dev Türk bayrağı açtı

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu yaşandı

Körfez’de öğrencilerin gösterileri izleyenleri mest etti

Tramvaya binen miniklere palyaço sürprizi

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TEM Otoyolu’nda araçta hareketsiz yatan şahıs polisi harekete geçirdi

Çocuklar kanser hastası kadına unutamayacakları anlar yaşattı

Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR