• BIST 100

    9548,09%-1,36
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,53% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2499,51% 0,67
  • Ç. ALTIN

    4153,32% 1,65

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği havacılıktaki toparlanmadan memnun

TALPA Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Pilot Hüseyin Murat Ersoy, "Pandemi tüm dünyaya aynı derecede etki etti. Ama biz şu anda iyi durumdayız çok şükür. Dünyada da bu alanda iddialıyız. THY de bu konuda lider." dedi.

GÜNDEM 12.09.2021 11:27:00 0
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği havacılıktaki toparlanmadan memnun

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Pilot Hüseyin Murat Ersoy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle durma noktasında gelen havacılık sektöründe aşı ve tedbirlerin ardından yaşanan hareketlenmenin umut verici olduğunu bildirdi.

AA muhabirine havacılık sektöründeki gelişmelerle ilgili açıklama yapan Ersoy, Türkiye'de 7 bin 200 aktif pilot bulunduğunu, pilotların tek derneği olan TALPA çatısı altında ise 5 bin 200 üye olduğunu anlattı.

Türk Hava Yolları'nda (THY) aynı zamanda Boeing 777 filosunda sorumlu kaptan ve öğretmen pilot olarak mesleğini sürdüren Ersoy, salgının birçok sektör ve meslek grubu gibi havacılığı da ağır şekilde etkilediğini, binlerce uçağın seferlerini yapamadığını ve bu dönemde ulusal ve uluslararası havacılık kurullarıyla yoğun iş birliği içerisinde olduklarını dile getirdi.

Salgın döneminde birçok pilotun işsiz kaldığını ifade eden Ersoy, "Bazı kargo ve tahliye seferleri dışında birçok pilot arkadaşımız uzun zaman evlerinde bekledi. Bazıları da işini kaybetmek zorunda kaldı. Bu olumsuz durum tabii ki tüm dünyadaki havayollarında yaşandı. Hatta koronavirüs nedeniyle 11 pilot meslektaşımız da hayatını kaybetti. Bizler mesleki olarak çok olumsuz etkilendiğimiz bu dönemde, hava yolları firmaları ve yöneticileriyle görüşmeler yaparak süreci en az hasarla atlatmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

Ersoy, havacılık sektöründe de salgın süresince çevrim içi toplantı ve seminerler düzenlendiğini, insanların eve kapanmasıyla havacılık sektörünün de işleyişinde bazı değişiklikler yaşandığını belirterek, "Havacılıkta bazen 11 Eylül olayları, bazen kazalar gibi bazen de bu iniş çıkışlar gibi dönemler maalesef olabiliyor. Bu gibi kısmi olaylar insanlara bazı duraksamalar yaşattı. Pandemi tüm dünyaya aynı derecede etki etti. Ama biz şu anda iyi durumdayız çok şükür. Dünyada da bu alanda iddialıyız. THY de bu konuda lider. Bu, Türk havacılığı açısından güzel ve umut veren bir durum. Tabii ki bu başarının arkasında da THY'nin birbirinden değerli yöneticileri ve çalışanları yer alıyor." değerlendirmesini yaptı.

Başta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olmak üzere diğer kurumların pilotların önerilerini ve uluslararası boyuttaki çalışmalarını desteklediğini, onların görüşlerini dinlediğini ifade eden Ersoy, uluslararası kuruluşlarla çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Salgının ilk dönemlerde yoğun bakım servisleri ve hastanelerin de çok yoğun olduğunu anımsatan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktada ülkemizdeki tüm hastanelerle iletişime geçerek PCR ve aşı gibi konularda pilot üyelerimize öncelik verilmesi talebinde bulunduk. Yetkililer sağ olsunlar çok yardımcı oldu. Seferler bir yandan devam ederken bir yandan da meslektaşlarımızın seferlerine devam etmeleri gerekiyordu. Bu noktada birçok hastaneyle anlaşmalarımız oldu ve bu dayanışma sayesinde pilotlarımızı bu hastanelere yönlendirdik. Keza kargo uçuşları ve yolcu uçuşları esnasında da alınması gereken önlemler konusunda bilimsel çalışmalar üzerinde yoğunlaştık. Özellikle enfeksiyon alanında uzman doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarıyla görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerde alınması gereken önlemler, kullanılması gereken cihazlar, maskeler gibi bu konuların üzerine yoğunlaştık.

Kaptan Pilot Ersoy, pandemi döneminde en yoğun uçuşların kargoda icra edildiğini, buradaki yoğunluğun da Türk sivil havacılığının ilerlemesiyle birçok hava yolu şirketinin ayakta kalmasına katkı sağladığını bildirdi.

Aşılamanın başlamasıyla Sağlık Bakanlığı ile yazışma ve birebir görüşmeler yaptıklarını da aktaran Ersoy, "Çünkü Türkiye'de de birçok yerde olduğu gibi ilk etapta sağlık çalışanları normal olarak aşılanmaya başladı. Olması da gerekiyordu zaten. Akabinde de en çok risk altında olan havacılık sektörüyle alakalı ilgili kurumlarca çeşitli görüşmelerimiz oldu. Çünkü bu salgın sürecinde 11 pilot meslektaşımız koronavirüs nedeniyle yaşamlarını yitirdi. Ailelerine sabırlar ve meslektaşlarımıza da Allah'tan rahmet diliyorum tekrar. Bu girişimler neticesinde de birçok havayolu yetkililerimiz bizlere destek verdi. Birbirimize bu konularda katkıda bulunduk. Ardından çalışanlarımızın aşılanması gerçekleşti." diye konuştu.

Ersoy, havacılık sektöründe 2. doz aşılanmanın yüzde 90'a ulaştığını ve bunun çok önemli olduğunu, herkesin aşılanması gerektiğini belirterek, kendisinin de ayın ilk günlerinde ailesiyle hastalandığını, Kovid-19'u aşının da etkisiyle ayakta geçirdiklerini dile getirdi.

İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında, 6 Eylül'den itibaren iç hat uçuşlarında, aşı yaptırmamış veya 180 gün içerisinde koronavirüs hastalığı geçirmemiş yolculardan PCR testi istendiğini de anımsatan Ersoy, şöyle devam etti:

"Bizler uçakta belirli riskleri de taşıyoruz. Ben mesela Boeing 777'de uçuyorum. Bu uçağın kapasitesi 350 yolcu. Bu sayıda yolcuyla bir yerlere sefer yapıyorsunuz ve tabii ki HEPA filtre var, uçaklarımızın çoğunda dezenfektan, hijyen kuralları mesafe ve maskeleme gibi tam önlemler uygulansa da ancak bir kişinin Kovid-19 virüsünü taşıması birçok şeyi zincirleme olarak etkiliyor. Birçok yolcu ve uçuş personelinin karantinaya girmesine sebep oluyor. O yüzden 2 doz aşı ve PCR testinin yapılması bence çok doğru alınmış karar ve bu şekilde de uygulanması lazım. Bu noktada örneğin bizim Asya kıtasına uçuşlarımızda çeşitli zorluklar yaşıyoruz. O kıtadaki bazı devletler çift doz aşı olsanız da PCR testiniz negatif olsa da havacıları kesinlikle otel odalarının dışına çıkarmayarak karantinada tutuyor. Bunlar tabii ki o ülkelerin zorunlu tuttuğu şeyler. Uyuyoruz mecburen."

Türkiye'de 2021'nin haziran ayından sonra sivil havacılığın çok hızlı bir şekilde normalleşeceğini bazı toplantılarda dile getirdiğini aktaran Ersoy, "Şu anda bu çıkışı görmeye başladık. Avrupa Hava Seyrüsefer Teşkilatının (EUROCONTROL) geçen yılki raporunda öngörüsü uçuşlar pandemi öncesine göre yüzde 79'du. Şu anda eylül ayı itibarıyla yüzde 71'e ulaştı. Bu çok güzel bir gelişme. Çünkü bu, çok iyi bir şekilde yol alıyoruz demektir. Hatta önümüzdeki 2022 mart-nisan aylarında TALPA olarak biz daha iyi noktalara geleceğini öngörüyoruz. Bu noktada da elimizden gelen ne varsa yapmaya ve çalışmaya devam etmekte kararlıyız." diye konuştu.

Türk gençleri pilotluğu çok seviyor
Kaptan Pilot Ersoy, Türkiye'de havacılığa büyük bir ilgi olduğunu ve gençlerden çok güzel, olumlu dönüşler aldıklarını, çok ilgili ve azimli gençlerin olduğunu kaydederek, "Havacılıkla ilgili uluslararası kuruluşların yaptıkları çalışmalarda 2023'ün sonunda normalde pandemiden önce pilot ihtiyacı sayısı 30 binken şu anda ihtiyaç olan pilot sayısı 34 binlere çıkıyor. Çok ciddi bir ihtiyaç artışı söz konusu. Çünkü ülkemizde ve tüm dünyada havacılık ivmelenerek devam edecek. Ben bu noktada tüm pilot olmak isteyen arkadaşlarımızın bu sevdalarından vazgeçmemelerini ve tutkuyla bu mesleğe bağlı kalmaları gerektiğini öneriyorum." ifadelerini kullandı.

Ersoy, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "İstikbal göklerdedir" sözünü anımsatarak, "Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları aha iyi noktalara gelecek ve hep lider olacağına inanıyorum." dedi.

"Hava İş Kanunu'nun bir an önce hayata geçmesi elzem"
Pilotlara yeşil pasaport verilmesi ve havacılık hakları konusunda taleplerini yetkili kurul ve kuruluşlara sunduklarını dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:

"Rusya ve bazı ülkeler pilotlardan yeşil pasaport talep ediyor. Bazı ülkeler de meslektaşlarımızı vize zorunluluğuna tabi tutabiliyor. Bu seferlerde aksaklığa sebebiyet verebiliyor. Bu konuda bizlerin yaptığı çalışma da TBMM'ye sunulmuş durumda. Bu, vize alınması ve buradan kaynaklanan maddi giderler anlamında da ülkemize milli gelir anlamında olumlu bir etki açısından son derece önemli bir konu. Türk sivil havacılığı açısından da elzem bir durum. Deniz İş Kanunu'na benzer kanunların da havacılıkta bulunması gerekiyor. Çünkü kaza ve kasten öldürmeler birbirinden çok farklı konular. Bilindiği üzere Pegasus kaptanları yargılandı. Bazıları hapse mahkum edildi. Bu süreçte arkadaşlarımıza destek olmak için dernek olarak büyük çaba harcadık. Hatta uluslararası kuruluşlar ve kanunlarıyla ilgili örnekler sunduk. Onun için Hava İş Kanunu'nun da bir an önce hayata geçmesi elzem bir durum."AA


Saygın Apart'ta Konforlu Konaklama

Protez Göz Sağlam Gözünüzle Birebir Aynı Olabilir Mi

Çay Tarımında Devrim: Kewi Çay Toplama Makinesi

Turizm Haftası programla kutlandı: “Kocaeli turizm potansiyeli sunuyor”

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

3. Uluslararası İletişim Bilimleri ve Medya Çalışmaları Kongresi

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti

KOÜ'lü profesör Başer hayatını kaybetti

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Başkan Hürriyet: Halk günlerinde vatandaşın ayağına gidiyoruz

Çayırovalılardan Çiftçi’ye hayırlı olsun ziyareti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Hürriyet, Kuruçeşmelilere desteklerinden dolayı teşekkür etti

Dolar bugün ne kadar?

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

GTÜ'den KOBİ'lere yeşil dönüşüm rehberliği

Kocaeli'ye kavuran sıcaklıklar geliyor

Orhan Cami restore edilecek

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

'Kariyer Yolunda Kendin Ol' projesi başladı

Teleferiğe 1 gün ara!

En çok ziyaret edilen milli park Ormanya oldu

Bayram tatili Kocaeli'nin havasına yaradı!

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başkan Hürriyet hız kesmedi

23 Nisan Reels Yarışması’na başvuru uzatıldı

Başkan Hürriyet, güne Kuruçeşme Fatih Camii’nde başladı

Büyükşehir, çocuklar güvenle eğlensinler diye parkları bakıma aldı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

İkinci el araç fiyatları yükseldi

DSÖ'den hepatit B ve C uyarısı

Oya Biket Bayramda Tek Rumeli Tv’de

AK Parti'den CHP'ye geçen Belediye'de jakuzi tartışması! Eski başkan iddialara "hodri meydan" dedi

Sürücüler dikkat: EDS sistemi ceza kesmeye başlayacak

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kroman Çelik ramazan bayramınızı kutlar

YYH ramazan bayramınızı kutlar

Polisan ramazan bayramınızı kutlar

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başiskele Su Sporları Merkezi’nin temeli atıldı

Kocaelispor bayramlaştı

Kocaelispor toplanıyor

Ali Mete satrançta Türkiye dördüncüsü oldu; Spor Okulları’ndan Milli Takım’a uzanan yolculuk

Tenis merkezine modern sosyal tesis binası

Belediye Derincespor - Kastamonuspor maçının ardından

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 0 - Kastamonuspor: 0

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR