• BIST 100

    9174,74%-0,23
  • DOLAR

    39,56% 0,12
  • EURO

    45,53% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4283,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    6903,41% -0,57

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatında 2,1 milyar dolarla tarihi zirve görüldü

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatında bu yılın ilk 4 ayında 2,1 milyar dolarla tarihi zirve görülürken, söz konusu ihracatın 1,3 milyar dolarını mobilya sektörü gerçekleştirdi.

EKONOMİ 10.05.2021 12:24:00 0
Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatında 2,1 milyar dolarla tarihi zirve görüldü

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı Ocak-Nisan 2021'de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29 artarak 2,1 milyar dolara yükseldi. Söz konusu ihracatın 1,3 milyar dolarını mobilya sektörü yaptı.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artış kaydetti. Kağıt ve orman ürünleri sektörü 582 milyon dolar, mobilya ise 375 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Geçen ay en fazla dış satım Almanya, ABD, Fransa, İsrail ve Irak'a yapılırken, en çok yemek odaları ve oturma odaları için ahşap mobilyalar ihraç edildi. Ayrıca, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar ve çocuk mobilyaları da en çok ihraç edilen ürünler arasında yer aldı.

"Salgın döneminde iş yapmayı öğrendik"

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içinde bulundukları olağanüstü dönemde sektörün her ay ihracatını artırarak yoluna devam ettiğini söyledi.

Güleç, sektörün son 20 yılda büyük bir başarı hikayesi yazdığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sektörün 2023 hedefi olan 10 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bugün mobilya tarafında dünyanın 8'inci büyük ihracatçısıyız. İlerleyen aylarda da artışın süreceği inancıyla dünyanın en önemli 5 tedarikçi ülkesinden biri haline gelmek için sürdürülebilir bir şekilde çalışıyoruz. Bu yıl son derece iyi başladı. İlk 4 ayda 1,3 milyar dolar mobilya ihracatı gerçekleştirdik. 2020 sonunda görmeyi düşündüğümüz 4 milyar doları, sanırım bu yılın sonunda göreceğiz. Bu da bir önceki yıla en az yüzde 20'lik artış demek. 2021'den umutluyuz. En önemlisi salgın döneminde iş yapmayı öğrendik."

"ABD'ye ihracatta kısa sürede 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz"

Ahmet Güleç, tam kapanma nedeniyle iç pazarda durgunluk yaşandığını, mobilya üreticilerinin yönlerini ihracat pazarlarına çevirdiğini ancak kapanma sonrası ertelenen ihtiyaçların talebi körükleyeceğini, bu sürece hazır olduklarını söyledi.

Hızla derinleştikleri pazarlardan ABD ve Avrupa'da stratejik çalışmalar yürütmeye sürdürülebilir şekilde devam ettiklerini aktaran Güleç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Birlik olarak, pazar büyüklüğü bakımından dünyanın en büyük ithalatçısı konumunda olan ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yurt dışı lojistik merkezi kurulmasına ilişkin çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığına başvurumuzu yaptık. ABD Yurtdışı Lojistik Merkezi, sektörlerimiz için ilk olacak. Bu başarının, yenilerinin kurulmasına vesile olacağının farkındayız ve sorumluluğumuz ağır.

Geçen yıl ABD'ye 283 milyon dolar ihracat yaptık, salgına rağmen ihracatı artırdık. Demek ki ABD'ye çok daha fazla ürün yapabiliriz. Çünkü dünyanın en büyük müşterisi konumundalar. Dünyanın en büyük müşterisine çok daha fazla mobilya satmak için fırsatımız var. ABD'ye ihracatta kısa sürede 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz."

Güleç, bu hedefe ulaşmak için bütünleşik stratejiler belirlediklerini, tanıtım çalışmaları, sanal ticaret hedefleri, yeni pazar araştırmaları ve fuarların bunlardan bazıları olduğunu anlattı.

"İhracatta talebe yetişemiyoruz, artış sürecek"

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan da geçen yılın mart, nisan aylarında salgın nedeniyle yaşanan durgunluk sonrası bu yılın aynı döneminde ciddi artışa imza attıklarını belirterek, mobilya ihracatında asıl değerlendirmenin gelecek aylarda ortaya çıkacağını söyledi.

Kendileri için artık mayıs itibarıyla gelecek rakamların büyük önem teşkil ettiğini aktaran Gürcan, "Rakamlardaki artışın devam edeceğini düşünüyoruz. Bunu da sektör oyuncularının ellerindeki işlerden, talebe yetişememelerinden anlıyoruz. Burada ham madde konusundaki sıkıntıların aşılmasını bekliyoruz. Ham madde sorunları çözüldüğü noktada ihtiyaçlara daha hızlı cevap verebileceğiz." dedi.

Gürcan, özellikle bu yıl Avrupa kısmında başarılı bir performans gösterdiklerini ifade ederek, Avrupa pazarının katma değerli ihracat açısından büyük önem taşıdığını, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi pazarlarda kilogram başına ihracat değerinin 4 doların üzerine çıktığını vurguladı.

Salgın sürecini en başarılı yöneten sektörlerden olduklarını belirten Gürcan, "Bunda en büyük etken çarkları döndürmeye başlamamız, Çin'den kayan talebe hızlıca karşılık vermemiz oldu. Bu yıl rotamızda ağırlığımız ABD, Avrupa ve Çin. Hedeflerimiz doğrultusunda gidersek yılı 4,5-5 milyar dolar ihracatla kapatabiliriz." şeklinde konuştu.

"Mobilya ihracatı 2 kattan fazla arttı"

Mobilya üreticileri kooperatifi Modoko'nun Başkanı Koray Çalışkan ise navlun maliyetlerindeki artış nedeniyle Avrupa'nın Türkiye'ye yöneldiğini ifade ederek, ihracatın kesilmemesi için "365 gün sürecek sanal fuar başlatılması" gibi hayata geçirdikleri çalışmalara değindi.

Geçen yıl nisanda 183 milyon dolar ihracat yapan mobilya sektörünün Nisan 2021'de 2 kattan fazla artışla 375 milyon dolara ulaştığını aktaran Çalışkan, "İlk 4 aylık ihracat ise 1 milyar dolardan 1 milyar 332 milyon dolara yükseldi. Nisan ayında yüzde 105, ilk 4 ayda ise yüzde 33 artış yakaladık. Salgın döneminde başarılı geçirdiğimiz sürecin meyvelerini alıyoruz." dedi.

Çalışkan, şu anda ham madde konusundaki sıkıntıların aşılmasını beklediklerini, sıkıntıların aşılması durumunda ihracatta hızlı artışın süreceğini kaydetti.AA

İleri Teşhis Merkezi Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

KULAK SAĞLIĞINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Lityum Pillerde Kalitenin Adresi: Volt Pil Batarya ile Enerjiyi Uzun Vadeli Kullanın

DİLOVASI’NDA DİJİTAL HİZMET DÖNEMİ BAŞLADI; İSU VE DİLOVASI BELEDİYESİ ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

2025 LGS: A Kitapçığına Göre Matematik 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek Var !!!

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

Çocuk kulübü öğrencileri karnelerine kavuştu

Başkan Önal’a hemşehri desteği

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara yollarında son durum

Bu radar çok farklı!

Başkan Ömeroğlu’ndan Çocuklara Dopdolu Bir Yaz

Gebze KAI Derneğinden Kaymakam Özyiğit’e Ziyaret

İnşaat işçisi 3. kattan demirlerin üzerine düştü

Tarihi geçmiş ürün satan marketlere ceza

Rahatsızlanınca midesinde kapsül kapsül uyuşturucu çıktı

Otomobil 2 metre yükseklikten düştü: Sürücü kazayı yara almadan atlattı

Konforlu ulaşım için bakım çalışmaları

Akaryakıt istasyonuna dalan otomobil takla attı: 1’i ağır 2 yaralı

Kentin göbeğinde 17 yaşındaki genç bıçaklandı

Kocaeli’de 2 otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Burası Paris değil Kocaeli: Türk dünyasından ilham alıp tasarladılar

Çocuk yuvasında kalan minikler, üniversiteliler ile pasta yapmayı öğrendi

Tamiratı yapılan çatı alev alev yandı

21 yaşındaki hastane çalışanı evinde ölü bulundu

Eski eşini öldürmüş, oğlunu yaralamıştı: Kan donduran detaylar ortaya çıktı

Darıca’da sünnet şöleni yapılacak

Dilovası Belediyesi’nden Sanatla Dolu Yıl Sonu Finali

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İstanbul'da bugün 12 saat su yok

THY, kabin memuru alacak

Taşıt ilanlarında 'yetki doğrulaması' zorunlu oldu

İsrail'den Tahran’a hava saldırısı: Füze üretim tesisleri hedef alındı

Baykar ve Leonardo’dan yeni ortak girişim: LBA Systems

Eyüpsultan’da çöp ev bina sakinlerini çileden çıkardı

Beylikdüzü’nde denize karışan kanalizasyon suyu nedeniyle deniz kahverengine döndü

Kenenin yapıştığı yaşlı kadın öldü, kentte ölü sayısı 8’e ulaştı

99 YILDIR DENİZLERDE BAĞIMSIZLIĞIN SİMGESİ KABOTAJ BAYRAMI

LÖSEV İSTANBUL’DAN BABALAR GÜNÜNE ÖZEL ANLAMLI BULUŞMA

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

CHP İl Kadın Kolları Başkanından Gebze KAI Derneği'ne Ziyaret

CHP BAŞAKŞEHİR İLÇE BAŞKANI BEYZADE KAYABAŞI: “EKREM BAŞKAN’A ÖZGÜRLÜK, SANDIĞI ÖNÜMÜZE İSTİYORUZ!”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Hakan Yazıcı: “Ekonomik Krizin Bedelini Sakaryalı Vatandaş Ödüyor”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

AI Token’in Kullanım Alanları

AI Token’in Kullanım Alanları

Dolar bugün ne kadar?

Kocaelispor, Bruno Petkovic ile prensip anlaşmasına vardı

Körfezli Esra Muti, dünyanın zirvesinde

U13’lerde Körfez Gençlerbirliği şampiyon

Körfezli karateci Hümeyra şampiyon oldu

Gölcük Belediyesporlu Öner, başaltında şampiyon oldu

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU ÖNER BAŞALTINDA ŞAMPİYON OLDU

Kocaelispor’da Selçuk İnan göreve başladı

Şampiyon Darıca Türkeli’den Büyükakın’a ziyaret

Gebzespor, teknik direktör Cihan Erdil ile anlaştı

Körfezli ragbiciler milli takım kampında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.