• BIST 100

    9067,24%-1,13
  • DOLAR

    39,24% 0,35
  • EURO

    44,48% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4156,28% -0,37
  • Ç. ALTIN

    6639,12% -0,07

Eczacılar Kapadokya’da Buluştu

"Uzmanından Eczane" sloganıyla dördüncüsü gerçekleştirilen PharmaClass 2019, bu yıl 2-5 Mayıs tarihleri arasında Kapadokya'da gerçekleştirildi.

GÜNDEM 9.05.2019 10:23:00 0
Eczacılar Kapadokya’da Buluştu

"Uzmanından Eczane" sloganıyla dördüncüsü gerçekleştirilen PharmaClass 2019, bu yıl 2-5 Mayıs tarihleri arasında Kapadokya'da gerçekleştirildi.

Çok sayıda eczacı katılımcı ile gerçekleştirilen program, ilaç ve kozmetik firmaları da yoğun ilgi gösterdi.

Prof. Dr. Barkın Berk koordinasyonunda, yaşamın içinden serbest eczacıların danışma kurulunun oluşturduğu program içeriğinde, serbest eczacıların günlük ticari yaşantılarında ihtiyaç duyduğu yönetim, finans, geleneksel ve dijital pazarlama, iletişim teknikleri, insan kaynakları yönetimi konularının yanı sıra sağlık konularında interaktif atölye çalışmaları da düzenlendi.

Danışanların ve hastaların sıklıkla sorduğu, güncel diyetlerin karşılaştırılmaları ve sağlıklı kilo alıp/verme, ağız-diş sağlığında gelişmeler, doğal içerikli ürünler ve yağların kullanımından, anne-çocuk beslenmesi, doğum kontrolü ve dermokozmetik preparatlar gibi geniş yelpazede konu başlıkları içerinde çok ilginç bilgiler katılımcılar ile paylaşıldı.

BEBEK BESLENME ÖNERİLERİNE UYULMUYOR

Uzm. Eczacı Kazım Aykanat'ın oturum başkanlığını yönettiği anne-çocuk sağlığı ve mamalar başlıklı oturumda özellikle doğumda, Türkiye'de sezaryen ile doğum oranının dünya standartlarının çok üstünde olduğu, bu tip doğumlarda çocuğun bağışıklık sisteminin oluşması için gerekli olan bakterilerin normal doğumlardaki gibi bebeğe aktarılamadığı, sezaryen doğumda bebeklerin ilk karşı karşıya kaldıkları bakteri tipinin hastane enfeksiyonlarından sorumlu bakteriler olduğuna değinildi. Bu durumun sadece doğum sonrası bebeğin karşılaştığı ölümcül enfeksiyonlar için değil, atlattığı durumda ise bireyin erişkinlik dönemindeki birçok kronik hastalığında sebep olduğu bildirildi. Türkiye'de hekimlerin beslenme önerilerinin ebeveynler tarafından yeterli dinlenmeyerek, yenidoğan bebeklere su, salça, pastırma, sucuk gibi asla verilmeyecek besinlerin verilme sıklığının yüksek olduğunun altının çizildiği oturumda, bireyin gelecekteki genel sağlık durumu ve immün sisteminin, bebekliğin ilk 1000 günü içerisinde belirlendiği, anne sütünün en önemli gıda olduğu, ancak anne sütünün alım oranı düşüklüğünde veya süt eksikliğinde bebeğin ihtiyacına uygun beslenmenin özel probiyotik takviyeli mamalar ile doktor ve eczacıların önerilerine uygun sağlanması gerekliliği vurgulandı.

Kadın sağlığı atölyesinde ise Prof. Dr. Erkut Attar, cinsel ilişki sonrası ilk 72 saatte kullanılması gereken ve gebeliğin önlenmesi için geliştirilen ertesi gün haplarının sınıflandırılmasının yanı sıra, yeni teknoloji doğum kontrol haplarını tanıtırken ve doğum kontrolünde güncel yöntemler hakkında bilinen yanlışlar ve doğruları örnekler ile katılımcılara aktardı.

TÜRKİYE'DE DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI DÜŞÜK

Ağız ve Diş sağlığı atölyesinde de Türkiye genelinde kişi başına düşen diş macunu oranının yılda 1 kutudan az olduğu, kişi başı diş fırçalama sıklığının ise hafta da 1 olduğu bildirildi. Ağız içinin halk tarafından vücudun bir parçası olarak algılanmadığı, temizliğinin düzgün ve doğru yapılamadığı durumda ise vücudun diğer kısımlarında meydana gelen kronik hastalıklar ve enfeksiyonların sebebi olduğuna vurgu yapıldı. Ayrıca son günlerde kullanıcılara tamamen doğal olarak sunumlandırılan ve florür içermeyen diş macunlarının formülasyonlarının kullanıcılara yarardan daha çok zarar getirdiği rapor edildi. Özellikle florsüz diş macunlarının diş çürümesi, mine bozukluklarına nasıl yol açtığı, doğal olduğu iddia edilen ürünlerin ise koruyucu içermeksizin çok kısa sürede bozulacağına da değinilen oturumda, Diş Tabipleri Birliğinin bu konularda yaptığı uyarıların da toplumca göz ardı edildiği söylendi.

PROBİYOTİKLER DOĞRU OLARAK KULLANILMALI

Danışma kurulu başkanı Prof. Dr. Barkın Berk de sunumunda, Türkiye'de yapılan çalışmalar ile toplum genelinde kronik kabızlık oranının %20 civarlarında, yurtta kalan gençlerde ise %54 civarlarına çıktığını belirtti. Laksatiflerin bilinçli kullanılmaması ile kronik kullanıcı bireylerin bir kabızlık-diyare döngüsüne girdiği, vücudun barsak dengesinin bozulmasıyla beraber barsak epitel dokusunun zarar gördüğü, bu zararın sonuçlarının diyabet gibi metabolik hastalıklardan, enfeksiyona ve hatta kansere gidebilecek birçok hastalıkla sonuçlanabileceğinin altını çizdi. Döngünün kırılmasında ve kronik kabızlığın tedavisinde esas olarak probiyotik ve besinleri olan prebiyotiklerin doğru kullanılması olduğuna değinen Prof. Dr. Barkın Berk, her probiyotiğin bu süreçte etkin olmadığı günümüzde probiyotiklerin herşeyi devası gibi görüldüğü ancak canlı mikroorganizmalar olan probiyotiklerin gösterdiği sağlık yararlarının mikroorganizmanın alt tipi bağlantılı olduğunu ve hangi probiyotiğin hangi hastalıkta kullanılacağının belirlenmesinde insan klinik çalışmalarının önemine vurgu yaptı. Toplumda yaygın reçetesiz kullanıma sahip probiyotik, vitamin ve minerallerin, balık yağları gibi besin desteklerinin gün içerisinde alınma zamanlarına da çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Barkın Berk, multivitamin ve minerallerin, balık yağlarının gün ortasında tok karına alınırken, probiyotik ve proteolitik enzimlerin gece yemek öncesi aç karınla alınmaları gerektiğini söyledi ve sindirim-sinir sistemi sağlığı arasındaki direkt iletişime de vurguda bulundu.

Dermokozmetik atölyesinde ise, L'oreal İş ve Perakende Geliştirme Müdürü Sibel Ayata Büyükkurnaz, bu kategoride bulunan ürünlerin sadece güzellik sağlayan kozmetik ürünler değil, sağlık ve güzelliği beraberce sunan ürünler kategorisinde sınıflandırması gerekliliğini ifade etti.

Katılımcıların ilgi ile takip ettikleri oturumlarda gelecek jenerasyonların hastaları, eczacısı ve eczanesinin de nasıl olacağına dair stratejiler fütürist Ufuk Tarhan ve 2005-2007 yılları arasında Apple Türkiye Pazarlama Müdürlüğü sonrasında 2013 Google Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Pazarlama Direktörlüğünü yürütmüş Mustafa İçil tarafından tarif edildi.

Eczacılar Kapadokya’da Buluştu

Eczacılar Kapadokya’da Buluştu

Eczacılar Kapadokya’da Buluştu

Eczacılar Kapadokya’da Buluştu

Eczacılar Kapadokya’da Buluştu

Körfezli genç sporcular 29. Balkan Karate Şampiyonası için Karadağ’da

Doktora "Bana dik dik baktı" saldırı gerekçesine HEKİMSEN’den sert tepki

İnşatta fenalaşan işçiye vinç yardımıyla müdahale edildi

Kartepeli minikler ambalaj atıklarını biriktirdi

Gençler hayal kapılarını "Kılavuz Kariyer" ile aralayacak

Başiskelelilere Önemli Hatırlatma: Son Gün 2 Haziran

Aras Kargo, sürdürülebilirlik yolculuğunu kıyılara taşıyor

Büyükşehir’den üreticilere damızlık koç desteği

Çayırova’nın genç basketbolcuları il şampiyonu oldu

DARICA BELEDİYESİ KİGEM YILSONU SERGİSİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Akkim Yapı Kimyasalları, Sektörün Lideri Olmaya Devam Ediyor

İBB BEYOĞLU SİNEMASI’NDA HAZİRAN PERDESİ DOLU DOLU BİR PROGRAMLA AÇILIYOR!

Kartepe’de Yol Konforu Artırıldı

Kartepeli Minikler Büyük İş Başardı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Hayat Holding’den 5 Haziran Çevre Günü’ne özel anlamlı proje: Hayat Kimya ve Limaş Kocaeli sahilini temizledi

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

PASHA Bank’tan Tarımın Gücüne 120 Milyon TL’lik Katkı

İRAN’IN PARLAYAN YILDIZI ALİSEV, “AŞKIN GÖLGESİ” MAKSİ SİNGLE’IYLA DÜNYAYA AÇILIYOR!

Hafriyat kamyonu alevlere teslim oldu, gökyüzü siyah dumanla kaplandı

Kocaeli Trabzonlular Derneği’nden, Derince Kaymakamı Demirelli’ye ziyaret

Pazarcı esnafı tarafından kızının yanında darp edildi

Sürücünün içinde bulunduğu otomobil kurşun yağmuruna tutulmuştu: 5 şüpheli yakalandı

GEBZE KAI DERNEĞİ'NE HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ SÜRÜYOR

Kerem Aktürkoğlu evlendi

Üstüne benzin dökerek kendini yakmak istedi, polis engel oldu

23 Nisan İlkokulu’nda Sanat Sergisi Büyüledi

Betonu ormana boşalttı, suçüstü yakalandı

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

Büyükşehir’den üreticilere damızlık koç desteği

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri…

Gkm’de İstanbul’un Fethi temalı söyleşi gerçekleşti

Kabe, 601 metrelik Kraliyet Saat Kulesi'nden görüntülendi

Soykırımcı İsrail'in saldırısında 5 İHH çalışanı hayatını kaybetti

MSB kaynakları: Şam'da Koordinasyon Birimi göreve başladı

Meteoroloji'den 11 il için "sarı" uyarı

Tekne gezintisi sırasında göle düşen kişi kayboldu

DARES’de bayrak değişimi

Yaşar Dönmez Darıca Kaymakamı Olarak Atandı.

Turan: “Dilovası’ndan Yükselen Direniş, Tüm Türkiye’nin Vicdanıdır”

Başkan Dokuzlar’dan Yangın Mağduru Aileye Ziyaret: “Yaraları Birlikte Saracağız”

Ercan Diyanet’i göre davet etti

Ercan’dan Büyükakın’a yanıt

Genel Başkan Bedri Yalçın: “Yeniden Anadolu Diyeceğiz, Hep Birlikte Başaracağız!”

CHP’li Nail Çiler: “Gebze Bölgesinde Sağlık Alarmı: Hastane Yetersiz, Aile Sağlığı Merkezine Rant Gölgesi”

Ayça Çağlar: “Çankaya’da sosyal belediyeciliğin gurur verici bir örneğine tanıklık ettik”

Sakarya İl Başkanı Hakan Yazıcı: “Bu milletin umudu yine bu milletin evlatlarıdır”

TRT’nin tarafsızlık ilkesini yok sayan yayın politikasına karşı yapmış olduğu meclis konuşması

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Akkim Yapı Kimyasalları, Sektörün Lideri Olmaya Devam Ediyor

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

PASHA Bank’tan Tarımın Gücüne 120 Milyon TL’lik Katkı

25 milyon Euro'luk krediyle yeşil dönüşüm, güçlü adım Ofis Yem, EBRD desteğiyle geleceğe yatırım yapıyor

Büyükşehir’den yüzde 50 hibeli sera desteği

Bayram Pazarı Nerede ve Kaç Gün Kurulacak?

Yeni doğan bir lider: Sekiz Metal!

KÜRESEL BEYİN AVCILARI İSTANBUL’DA BULUŞTU

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova’nın genç basketbolcuları il şampiyonu oldu

Kocaelispor, Selçuk İnan ile prensipte anlaştı

Çiftçi, “Kapalı spor salonunda adım adım sona yaklaşıyoruz”

Darıca Türkelispor’dan Aydın’a tebrik ziyareti

Bilgievi kursiyerleri, voleybol maçında hünerlerini konuşturdu

Gölcüklü pehlivanlar başarıya doymuyor

VEDAT BORA; GELECEĞİN YILDIZLARI BU AKADEMİDE YETİŞECEK!

Güzide Sosyal Tesislerde Fiyasko: Vatandaşa Hizmet Yerine Borç ve Satış!

TÜRK YÜZME SPORUNDA YENİ BİR YILDIZ DOĞUYOR

Fenerbahçe’nin Avrupa şampiyonluğu Darıca’da dev ekrana yansıtıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR