• BIST 100

    9102,02%-1,02
  • DOLAR

    39,56% 0,12
  • EURO

    45,52% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4281,27% 0,02
  • Ç. ALTIN

    6910,88% -0,44

Çalışma ekonomisi uzmanı, EYT ile ilgili merak edilenleri cevapladı

Çalışma Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, EYT düzenlemesine ilişkin, "8 Eylül 1999’da gelen yasayla belirtilen prim günlerinin tamamlanması gerekecek.

EKONOMİ 1.02.2023 16:39:00 0
Çalışma ekonomisi uzmanı, EYT ile ilgili merak edilenleri cevapladı

Çalışma Hayatı Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, 2 milyondan fazla vatandaşın emekli olmasına imkan tanıyan EYT düzenlemesine dair merak edilenlerle ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirinin sorularını yanıtladı. Kılıç, TBMM'ye sunulan EYT yasa taslağı ile beraber kademeli prim günü hesaplaması, EYT'lilere verilecek maaş ve EYT'de işverene destek gibi konulara değindi.

“EYT denilen hususun temel unsuru olan yaş koşulu gelmiş oldu”

EYT düzenlemesinin 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanları kapsadığını hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti:

“EYT'yi ortaya çıkaran unsur 8 Eylül 1999'da yürürlüğe giren 4447 sayılı yasaydı. Bu yasayla birlikte kademeli yaş koşulları geldi. Hem de sigortalı olarak işe giriş tarihi itibariyle yine kademeli olarak 5 bin günden 5 bin 975 güne uzanan kadın ve erkek için prim günleri söz konusu oldu. Ancak 8 Eylül 1999'de çıkan 4447 sayılı yasa öncesinde prim 5 bin gün olarak sabitti. Burada hem 5 bin gün kademeli olarak 5 bin 975'e çıktı hem de emeklilikte yaşa takılma denilen hususun temel unsuru olan yaş koşulu gelmiş oldu.”

“8 Eylül 1999'da gelen yasayla belirtilen prim günlerinin tamamlanması gerekecek”

Kılıç, EYT platformlarının temel taleplerinin, yaş koşullarının ortadan kaldırılması ve 8 Eylül 1999 öncesi şartların geçerli olması olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Bugün itibarıyla Meclis'e sunulan yasa taslağında yaş koşulu kaldırıldı. Fakat 8 Eylül 1999'da gelen kademeli prim günleri devam ediyor, bu konuda herhangi bir değişiklik yok. Aynı şekilde sigortalılık süresi de yine kadınlarda 20 yıl ve 25 yıl olmak üzere devam etmekte. Yani bu yasanın getirmiş olduğu tek unsur yaş koşulunun ortadan kaldırılması. Hal böyle olunca daha önce 5 bin prim günü ile emekli olabilecek olanlar örnek verecek olursak; 1999 yılında sigortaya girmiş bir erkek sigortalı 5 bin 975 gün ile emekli olabilecek. Dolayısıyla bu kademeli prim günü hala mevcut. Yaş koşulu kaldırıldı ama işe giriş tarihine göre 8 Eylül 1999'da gelen yasayla belirtilen pirim günlerinin tamamlanması gerekecek. Bu durumda 5 bin gün ile 5 bin 975 gün arasında prim gününe tabii olanla için bu koşul yerinde duruyor.”

“EYT'liler için ayrı bir maaş hesabı, normal emekliler için ayrı bir maaş hesabı diye bir şey yok”

EYT düzenlemesi çerçevesinde emekli olacaklar için kamuoyunda ayrı bir maaş hesabı olacağı algısının yanlış olduğunu anlatan Kılıç, maaş hesabının tek olacağını belirterek, “EYT'liler için ayrı bir maaş hesabı, normal emekliler için ayrı bir maaş hesabı diye bir şey yok. Maaş hesabı tektir. Nitekim Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK) geçtiğimiz günlerde buna ilişkin bir bildiri yayımladı. Yani EYT'liler için daha düşük, daha yüksek ya da farklı bir alternatif model söz konusu değildir. Bizim sosyal güvenlik sistemimize tek bir emekli aylığı bağlama sistemi vardır ve bu herkes için geçerlidir. Bu ister EYT'li olsun ister olmasın herkes için geçerlidir. Tabii aylık bağlanırken dikkate alınan parametreler var; güncelleme katsayısı var, aylık bağlama oranı var, içinde bulunan yılın TÜFE'si yani fiyat gelişmeleri var ve büyüme hızından beklenen pay var. Dolayısıyla bütün bunlar değerlendirildiğinde aylığımız ortaya çakıyor. Herhangi bir farklılık yok, emekli olanlar için bir farklı sistem söz konusu değil” açıklamasını yaptı.

“2022 yılında emekli olan fiyat artışları ve büyümeden ayrılan pay nedeniyle daha yüksek aylık alacak”

Kılıç, EYT'de maaş konusunda oluşan kafa karışıklığının, 2022 yılında emekli olanların fiyat artışları ve büyümeden ayrılan pay daha fazla olmasından kaynaklandığını vurgulayarak, “2022 yılında fiyat artışları ve büyümeden ayrılan pay daha fazla olduğu için 2022 yılında emekli olanlar ister EYT'li ister normal emekli olsun 2023'e göre yaklaşık yüzde 7 veya 8, bazı alanlarda ise yüzde 10'u bulan daha düşük bir aylıkla karşılaşacaklar. 2023'te emekli olmak yerine 2022'de emekli olsalardı bu rakam daha yüksek olacaktı. Konu bundan ibarettir. Bu EYT ile ilgili bir husus değildir, tüm emeklileri kapsayan bir husustur” değerlendirmesini yaptı. EYT düzenlemesinden dolayı işverenlerin yaşayabileceği sorunlara da değinen Kılıç, işverene verilecek destek için henüz net bir rakam söylemenin mümkün olmadığını ifade etti.

“İşverenler açısından temel sorun kıdem tazminatı yükü”

EYT'li sayısının önümüzdeki 3 yıl içerisinde 5 milyona yaklaşacağı bilgisini paylaşan Kılıç, “İşverenler açısından temel sorun kıdem tazminatı yükü. Çünkü bir anda böyle bir yükle karşılaşacaklar işverenler. Zaman içerisinde yayılmış bir yük bir an önce ödenecek. Bu konuda bir takım seçenekler daha önce sunuldu ama bunların hiçbirini biz yasa taslağında göremedik. Fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı geçen günlerde bir açıklama yaptı ve Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) düşük faizli kıdem tazminatında kullanabilecekleri bir pay ayırdıklarını ifade ettiler” şeklinde konuştu.

“EYT'den emekli sigortalı, emekli aylığı tahsisinden sonra iş yerine girebilir”

Kılıç, sigortalı olarak çalışan bir kişinin emekli olmayı tercih etmesi halinde iş yerinden ‘08 kodu' ile ayrılmak istediğini bildirmesi gerektiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“Bu emeklilik sebebiyle istifa anlamına geliyor. Bunun için SGK'dan emekli olabildiğine dair bir yazı alacak ve bunu işverene verecek. Ekinde de emeklilik sebebiyle istifa ediyorum diyecek, işveren de onu ‘08' koduyla SGK'ya bildirecek ve kişi artık o işletme ile arasındaki hukuki ilişkiyi sona erdirecek yani işten çıkmış olacak. Bu saatten sonra kişinin aynı iş yerinde işe devam edip etmemesi yine o çalışan ve işveren arasında yapılan anlaşmaya bağlı. Eğer orta kararla devam etme yönünde bir temel sonuç ortaya çıkmışsa, elbette ki emekli aylığı tahsisinden sonra iş yerine girebilir. Bu sefer de Sosyal Güvenlik Destek Primi dediğimiz primle çalışmaya devam eder. Ama şunu da belirtelim, eğer emeklilik işleminden sonra kendisinden ayrılan kişiyi geri almak istemezse de burada yapacak herhangi bir şey yok. Bu, tamamen kişilerin iş yeriyle anlaşmasına bağlı bir süreç.”

Öte yandan, kamuoyunca yakından takip edilen EYT ilgili kanun teklifi, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak. Emeklilik için başvurular da düzenlemenin yasalaşmasının ardından başlayacak.

İHA

İleri Teşhis Merkezi Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

KULAK SAĞLIĞINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Lityum Pillerde Kalitenin Adresi: Volt Pil Batarya ile Enerjiyi Uzun Vadeli Kullanın

DİLOVASI’NDA DİJİTAL HİZMET DÖNEMİ BAŞLADI; İSU VE DİLOVASI BELEDİYESİ ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

2025 LGS: A Kitapçığına Göre Matematik 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek Var !!!

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

Çocuk kulübü öğrencileri karnelerine kavuştu

Başkan Önal’a hemşehri desteği

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara yollarında son durum

Bu radar çok farklı!

Başkan Ömeroğlu’ndan Çocuklara Dopdolu Bir Yaz

Gebze KAI Derneğinden Kaymakam Özyiğit’e Ziyaret

İnşaat işçisi 3. kattan demirlerin üzerine düştü

Tarihi geçmiş ürün satan marketlere ceza

Rahatsızlanınca midesinde kapsül kapsül uyuşturucu çıktı

Otomobil 2 metre yükseklikten düştü: Sürücü kazayı yara almadan atlattı

Konforlu ulaşım için bakım çalışmaları

Akaryakıt istasyonuna dalan otomobil takla attı: 1’i ağır 2 yaralı

Kentin göbeğinde 17 yaşındaki genç bıçaklandı

Kocaeli’de 2 otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Burası Paris değil Kocaeli: Türk dünyasından ilham alıp tasarladılar

Çocuk yuvasında kalan minikler, üniversiteliler ile pasta yapmayı öğrendi

Tamiratı yapılan çatı alev alev yandı

21 yaşındaki hastane çalışanı evinde ölü bulundu

Eski eşini öldürmüş, oğlunu yaralamıştı: Kan donduran detaylar ortaya çıktı

Darıca’da sünnet şöleni yapılacak

Dilovası Belediyesi’nden Sanatla Dolu Yıl Sonu Finali

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İstanbul'da bugün 12 saat su yok

THY, kabin memuru alacak

Taşıt ilanlarında 'yetki doğrulaması' zorunlu oldu

İsrail'den Tahran’a hava saldırısı: Füze üretim tesisleri hedef alındı

Baykar ve Leonardo’dan yeni ortak girişim: LBA Systems

Eyüpsultan’da çöp ev bina sakinlerini çileden çıkardı

Beylikdüzü’nde denize karışan kanalizasyon suyu nedeniyle deniz kahverengine döndü

Kenenin yapıştığı yaşlı kadın öldü, kentte ölü sayısı 8’e ulaştı

99 YILDIR DENİZLERDE BAĞIMSIZLIĞIN SİMGESİ KABOTAJ BAYRAMI

LÖSEV İSTANBUL’DAN BABALAR GÜNÜNE ÖZEL ANLAMLI BULUŞMA

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

CHP İl Kadın Kolları Başkanından Gebze KAI Derneği'ne Ziyaret

CHP BAŞAKŞEHİR İLÇE BAŞKANI BEYZADE KAYABAŞI: “EKREM BAŞKAN’A ÖZGÜRLÜK, SANDIĞI ÖNÜMÜZE İSTİYORUZ!”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Hakan Yazıcı: “Ekonomik Krizin Bedelini Sakaryalı Vatandaş Ödüyor”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

AI Token’in Kullanım Alanları

AI Token’in Kullanım Alanları

Dolar bugün ne kadar?

Kocaelispor, Bruno Petkovic ile prensip anlaşmasına vardı

Körfezli Esra Muti, dünyanın zirvesinde

U13’lerde Körfez Gençlerbirliği şampiyon

Körfezli karateci Hümeyra şampiyon oldu

Gölcük Belediyesporlu Öner, başaltında şampiyon oldu

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU ÖNER BAŞALTINDA ŞAMPİYON OLDU

Kocaelispor’da Selçuk İnan göreve başladı

Şampiyon Darıca Türkeli’den Büyükakın’a ziyaret

Gebzespor, teknik direktör Cihan Erdil ile anlaştı

Körfezli ragbiciler milli takım kampında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.