1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Mimari Akustik Proje ve Raporda Profesyonel Hizmet
Mimari Akustik Proje ve Raporda Profesyonel Hizmet

Mimari Akustik Proje ve Raporda Profesyonel Hizmet

Şehirlerde artan nüfus yoğunluğu, endüstrileşme ve plansız kentleşme başta olmak üzere birçok farklı etkene bağlı olarak gelişen ve son yıllarda en önemli çevre sorunlarından biri haline gelen gürültünün, yaşam alanlarımızdan izole edilmesi ve buna bağlı

A+A-

Şehirlerde artan nüfus yoğunluğu, endüstrileşme ve plansız kentleşme başta olmak üzere birçok farklı etkene bağlı olarak gelişen ve son yıllarda en önemli çevre sorunlarından biri haline gelen gürültünün, yaşam alanlarımızdan izole edilmesi ve buna bağlı insan vücudu üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkilerinin minimuma indirgenmesi adına 31 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile birlikte tanıştığımız kavramlar mimari akustik proje ve rapor olmuştur.

 

 

Akustik Proje ve Raporun Kapsamı Nedir ?

Mimari akustik proje en net haliyle; yapılarda hedeflenen akustik performans değerine ulaşılması adına alınması gereken aksiyonların planlandığı ve yapılan iyileştirmelerle sağlanan başarının belgelendiği bir süreçtir. Mimari akustik rapor ise; bina akustik performansını ve bu performansın yeterlilik düzeyini ölçer. Dolayısıyla akustik projenin kapsam itibariyle raporu da içerisine aldığını söyleyebiliriz.

 

Akustik Proje ve Rapor Zorunlu Mudur ?

Binanın özelliklerine bağlı olarak akustik rapor ya da proje ihtiyacının değişkenlik gösterdiğinin altını çizmemiz gerekir. 31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren ilk kez yapı ruhsatı alacak binalar için zorunluluk haline getirilen akustik proje, ilgili yönetmelikte yer alan şekliyle;

 

  • Bir bodrum katı ve çatı arası hariç kat sayısı 7’den fazla konut binalar

  • Yapının Toplam inşaat alanı, 2000 m2 yi geçen 2’den fazla konut dışı binalar

  • Tiyatro, konferans, konser ve dinleme salonları gibi özel akustik tasarım yapılması gereken binalar

  • A veya B akustik performans sınıfını hedefleyen binalar

 

için temin edilmesi zorunlu olan bir belgedir. Bu kapsam dışında kalan binaların ise akustik rapor temin etmesi gerekir.

 

Akustik Proje ve Raporu Kimler Hazırlayabilir ?

Bina akustik proje ve rapor belgesini sıradan bir mühendis ya da mimarın hazırlaması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul gören bir durum değildir. Rapor ve projeyi yalnızca sertifika sahibi akustik uzmanları düzenleyebilir. Yönetmeliğe göre akustik uzmanı sertifikası alabilecek olan meslek grupları;

"Sertifika eğitim programlarına uzmanlık alanlarına uygun olarak yalnızca mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi, elektrik ve elektronik mühendisi, fizik mühendisi ve optik/akustik mühendisleri katılabilirler."

 

olarak ifade edilmiştir. Bakanlık tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında teorik eğitim sürecini başarıyla tamamlayarak akustik uzmanı sertifikası almayı başaran mimar ve mühendisler, akustik proje ve rapor düzenleme yetkisine sahip hale gelmiş demektir.

 

Uzman Akustik bünyesinde hizmet veren mimar ve mühendislerin tümü akustik uzmanı sertifikasına sahiptir ve sektörel gelişmeleri yakından takip ederek en yüksek hizmet standartlarını hedefler !

Akustik Proje ve Raporda Neden Uzman Akustik ?

Mimari yapıları kapsayan bir çalışma alanı olan akustik proje ve raporda, inşaat sektörünün birçok farklı alt dalında hizmet vermenin getirdiği tecrübeyi sistem odaklı bakış açısı ile birleştirmeyi başaran Uzman Akustik, teknik bilgi becerisi ve saha tecrübesiyle donanımlı insan kaynaklarıyla akustik proje ve raporda benzersiz bir süreç yönetimi sunar.

 

Kaynak : https://uzmanakustik.com


 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.