• BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20

Piyasalarda '1994' korkusu!

Küresel piyasaları, yatırımcıyı 1 trilyon zarara uğratan ve tarihe "büyük tahvil katliamı" olarak geçen 1994 yılı korkusu sardı.

DÜNYA 26.07.2017 09:34:00 0
Piyasalarda

ABD’li yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch’in fon yöneticileri anketinde Fed’in 23 yıl önceki hataya tekrar düşebileceği endişesi öne çıkıyor.

ABD Merkez Bankası'nın çarşamba günü gerçekleştirileceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde tahvil piyasasında 1994 endişesi yaşanıyor. Endişenin kaynağı Fed'in ekonomi için savunmasız bir zamanda politikayı sıkılaştırdığı ve 1920'lerden beri tahvilpiyasasında en kötü senenin yaşanmasını tetiklediği 1994 yılındaki hatayı tekrar yapabilecek olması.

Uluslararası yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch'in son gerçekleştirdiği fon yöneticisi anketinde yatırımcılar, tahvil piyasasındaki çöküşün hemen ardından Fed'in olası hatasını ikinci en büyük korku olarak sıraladı.

ABD Merkez Bankası Fed’in bu haftaki toplantısında faiz artırımı kararı beklenmiyor. Ancak piyasaların bu hafta ve yılın geri kalanında endişelenmesi gereken bir şey varsa o da Fed. Aslında, Fed'in olası bir hatası, sekiz yıldır süren düşük faizlerin yarattığı, tarihteki en uzun ikinci ‘boğa piyasası’nda yatırımcıların korktuğu tek şey olabilir. Endişenin temelinde bankanın, ekonomi için kırılgan bir zamanda para politikasını sıkılaştıran 1994'deki hatanın tekrar edilme ihtimali yatıyor. Günümüzden tam 23 yıl önce Fed’in sıkılaştırmaya gitme kararını almasıyla tahvil piyasaları 1920’den beri görülmemiş en kötü yılı yaşamış ve olumsuzluklar sonucu California Orange İlçesi belediyesi iflas etmişti. Hiç kimse, Fed’in agresifliğinin ne yönde sonuçlanacağını tam olarak kestiremiyor. ABD’deki ekonomik toparlanma kırılgan, enflasyonhedeften uzakta, hem hisse senedi piyasası hem de ekonomik iyileşme istenilen düzeyde seyretmiyor. Bu nedenler göz önüne alındığında yıllar süren ucuz para ve bol likiditeden sonra Fed için politika normalizasyonu için zamanlamanın doğru yapılması son derece kritik olacak.

Yatırım danışmanlığı şirketi The Lindsey Group'un baş piyasa analisti Peter Boockvar sıkılaştırmanın ne zaman başlayacağına karar vermenin zorluğuna dikkat çekiyor. Fed’in politikalarını CNBC kanalına değerlendiren Boocvar, “Fed yönetimi kendileri için herhangi bir olumsuzluğa cevap vermek adına çok az esneklik alanı bıraktılar. Faizleri düşürüp para basmak çok kolay bir iştir. Bu dönemde herkes kutlama yapar. Basılan paranın geri alımını ne zaman yapılacağına karar vermek ise en zorudur” diye yorumluyor.

BORÇ 2008’DE REKOR KIRDI
Küresel piyasadaki oyuncular Fed’in bu zamalama konusunda bir hata yapmasından kaygılanıyor. Bank of America Merrill Lynch’in fon yöneticileri anketine katılan yatırımcılar, tahvilpiyasasında erime ile Fed’in 94’teki yanlışını tekrar etmesinden çekiniyor. Şirketler, hükümetler ve bireyler borç krizi yaşarken, 2008'in sonlarında Fed’in gösterge faiz oranını sıfıra çekmesini alkışlıyordu. ABD Merkez Bankası verilerine göre, toplam finansal olmayan borç, 2008'de 35.1 trilyon dolardan, ilk çeyreğe göre yaklaşık yüzde 35 artışla 47.5 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaştı.

Analist Boockvar, Fed'in söz konusu döngüde faizleri yükseltmek için gereğinden fazla beklediğine ve şimdi tehlike ile karşı karşıya olduğuna inanıyor. Ve ekliyor: “Hayatta bedavaya öğlen yemeği olmaz. Faizleri sıfırlı seviyelerde çok uzun bir zaman tutmanın ve bilançoyu beş katı büyütmenin de bir bedeli olacaktır. Hâlihazırdaki durumu büyük çalkantıya neden olmadan tersine çevirmek çok zor olacak”

Son günlerde Fed’in söylemlerinde ‘güvercin’tonlama hakim. Bankanın başkanı Janet Yellen ABD Kongresi’ndeki oturumda, “Fed'in politikasının akomodatif ve kısıtlayıcı olduğu seviyeye gelene kadar Fed'in önünde gidebileceği daha fazla yolu yoktur” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamalar enflasyonla kıyaslana "gerçek" fonlama faiz oranının sıfıra yakın olması ile uyuşuyor.

Amerikalı yatırım şirketi Prudential Financial’dan Stratejist Quincy Krosby, “1994’ü hatırlarsanız faizlerin yükseldiği her zaman mutlaka bir şeyler kırılıyordu. Piyasaları hazırlıksız yakalamaktan ve şok etmekten sakınmalılar. Her zaman piyasalardaki bir kazadan endişe duyuyorlar ve bu da teminatlı hasara neden oluyor” diye uyarıyor.

Fed'in bugün sona erecek olan iki günlük toplantıda faiz oranlarını değiştirmeyeceği düşünülüyor. Yatırımcılar, Fed'in bu yıl faiz oranlarını tekrar yükseltip yükseltmeyeceğini ve borçstokunu azaltmaya ne zaman başlayacağına dair yeni ipuçlarını izleyecek.

1 TRİYON DOLARLIK BÜYÜK KATLİAM

ABD’nin önde gelen ekonomi dergisi Fortune, 1994 yılında yaşanan ve tahvil yatırımcıların 1 trilyon dolarlık kaybıyla sonuçlanan felaketi okuyucularına, “ Tahvil piyasasında büyük katliam” başlığıyla duyurmuştu. O yıl, Fed’in efsanevi başkanlarından Alan Greenspan büyük küçük tahvil yatırımcıları tarafından büyük bir sevinçle karşılanmıştı. Birçok açıdan her şey yolunda gibi görünüyordu. Ocak 1994'te,resesyondan yeni çıkan ABD’de ekonomik genişlemenin 34’üncü ayı geride kalmış, tahvil getirileri tarihsel düşük seviyelerde ve enflasyon önemsiz gibi görünüyordu. 1980’lerin hiper enflasyonu çok gerilerde kalmıştı. İşsizlik düşüktü ama ücretler yerinde sayıyor ve şirketler pek de yükseltmeye niyetli değildi. Ekonomik büyümede görünüm pozitife geçmiş, Dow Jones ilk kez 3 bin 900’ün üzerinde kapanmıştı. Ancak, bu umut veren başlangıçtan sonraki yedi kısa ay içerisinde, oldukça sıra dışı bir şey oldu: 1994 yılı, tahvilpiyasasında 1920’den beri en büyük kayıp yılı olarak tarihe geçti. O yıl ki tahvil piyasası bugünküne çok benziyordu. Hem getiriler hem de enflasyon düşüktü. Federal fon faizi yüzde 3'tü. Ve Fed, umutsuzca mali ihtiyat arayışı içindeydi. Piyasalarda bir balon olduğunu kabul eden dönemin Fed Başkanı Greenspan, “ piyasaların birazcık havasını alalım” diyerek peş peşe altı kez faiz tetiğine basıp gösterge faizleri 12 ayda iki katına çıkardı. 1994 yılının sonlarına doğru tahvil fiyatları çöktü. 30 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi yüzde 8'in üzerine çıktı. İpotek oranları yüzde 30'u aştı. Hisse senedi piyasalarında volatilite zirve yaptı. Ve tahvil yatırımcısı "Büyük tahvil katliamı" olarak bilinen dönemde1 trilyon dolar zarara uğradı.


Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR