• BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

"Yüksek binaları sevmiyorum"

"Bizim metropollerimiz vardı ama o metropoller, beceriksiz, estetik ruhu olmayan ellerde adeta nekropole, yani ölü şehirlere dönüştü" dedi

POLİTİKA 30.03.2013 14:59:00 0

AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yaşanabilir ve Estetik Şehirler” konulu 4. Yerel Yönetimler Sempozyumu, Rixos Otel'de gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışına BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Partili belediye başkanları katıldı.

 

Sempozyumun açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın dili, kültürü, yemekleri, musikileri ve kültür yapısının ortak olduğuna işaret ederek, bu ortak özelliklerin yanında bir önemli noktada daha toplumların birbirine benzediğini, aynı kaynaktan beslendiğini söyledi. Erdoğan, "O da şehirlerimiz. Bütün bu coğrafyanın şehirleri temelde aynı çeşmeden, aynı şadırvandan, aynı suyu içen şehirlerdir. Eğer şehir denildiğinde aklına taş gelen, aklına beton gelen, aklına sadece asfalt gelenler varsa onlar kendilerini ve medeniyet algılarını lütfen tekrar tekrar sorgulasınlar. Onlar bu işi bilmiyorlar. YunusEmre'nin dediği gibi kendilerini viran etsinler. İmaretin, mimarinin ne olduğunu ancak bu şekilde anlasınlar" diye konuştu.

 

Bu tarihin ve medeniyetin büyük simalarından Cüneydi Bağdadi'nin öğrencisi Ebubekir Şibli'nin hacca gidip gelmiş birisiyle yaşadıklarını anlatan Erdoğan şöyle konuştu:

"Şibli şöyle bir soru sorar. ‘Mekke'yi gördün mü?7 Hacı, 'evet' der, 'gördüm'. 'Mekke'yi görmekle değişik bir hale büründün mü, etkilendin mi?' diye sorar. Adam 'hayır' der. O zaman Ebubekir Şibli adama 'Öyleyse sen Mekke'yi görmemişsin' diye cevap verir. Bunun üzerinde hepimiz düşünmek zorundayız. Bir şehirden gönüldünyasında bir şeyler alamayan, ruh dünyasında bir değişiklik hissetmeyen, oraya bakar kör olarak girer, bakar kör olarak çıkar. Onlar inanın hiçbir şey görmezler. Gördükleri taştır, gördükleri betondur, asfalttır, kalabalıktır. Ama bir şehre gönül gözüyle bakanlar şehrin ruhunu, tarihini, medeniyetini, kültürünü görürler. Bir şehre gönül gözüyle bakmak sadece taşları görmek değil, o taşların nasıl besmeleyle üst üste konduğunu, dualarla yükseldiğini, o taşların nasıl bir ruh, nasıl bir heyecan, nasıl bir felsefe taşıdığını görmektir. İnsan şehri şekillendirmez, şehir insanı şekillendirir. Şiir gibi bir şehir içinde yaşayanları şair haline getirir. Masal gibi bir şehir içinde yaşayanları masal kahramanı yapabiliyor.

 

"Bizim neslimiz aldığı değerli mirası ne yazık ki aynı şekilde ileriye taşımamış. Belki biraz aşırı olacak amaadeta ihanet etmiş" diyen Erdoğan, yaşadığı, doğduğu, büyüdüğü İstanbul'da sadece bir ilçenin içinde bir rivayete göre 398, bir rivayete göre 800'e yakın caminin yerle bir edildiğini tarihi belgelerin ortaya koyduğunu anlattı. İstanbul'un genelinde bunun hangi rakama ulaştığını bilemediklerini ifade eden Erdoğan, "Bu, tarihe ihanettir. Bu, sanata ihanettir" dedi.Şehircilik davalarında bütçe, gelir, nizam, talimatname, kayıt-kuyut gibi endişelerin daima birinci plana geçirildiğini ve hepsi birden yerine getirildiği halde eserin öksüz kaldığını anlatan Erdoğan, "Bana gözü olmayan şoför mü, bedii idraki bulunmayan belediye reisi mi zararlı diye sorsalar ikincisini gösteririm. Demek ki bedii idraki olmayan belediye o kadar zararlıdır. İşte böyle belediye başkanlarının elinde Türkiye'nin o aziz şehirleri, kimlikli, kişilikli, ruh ve estetik sahibi şehirleri harap olup gitti. Bizim metropollerimiz vardı ama o metropoller, beceriksiz, estetik ruhu olmayan ellerde adeta nekropole, yani ölü şehirlere dönüştü" değerlendirmesinde bulundu.

 

Eskiden yeşilin içine yeşille uyumlu yapılar inşa edilirken şimdi artık saksılarda çiçeklerin yetiştirildiğini ifade eden Erdoğan, eskiden derelerin, nehirlerin kenarlarına evler inşa edilirken derelerin örtüldüğünü, nehirlerin yatağının değiştirildiğini, şehirlerin adeta suyu yuttuğunu söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:"Bazen arkadaşlarımız derenin yatağını şöyle biraz kaydıralım diyor. Er veya geç o dere yatağını bulur. Derenin hakkı vardır, hakkını alır. Hakkını aldığı zaman bedeli ağır olur. Canlar gider, cananlar gider. Ondan sonra feryat etmenin hiçbir anlamı kalmaz. Hassas olalım buralarda. Burada üç beş kazanacağız diye bu yataklarla oynamayalım, bırakalım dere yatağında aksın. Eskiden çocuklar için sokaklar inşa edilirken, şimdi çocuklar unutuldu. Beton zeminler üzerinde çocuklara hayat inşa ediyoruz. Halbuki biz onlara çimen zeminleri hazırlamalıyız. Bırakalım oralarda yuvarlansınlar, toprakla yoğrulsunlar. Biz topraktan geldik, toprağa gideceğiz, onun için bu çok önemli. Birçok yerde yüksek binalar inşa etmeyi maharet zannediyoruz. Ben ise yüksek binalar inşa etmeyi maharet kabul etmiyorum.

 

Efendim yer yok, olduğu kadarını yapalım. Yüksek binalar inşa etmekle insanoğlunu biz topraktan uzaklaştırıyoruz. Bizim mimarimizde aslında bu yok. Bizim mimarimizde yatay mimari egemendir. Bu yatay mimariyi bizim en güzel şekilde ortaya koymamız lazım. Eğer eski dediğiniz şey eskimemişse onu diri tutacaksın. Yeni olarak ortaya koyduğun şeyin kıymet-i harbiyesi var mı. O Batı’da da var. Ama bize gelen onu arıyor, bunun dışındakiyle ilgilenmiyor. Onda bir gönül zenginliği var. Bunun üzerinde hassasiyetle durmamız lazım."

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'biraz daha rant elde edelim' anlayışıyla emsallerin artırılması halinde tarihin bu belediye başkanlarını affetmeyeceğini söyledi. Erdoğan, belediye başkanlarına, "Bürokratik oligarşinin oyuncağı haline gelmeyin" uyarısında bulundu.

 

AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yaşanabilir ve Estetik Şehirler” konulu 4. Yerel Yönetimler Sempozyumu, Rixos Otel'de gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, medeniyet tasavvuru olmayan, geçmişten beslenip geleceği inşa etmek yerine köksüzlükten beslenip hırsla, tamahla betonlar dikenler yüzünden kendi nesillerinin viran bir miras devraldığını söyledi. "Yıkmak kolaydır, yapmak ise son derece zordur" diye konuşan Erdoğan, 10 yıl içinde harap edilen şehirleri harap hallerine mahkum etmek gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi. AK Parti'li belediye başkanlarıyla birlikte asla umutsuz olmayacaklarına vurgu yapan Erdoğan, "Yılgınlığa kapılmayacağız. Sabırla hareket edecek ama aynı zamanda estetikle, ruhla, medeniyet tasavvuruyla hareket edecek ve şehirlerimizi yeniden imar etmenin, yeniden inşa etmenin, bir ruh ve anlam üzerine inşa etmenin mücadelesini vereceğiz" dedi.

 

Artan bir nüfus karşısında, göç karşısında acil çözümler üretmeleri gerektiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, acil çözümleri dahi üretirken kadim şehir geleneğini göz önünde bulundurmaları, aciliyeti olanlar dışındaki projelerde son derece hassas davranmaları gerektiğini belirtti. Emsal değerleri konusunda dikkatli davranılması uyarısında bulunan Erdoğan, çeşitli plan notlarıyla, emsallerle oynayanlar olduğunu, belediyelerin içinde bunu gördüklerini ifade etti. Erdoğan, "AK Parti olarak 3 emsal, azami ilkemiz olmalıdır. Plan notlarıyla oynamak suretiyle eğer siz bunu 6'ya, 7'ye çıkarıyorsanız tarih sizi affetmez. Asla bunlarla oynama noktasına girmeyin. Bizim bunlara ihtiyacımız yok. AK Parti'li belediyeler örnek olmalı, tarihin alkışladığı belediyeler olmalı" şeklinde konuştu.

 

'Biraz daha rant elde edelim, onun için emsali 1,5 değil, 3'e çıkaralım, 2,5'a çıkaralım' anlayışından vazgeçilmesini isteyen Erdoğan, 3'ün verileceği yerin de olduğunu ama 3'e zorlanmaması gerektiğini bildirdi. Denizlerin tehdit edilmemesini isteyen Erdoğan, bunların en ideal şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

 

Bürokrasinin altında kaybolup gitmeyen, derdi olan belediye başkanlarına ihtiyaçları bulunduğunu dile getiren Erdoğan, siyasi iradenin bürokratik oligarşiye mahkum olmaması gerektiğini vurguladı. Belediye başkanının bir siyasi irade olarak asla bürokratik oligarşinin oyuncağı haline gelmemesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Eğer biz büyük mirasımızla, kadim kültürümüzle hareket edersek, kazmayı o ruhla elimize alırsak inanın gerisi gelecektir. Niyet hayırlı olduğu sürece akıbet de mutlaka hayırlı olacaktır" dedi.

AK Parti’li belediyelerin bürokratik oyunlara gelmemesini isteyen Erdoğan, "Gerek tarihimize sahip çıkmak, gerekse ortaya çok daha farklı eserler koymak suretiyle inşa ettiği eserde ruh dünyasını oraya yansıtabilen arkadaşlarım olarak sizleri gördüm. Rabbim bizi ruhu olan, idraki olan, istikameti olan şehirlere kavuştursun" temennisinde bulundu.

 

Başbakan Erdoğan, açılışın ardından AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Yaşanabilir Şehirler ve Estetik' konulu yarışmada dereceye giren projelerin bulunduğu sergiyi gezdi.

 

 


Türel Keşaplılardan destek istedi

Bayburtlulardan Bünyamin Çiftçi’ye sevgi seli

KO-MEK otomotiv sektörüne can suyu oluyor

Başkan Büyükakın, Lokomotif Köyde çocuklarla buluştu

GTÜ’de ramazan birlikteliği

Kütüphane Haftası'nda Ödüller Sahiplerini Buldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kaza içinde kaza

Park halindeki araçta yangın çıktı

Bu köy sadece çocukların

Zeki Aygün’e veda iftarı

Çayırova Belediyesi Bornova deplasmanında

İzmit’in araç filosuna 4 yeni araç daha dahil oldu

Kocaeli’ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım

Şerit değiştiren tır panelvanı bariyere sıkıştırdı

Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi Bornova deplasmanında

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR