• BIST 100

    9548,09%-1,36
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,53% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2499,51% 0,67
  • Ç. ALTIN

    4153,32% 1,65

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk: SGK-TEB ilaç alım protokolü 1 Ekim 2020'de yürürlüğe girecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, SGK-TEB ilaç alım protokolünün 1 Ekim 2020'de yürürlüğe gireceğini ve 4 yıl süreyle geçerli olacağını bildirdi.

GÜNDEM 25.09.2020 15:15:00 0
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk: SGK-TEB ilaç alım protokolü 1 Ekim 2020

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında, SGK binasında, İlaç Alım Protokol Töreni düzenlendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, burada yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik sisteminde yaptıkları iyileştirmelerle hiçbir vatandaşı dışarıda bırakmayan sağlık sigortası sistemine sahip olunduğunu ifade etti. Vatandaşlara sunulan sağlık paketinin kapsayıcı olduğu kadar zengin içeriği ile de öne çıktığını belirten Selçuk, sosyal güvencesi olmayanların bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri dahil, sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için ödemeleri gereken miktarın aylık sadece 88 lira 29 kuruş olduğunu söyledi. Selçuk, "Belirli bir düzeyin altında gelirleri olanların da bu primini biz devlet olarak ödemekteyiz. Dolayısıyla onlara da sağlık güvencesi sağlamaktayız. Dünyada bu kadar düşük maliyetle bu kadar kapsamlı sağlık hizmeti sunan başka bir kamu ya da özel sigorta sistemi olmadığının da altını çizmek isterim. Bunun adına biz saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle 'Türk Mucizesi' diyoruz." diye konuştu.

Hükümet olarak halkın Kovid-19 salgınından etkilenmemesi için tedbirleri aldıklarını ve almaya da devam ettiklerini dile getiren Selçuk, salgın ile mücadelede Türkiye'nin diğer ülkelere kıyaslandığında daha iyi durumda olduğunun açık olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası tüm kurum, kuruluş ve gözlemcilerin de bunu kabul ettiğini ifade etti.

Bakanlık olarak toplumun her kesimini ilgilendiren hayati konularda görev ve sorumluluklar taşıdıklarını, Türkiye'nin nüfusunun tamamına, her haneye, her aileye, her bireye çeşitli şekillerde dokunan bir Bakanlık olduklarını belirten Selçuk, koronavirüs salgının vatandaşların yaşamları üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için Bakanlık olarak salgının başladığı ilk günden itibaren sosyal koruma kalkanı altında etap etap birçok programı hayata geçirdiklerini anımsattı.

"Yardım ve desteklerin toplam tutarı 35 milyar lirayı aştı"

Selçuk, alınan tedbirleri çalışma hayatı, sosyal güvenlik, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler olmak üzere 4 ana başlık altında topladıklarını, toplumun tüm kesimlerine yönelik uygulamalarla bireyden aileye, aileden topluma uzanan tüm sürecin vatandaşları kapsadığını ifade etti.

Kovid-19'dan etkilenen herkese, tüm toplum kesimlerine yönelik tedbirler aldıklarını ve salgın dönemini olabilecek en az hasarla atlatmayı ve sonrasında kalınan yerden daha güçlü bir şekilde devam etmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mart ayından bugüne Kovid 19 ile mücadele kapsamında Bakanlık olarak sağladığımız yardım ve desteklerin toplam tutarı 35 milyar lirayı aştı şu anda. Son 18 yılda sağlık sistemimize yaptığımız yatırımların özellikle genel sağlık sigortası başta olmak üzere gerçekleştirdiğimiz sosyal güvenlik reformunun faydalarını da biz bu salgın döneminde tecrübe ettik. Kovid-19 salgınının ülkemizde etkisini göstermeye başlaması ile vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişiminde bir kesinti olmaması için çeşitli tedbirleri hızla devreye aldık. Kronik hastalarımızın 1 Ocak sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçetelerinin gerçerlilik süresini uzattık. Raporları sona eren kronik hastalarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamasını böylece engelledik. Yine daha önce bir aylık verilen ilaçların üç aylık verilmesine imkan tanıdık. Kovid-19 teşhisiyle yatan hastalarımızın bakım hizmetleri hastaneler için yüksek maliyet oluşturmaktaydı. Kovid-19 bakım hizmetlerini geri ödeme kapsamına aldık. Her hasta için hizmet veren hastanelerimize de bu anlamda günlük ödemelerimizi yapmaktayız."

Aylık ortalama 30 milyonun üzerinde reçeteye işlem yapılıyor

Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenleme ile karşılanan yoğun tedavi ücretlerini de iki katına çıkardıklarını ifade eden Selçuk, yoğun bakımda Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçları da bu süreçte geri ödeme listesine aldıklarını hatırlattı. Selçuk, engelli aylığı alan ve bakım yardımından yararlanan engellilerin de 1 Ocak 2020 ve sonrasında süresi dolan raporlarının geçerlik süresini uzattıklarını söyledi.

Bakan Selçuk, Dünya Eczacılar Günü dolayısıyla tüm eczacıların anlamlı gününü kutlayarak "Eczacılarımız salgında sürdürdüğümüz bu mücadelede, diğer sağlık çalışanlarımız gibi en ön cephede yer almakta, eczacılarımız pek çok kurum ve kuruluşta da kritik görevler üstlenmekte. Ben öncelikle salgın sürecinde hayatını kaybeden tüm eczacılarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Tüm eczacılarımıza özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Selçuk, eczacıların vatandaşların ilaçlarını doğru ve bilinçli kullanmaları noktasında hayati bir halk sağlığı hizmeti sunduklarını ve halkın temel sağlık konularında bilgilendirilmesi için ilk basamak işlevi gördüklerini kaydetti.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak kamu kaynaklarını halkın sağlığı için en etkin şekilde seferber ettiklerini belirten Selçuk, eczacıların da bu noktada mesleki birikimlerini, emeklerini ortaya koyduklarını, vatandaşların memnuniyet düzeyini en üst düzeyde tutmanın sırrının da hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem eczacılar arasında yakalanan güçlü ilişkiden kaynaklandığını ifade etti. Selçuk, şunları kaydetti:

"Bugün sözleşmeli olduğumuz 26 bin 586 eczane aracılığıyla vatandaşlarımıza çok önemli bir hizmet sunmaktayız. Aylık ortalama 30 milyonun üzerinde reçeteye işlem yapmaktayız. 2012'de eczanelere ödediğimiz reçete hizmet bedeli 68 milyon civarındayken, 2019'da bu rakam 410 milyonu aşmış durumda. Yine ilaç harcamalarına baktığımız zaman SGK'nın sağlık harcamaları içindeki payının 2012'lerde yüzde 32 civarında olduğunu görürken, 2020'de yüzde 36'larda bir ilaç harcamasının tüm SGK içindeki payını görmekteyiz. Bedeli ödenen ilaç sayımız 2000'li yıllarda 3 bin 986 iken, bugün iki kattan da daha fazla artarak 8 bin 748 ilaç geri ödeme sistemimizde. Bu kadar yüksek sayıdaki ilacı, geri ödeme sistemimize alan dünyadaki gözde ülkelerden birisi olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim. Aynı zamanda tıbbi malzemede de geri ödeme uygulamasında 4 bin 833'e ulaşmış durumda. Geri ödemelik toplam ilaç sayımız son aldığımız rakamlarla beraber 8 bin 813'e çıkmış olacak. Vatandaşımızın sağlığı bizim birinci önceliği olmaya da devam edecek."

Bakan Selçuk, ilaç hizmetlerinin vatandaşlara kaliteli ve eksiksiz şekilde sunulması, sözleşmeli eczanelerin de katkıları ile mümkün olduğunu belirtti.

Eczacıların ve sağlık hizmeti sunucularının vatadaşlara sundukları sağlık hizmetlerini kendi bünyelerinde geliştirdikleri Elektronik Sağlık Uygulamaları üzerinden SGK'ya fatura edebildiklerini, Medula Eczane Sistemi sayesinde 24 saat kesintisiz hizmet sunduklarını söyleyen Selçuk, "Yılda 415 milyon reçetenin işlemlerini bu sistem üzerinden yapıyoruz. Bu önemli bir rakam." dedi.

"Eczanelere yıllık 235 milyon liraya ulaşan bir iyileştirme sağladık"

Selçuk, Türk Eczacılar Birliği ile protokol girişimlerine bir süre önce başladıklarını, pandemi sebebiyle müzakerelere bir süre ara vermek durumunda kaldıklarını belirterek TEB ile anlaşarak mevcut protokolü bir süre uzattıklarını söyledi. Bakan Selçuk, hükümet olarak anlaşmaları, protokolleri paydaşlarla mutabakat çerçevesinde yaptıklarını aktararak şunları kaydetti:

"Yeni protokol 1 Ekim 2020'de yürürlüğe girecek ve 4 yıl süreyle geçerli olacak. Eczanelerle beraber reçete hizmet bedelini ve iskonto bedelini konuştuk. Yeni protokolümüzdeki baremler, iskonto oranları, reçete başına hizmet bedellerini belirledik. İşte bu düzenlemeler sonucunda eczanelere, Yıllık 235 milyon liraya ulaşmasını beklediğimiz bir iyileştirme sağladık. Temel hedefimiz düşük ve orta ölçekli eczacılarımızı daha fazla korumak onları desteklemek amacıyla sosyal adalete uygun şekilde uygulamayı sağlamayı hedefledik. Ayrıca düşük cirolu eczanelerimiz başta olmak üzere tüm eczacılarımızın mağdur olmadığı bir mutabakata vardık. Mevcut protokolümüzde 76 ana madde, 110 alt madde olmak üzere toplam 186 madde var. Yine protokolümüzde Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık güvencesi olan bütün vatandaşlarımızın kesintisiz bir şekilde en iyi şartlarda ilaç almalarını bu şekilde temin ettik. Tüm eczacılarımıza özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum."  

AA


Saygın Apart'ta Konforlu Konaklama

Protez Göz Sağlam Gözünüzle Birebir Aynı Olabilir Mi

Çay Tarımında Devrim: Kewi Çay Toplama Makinesi

Turizm Haftası programla kutlandı: “Kocaeli turizm potansiyeli sunuyor”

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

3. Uluslararası İletişim Bilimleri ve Medya Çalışmaları Kongresi

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti

KOÜ'lü profesör Başer hayatını kaybetti

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Başkan Hürriyet: Halk günlerinde vatandaşın ayağına gidiyoruz

Çayırovalılardan Çiftçi’ye hayırlı olsun ziyareti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Hürriyet, Kuruçeşmelilere desteklerinden dolayı teşekkür etti

Dolar bugün ne kadar?

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

GTÜ'den KOBİ'lere yeşil dönüşüm rehberliği

Kocaeli'ye kavuran sıcaklıklar geliyor

Orhan Cami restore edilecek

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

'Kariyer Yolunda Kendin Ol' projesi başladı

Teleferiğe 1 gün ara!

En çok ziyaret edilen milli park Ormanya oldu

Bayram tatili Kocaeli'nin havasına yaradı!

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başkan Hürriyet hız kesmedi

23 Nisan Reels Yarışması’na başvuru uzatıldı

Başkan Hürriyet, güne Kuruçeşme Fatih Camii’nde başladı

Büyükşehir, çocuklar güvenle eğlensinler diye parkları bakıma aldı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

İkinci el araç fiyatları yükseldi

DSÖ'den hepatit B ve C uyarısı

Oya Biket Bayramda Tek Rumeli Tv’de

AK Parti'den CHP'ye geçen Belediye'de jakuzi tartışması! Eski başkan iddialara "hodri meydan" dedi

Sürücüler dikkat: EDS sistemi ceza kesmeye başlayacak

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kroman Çelik ramazan bayramınızı kutlar

YYH ramazan bayramınızı kutlar

Polisan ramazan bayramınızı kutlar

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başiskele Su Sporları Merkezi’nin temeli atıldı

Kocaelispor bayramlaştı

Kocaelispor toplanıyor

Ali Mete satrançta Türkiye dördüncüsü oldu; Spor Okulları’ndan Milli Takım’a uzanan yolculuk

Tenis merkezine modern sosyal tesis binası

Belediye Derincespor - Kastamonuspor maçının ardından

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 0 - Kastamonuspor: 0

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR