• BIST 100

    9398,93%-1,21
  • DOLAR

    38,85% -0,05
  • EURO

    44,10% 0,05
  • GRAM ALTIN

    4158,59% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6662,82% 0,00

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: BiP ve Yaay gibi milli platformlara yönelimin artması olumlu bir gelişme

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, "Kişisel veriler konusundaki çifte standartlar karşısında BiP ve Yaay gibi milli platformlara yönelimin artması olumlu bir gelişme." dedi.

GÜNDEM 19.01.2021 11:53:00 0
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: BiP ve Yaay gibi milli platformlara yönelimin artması olumlu bir gelişme

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından Avrupa'da yaşayan Türkiye kökenli gençlere yönelik düzenlenen "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı" projesinin açılış programı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Altun, videokonferans yöntemiyle düzenlenen programda, son yıllarda siyasi, askeri, ekonomik ve beşeri gücü artan Türkiye'nin, aynı zamanda bir yıpratma savaşıyla da karşı karşıya kaldığını söyledi.

Sokak kalkışmasından darbe teşebbüsüne, ekonomik saldırılardan terör eylemlerine kadar bu yıpratma savaşının farklı veçhelerinin yaşandığını anlatan Altun, Türkiye'nin hiçbir baskıya boyun eğmeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hedeflerine doğru ilerlediğini belirtti.

Türkiye kararlı yürüyüşünü sürdürdükçe, yıpratma savaşının bir uzantısı olarak ülkenin küresel imajını zedelemeye yönelik kötücül faaliyetlerin de hızlandığına işaret eden Altun, Türkiye'nin itibarına yönelik saldırıların önemli bir kısmının konvansiyonel ya da dijital medya mecraları üzerinden gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

Altun, "Hal böyleyken, bütün medya mecralarının etkin kullanılması noktasında her birimize önemli sorumluluklar düşüyor. Hepimiz ülkemize karşı tezviratlarla mücadele etmeli, milletimiz lehine pozitif iletişim kampanyalarına destek olmalıyız." diye konuştu.

"Dijital medya okuryazarlığı, dijital faşizmin panzehiri"

İletişim literatüründe "medya okuryazarlığı" olarak nitelendirilen analiz sürecinin dijital alanda da önemli olduğuna dikkati çeken Altun, "Dijital medya okuryazarlığı, dijital faşizm, dezenformasyon ve algı operasyonlarının panzehiri olarak düşünülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Fahrettin Altun, kullanıcılara geniş kitlelere ulaşma, bilgi edinme, bilgi sağlama ve içerik üretme imkanı sunan sosyal medyanın, dezenformasyon amaçlı haber ve içeriklerin kontrolsüz yayılmasıyla bilgi kirliliğine neden olabildiğini ve nefret söylemi, algı operasyonları gibi kötücül faaliyetler için kullanılabildiğini aktardı.

Bir kişiye, gruba, kuruma, devlete ya da dine zarar vermek maksadıyla kullanılabilen sosyal medya platformlarında dezenformasyonlara ve algı operasyonlarına karşı uyanık olunması gerektiğini vurgulayan Altun, "Özellikle yabancı düşmanlığı ve İslamofobi vakalarının Avrupa'da artış gösterdiği bir dönemde gençlerimizin yanlış bilgi ve haberlere karşı daha ihtiyatlı olmaları son derece önemli. Örneğin, Fransız devletinin 'Fransa tipi İslam' provokasyonları ve karikatür hadsizliğinin sosyal medyada kötücül algı maksatlı kullanılması bu alandaki dezenformasyonu artırmış durumda. Bunlara karşı dikkatli olmak ve mücadele etmek esastır." ifadesini kullandı.

Yalan ve kurgunun, doğru ve hakikatin önüne geçtiği "hakikat ötesi" (post-truth) olarak adlandırılan bir dönemin içinden geçildiğini belirten Altun, "Kötücül unsurlar tarafından hakikate savaş açılan bir dönemi tecrübe ediyoruz. Biz bu dönemde tahrifata ve fitneye karşı hakikat için elimizdeki bütün imkanlarla mücadele etmek durumundayız. Türkiye olarak 'yaşasın hakikat' ilkesiyle her alanda olduğu gibi dijital alanda da doğruluk ve temiz bilgi için çalışıyoruz ve buna devam edeceğiz." dedi.

"Toplumları manipüle etmek için operasyonel olarak kullanılıyor"

Dijital iletişim dünyasında, aynı ya da benzer fikirleri paylaşan kullanıcıların "dijital bir fanus" oluşturduğunu kaydeden Altun, şöyle devam etti:

"Ben bu durumu 'dijital gettolaşma' olarak isimlendiriyorum. Büyük platformlar, bu fanusları, gettoları kritik zamanlarda toplumları manipüle etmek için ayrıştırıcı bir zeminde operasyonel olarak ele alıyor. Benzer görüşlerin sorgulanmadan kabul edilmesiyle farklı düşüncelerin yok sayılması ve kullanıcıların yalnızca kendi fikirlerinin doğruluğuna inanması literatürde 'yankı odası' olarak tanımlanır. Dijital gettoların sadece kendi fanusları içinde konuşmaları, yapay algılarla inşa edilmiş sözde gerçeklikleri yeniden üretmeleri, gerçek anlamda hakikate karşı savaşın bir unsurudur. Algı operasyonları da 'hakikat ötesi' dönemde dezenformasyon içerikli paylaşımların ve bu yankı odası etkisinin sonucu olarak karşımıza çıkıyor."

"Dijital faşizm ve sömürgeciliğe karşı kararlılıkla mücadele ediyoruz"

Dijital dünyada "siber vatan" ve "siber güvenlik" konularının da üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini dile getiren Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uluslararası hukuk metinlerine göre 'devletlerin egemenliği ilkesi' siber alanda da geçerlidir. Biz dijital sınırlarımız içinde de dijital faşizm ve sömürgeciliğe karşı kararlılıkla mücadele ediyoruz. Bütün bu yıpratma savaşı aktörlerine, onların ülkemiz içindeki temsilcilerine rağmen bu mücadeleyi veriyoruz. Dijital alanda da ülkemizin, vatandaşlarının egemenliğini korumaya gayret ediyoruz. Bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz sosyal medya düzenlemesi sonucunda sosyal medya şirketleri bugün Türkiye'de ofislerini açmaya başladılar. 5651 sayılı Kanun kapsamındaki yeni hükümlerle kanuna sosyal ağ sağlayıcıları şeklinde yeni bir tanım getirildi. Yapılan düzenlemelerle sosyal ağ sağlayıcılarının bu yeni yükümlülüklere uyum sağlaması bekleniyor."

"Milli teknolojilerin önemi daha iyi anlaşıldı"

Yabancı bir uygulamanın, "kullanıcı bilgilerini paylaşma" kararının ardından Kişisel Verileri Koruma Kurulunun uygulama hakkında yurt dışına veri aktarımı ve temel ilkeler yönünden resen inceleme başlattığını hatırlatan Altun, "Kişisel verilerin korunmasına ilişkin farkındalığın artmasıyla milli teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanmasının da önemi daha iyi anlaşıldı. Kişisel veriler konusundaki çifte standartlar karşısında BiP ve Yaay gibi milli platformlara yönelimin artması olumlu bir gelişme." diye konuştu.

Yerli ve milli platformlara ciddi bir yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Altun, bugün itibarıyla bu ihtiyacın ne kadar acil olduğunun anlaşıldığını, çünkü bu dijital platformların aslında anlatıldığı gibi tarafsız bir mecra olmadıklarının net şekilde görüldüğünü bildirdi.

Bunların her birinin, arkasında holdinglerin, medya devlerinin olduğunu, siyasete, ekonomiye ilişkin meselelerde taraf olan birer özne durumunda bulunduğunu vurgulayan Altun, şunları kaydetti:

"Öznelliklerini gizleyerek kendilerini bir oyuncu değil bir hakem gibi yansıtan bu platformların aslında ne kadar yanlı, taraflı ve yeri geldiğinde siyasal, sosyal meselelere müdahil olabildiğini gördük. Demek ki bu platformlar, bu teknolojiler 'tarafsız, kültür üstü, evrensel ya da küresel' diyerek meşrulaştırılabilecek platformlar değil. Bu platformların da her şekilde kendi ad ve hesaplarına hareket edebildiklerini görüyoruz.

O zaman dijital alanda faaliyet gösterecek yerli ve milli iletişim platformlarının güçlendirilmesine ihtiyacımız var. Bu anlamda başarılı girişimlerimiz söz konusu. Bu girişimlerin daha nitelikli hale gelmesi, sayılarının artması gerekiyor. Bu nedenle özellikle iş dünyasının bu noktada yapacağı yatırım çok önemli. Bu sadece kamunun sırtlanması gereken bir yük değil. Özel sektörün de bu alana yatırım yapması Türkiye'nin mukadderatı açısından, siyasal alanın selameti açsısından, demokrasinin ve istikrarın korunması açısından, daha sağlıklı bir ekonomik alanın inşası bakımından oldukça kıymetli."AA

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kartepe’de gençlere özel söyleşi

Kuştepe Mesire Alanı’nda bakım çalışması

Gebze Ankara Caddesi’nde kavşaklar yenileniyor

Rusya’da Türkiye’nin reklam yüzü Amasra oluyor

Denizden çamaşır makinesi çıktı

Yaylaların özgür ruhları yılkı atları havadan görüntülendi

Gözyaşı akan, tüyleri mat ve karışık olan kurbanlıktan uzun durun

Kocaeli’nin 9 plajında mavi bayrak dalgalanacak

Karnından vurulan kadın hastaneye kaldırıldı

İzmit Körfezi’nde temizlik çalışmaları sonuç verdi: 2 saatte 100 kiloluk mırmır yakalandı

Hacı adayları dualarla kutsal topraklara uğurlandı

Şile’de 1. Ordu Bölge Bando Komutanlığından Muhteşem Konser!.

Geleceğin bilim insanının yetişeceği merkezin temeli atıldı

Gençler sanatla buluştu

Yöresel lezzetler damakları şenlendirdi

Çerkes Sürgünü unutulmadı

Minik yıldızlar namağlup şampiyon oldu

Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi kuruluyor

Gebze Ankara Caddesi’nde kavşaklar yenileniyor

Büyükşehir gençleri sanatla buluşturdu

Bilim Şenliği kapılarını açtı, kaşif adayları alana koştu

Başiskele Belediyesi 5. Yaz Spor Okulları Başlıyor

Darıca’da sosyal tesisler, 1 yılda 1.3 milyon kişiyi ağırladı

Bahar coşkusu festivalle yaşanacak

Ispanak Şakayı, Çilek Alkışı Seviyor: Derince Pazarı’nın Esprili Manavı dikkat çekti

Fatma Başkan MBB’de yeniden Denetim Komisyonuna seçildi

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

Rusya’da Türkiye’nin reklam yüzü Amasra oluyor

Denizden çamaşır makinesi çıktı

Yaylaların özgür ruhları yılkı atları havadan görüntülendi

Şile’de 1. Ordu Bölge Bando Komutanlığından Muhteşem Konser!.

TRT'nin Bütçesi ve Harcamaları Meclis Gündeminde: "Kamu Kaynaklarının Akıbeti Sorgulanmalıdır"

GTÜ Kampüsünde 19 Mayıs Coşkusu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğünün 2025 yılı 1. Olağan Genel Kurulu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın başkanlığında Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

EczacıPOS, 2025 Eczacılık Buluşması’nda yoğun ilgi gördü

“Gençlerimizin Enerjisine, Umuduna Ve Gücüne Güveniyoruz”

Çayırova Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi imzalandı

CHP’li Nail Çiler: “Gebze Bölgesinde Sağlık Alarmı: Hastane Yetersiz, Aile Sağlığı Merkezine Rant Gölgesi”

Ayça Çağlar: “Çankaya’da sosyal belediyeciliğin gurur verici bir örneğine tanıklık ettik”

Sakarya İl Başkanı Hakan Yazıcı: “Bu milletin umudu yine bu milletin evlatlarıdır”

TRT’nin tarafsızlık ilkesini yok sayan yayın politikasına karşı yapmış olduğu meclis konuşması

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Saadet Partisi’nden Harp Malulü Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

YENİDEN REFAH PARTİSİ MUĞLA İL BAŞKANI KOCABIYIK: “TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK HER GELİŞME BELGELİ VE KURUMSAL SÜREÇLERE DAYANDIRILMALIDIR”

“Vergi Muafiyetiyle Zenginleşen YİD Şirketleri Meclis Gündeminde”

CHP AYDIN MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN BÜLBÜL: “İMAMOĞLU’NA YÖNELİK SUÇLAMA, İKTİDARIN ACZİNİ GÖSTERMEKTEDİR”

Saadet Partisi Gebze’den Hükümete ve Yerel Yönetime Net Mesaj: Çözüm Üretin!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Forbes En Zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken ayrıntı!

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Minik yıldızlar namağlup şampiyon oldu

293 GÖLCÜK BELEDİYESPOR TAEKWONDO SPORCUSU KUŞAK ATLADI

Körfez Kent Spor Kompleksi açıldı

Kocaeli, su sporlarında vites yükseltti

Kocaelispor’da ailelere ve öğrencilere kombinelerde yüzde 41 indirim

Kocaelispor’da kombine bilet satışları başladı

Kocaelispor, okul ziyaretlerini tamamladı

Kocaelispor’da asbaşkanlığa Abidin Akyol getirildi

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR