• BIST 100

    9707,52%0,65
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92

Dünyaca Ünlü Ekonomist Acemoğlu, Türkiye'nin Kalıcı Büyüme Formülünü Verdi

Dünyanın en etkili ekonomi profesörlerinden Daron Acemoğlu, Türkiye'nin şu anda yatırımsız büyümesinin sürdürülemeyeceğini belirterek, "Her şehirden en az 5-6 Anadolu kaplanı çıkmalı" dedi.

EKONOMİ 18.04.2016 08:59:00 0
Dünyaca Ünlü Ekonomist Acemoğlu, Türkiye

Dünyanın en prestijli ekonomi platformlarından 'Research Papers in Economics'in dünya çapındaki en önemli 2 bin 223 ekonomist içerisinde ilk sırada gösterdiği Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye'nin bir süredir 'yatırımsız' ve 'borçla yapılan iç tüketim'e dayalı büyüme yoluna girdiğini ve buradan bir an önce çıkması gerektiği uyarısında bulundu. Hiç içeriğine bakmadan sadece yüzde 4 büyümeyi başarı olarak nitelendirmenin sakıncalı olduğuna dikkat çeken Acemoğlu, "Türkiye şu anda yatırımsız büyüyor. Bu çok enteresan ve zor bir şey. Bunu şu an bir tek Türkiye yapabiliyor. Olacak en kötü şey bu şekilde büyümeyi devam ettirmemiz. ABD Merkez Bankası'nın (FED) kararları Türkiye'nin kötü büyüme hikayesine daha fazla sarılmasına neden oldu. Ama artık yeni bir hikayeye ihtiyacımız var; o da 'yatırım' ve 'üretkenlik'" diye konuştu.

SADECE İSTANBUL YETMEZ

Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği CEO Club toplantısına katılmak üzere Türkiye'ye gelen Acemoğlu Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Türkiye'nin sadece İstanbul ve 5-6 büyük holdingle hedeflediği büyümeyi yakalamasının mümkün olmadığına işaret eden Acemoğlu, büyümenin formülünü şöyle özetledi: "Türkiye'nin yüzde 4'ten fazla büyüme potansiyeli var. Çok sayıda verimli şirketi var. Birçok sektörde yatırımların çeşitlendirilmesi ve genişletilmesi mümkün. Ama bu iş sadece İstanbul ve 5-6 holding ile olmaz. Her şehirden en az 5-6 Anadolu kaplanının çıkması ve bunların da doğru teknolojileri kullanması gerekiyor. Sıcak para değil, doğrudan yatırımların artırılmasının yolu bulunmalı. Bunun için de belirsizlikler azaltılmalı, yatırım ortamı iyileştirilmeli. Türkiye'nin Ortadoğu'ya, Asya'ya çok büyük açılımı var. Bir Portekiz gibi Avrupa ile rekabet etmek zorunda değil. Dolayısıyla fırsatları var bunları iyi değerlendirebilir."

POLİTİKACILARLA İÇ İÇE

İş dünyasının politikacılara olan bağımlılığını da ülke ekonomisine yönelik önemli bir tehdit olarak gördüğünü kaydeden Acemoğlu, şöyle devam etti: "Bugün kendini tamamen Türkiye dışına atıp da kurtulamayan şirketlerin hemen hepsi o kadar politikayla iç içe ki, bu durum yaratıcılığı öldürüyor. En büyük para nereden geliyor ihalelerden, ihaleleri kazananlara bakın politikacılarla iç içe olan şirketler. Bu çok önemli bir risk. Türkiye'de şirketlerin genel müdürleri zamanının yüzde 60-70'ini inovasyon ve Ar-Ge ile uğraşmak yerine politikacılarla ilişkilere ayırmak zorunda. Bundan dolayı kaçan fırsatları bir düşünsenize."

ÇÖZÜM FAİZ ARTIRIMI

Enflasyondaki sınırlı iyileşmeye dayanarak Merkez Bankası'nın 19 Nisan'daki toplantısında faizi bir miktar indirebileceği yönündeki beklentileri hatırlattığımız Daron Acemoğlu şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'de şu anda faizleri düşürmek hata olur. Bence diğer tarafa gitmek lazım. Yani faizi artırmak daha doğru. Ama ben bunu 4-5 senedir söylüyorum. Çünkü sorun enflasyon değil, enflasyon bir belirti. Enflasyon şu anda Türkiye'de her şeyin krediye bağlı olarak büyüdüğünü ve yatırımların doğru olmadığını gösteriyor. Hiç bir reformu hayata geçirmeden, her şeyi aynı bırakıp, faizi artırırsak bu tabi ki özel sektör yatırımlarına yardımcı olmaz. Ama Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu büyüme sisteminden çıkması lazım. Tamamen hükümet desteği ve talebi ile tüketicinin borçlanarak yaptığı tüketimden gelen büyüme yerine üretkenliğe geçmeliyiz. Bunun için de doğru yatırımlar yapılmalı, tasarruf ve toplam faktör verimliliği artmalı. Faizi biraz artırır ve enflasyonu düşürürseniz o zaman reel faizlerin artışı o kadar fazla olmaz. Ve dengesizlikleri de azaltmaya başlar. İlk olarak nominal faizleri çok düşük düşük tutup bir de üstüne enflasyonu düşüremezseniz o zaman daha fazla dengesizlik yaratırsınız. ABD bunu 1980'lerin başında yaşadı."

EN BÜYÜK YANLIŞIMIZ SORUNU DIŞARIDA ARAMAK

FED kararlarının yüzeysel olarak değerlendirildiğinde Türkiye'ye yaramış gibi göründüğünü ama derin olarak bakıldığında negatif etkilediğini kaydeden Daron Acemoğlu, "Evet bulunduğumuz bölgede büyük bir kriz var. AB'de de problemler var. Ama bizim en büyük hatamız sorunları hep dışarıda aramak. Evet tabi ki bu problemleri söylememiz gerekiyor. Ancak tüm sorunu yurtdışında aramak, 'global sorunlar artıyor, çevremiz sorunlu dolayısıyla bizim de bu kadar kötü olmamız normal' demek de doğru teşhis yapmamızı engelliyor. Şu an yaşanan sorunları yurtdışındaki faiz lobisinde aramak yanlış, bu olsa olsa tembel öğrenci sendromu ile açıklanabilir ki bu şu an bize hiç yardımcı olmuyor."

30 YAŞINDAKİ CEO'NUN ÖNEMİ

Dünyanın bazı ülkelerinde şirketlerin en başındaki adamların 65-70 yaşında hatta daha yaşlı olduğunu, 25-30 yaşındaki gençlerin ise onlara çay yapan pozisyonlarda yer aldığını belirten Daron Acemoğlu, "Oysa ABD'deki en yaratıcı şirketlerin başındakilere bakın CEO'ları 30 yaşında. En çok patent alanlara bakın yine yönetiminde mutlaka gençler var. Demek ki şirketlerde kimin fikri iyiyse, kimin sözü doğruysa onların başa gelmesine izin veriliyor. Eğer 60 yaşına gelmeden yönetime giremezsin denilse o zaman gençlerden gelen çok önemli fikirleri kaçırıyorsunuz demektir. Türkiye'de bu konu daha fazla ele alınmalı" diye konuştu.

ŞİRKETLERDEKİ DEMOKRASİ ÜLKELERİNKİNDEN FARKLI

James Rabinson ile birlikte kaleme aldığı 'Ulusların Düşüşü' adlı kitabında yer alan sömürücü ve kapsayıcı ekonomilerle ilgili de bilgi veren Daron Acemoğlu, şirketler ile ülkelerin demokrasilerinin farklı olduğunu söyledi. Kapsayıcılık özelliğinin zenginleşme ve kalkınmadaki rolüne değinen Acemoğlu, şöyle konuştu: "Politikacıların ya da işadamlarının egolarının kapsayıcılığa izin vermeyebilir. Dolayısıyla kapsayıcılık kimsenin iyi niyetine emanet edilmemeli. Zaten o yüzden kapsayıcı ekonomilerde kurumlar güçlü, yargı, medya ve sivil toplum oldukça güçlü. Ama şirketler ülkelerden farklı, eğer size Türkiye'den memnun değilseniz başka yere gidemezsiniz. Ama çalıştığınız şirketten memnun değilseniz o zaman başka yere gidebilirsiniz. Şirketlerde rekabet sistemi eğer doğruysa şirketlerin yanlışlarını düzeltiyor." (Kaynak:Hürriyet)


Bugün hangi eczaneler nöbette?

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Otobüs şoförünün burnunu kırdılar

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

85 okulda 156 özel eğitim sınıfın tadilatı gerçekleştirilecek

Başkan Söğüt: "Tüm enerjimizi Körfez için harcayacağız”

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

İlkokul öğrencilerine ‘sıfır atık’ etkinliği

SEDAŞlı çocuklar 23 Nisan’ı coşkuyla kutladı

Polisin şefkat eli: İntihar girişiminde bulunan şahsı sarılarak ikna etti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu operasyonun detayları: 52 milyonluk para trafiği

Minik yüzücülerden büyük başarı

Otomobille kafa kafaya çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Başkan Ömeroğlu koltuğu minik öğrenciye devretti

23 Nisa’da Gölcük renkli görüntüler sahne oldu

Bu sefer çocuklar meclis koltuğuna oturdu ve oyladıkları önergeyi oy birliğiyle kabul etti

Derince’de öğrenciler dev Türk bayrağı açtı

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu yaşandı

Körfez’de öğrencilerin gösterileri izleyenleri mest etti

Tramvaya binen miniklere palyaço sürprizi

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TEM Otoyolu’nda araçta hareketsiz yatan şahıs polisi harekete geçirdi

Çocuklar kanser hastası kadına unutamayacakları anlar yaşattı

Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Başkan Ömeroğlu, Koltuğu Minik Öğrenciye Devretti

Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR