1. YAZARLAR

  2. Ahmet DEMİRKAYA

  3. Cep telefonu mesajları
Ahmet DEMİRKAYA

Ahmet DEMİRKAYA

Cep telefonu mesajları

A+A-

Sizlere de geliyor mu bilmiyorum ama bana günde en az üç dört tane istenmeyen mesajlar geliyor. Bunlar genellikle tatil rezervasyonu için lüks oteller, dinleme tesisleri, pizzacılar, termal kaplıcalar. En çok da pizzacılardan geliyor. Tabi dernek ve vakıflar da var bunların arasında. Bizim tanıdığımız bildiğimiz ve numaramızı verdiğimiz kuruluşların dışında bu saydıklarımız. Hele paralel yapı diye adlandırılan “kimse yok mu” derneği bu aralar bayağı bir faaliyette olsa gerek sürekli mesaj geliyor telefonuma. Aslında sadece bana geliyor diye pek aldırış etmiyor silip geçiyordum. Ama birkaç kişiden daha duyunca artık bu işin suyu çıktı diye düşündüm.

Hepimizin malumu, akıllı telefonlar çıktıktan sonra kimse GSM operatörlerinin dayattığı mesaj hattını kullanmıyor. Bu başlı başına bir facia. Çünkü cep telefonlarında kısa mesaj hattını en çok işitme engelliler kullanıyor diye tahmin ediyorum. Diğer bütün kullanıcılar konuşmayı tercih ediyor. Öyle uzun uzun yazmayı seven bir millet değiliz. Kısa mesaj hattından uzun yazdığınız da zaten tarife değişiyor, gönderdiğiniz dosyanın veya jpg dosyasının büyüklüğüne göre ücretlendiriliyor. Çoğu zaman da uzun olduğu için ya gönderemiyor ya da alıcının telefonu bu dosyaları açmaya uygun değilse gönderilemedi diye ileti geliyor. Hal böyle olunca akıllı telefon kullanıcıları daha çok sosyal medya ağı üzerinden veya whatsapp üzerinde bu işlemlerini yapıyor. Dolayısıyla GSM operatörünün sağladığı kısa mesaj hattını kimse kullanmıyor. Ama buna rağmen mesaj paketini çok yüksek boyutlarda gösterip ücretlendirmeyi ona göre belirliyor. Buna mukabil internet ve konuşma paketini düşük tutuyor. BTK bununla ilgili bir düzenleme yapıp vatandaşın soyulmasının önüne niçin geçmiyor, orası da ayrı bir muamma.

Yazıya konu olan asıl sorun şu, kimsenin kullanmadığı bu kısa mesaj hattını aktif kullanan şirketlere, firmalara veya diğer kuruluşlara kim hangi gerekçeyle vatandaşın numarasını veriyor? Yine sosyal medya paylaşımlarında geçen bilgi GSM şirketlerinde çalışanların ücret karşılığında vatandaşın numarasını firmalara verildiği yönünde. Bir diğer iddia ise internet üzerinden bazı siteler cep telefonu numaralarını elde ettiği ve bu numaraları bu firmalara sattığı yönünde. Gerekçe ne olursa olsun cep telefonu numaraları TC kimlik numaraları gibi kişiye özel ve kişilerin izinleri olmadan kimse kimseye veremez. Bununla ilgili her ne kadar düzenleme mevcut olsa da size gelen her mesaja yok istemiyorum diye geri bildirimde bulunduğunuz da her seferinde kullanmadığınız mesaj paketinizden zorunlu olarak kullanmış oluyorsunuz. Böylece GSM şirketlerinin kimsenin kullanmadığı mesaj paketine meşruiyet kazandırmış oluyorsunuz. Her iki konuya da yetkililer el atıp çözüm üretmeli, vatandaşın soyulmasına, soydurulmasına göz yummamalı. Yoksa bu işin önünü alamayacaksınız.   

Haydi kalın sağlıcakla, selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.