• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,85% 0,03
  • EURO

    43,64% 0,71
  • GRAM ALTIN

    4034,34% 0,85
  • Ç. ALTIN

    6601,79% 0,78

“Sarı Altın”ın Zahmetli Yolculuğu

Türkiye'nin en meşhur kuruyemilerinden olan Çorum leblebisi, nohuttan leblebiye dönüşümünde zahmetli bir süreçten geçiyor.

EKONOMİ 23.05.2017 15:03:00 0
“Sarı Altın”ın Zahmetli Yolculuğu

Türkiye'nin en meşhur kuruyemişlerinden olan Çorum leblebisi, nohuttan leblebiye dönüşümünde zahmetli bir süreçten geçiyor. Diğer kuru yemişler bir kere kavrulmak suretiyle yenebilecek kıvama gelirken, nohut ise leblebiye dönüşmesi için 1,5 ayı bulan işlemler zincirinden geçiyor.

Çorum'un "sarı altın"ı olarak adlandırılan leblebinin diğer kuru yemişlerden farkı, yaş sebze veya meyvelerin kurutulması ile değil, zaten kuru olan nohuttan yapılmasıdır. Diğer kuru yemişler bir kere kavrularak yenebilirken, nohut ise leblebiye dönüşmesi için 1,5 ay işlemlerden geçiyor.

Leblebi nohudun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde ediliyor. Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama yani ısıtılma işlemine tabi tutuluyor. Üçüncü tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılıyor. Bu yaklaşık 15 günlük bir süreyi kapsıyor. Leblebi yapılacağı günün akşamı ıslatılarak kabarması sağlanıyor. Ertesi gün leblebi yapılacağı tavada önce ısıtılıyor sonra "mafrak" denilen aletle hafifçe bastırılarak kabuklarının çıkarılması sağlanıyor.

Bu işlem sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. Bu ikiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılır. Bölünenlere "kırık leblebi" de deniyor. Bunlardan daha çok leblebi unu yapmak için yararlanılır. Bütün olan leblebiler değişik şekillerde satışa sunuluyor. Bir kez daha kavrulma işlemine tabi tutulmaları sonrasında sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanır. Buna "çifte kavrulmuş leblebi" olarak adlandırılıyor. Leblebinin acılı, tuzlu veya karanfilli çeşitlere dönüşmesi, bu son kavurma aşamasında gerçekleşiyor. "Leblebi şekeri" ise kısa bir son kavurmadan sonra elde ediliyor.

"300 YILDIR ŞEHRİN SOKAKLARI LEBLEBİ KOKUYOR"

Çorum leblebisinin, yıllardır babadan oğula geçen "kavurma ustalığı" sonucu aldığı tat nedeniyle kazandığı ün her geçen katlanıyor. Kuru yemişlerin içinde en zahmetlisi olarak nitelendirilen leblebi, çeşitleriyle gencinden yaşlısına her damak zevkine hitap ediyor. Üçüncü kuşak üretici konumunda olan bugünkü leblebiciler, ilk kuşağın sarı leblebi ile başlattığı üretimi çeşitlendirerek bugün tuzlu, çıtır, beyaz, soslu-baharatlı, çikolatalı, şekerli, kaplamalı, ballı-susamlı, sade ve cips leblebi gibi 35 çeşitle leblebi sevenlerin damak zevkine hitap ediyor. Çorum'da yaklaşık 3 asır önce Ahmedi Sever isminde muhterem bir zatın şehirde yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenirken, yaklaşık 300 yıldır kentin sokakları leblebi kokuyor. Bu yüzden kentte üretimi yapılan leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Bugün Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.

"TARİHİ GELENEĞİ YAŞATIYORLAR"

Çorum'da 1948 yılından itibaren kendi adını taşıyan firmasıyla leblebicilik mesleğini sürdüren Hüseyin Karakuş, gelişen teknoloji ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan geleneksel leblebi imalatını gelecek nesillere aktarmak amacıyla işletmede konuk alan özel bir bölüm oluşturdu. Nohuttan leblebi yapımının yansıtıldığı bu özel bölümde leblebi tavasında usta ellerce kavrulan nohudun Çorum'un meşhur lezzetine nasıl dönüştüğü herkese gösteriliyor.

Hüseyin Karakuş Leblebi ve Kuruyemiş İşletme Müdürü Selamettin Ekici, tarihi Paşa hamamı karşısında bulunan mağazalarında tarihi yaşattıklarını belirterek, "İş yerine leblebi tavası dediğimiz tavayı getirip koyduk. Yerli ve yabancı turistlere nohuttan leblebinin nasıl yapıldığını göstermek ve bu geleneği yaşatmak için böyle bir çalışma yaptık. İnsanlarda yoğun ilgi gösteriyor" dedi.

Leblebinin yapılışı hakkında bilgi veren Ekici, "Çiftçiden aldığımız nohut önce elekten geçiriliyor. Daha sonra nohut ısıtılıyor ve serilme noktasına geçiliyor. İkinci aşama leblebiler ısıtılıp seriliyor ve yaklaşık bir ay bekletiliyor. Bir ay bekletildikten sonra bu leblebiler 50'şer kiloluk çuvallara doldurulup tekrar ısıtılıyor. Ondan sonra da bunlar kalibre kalibre ayrılıyor. Milim milim ayrılıyor. Ayırma işleminin bir gün öncesinden tekrar ısıtma yapılıp bekletiliyor ertesi gün leblebiler tavalara konularak kabukları alınıyor ve leblebi haline geliyor. Son aşama da kavruluyor" şeklinde konuştu.

"ÇORUM'UN TEK LEBLEBİ İMALATÇISIYIZ"

Çorum'un tek leblebi imalatçısı olduklarını dile getiren Ekici, "Firmamız 1948 yılında kuruldu. Şu anda 5 tane perakende mağazası bir tanede imalatı olan firmadır. Organize Sanayi Bölgesinde 3 bin 360 metrekare kapalı alanı olan nohuttan leblebi yapan Çorum'un tek firmasıyız. İnternet üzerinden leblebi satışı yapıyoruz. Türkiye'nin her tarafına leblebi satışımız var. İhracat yapıyoruz. Belli ülkelere leblebi ve kuruyemiş ihracatı yapıyoruz. Genellikle Ortadoğu ülkelerinden talep oluyor. Sade, leblebi ve çikolatalı leblebi ihracatı daha çok oluyor" ifadelerini kullandı.

(Bülent Özkaleli - M. Muttalip Yalçın / İHA)

“Sarı Altın”ın Zahmetli Yolculuğu

“Sarı Altın”ın Zahmetli Yolculuğu

“Sarı Altın”ın Zahmetli Yolculuğu

“Sarı Altın”ın Zahmetli Yolculuğu

19 MAYIS GÖLCÜK’TE COŞKU İLE KUTLANDI

CHP İzmit’ten “Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü”

Robotik Tutkusu GTÜ’de Hayat Buldu

Akça Koca Platformu İtalya’da

VATANDAŞ ŞİKAYETİ MAİLİYLE ORTAYA ÇIKTI GEBZE MEZARLIKLAR MÜDÜRÜ HAKKINDA ŞOK İDDİALAR

Cihan Kartal, Deprem Şehitleri Adına Altın Melek’te “Yılın Öne Çıkan Bioenerji” Ödülünü Kazandı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Kara yollarında son durum

Türkiye'de bir ilk: Asfaltta Türk Marşı yankılanacak

19 Mayıs coşkuyla kutlanıyor

Yağışlı hava yeni haftada yerini güneşe bırakacak

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

Profesörden yapay zeka uyarısı: "Mesajlarınız okunuyor, analiz ediliyor"

Pedallar 19 Mayıs için çevrildi

Kocaeli’de Emre Fel rüzgarı

Fenerbahçe forması ile Galatasaray’ın şampiyonluğunu kutladı

Kocaeli’de kayalıklarda erkek cesedi bulundu

Dev ağaç kafenin üzerine devrildi, facia teğet geçti

Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde “Çukurbağ Rölyefleri” İlk Kez Sergilendi

Nurten Yontar: “CAN DOSTLARIMIZ İÇİN DAHA DUYARLI, DAHA YAŞANABİLİR BİR KENT HEDEFİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Polisan Holding’te çalışan önerileri ‘Polifikir’ ile değere dönüşüyor

Kocaeli’de sağanak etkili oldu

Mühendis çiftten çok amaçlı dron: Aydınlatıyor, yıkıyor, yangın söndürüyor

90’lar şarkıları gençlerle buluştu

İletişim Festivali’nde çevre farkındalığı

Kazada ölen motosiklet sürücüsü defnedildi

Kına gecesindeki disko topu faciasında avukattan açıklama

İnsansız su altı sistemleri aracı EnFest’te sergileniyor

Yükleniyor

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

19 MAYIS GÖLCÜK’TE COŞKU İLE KUTLANDI

CHP İzmit’ten “Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü”

Türkiye'de bir ilk: Asfaltta Türk Marşı yankılanacak

19 Mayıs coşkuyla kutlanıyor

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

BAŞKAN SEZER: "19 MAYIS TAM BAĞIMSIZ DEVLET KURMA KARARININ İLK ADIMIDIR"

Başkan Ömeroğlu’ndan 19 Mayıs ve Gençlik Spor Bayramı Mesajı

19 Mayıs 1919…

19 Mayıs 1919…

Başkan Çiftçi’den 19 Mayıs mesajı

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Saadet Partisi’nden Harp Malulü Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

YENİDEN REFAH PARTİSİ MUĞLA İL BAŞKANI KOCABIYIK: “TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK HER GELİŞME BELGELİ VE KURUMSAL SÜREÇLERE DAYANDIRILMALIDIR”

“Vergi Muafiyetiyle Zenginleşen YİD Şirketleri Meclis Gündeminde”

CHP AYDIN MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN BÜLBÜL: “İMAMOĞLU’NA YÖNELİK SUÇLAMA, İKTİDARIN ACZİNİ GÖSTERMEKTEDİR”

Saadet Partisi Gebze’den Hükümete ve Yerel Yönetime Net Mesaj: Çözüm Üretin!

Görkem Uludüz’e Anlamlı Plaket: Çanakkale’de “Payidar” Rüzgârı

HKP Grevdeki Portakal Plastik ve Porvil Çatı İşçilerini Ziyaret Etti!

Davutoğlu’nun İzmit Programı Netleşti

https://www.marmaragazetesi.com/h-627857

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Forbes En Zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken ayrıntı!

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Orient Star Yachts ile Ege ve Akdeniz'in Büyüleyici Sularında Lüks Bir Yolculuk

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kocaelispor’da ailelere ve öğrencilere kombinelerde yüzde 41 indirim

Kocaelispor’da kombine bilet satışları başladı

Kocaelispor, okul ziyaretlerini tamamladı

Kocaelispor’da asbaşkanlığa Abidin Akyol getirildi

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

KARATE NİN DUAYENİ ADNAN ŞAMDAN DEĞİŞİM İÇİN BEN DE VARIM DEDİ

Kartepeli Güreşçi Türkiye Şampiyonu Oldu

Recep Durul: "Kocaelispor’da bu işi yapacak çok kişi var"

Kocaelispor’da şok ayrılık

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR