• BIST 100

    9476,20%0,82
  • DOLAR

    38,92% 0,13
  • EURO

    44,03% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4121,03% -0,52
  • Ç. ALTIN

    6643,34% -0,27

Son günlerde artan solunum yolu enfeksiyonu ile Kovid-19 karıştırılabiliyor

Son günlerde artan solunum yolu enfeksiyonu ile Kovid-19 karıştırılabiliyor

SAĞLIK 8.09.2021 11:33:00 0
Son günlerde artan solunum yolu enfeksiyonu ile Kovid-19 karıştırılabiliyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, son dönemde sıkça görülen solunum yolu enfeksiyonu vakalarının Kovid-19 ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de son haftalarda halsizlik, burun akıntısı, zaman zaman ateş şikayetleri yaşayan pek çok kişi Kovid-19'a yakalandığı endişesiyle hastanelere başvurmaya başladı.

Geçen yıl maske, mesafe ve hijyene verilen büyük önem nedeniyle özellikle sonbahar geçişlerinde önceki yıllara göre düşük seviyede görülen üst solunum yolu hastalıkları, bu yıl mevsim geçişinin yaşandığı son günlerde sık görülmeye başlandı.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu son dönemde sıkça görülen solunum yolu enfeksiyonu vakalarının Kovid-19 ile karıştırılmaması gerektiğini, mevsim geçişi nedeniyle 35-40 derece olan hava sıcaklıklarının kısa sürede 20'li derecelere düştüğünü ifade etti.

Bu değişimin olumsuz etkilere neden olduğunu belirten Ekuklu, "Bu ani sıcaklık değişiklikleri doğaldır ki vücutta bir adaptasyon sorununa neden oluyor ve soğuk algınlığı benzeri bir tablo ortaya çıkıyor. Şuanda yaygın olarak çevremizde gördüğümüz şey aslında bir soğuk algınlığı." dedi.

Vakaların, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilebileceğini belirten Ekuklu, bu vakaların daha ağır seyreden grip ile karıştırılmaması gerektiğini ifade etti.

"Geçen yıl kurallara uyulduğu için grip vakası az görüldü"

Geçen yıl, daha önceki yıllara oranla daha az soğuk algınlığı ve grip vakalarıyla karşılaştıklarını aktaran Ekuklu, "Geçen sene az görmemizin temel nedenlerinden bir tanesi Kovid-19 ile ilgili alınan önlemler kapsamında insanların sosyal mesafeye, maskeye ve temizliğe dikkat etmeleriydi. Sonuçta gribal enfeksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonları, solunum yoluyla kalabalık ortamlarda, kapalı mekanlarda bulaşan hastalıklar. Vücut direncimizin kırıldığı mevsimsel geçiş dönemlerinde çokça karşılaşıyoruz. Şimdi yine bir mevsim geçişi yaşıyoruz. Dolayısıyla bu tür enfeksiyonları bekleriz." dedi.

Ekuklu, okulların açılmasıyla çocukların bir araya geldiğini, sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarına uyulsa da kapalı ortamlarda bu tür enfeksiyonların yayılma riskinin arttığını belirtti.

Solunum yolu enfeksiyonu ile Kovid-19'un benzer semptomlar gösterdiğini ifade eden Ekuklu, "Basit soğuk algınlığında da biz halsizlik, bitkinlik, ateş, öksürük gibi bir takım bulgularla karşılaşıyoruz. Kovid-19 da bununla örtüşüyor. Çok telaş yapmamak lazım. Eğer 2 doz BioNTech yada 2 doz Sinovac artı 1 doz BioNTech yaptırdıysanız Kovid-19 olma olasılığınız daha düşüktür. Şunu da asla unutmamak gerekir. Okullar açıldı, çocuklar okula gidip gelecekler, servislerde, kapalı ortamlarda bulunacaklar. Ne kadar önlem alınırsa alınsın bu tür enfeksiyonların yayılma olasılığı bundan sonra da artacak hem mevsimsel olarak hem de toplu yaşam alanlarında daha fazla zaman geçirildiği için. Yetişkinler için de bu geçerli." diye konuştu.

Kovid 19'a karşı aşı

Ekuklu, aşıların Kovid-19'a ortalama yüzde 85 oranında koruma sağladığını söyledi.

Aşı olan her 100 kişiden 15'inin bu hastalığa yakalanabileceğini aktaran Ekuklu, şöyle devam etti:

"Bu kişiler Kovid-19'u hafif geçiriyor olabilirler. Gençlerde de malum genellikle basit semptomlarla geçiyor, soğuk algınlığı ile karışabilir. Eğer Kovid-19 hastasıyla şüpheli bir temasınız varsa, çevrenizde aşısız insanlar varsa, siz aşısız iseniz, aşınız eksik ise burada 'acaba Kovid-19 olabilir mi?' diye düşünülebilir. Ama aşılarınız tamsa yine buna rağmen Kovid-19'a yakalanma riskiniz olacaktır. Dolayısıyla mevsim geçişi itibariyle bu gerekçelerle bir solunum yolu enfeksiyonu artışı, üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış belki gribal enfeksiyonlar gibi bir takım enfeksiyonlarla karşılaşabiliriz. Çok telaşa gerek yok. Ama bu koşullara göre de akılda tutmakta yarar var."

"İnsanlarda 'acaba Kovid-19 muyum?' telaşı var"

Ekuklu, sonbahar ve kışla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının artacağını, insanlarda 'Acaba Kovid-19 muyum?' telaşının olacağını da vurguladı.

Maske, mesafe ve kişisel hijyen önlemlerine dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Ekuklu, "Bunu hem Kovid-19'dan korunmak hem de solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için yapmak gerekecek." dedi.

Kovid-19 aşıları yapıldıysa basit bir burun akıntısı gibi belirtilerin solunum yolu enfeksiyonu olarak düşünülebileceğini ifade eden Ekuklu, "Ama tablo bir öksürüğe gidiyorsa, bir halsizlik, derin kas ağrısı gibi bir tabloya gidiyorsa o zaman bunun Kovid-19 olabileceği de düşünülerek bir sağlık kuruluşuna başvurulabilir. Zaten gerçek grip ağır seyreden, gerçekten Kovid-19 ile karıştırılabilecek bir enfeksiyondur. O da ancak bir sağlık kuruluşunda ayırt edilebilir. Öyle bir durumda da hekime başvurulması olması gereken şeydir. Kişiler bununla kendileri baş etmeye çalışmamalılar eğer tablo ağırsa, yatmalarını gerektiriyorsa. Ama bir yandan da bu mevsim geçişlerinde bu tür enfeksiyonların olabileceğini akılda tutmakta yarar var." diye konuştu.

Geçirdiği soğuk algınlığı sürecinde Kovid-19 endişesi yaşayanlardan Edirneli Uğur Kaymak ise, son dönemlerde soğuk algınlığı ve grip vakalarında artış gözlemlediğini, çevresindeki pek çok kişinin bu hastalıklara yakalandığını söyledi.

Üst solunum rahatsızlığına yakalanan pek çok kişinin koronavirüse yakalandığı şüphesiyle test yaptırdığını belirten Kaymak, "Test yaptıran arkadaşlarımızın birçoğu negatif çıktı. Soğuk algınlığı ve gripte de koronavirüsteki semptomların birçoğu görülüyor. Bu aylar en çok dikkat etmemiz gereken aylar." dedi.

Kaymak, geçen yıl maske, mesafe ve hijyeni uyum nedeniyle neredeyse hiç üst solunum yolu hastalığının yaşanmadığını bu yıl ise kural tanımazların artması nedeniyle salgın şeklinde görüldüğünü belirtti.

Serhad Ceylan da soğuk algınlığı ve gripten korunmada maske kullanımının önemli olduğunu belirtti. Ceylan, vatandaşları özellikle maske kuralına uymaya davet etti.AA

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HEREKE BİRİMLERİNDE KAN BAĞIŞI KAMPANYASI

Başiskele’de “Dil, Düşünce ve Medeniyet” Konuşuldu

Learn and Speak Cafe’de İngilizce Pratiğine Devam

Kalbe iyi gelen 10 besin

Özel Çocuklara Özel Kutlama

GEAK, Kocaeli Genelindeki Deprem Tatbikatında Aktif Rol Aldı

Gebze Belediyesi, Cenaze Hizmetleriyle Acılı Günlerinde Vatandaşın Yanında

YAZ GELDİ KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN BUNLARA DİKKAT!

Türkiye Şampiyonası’nda Körfez 2 şampiyonluk bir ikincilik aldı

Körfez U11’de de namağlup şampiyon oldu

Fatma Başkan, “Müsilaj gibi olmasın, depreme hazır olalım!"

Kafkas halklarının yaşadığı acı, Kandıra Babalı Sahili’nde hatırlandı; Büyük sürgünün acısı hep taze

Başiskele Belediyesi 5. Yaz Spor Okulları Başlıyor

Efeler Yolu Ultra Trail Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

Kamp Baltası Modelleri Hangi Model Size Uygun?

Ercan’dan Büyükakın’a yanıt

19 MAYIS TURNUVALARINDA DERECEYE GİREN OKULLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Genel Başkan Bedri Yalçın: “Yeniden Anadolu Diyeceğiz, Hep Birlikte Başaracağız!”

ÖRCÜN DOWN KAFE HİZMETE AÇILDI

Kartepe Belediyesi’nden Suadiye Mahallesi’ne 1720 Tonluk Asfalt

Mermer Fabrikanız İçin En Doğru Makine Yatırımı Nasıl Yapılır?

Büyük sürgünün acısı hep taze

Örcün Down Kafe hizmete açıldı

700 yıllık tarihi miras yeniden hayat buluyor

Türk Peştemal Havlularını Bu Kadar Özel Kılan Nedir?

PİZZAYI DÜNYAYA SEVDİREN PIZZAEXPRESS TÜRKİYE’DEKİ İLK ŞUBESİYLE İSTANBUL’DA

BOŞ POZİSYONLAR SINAV ÖNCESİ AÇIKLANMALI

Nurol Holding ve GİRVAK'tan sürdürülebilir tarıma güçlü destek: Terra Future Labs başladı

GTÜ, Spor Zirvesi 2025 ile Spor Dünyasının Önemli İsimlerini Ağırlayacak

Kartepe’de Yöresel Lezzetler Yarışıyor

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

GEAK, Kocaeli Genelindeki Deprem Tatbikatında Aktif Rol Aldı

Fatma Başkan, “Müsilaj gibi olmasın, depreme hazır olalım!"

19 MAYIS TURNUVALARINDA DERECEYE GİREN OKULLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Nurol Holding ve GİRVAK'tan sürdürülebilir tarıma güçlü destek: Terra Future Labs başladı

Rusya’da Türkiye’nin reklam yüzü Amasra oluyor

Denizden çamaşır makinesi çıktı

Yaylaların özgür ruhları yılkı atları havadan görüntülendi

Şile’de 1. Ordu Bölge Bando Komutanlığından Muhteşem Konser!.

TRT'nin Bütçesi ve Harcamaları Meclis Gündeminde: "Kamu Kaynaklarının Akıbeti Sorgulanmalıdır"

GTÜ Kampüsünde 19 Mayıs Coşkusu

Ercan’dan Büyükakın’a yanıt

Genel Başkan Bedri Yalçın: “Yeniden Anadolu Diyeceğiz, Hep Birlikte Başaracağız!”

CHP’li Nail Çiler: “Gebze Bölgesinde Sağlık Alarmı: Hastane Yetersiz, Aile Sağlığı Merkezine Rant Gölgesi”

Ayça Çağlar: “Çankaya’da sosyal belediyeciliğin gurur verici bir örneğine tanıklık ettik”

Sakarya İl Başkanı Hakan Yazıcı: “Bu milletin umudu yine bu milletin evlatlarıdır”

TRT’nin tarafsızlık ilkesini yok sayan yayın politikasına karşı yapmış olduğu meclis konuşması

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Saadet Partisi’nden Harp Malulü Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

YENİDEN REFAH PARTİSİ MUĞLA İL BAŞKANI KOCABIYIK: “TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK HER GELİŞME BELGELİ VE KURUMSAL SÜREÇLERE DAYANDIRILMALIDIR”

“Vergi Muafiyetiyle Zenginleşen YİD Şirketleri Meclis Gündeminde”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Forbes En Zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken ayrıntı!

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Türkiye Şampiyonası’nda Körfez 2 şampiyonluk bir ikincilik aldı

Körfez U11’de de namağlup şampiyon oldu

Başiskele Belediyesi 5. Yaz Spor Okulları Başlıyor

GTÜ, Spor Zirvesi 2025 ile Spor Dünyasının Önemli İsimlerini Ağırlayacak

Minik yıldızlar namağlup şampiyon oldu

293 GÖLCÜK BELEDİYESPOR TAEKWONDO SPORCUSU KUŞAK ATLADI

Körfez Kent Spor Kompleksi açıldı

Kocaeli, su sporlarında vites yükseltti

Kocaelispor’da ailelere ve öğrencilere kombinelerde yüzde 41 indirim

Kocaelispor’da kombine bilet satışları başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
8.Göztepe 34 12 11 11 10 47
9.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
14.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR