• BIST 100

    10225,48%-1,28
  • DOLAR

    40,21% 0,11
  • EURO

    46,65% -0,42
  • GRAM ALTIN

    4307,00% -0,26
  • Ç. ALTIN

    6902,17% 0,06

Millî Mücadele’nin 100. Yılında Uluslararası Sempozyum

Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi ile Atatürk Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği...

GÜNDEM 25.04.2019 19:23:00 0
Millî Mücadele’nin 100. Yılında Uluslararası Sempozyum

Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi ile Atatürk Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği "Millî Mücadele'nin 100. Yılı: Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'ya Geçişi ve Kongreler Uluslararası Sempozyumu" Nene Hatun Kültür ve Gösteri Merkezinde başladı.

Sempozyuma, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Edebiyat Fakültesi Dekanı Veyis Değirmençay, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Kılıç ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Rektör Çomaklı: "Erzurum, Hâkimiyet Mücadelelerinin Odak Noktası Olmuştur"

25-26 Nisan tarihlerinde Nene Hatun Kültür ve gösteri Merkezi Cep Salonlarında devam edecek olan sempozyumun açılış konuşmaları kısmında, Atatürk Üniversitesinin böyle kutlu bir mücadelenin anlatılacağı sempozyuma ev sahipliği yapıyor olmasının kendisine gurur verdiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Rektör Çomaklı, Erzurum'un tarihin en eski dönemlerinden itibaren gerek İpek Yolu olarak adlandırılan Kafkasya'yı Trabzon vasıtasıyla Avrupa'ya gerekse Doğu Anadolu'yu Mezopotamya'ya bağlayan önemli bir geçiş noktası olduğunu aktardı.

Tarihi geçmişe sahip bu kadim şehrin, stratejik ve jeopolitik önemi dolayısıyla tarih boyunca birçok devlete ve medeniyete de ev sahipliği yaptığını hatırlatan Çomaklı sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Tarihin çeşitli dönemlerinde çeşitli milletlerce istilaya uğramış, işgale düşmüş ve devletlerin hâkimiyet mücadelelerinin odak noktası olmuştur. Milletlerin ve medeniyetlerin beşiği durumunda olan Erzurum, tarihindeki en önemli hadiseleri hiç şüphesiz aziz Türk milletinin Mustafa Kemal Paşa liderliğinde var olma mücadelesi olan Türk İstiklâl Harbi sırasında yaşamıştır" dedi.

"Erzurum, Tam Bağımsız Bir Devletin Temellerinin Atıldığı İlk Yer Olmuştur"

Erzurum'un Ermenilere verilmek istendiği bir dönemde üstlendiği misyon, yeni ve tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne giden yolda son derece önemli bir rol oynadığını vurgulayan Rektör Çomaklı: "Nitekim 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında toplanan Erzurum Kongresi, somut manada hâkimiyetin millete ait olduğu ve tam bağımsız demokratik yeni bir devletin temellerinin atıldığı ilk yer olmuştur. İşte bu önemle Üniversitemiz ve Atatürk Araştırma Merkezinin iş birliğiyle düzenlenen Millî Mücadele'nin 100.Yılı: Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'ya Geçişi ve Kongreler Sempozyumunun bilime katkılar sunmasını diliyor, bu önemli etkinlikte emeği olan herkese teşekkürlerimi sunuyor ve aziz vatana ve millete hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Kılıç, konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışını ve Millî Mücadele fitilini nasıl ateşlediğini anlattı. Türk milletinin 1919'da tarihin akışını değiştirdiğini belirten Kılıç şöyle konuştu: "Mustafa Kemal Paşa son padişah Sultan Vahdeddin tarafından, 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun'a gönderildi. Atatürk'ün asıl görevi; temeli milli egemenlik ilkesine dayalı yeni bir Türk devleti kurmaktı. Fakat bunu hiç kimseye söylemedi ve paylaşmadı. Vicdanında belli bir sır olarak sakladı. Bunu da Atatürk'ün Nutuk eserine bakarsak orada görmüş oluruz."

"Erzurum Kongresi, Mustafa Kemal Paşa'nın Liderliğinde Bütün Bir Milletin İşgale ve Direnişe Karşı Hazırlanışıdır"

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ise böylesine önemli bir sempozyumu Millî Mücadelenin beşiği Erzurum'da gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, Erzurum Kongresinin öneminden bahsetti. Beyhan: "Erzurum Kongresi, Mustafa Kemal Paşa'nın liderliğinde bütün bir milletin işgale ve direnişe karşı hazırlanışıdır. Millî mücadelenin temelini teşkil edecek pek çok önemli kararların alındığı kongrenin, Erzurum'da yapılmasının bazı nedenleri vardır. Erzurum'un stratejik bir konumda olması ve 15. Kolordu Komutanlığının Erzurum'da bulunması bunlardan bazılarıdır. 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa'nın Kolordusuyla beraber Mustafa Kemal Paşa'nın emrinde olmasının, Millî Mücadelenin kazanılmasında büyük payı vardır" ifadelerini kullandı.

Başkan Sekmen: "Millî Mücadele, Samsun'dan Yükselmiş Cennet Vatanın Her Yanına Ulaşan Bir Sese Dönüşmüştür"

Millî Mücadele meşalesinin yakıldığı bir kentte düzenlenen uluslararası sempozyumda bulunuyor olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek konuşmasına başlayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Millî Mücadele'nin 100'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Anadolu'ya gelişi ve tarihi kongrelerin anlatılacağı sempozyumda Millî Mücadele ruhunun ele alınacak olmasının önemine değindi.

"Millî Mücadele Ruhunun Payidar Kalması, O Duygunun Diri Tutulmasıyla Mümkün Olacaktır"

Bağımsızlığımıza tasallut etmiş olan emperyalist güçlere asla ve de kat'a teslim olunmayacağının fiili olarak beyanı anlamına gelen Milli Mücadele sürecinin, bundan tam 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla başladığını vurgulayan Başkan Sekmen şu ifadeleri kullandı: "Milli Mücadele; Samsun'dan yükselerek cennet vatanın her yanına ulaşan bir sese dönüşmüş ve bu ses Havza'dan başlayarak önce Amasya'da, oradan Erzurum ve ardından Sivas'ta gürlemiş; bu milletin evlatları yeri gelmiş yıkılmaz bir kale olmuş, yeri gelmiş bükülmez bir bilek halini almıştır. Millî Mücadele işte bu yüzden önemlidir, işte bu yüzden kıymetlidir. Cumhuriyetimizin ve milletimizin egemenliğinin ilelebet payidar kalması ve muhafaza edilmesi, bundan 100 yıl önce sergilenen o muhteşem birliktelik ve Millî Mücadele ruhunun sürekli diri tutulmasıyla da mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.

Bu sempozyum vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad eden Mehmet Sekmen, Uluslararası Millî Mücadele Sempozyumunun organize edilmesinde katkıları bulunan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığına ve Atatürk Üniversitene teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Haluk Dursun: "Erzurum'a Mübarek, Mürüvvet ve Mükremin Sıfatları Çok Yakışıyor"

Kültür Bakanlığı olarak Millî Mücadelenin 100. yılı dolayısıyla, kültür açısından yeniden bir Millî Mücadele yapılmasına inandıklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, bu amaçla Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Platformunu kurduklarını ifade etti.

Dursun: "Kurulan platform, Anadolu'nun ortak tarihinden gelen ve milli birliğine inanan bütün kesimlerin bir düşünce ve birlik içerisinde bu tür dışarıdan gelebilecek, içeriden de yandaş veya taraftar bulabilecek olan kesimlere karşı uyarılması ve gençlerimizin bu konuda bilgilendirilmesini amaçlayan bir çalışmadır. Ermeni meselesi ve Millî Mücadele başta olmak üzere bizleri suçlu göstermek isteyen çalışmalara bir set oluşturmak ve bunu gençler yoluyla yaparak bilgilendirme amaçlı kurulan bir platform. Erzurum'un benim için çok özel bir tarafı da var. Aziz vatanımızın kendine özgü özellik ve güzellikleri var. Bazı şehirlerin de gazi, kahraman ve şanlı gibi sıfatları var. Erzurum'a da Mübarek, Mürüvvet ve Mükremin sıfatları çok yakışıyor. Ruhaniyetini hala kaybetmeyen beldelerden bir tanesidir Erzurum. Bir şehrin mimari vasfı yanında ruhaniyetinin de olması lazım. Erzurum bu saydığımız özellikleri devam ettiriyor. Bu yüzden Erzurum'da olmaktan dolayı çok büyük bir mutluluk duyuyorum" dedi.

Millî Mücadele’nin 100. Yılında Uluslararası Sempozyum

Millî Mücadele’nin 100. Yılında Uluslararası Sempozyum

Millî Mücadele’nin 100. Yılında Uluslararası Sempozyum

Millî Mücadele’nin 100. Yılında Uluslararası Sempozyum

Millî Mücadele’nin 100. Yılında Uluslararası Sempozyum

Millî Mücadele’nin 100. Yılında Uluslararası Sempozyum

Millî Mücadele’nin 100. Yılında Uluslararası Sempozyum

Millî Mücadele’nin 100. Yılında Uluslararası Sempozyum

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: Aktaş ve Büyükakın, dua okudu, karanfil bıraktı

GELECEK PARTİSİ ŞANLIURFA İL BAŞKANI HİDAYET BAYSAL: “ŞANLIURFA’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ HALKIMIZI ÇİLEDEN ÇIKARDI”

Gölcük Terminali'nde ilk sefer İzmir'e

Çocuklar, Yeni Cuma'da 15 Temmuz ruhunu yaşadı

Kocaelispor, Furkan Özyapı ile yolları ayırdı

Dilovası'nda 5 kişiyi hayattan koparan kazanın yeni görüntüsü ortaya çıktı!

Alaettin Kurt Stadyumu’nda doğal çim dönemi başlıyor

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dilovası'nda feci kaza: 5 ölü, 1 yaralı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara yollarında son durum

GÖLCÜK 15 TEMMUZ’DA ANITPARK’TA TEK YÜREK OLACAK

KOSKEM 1 haftada 235 can daha kurtardı

Alikahya Stadyum Tramvay Hattı’nda yoğun mesai

Milletin Direnişi, Geleceğimizin Teminatıdır

Mehteran takımından 15 Temmuz’a özel “Vatan Marşı”

Kartepe Teleferik 15 Temmuz’da yüzde 50 indirimli

Büyükakın müjdeyi verdi; Bu gece hizmete giriyor

15 TEMMUZ: MİLLETİN DESTANI

Kocaeli, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne hazır; Esnafa ve vatandaşlara binlerce bayrak dağıtıldı

Tuğba Özay: “Bu kafeste aşk var, dans var, mutluluk var!”

Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Fehmi Güray Çakır’dan 15 Temmuz Mesajı

BU HATALAR DİŞ SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR !

Çayırova’ya kompost üretim tesisi geliyor

Team Petrol Ofisi pilotu Kerem Kazaz Kapadokya'da yine zirvede

Bekir Ayaz’dan 15 Temmuz Mesajı: “Milletimizin Demokrasiye ve Birliğe Olan Bağlılığı Sonsuzdur”

Alaettin Kurt Stadyumu’nda Doğal Çim Dönemi Başlıyor

BAŞKAN KOCAMAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: Aktaş ve Büyükakın, dua okudu, karanfil bıraktı

Çocuklar, Yeni Cuma'da 15 Temmuz ruhunu yaşadı

15 TEMMUZ: MİLLETİN DESTANI

Kocaeli, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne hazır; Esnafa ve vatandaşlara binlerce bayrak dağıtıldı

Bekir Ayaz’dan 15 Temmuz Mesajı: “Milletimizin Demokrasiye ve Birliğe Olan Bağlılığı Sonsuzdur”

BAŞKAN KOCAMAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Başkanlar Cuma Namazı Sonrası Vatandaşa Aşure Dağıttı

Mermerler Holding’de Hisse Usulsüzlüğü İddiası: Zafer Murat Mermer’den Yasal Hamle!

GELECEK PARTİSİ ŞANLIURFA İL BAŞKANI HİDAYET BAYSAL: “ŞANLIURFA’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ HALKIMIZI ÇİLEDEN ÇIKARDI”

Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Fehmi Güray Çakır’dan 15 Temmuz Mesajı

Çiftçi, “Milletimiz kanı pahasına ülkemize sahip çıkmıştır”

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Bahçeli’den “Yargılama TRT’den yayınlansın” çağrısına destek

SERVET TURAN: “GENEL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ, HUKUKU SİYASETE ALET ETTİRMEYECEĞİZ”

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Vergi Borcunuz mu Var? Yeni Mali Düzenme Yürürlüğe Girdi

Dolar bugün ne kadar?

Kocaelispor, Furkan Özyapı ile yolları ayırdı

Team Petrol Ofisi pilotu Kerem Kazaz Kapadokya'da yine zirvede

Kick boksta Çayırova’ya Türkiye şampiyonluğu geldi

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

“4 Mevsim Uludağ”

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

Kocaelispor’un unutulmaz futbolcusu entübe edildi

Kocaelispor’a gururlandıran sponsorluk! Dünya devi destek oldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.