10591,98%-0,23
40,43% 0,00
47,70% 0,19
4406,00% 0,01
7108,96% 0,00
Dernek kurmak için gerekli şartlar ve Belgeler bulunmaktadır. Bu şartlar ve belgelerin dışında da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Kimler dernek kurabilir?
TMK m.57/2’ye göre “Dernek kurucularının fiil ehliyetine sahip olması gerekir.” Bu şart hem gerçek hem de tüzel kişiler bakımından aranır. Başka bir şart olarak TMK m.93 gösterilebilir. TMK .93’e göre Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olan yabancı gerçek kişiler de dernek kurma hakkına sahiptir. Ayrıca belirtmek gerekir ki; silahlı kuvvetler ve kolluk mensuplarıyla, kendi kanunlarıyla sınırlanmış kamu görevlileri dernek kurucusu olamayacaklardır.
Dernek Kurmanın Maliyeti
Sırasıyla Defter maliyeti, noter tasdik ücretleri, kırtasiye masrafları, beyanname oluşturma, genel kurul toplama vb. gibi konularda asıl maliyetleri olacaktır. İl sivil toplum müdürlüğü tarafından sizden belirli bir sermaye ayırmanız ya da ödeme yapmanız istemez.
Dernek kuruluşundan sonra yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler:
Defter Tutulması
a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler
- Karar Defteri
- Üye Kayıt Defteri
- Evrak Kayıt Defteri
- İşletme Hesabı Defteri
b) Bilanço esasında tutulacak defterler
- (a) bendinin ilk üç alt bentlerinde kayıtlı defterleri bilanço esasında defter tutan dernekler de tutarlar.
- Yevmiye Defteri ve Büyük Defter
Genel kurul toplantısı
Kuruluş bildiriminde, tüzüğünde ve diğer belgelerinde Kanuna aykırılık veya noksanlığın bulunmaması ya da Kanuna aykırılık ve noksanlığın verilen süre içinde giderilmesi durumda, keyfiyetin derneğe yazılı olarak bildirilmesinden itibaren altı ay içinde derneğin ilk genel kurul toplantısını yapması ve organlarını oluşturması zorunludur.
Genel kurul;
Dernek tüzüğünde belli edilen zamanlarda olağan, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır. Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur. Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.
Gelir ve Gider işlemleri
Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek kurmak ve dernek danışmanlığı hakkında daha detaylı bilgiye https://hurefe.com/ sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.