• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

65. HÜKÜMETTE HANGİ BAKAN NEDEN SEÇİLDİ

40 saatte kurulan hükümette 13 bakan yerini korudu, 4 bakan yer değiştirdi ve kabineye 9 yeni isim geldi. Kabineye Erdoğan'la uyumlu çalışacak isimlerin seçilmesi dikkat çekti.

GÜNDEM 25.05.2016 09:06:00 0
65. HÜKÜMETTE HANGİ BAKAN NEDEN SEÇİLDİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin 65'inci Hükümeti, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın Başbakanlığı'nda kuruldu. Yeni hükümet, "yeni anayasa ve başkanlık sistemi misyonu"yla yola çıktı. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışmayı gözetecek hükümetin öncelikleri arasında, terörle ve Paralel Yapı ile etkili mücadele, ekonomide dönüşüm ve mega yatırımların hayata geçirilmesi yer alacak.

BEŞTEPE'DE AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini verdiği AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, dün 10.30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gitti. Yapılan görüşmede Erdoğan, bakanlar kurulu listesini onayladı. Yıldırım da Başbakan olarak ilk basın toplantısını düzenleyip 65'inci Hükümet'in listesini Beştepe'de kamuoyu ile paylaştı.

UYUM KRİTERİ

Binali Yıldırım'ın açıkladığı 65'inci Hükümet'in ajandasındaki bir numaralı gündem maddesi yeni anayasa ve başkanlık sistemi olacak. Hükümet, ülkenin önünü tıkayan sistem sorununun çözümü için yeni anayasa ve başkanlık sistemi değişikliğini vatandaşın gündemine taşıyacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süre beraber mesai yaptığı, kritik dönüm noktalarında tutarlı duruşu ile kendisini kabul ettiren isimler kabinede yer buldu. Kabinenin genç isimleri ise Tayyip Erdoğan'ın siyasete kazandırdığı kişiler arasında yer alıyor.

İŞTE YENİ KABİNENİN BAZI ÖZELLİKLERİ:

KADIN BAKAN SAYISI BİRE İNDİ

- Aralarında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın da bulunduğu 8 isim kabineye veda ederken, 9 yeni isim geldi. 13 bakan yerini korurken, 4 bakanın da görev yerleri değiştirildi.

- Bakanlar Kurulu'ndaki kadın sayısı 2'den bire indi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevine getirilen Fatma Betül Kaya, 26 kişilik Bakanlar Kurulu'nun tek kadın bakanı oldu.

- Daha önceki kabinelerde görev alan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve AB Bakanı Ömer Çelik, tekrar Bakanlar Kurulu'na girdi.

BÖLGESEL DENGELER

- Bakanlar Kurulu listesi oluşturulurken bölgesel dengelere de özen gösterildi. Kabine dışı kalan bakanların yerini büyük oranda aynı ilden başka isimler aldı. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal Kabine'ye veda ederken aynı ilden Veysi Kaynak Başbakan Yardımcılığı'na, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı kabineden giderken Adana'dan Ömer Çelik AB Bakanlığı'na, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın yerine ise Kayseri'den Mehmet Özhaseki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na getirildi.

YAŞ ORTALAMASI YİNE 52 OLDU

- 65. Hükümet'in en genç ismi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya (35), en yaşlısı ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu (67) oldu. Diğer en genç isimler ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak (38) ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç (39) Yeni kabinenin yaş ortalaması ise tıpkı önceki bakanlar kurulu gibi 52 oldu.

KABİNEYE 9 YENİ İSİM GELDİ

- Kabine dışı kalanlar: Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu.

- 9 yeni bakan: Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Veysi Kaynak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan. Sağlık Bakanı Recep Akdağ.

- Yerleri değişen 4 isim: Fikri Işık Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Milli Savunma Bakanlığı'na, Lütfi Elvan Başbakan Yardımcılığı'ndan Kalkınma Bakanlığı'na, Nabi Avcı Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, İsmet Yılmaz Milli Savunma Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na kaydırıldı.

NEDEN SEÇİLDİLER?

- Başbakan Yardımcısı Nuretin Canikli: Gerek Cumhurbaşkanı'nın gerekse Başbakan Yıldırım'ın güvendiği isimlerin başında geliyor. AK Parti grup yönetimi ile önceki bakanlık tecrübesi Canikli'yi yeni dönemin kilit aktörlerinden yaptı.

- Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: AK Parti'nin teşkilattan grup yönetimine kadar birçok kademesinde görev aldı. Partide sevilmesi, bölgesel dengeler tercih edilmesinde rol oynadı.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasete kazandırdığı isimlerden olan Kaya, göz dolduran özgeçmişi ile partide gelecek vaat eden simalardan biri...

- Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik: 7 Haziran seçimleri sonrasında CHP ile sürdürülen müzakerelerde AK Parti'nin kurumsal kimlik ve değerlerini etkili şekilde savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da belediye başkanlığından beri yanında olan Çelik, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı da yaptı. Bu tecrübesi ile AB müzakere sürecinde siyasi sorumluluğu onun üstlenmesi uygun bulundu.

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: Kayseri'de başarılı belediye başkanlığı döneminden sonra milletvekilliğine seçildi. Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın icraatlarını beğendiği isimlerin başında geliyordu. Kentsel dönüşüm ile terör operasyonu yerlerin yeniden inşası sürecinin hızlanması için tercih edildi.

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ: AK Parti'nin sağlıktaki dönüşüm programının mimarı olarak tecrübesi ile yeniden kabineye döndü. Akdağ'ın öncelikli işi şehir hastaneleri projesinin hayata geçirilmesi ve sağlıkta ikinci nesil reformların tamamlanması olacak.

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Yeni dönemde "Üreten üretim, ihracat ve istihdam" politikaları ön plana çıkacak. Daha önceki kabinelerde görev alan Zeybekci de tecrübesiyle bunların gerçekleştirilmesine yardımcı olacak. (Kaynak: Sabah)

İsrail-İran savaşında üçüncü gece

7 asırdır ayakta: Tek bir çivisi bile yok

TEM’de otobüs ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Kuzey Marmara Otoyolu’nda otomobil şarampole uçtu: 8 yaralı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Nehir Zeyrek’ten Babalar Günü’nde yürek burkan mesaj

Sınav heyecanı velileri de sardı

Kocaeli’de 2 katlı yalı cayır cayır yandı

İş yeri kurşunlayan 2 kişi tutuklandı

BAŞKAN ASLANTAŞ’TAN LGS ÖĞRENCİLERİNE MORAL VE DESTEK MESAJI

Kartepe’de Lezzet ve Kültürün Buluşması: Gastronomi Festivali Coşkusu Başladı

Başkan Ömeroğlu’ndan Babalar Günü Mesajı

Gebze Offroad Festivali Başladı

ÇİN HEYETİNDEN GEBZE TİCARET ODASI’NA ZİYARET

Yaz spor okullarında kayıtlar başlıyor

Başkan Önal’a kutlama ziyaretleri sürüyor

MİNE KOŞAN: “DÖNÜM NOKTASINDAYIM!”

LGS sınavına girecek öğrencilere altın değerinde 12 tavsiye

LGS’ye bilgi evlerinde hazırlandılar hayalleri için gün sayıyorlar

Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası'ndan 6 madalya ile döndü

Bozkurt ailesinin akademik gururu

Gebze’de Mesleki Eğitim Tanıtım ve İstihdam Fuarı Açıldı

Darıca Belediyesi, araç filosunu büyütmeye devam ediyor

En İyi İstanbul Evden Eve Nakliyat Şirketleri

AI Token’in Kullanım Alanları

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara yollarında son durum

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail-İran savaşında üçüncü gece

Nehir Zeyrek’ten Babalar Günü’nde yürek burkan mesaj

LGS sınavına girecek öğrencilere altın değerinde 12 tavsiye

Sekapark’ta uçurtmalar babalar için uçacak

Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan plajlarımız tertemiz; Mavi Bayraklı plajlar yeni sezona hazır

LGS VE YKS ÖNCESİ SINAV KAYGISINA DİKKAT!

Alo Evlat Sağlık Kulübü’nden Bayramda Anlamlı Ziyaretler

Konya Ovası çöküyor: Binlerce obruk geri döndürülemez durumda

Kurtuluş Yalçın: “Bu bayram gönül köprülerini yeniden inşa edelim”

KidZania İstanbul’da Kurban Bayramı coşkusu başlıyor

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

CHP İl Kadın Kolları Başkanından Gebze KAI Derneği'ne Ziyaret

CHP BAŞAKŞEHİR İLÇE BAŞKANI BEYZADE KAYABAŞI: “EKREM BAŞKAN’A ÖZGÜRLÜK, SANDIĞI ÖNÜMÜZE İSTİYORUZ!”

Turan: “Dilovası’ndan Yükselen Direniş, Tüm Türkiye’nin Vicdanıdır”

Başkan Dokuzlar’dan Yangın Mağduru Aileye Ziyaret: “Yaraları Birlikte Saracağız”

Ercan Diyanet’i göre davet etti

AI Token’in Kullanım Alanları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

TÜRKİYE YATIRIMCILARI ARTIK ENFLASYONA KARŞI PARASINI KORUYACAK

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

Gebze’de Dilencinin Üzerinden 20 Bin TL'den Fazla Para Çıktı

Karbon elyafta stratejik hamle: Aksa Akrilik, DowAksa’nın tamamını satın alıyor

Bayram öncesi et fiyatlarına zam geldi

Kocaelispor’da Selçuk İnan göreve başladı

Şampiyon Darıca Türkeli’den Büyükakın’a ziyaret

Gebzespor, teknik direktör Cihan Erdil ile anlaştı

Körfezli ragbiciler milli takım kampında

Leyla Atakan Koşusu’nu Prenses Sylvester kazandı

Körfezli Poyraz, Balkan ikincisi oldu

Selçuk İnan, Kocaelispor’a imzayı attı

Darıcalı sporcuların büyük başarısı

Sezonu 10 kupa ve 160 madalyayla tamamladılar

Çiftçi, “Sporcularımızın başarısı, Çayırova'mızın ortak gururudur”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR