• BIST 100

    9161,96%-1,90
  • DOLAR

    39,54% 0,16
  • EURO

    45,44% 0,02
  • GRAM ALTIN

    4313,89% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6949,50% 0,31

Türkiye,2011 yılından beri tarihteki en önemli ve yüksek sayıdaki göç akınını yaşadı

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştaylar Marmara Bölgesi toplantısı, Kocaeli’de gerçekleştirildi.

GÜNDEM 14.01.2020 15:24:00 0
Türkiye,2011 yılından beri tarihteki en önemli ve yüksek sayıdaki göç akınını yaşadı

Marmara Bölgesi’ni kapsayan tüm illeri kapsayan ve göç, güvenlik ve sosyal uyum konularının bölgesel düzeyde ilgili kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımıyla istişare edildiği çalıştaya İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli, İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan Tuncer, Sakarya, Yalova, Bursa, İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illerinin valileri ve belediye başkanları katıldı.

Türkiye’de göç yönetimi, göç ve güvenlik, Türkiye’de yabancılara yönelik yürütülen uyum faaliyetleri, Suriye krizi ve insani yardımlar başta olmak üzere birçok konunun ele alınacağı çalıştayda konuşan BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli, Türkiye’nin küresel mülteci problemlerinin çözülmesi noktasında desteğine dikkat çekerek, “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak bizlerin ana odağında uluslararası korunmaya ihtiyacı olan kişiler vardır. Bu kişiler, ölümler, savaş ve çatışma sebebi ile güvenlik anlayışı yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalmış ve uluslararası sınırları aşmışlar kadınlar, erkekler ve çocuklardır. Günümüzde yaşanan pek çok risk sayıları, karmaşıkları ve giderek uzayan süreleri arttırmış, küresel olarak 70 milyon insanın zorla yerinden edilmesine sebep olmuştur. Bu kişilerin 25 milyonu uluslararası korunma bekleyişiyle sınırları aşmış mültecilerden oluşmaktadır. Bu kişilerin yarısı 18 yaşının altındadır” dedi.

Lüksemburg'un nüfusundan fazla bir rakam

Daha sonra konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Suriye’de yaşanan sorunlara değinerek, “Suriyeli kardeşlerimizin savaşmadıkları, zulme direniş göstermediklerini söylemek de doğru değildir. Suriye ülke olarak geçen 9 yılda 600 binden fazla insanını kaybetti. Bu Lüksemburg'un nüfusundan fazla bir rakam. 1 milyondan fazla insan yaralandı. Ülke nüfusunun üçte ikisi evinden oldu. Böylesi bir insanlık dramının yaşandığı ortamda ülkemiz insanı, vicdani ve ahlaki görevini yerine getirerek, kapısına sığınanların ırkını, dinini, rengini, dilini, cinsiyetini ayırmaksızın hiç tereddüt etmeden kabul etti. 9 yıllık süreçte kayıt altına alınmaktan çeşitli faaliyetlere kadar ülkemiz atmış olduğu adımlarla kültürüne ve tarihine özgü karakterini içeren kendine has göç yönetimini değiştirmiş ve tüm dünyaya duyurmuştur” diye konuştu.

Çok sayıda din ve inançtan inşalar ülkemize geliyor ve biz onlarla birlikte yaşamak zorunda kalıyoruz

Türkiye’nin bölgede yaşanan sorunlardan en çok etkilenen ülke olduğunu belirten Çataklı, “Bu çerçevede devletlerin göçleri engellemek yerine onları yönetmeyi amaçlayan rasyonel çözümlerin üretilmesi ve ilk etapta olumsuz gibi görülen bu durumun avantaja çevrilecek akıl katması, her zaman daha yararlı olacaktır. 2019’da 40 milyondan fazla turist ağırlayan Türkiye, dışa açılmayla düzenli ve düzensiz göçlerin hedefi haline gelmiştir. Türkiye 1980’lerden itibaren özellikle Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin savaş ve istikrarsızlıklarından fazlasıyla etkilenmiştir. Önceleri göçmenlerin Avrupa’ya geçmek için kullandığı ülkeyken, şu an göçmenlerin hedefi haline geldi. Bu etrafımızdaki istikrarsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Suriye, Irak, Afganistan’da neredeyse benim doğumumdan beri devam eden durum, ekonomik olarak Pakistan ve Bangladeş’teki durum, iç savaşların hepsi bize dönük isteği arttırıyor. Böyle bir sosyolojik gerçek var çevremizde. Kabullenmek istemesek de çok sayıda din ve inançtan inşalar ülkemize geliyor ve biz onlarla birlikte yaşamak zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.

"Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarımızın üzerine koyarak, göçü en iyi şekilde yönetme gayreti içerisinde olacağız."

Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Türk halkının 2011 yılından özellikle ortaya çıkan Suriye krizi sonrasında hoşgörü, tolerans seviyesi ve kabul düzeyinin ne kadar yüksek olduğunu herkese gösterdiğini belirterek, "Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarımızın üzerine koyarak, göçü en iyi şekilde yönetme gayreti içerisinde olacağız." dedi.

Ayaz, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde Kocaeli'deki bir otelde düzenlenen "Marmara Bölgesi Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, dünya genelinde 270 milyonun üzerinde göçmenin, 70 milyondan fazla zorla yerinden edilen insan ve 25 milyon üzerinde mülteci bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin, 4 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını aktaran Ayaz, "Göçe kaynaklık eden sorunlar ortadan kaldırılmadığı sürece, kaynak ülkelerde özellikle istenilen gelişmeler gerçekleştirilemediği, kaynak ülkelerle hedef ülkeler arasındaki makasın daraltılamadığı, refahın biraz daha adil dağıtılamadığı, çatışmaların, zorbalıkların, diktatörlüklerin, yoksullukların engellenmediği bir dünyada, önümüzdeki dönemde de insanlar çok farklı coğrafyalara doğru hareket edecekler. Bunlardan birisi de biziz." diye konuştu.

"Biz göçü vicdanla yönetiyoruz"

Ayaz, Türkiye'nin 2011 yılından beri tarihteki en önemli ve yüksek sayıdaki göç akını yaşadığını bildirdi.

Türkiye'nin, 1923-2011 yılı arasında yaklaşık 2 milyon göçmene ev sahipliği yaptığına işaret eden Ayaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu düşünüldüğünde, 2011 yılından sonraki göç akınının boyutu bizlere çok önemli bir işaret vermektedir. 2011 yılından bu yana başta Suriyeliler olmak üzere, daha sonra son 2 yıl-3 yıl içerisinde Afganistan ve Irak kaynaklı göç hareketlerini, ilgili kurumu ve kuruluşlarımız ve paydaşlarımızla beraber başarıyla yürüttüğümüzü ifade etmek istiyoruz. Tabii bu konuda en büyük ödülü de hak eden de toplumumuz. Gerçekten halkımız, 2011 yılından özellikle ortaya çıkan Suriye krizi sonrasında hoşgörü, tolerans seviyesi ve kabul düzeyinin ne kadar yüksek olduğunu hepimize göstermiş oldu. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarımızın üzerine koyarak, göçü en iyi şekilde yönetme gayreti içerisinde olacağız. Sayın Bakanımızın bütün konuşmalarında ifade ettiği gibi, biz göçü vicdanla yönetiyoruz."

BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Garelli

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli de çalıştayın üst düzey karar vericilerle politika yapıcıları göç, güvenlik ve sosyal uyum arasındaki ilişkiler hakkında görüşme ve tartışmalar yapmak üzere bir araya getiren önemli bir program olduğunu belirtti.

BM Mülteci Örgütü'nün, ana odağında uluslararası koruma ihtiyacı bulunan kişilerin bulunduğunu aktaran Garelli, bu kişilerin, zulüm, çatışma ve savaş sebebiyle güvenlik arayışı içerisinde evlerini terk etmek zorunda kalan ve uluslararası sınırları aşmış kadın, erkek ve çocukların bulunduğunu vurguladı.

Garelli, uluslararası koruma ve güvenlik meselelerinin birbirleriyle yakın ilişki içerisinde olduğunu kaydetti.

"Türk kurumları muazzam çalışmalar yürütüyor"

"Türkiye, 4 milyon mülteci ve sığınmacıyla dünyada en fazla mülteciyi barındıran ülke konumunda olmayı sürdürmektedir. Türkiye, ev sahipliği yaptığı mültecilerin ihtiyaçlarını uzun süredir karşılama geleneğini sürdürmektedir." diyen Garelli, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin Küresel Mülteci Mutabakatı'nın hazırlanması sürecinde oynadığı rolün ve geçtiğimiz aralık ayında ilk kez gerçekleşen olan Küresel Mülteci Forumu'nun eş başkanlığını yapmış olmasının altını çizmek istiyorum. Bu forumda, uluslararası topluluk, dünyanın mültecileriyle ve onların ev sahibi ülkeleriyle dayanışmalarını ifade etmek için bir araya gelmiş, onları desteklemek için katkılarını duyurmuş ve çözüm arayışları için kararlılık göstermiştir. Bu bağlamda bu çalıştay, ev sahibi toplum üyeleri ve mülteciler arasındaki sosyal uyumu güçlendirmek adına İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü liderliğinde Türk kurumlarının muazzam çalışmalar yürüttüğü bir yol ayrımında önemli bir girişimin simgesidir."

Bugün sona erecek çalıştayda, göç ve güvenlik, Türkiye'de yabancılara yönelik yürütülen uyum faaliyetleri, geçmişten günümüze Suriye krizi ve insani yardımlar konuları ele alınacak. 

Kaynak: AA

YILDIZLI: ASGARİ ÜCRETE ARA ZAMDAN, EMEKLİYE SEYYANEN ZAMDAN KAÇAMAZSINIZ!

Nifa Software: Yenilikçi Yazılımlarla İşletmelerin Dijital Geleceğini Şekillendiriyor.

Sihirli gösteriler ve renkli anlar: Akbatı Karne Şenliği Başlıyor

Başkan Büyükgöz Minik Sporcuları Yalnız Bırakmadı

İzmit Belediyesinden öğrencilere tatil hediyesi!

KALDIRIMLAR HEPİMİZİN

Kurtuluşun 104. Yılında İzmit’te anlamlı program

Dr. Sadık Ahmet Üstgeçidi’ne güçlü dokunuş

Çocuklar, “Adım Adım Hayat” ile büyüyor

Büyükşehir’in fidanlığı Kocaeli’ni yeşillendiriyor

Babalar ve çocuklar ata bindi, sevgiyle birlikte yol aldı; “Dizginlerde Güven, Yürekte Sevgi”

Kartepe’de Asfalt Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

Çocuklara İlk Akülü Araba Ne Zaman Alınmalı?

Bu fidanlık Kocaeli’yi yeşillendiriyor

Servis şoförü cinayetten 7 ay önce de tehdit edilmiş: "Onu vuracağım"

Çocuklar "adım adım hayat" ile büyüyor

İstanbul'da bugün 12 saat su yok

THY, kabin memuru alacak

Taşıt ilanlarında 'yetki doğrulaması' zorunlu oldu

İsrail'den Tahran’a hava saldırısı: Füze üretim tesisleri hedef alındı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Son Durum

Kocaelispor, Bruno Petkovic ile prensip anlaşmasına vardı

Uyuşturucu ticaretinden yargılanan 74 yaşındaki sanık: "45 senedir uyuşturucu içiyorum"

Darıca’da yüzlerce kişi aynı anda kitap okudu

Çocuklarını yataklarında boğan babanın yine cezai ehliyeti tam çıktı

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İstanbul'da bugün 12 saat su yok

THY, kabin memuru alacak

Taşıt ilanlarında 'yetki doğrulaması' zorunlu oldu

İsrail'den Tahran’a hava saldırısı: Füze üretim tesisleri hedef alındı

Baykar ve Leonardo’dan yeni ortak girişim: LBA Systems

Eyüpsultan’da çöp ev bina sakinlerini çileden çıkardı

Beylikdüzü’nde denize karışan kanalizasyon suyu nedeniyle deniz kahverengine döndü

Kenenin yapıştığı yaşlı kadın öldü, kentte ölü sayısı 8’e ulaştı

99 YILDIR DENİZLERDE BAĞIMSIZLIĞIN SİMGESİ KABOTAJ BAYRAMI

LÖSEV İSTANBUL’DAN BABALAR GÜNÜNE ÖZEL ANLAMLI BULUŞMA

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

CHP İl Kadın Kolları Başkanından Gebze KAI Derneği'ne Ziyaret

CHP BAŞAKŞEHİR İLÇE BAŞKANI BEYZADE KAYABAŞI: “EKREM BAŞKAN’A ÖZGÜRLÜK, SANDIĞI ÖNÜMÜZE İSTİYORUZ!”

Turan: “Dilovası’ndan Yükselen Direniş, Tüm Türkiye’nin Vicdanıdır”

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Hakan Yazıcı: “Ekonomik Krizin Bedelini Sakaryalı Vatandaş Ödüyor”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

AI Token’in Kullanım Alanları

AI Token’in Kullanım Alanları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

TÜRKİYE YATIRIMCILARI ARTIK ENFLASYONA KARŞI PARASINI KORUYACAK

Kocaelispor, Bruno Petkovic ile prensip anlaşmasına vardı

Körfezli Esra Muti, dünyanın zirvesinde

U13’lerde Körfez Gençlerbirliği şampiyon

Körfezli karateci Hümeyra şampiyon oldu

Gölcük Belediyesporlu Öner, başaltında şampiyon oldu

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU ÖNER BAŞALTINDA ŞAMPİYON OLDU

Kocaelispor’da Selçuk İnan göreve başladı

Şampiyon Darıca Türkeli’den Büyükakın’a ziyaret

Gebzespor, teknik direktör Cihan Erdil ile anlaştı

Körfezli ragbiciler milli takım kampında

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.