9398,93%-1,21
38,81% -0,07
44,05% 0,43
4131,09% 0,55
6662,82% 0,53
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bugün gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Kremlin'den açıklama yapıldı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin görüşme sonrası, Türkiye ile ticaretin yeniden başlatılması ve Rusların Türkiye'de tatil yapma yasağının kaldırılması için talimat verdi.
PUTİN'DEN TAZİYE
Görüşmede ikili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılık vurgulandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı nedeniyle Türkiye'ye taziyelerini de iletti.
TİCARİ İLİŞKİLERİ BAŞLATMA TALİMATI
İki lider arasındaki görüşme, uçak krizinin ardından ilk olma özelliği taşıyor. Kremlin'den yapılan açıklamada iki liderin görüşmesinde teröre karşı daha yakın bir işbirliğine ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi. Putin'in ticari ilişkileri başlatma talimatı verdiği, ve Rus turistlere Türkiye kısıtlamasının kaldırılacağı belirtildi. Kremlin'den yapılan açıklamada "Erdoğan'ın mektubu krizi bitirecek zemini oluşturuyor" ifadesine yer verildi. Putin görüşmenin ardından "Türkiye ile ilişkilerde sayfayı çevirme zamanımız geldi" dedi.
ERDOĞAN ÜZÜNTÜLERİNİ BİLDİRMİŞTİ
Erdoğan önceki gün Putin'e bir mektup yazarak uçağın düşürülmesiyle ilgili üzüntülerini bildirmişti.
24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinin ardından Rusya ile ilk temas ise Rusya Milli Günü nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e, Başbakan Binali Yıldırım'ın da Rusya Başbakanı Medvedev'e mektup göndermesiyle sağlanmıştı.
RUSYA İLE UÇAK KRİZİ NASIL YAŞANMIŞTI?
Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi bir Rus savaş uçağı 24 Kasım 2015'te, angajman kuralları gereğince iki Türk F-16'sı tarafından vurulmuştu.
Hasar alan uçak Suriye'de bulunan Bayırbucak bölgesinde düşmüştü. Uçağın içinde bulunan iki Rus pilot paraşütle atlamıştı.
Pilotlardan biri paraşütle atlarken yaralanmış ve bölgede yaşayan militanlar tarafından öldürülmüştü. Diğer pilot Suriye ordusu askerleri tarafından yapılan operasyonla kurtarılmıştı.