• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

MEHMET ŞİMŞEK'TEN ASGARİ ÜCRETE KARŞI ÇIKAN PATRONLARA SERT CEVAP

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçimler sonrasında ilk kez katıldığı bir televizyon programında, "Asgari ücret artışına özel sektör katlanmak zorunda." dedi.

EKONOMİ 6.11.2015 12:36:00 0
MEHMET ŞİMŞEK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçimler sonrasında ilk kez katıldığı bir televizyon programında, AK Parti'nin 100 günlük planlarına yönelik açıklamalar yaptı. Şimşek, taşeron işçilerin kadroya alınması yönündeki soruya, "O konuda en ufak bir tereddüt yok" dedi. Şimşek, asgari ücretin kesinlikle 1300 lira olacağını ve teşvik sağlanabilir" dedi ve iş dünyasından asgari ücret artışı sonrasında ortaya çıkacak yükün devlet tarafından karşılanması yönündeki taleplerin sağlıklı olmadığını söyledi.

MEHMET ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARI:

Asgari ücretin 1300 tl olmasıyla ilgili komisyonda farklı bir tavır ortaya çıkması mümkün mü?

"Biz ne söz verdiysek onun gereği yapılacak. Komisyon, işçi, devlet ve işverenden oluşuyor. Ama devlet kimin tarafında oy kullanırsa belirleyici oluyor. Ama asgari ücretlimize söz verdik 1300 lira yapılacak. Bu konuda hiç tereddüt olmasın. Asgari ücretin artışı ile yaşanacak ilave yükü tamamen devletin karşılaması olası değil ama bazı sektörler için ilave teşvik gelebilir.

"VAATLER SIRALANIRKEN SESSİZ KALDILAR"

Mehmet Şimşek, seçim öncesi siyasi partilerin asgari ücretle ilgili vaatlerine iş dünyasının sessiz kaldığını, şimdi gelen itirazları ise samimi bulmadıklarını belirtti. Şimşek artık iş dünyasının asgari ücretteki artışa katlanacağını söyledi.

"İŞ ALEMİ YÜKÜN ÖNEMLİ KISMINA KATLANMAK ZORUNDA"

Yükün önemli bir kısmına iş alemi katlanmak zorunda kalacak.

Bizden hani bütün yükü alın yaklaşımları çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Ha belli sektörlerde, mesela geleneksel rekabet gücünün zayıf olduğu alanlar var, onlara ilave teşvikler getirilebilir ki getirilmesi de lazım. Fakat, devlet bu vaatte bulundu yükü üstüne alsın yaklaşımı doğru değil.

"VAATLERİMİZİN ARKASINDAYIZ"

Bütün vaatlerimizin arkasındayız. Seçim vaatleri yaz sıcağında buza yazılmış vaatler değildi. Hep söyledim ben. Ne biz kandıran ne de kandırılan oluruz. Mahsurlu bulduğumuz bazı hususları dahi, eğer söz verdiysek ekonomik açıdan hangi açıdan olursa olsun mutlaka yerine getireceğiz. Tereddüt yok. Maliye olarak, zaten bütün vaatlerin bir ucu Maliye'ye dokunuyor. Arkadaşlar teknik anlamda hazırlıkları yapıyorlar. Bana da gönderdiler, ben de baktım. Vaatlerimizi çok da hızlı şekilde, beyannamemizde ön gördüğümüz çerçevede gerçekleştireceğiz."

TAŞERON İŞÇİLER KADROYA ALINACAK MI?

O konuda en ufak bir tereddüt yok. Bütün mesele hangi işlerin asli işe girdiği, hangi konuların yardımcı olduğu konusudur. Biz çalışmamızı yapıp gönderdik. Ama işin özü şu. Yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimiz üç yıllık sözleşmeler yapacaklar, kıdem tazminatı hakkı, yıllık izin hakları olacak. Üç aşağı kadrolu kardeşlerimiz gibi düzenleme olacak.

Bizim esnek, verimliliği yüksek işçi çalıştırma modellerini de devam ettirmemiz lazım, ona yardımcı Yemek, maliye bakanlığının işi değil. Bizim aşçı istihdam etmemiz doğru olmaz. Maliye bakanlığının işi belli. Sağlık işi sağlık bakanlığının. Yardımcı işler devam edecek, hakları daha da iyileştirilecek. Fakat asli işi yapanlar onlar kadroya alınacak. Yönetmelik çalışmamızı biz ilgili bakanlığa sunmuştuk.

100 GÜNLÜK EYLEM PLANI TAŞERONLAR YETİŞECEK Mİ?

"Üç aşağı beş yukarı 100 gün içerisinde bütün bu konular derlenip toparlanabilir. Önce bir geçici bütçe kanunu çok önemli. İkincisi, tabi ki 2016 bütçesinin hazırlanıp normal komisyondan bütün parlamentodan geçirilmesi gerekiyor. O da zaman alacak bir süreç. O bahsettiğimiz hususların bazıları idari kararlardır. Ama mesela emekli kardeşlerimize 1200 lira ilave maaş, o kanun gerektiriyor. Onu da hızlı şekilde çıkartmamız lazım."

Bu kanun geçtiği tarihi itibariyle asli işte çalışanlar, ama tabi bu arada fırsatçılık yapanlar, asli işte yardımcı işçileri çalıştırmışlarsa bilmiyorum.

Önemli olan burada konu şu. Devletin asli pozisyonlarında biz kadrolu eleman çalıştıracağız. Dolayısıyla geride kalanlar detay bu aşamada.

TÜRKİYE VİETNAM'LA BENZER MALLARI ÜRETMEYE DEVAM EDERSE…

Ben hep söyledim burada, türkiye bilgi yoğun teknolojik ürünler yönetse asgari ücret çok yüksek seviyelerde belirlenir. Ama Türkiye, yanlış anlaşılmasın gidip Bangladeş Vietnam'la Kamboçya'yla benzer malları üretmeye devam ederse zorlanır tabi.

Niye siz 7 Haziran öncesinde çıkıp, bir saniye bizim kesemizden niye böyle bol vaatte bulunuyorsun demeleri lazımdı. Ama demediler, hiç ses çıkmadı. Gelinen noktada biz verdiğimiz sözü yerine getireceğiz. Hiç gecikme olmayacak. Belli sektörlere ilave teşvikler gelebilir. Fakat genel anlamda yük özel sektörde olacak.

SECİM SONUCU EKONOMİDE BELİRSİZLİK SONA ERDİ DİYEBİLİR MİYİZ?

Siyasi belirsizlik azaldı. Belirsizlik hiçbir zaman tamamen kalkmaz. Geçen uluslararası yatırımcılarla konuştuk. Ben fazla konuşmadım, millet bize yetki verdi, artık reform zamanı şeklinde kısa konuşma yaptım. O sorulardan hala bir takım soru işaretleri olduğu belli. İnşallah partimiz, hükümet kuracak. Bu hükümet hızlı şekilde önce geçici bütçe, daha sonra da reform gündemi…

Şimdi kredibilite konuşmayla kazanılmıyor. Güzel sözler söylemek sizi bir yere götürmüyor. Güçlü bir hükümet programı önemlidir. Bu programın çok efektif şekilde hayata geçirilmesi… Mesela ilk yıl içerisinde bütün reformların yasal altyapısının tamamlanmış olması, tamamının. Ondan sonra da güçlü bir uygulama. Esas olan budur. Kredibilite rasyonel politikayla başlar, ama esas olan uygulamadır. Bugün bütün dünya reformdan bahsediyor. Ama bahsetmek yetmiyor.

Şu anda Türkiye'nin önünde muazzam bir fırsat var. Hakikaten heyecan verici bir dönem. Çok hızlı şekilde Türkiye'nin yapısal dönüşümünü başaracak, Türkiye'de refah artışını sağlayacak çok yüksek tempoda kapsamlı bir reform programı… Şu anda bizim de iddiamız bu. Bizim programımız bu, parti beyannamesine bakarsanız herkes vaatlerden bahsediyor. Reform, projeler işin en önemli boyutu. Aslolan, vatandaşımızın da ilgilenmesi gereken husus reformların hızlı şekilde hayata geçirilmesi.

REFORM BAŞLIĞINDA ÖNCELİK HANGİSİNDE ?

Topyekûn her alanda. Bizim hiç zamanımız yok. 1250 tane mikro reform var. 25 sektörel dönüşüm programı. Onun içinde her şey var. Kamu maliyesi, harcamaların rasyonelleşmesi. Bizim çok kapsamlı bir yol haritamız var. Ve detaylara kadar inilmiş. Hangi kurum, hangi tarihte hangi reformu uygulamaya koyacak. Çünkü şimdi verimliliği, inovasyonu artırma zamanı, enerjide dışa bağlılığı azaltma zamanı. Bu reform programına da başladık aslında. Ama bizim şimdi görünür bir şekilde, belki de ilerleme raporlarını yayınlayacak şekilde, bizim bu reform gündemini Türkiye gündemi yapmamız lazım.

Ayrışmanın başka hiçbir sihirli formülü yok. Elimizde sihirli değnek yok. Şimdi siyasi istikrar var. Anayasal çoğunluk olsaydı bir takım hususlar da gerekli hakikaten… Kamu iradesinde yeniden yapılandırma anlamında söylüyorum. Onun olmadığını varsayıp, uzlaşarak, anayasa güçlü şekilde değişirse bu ülke için büyük kazanım olur. Bir başkanlık sistemi doğru olur, hiç tereddüt yok.

Mükemmeli yakalayamamız halinde, o zaman bizim yapabileceklerimize yoğunlaşmamız lazım.

MOODY'S'İN "TRÜKİYE'DE DURUM KRİTİK" AÇIKLAMALARINA YANIT

Türkiye'nin cari açığı gerçekten yüksek. Bizim bütün amacımız bunu aşağı çekmektir. Rezervler neye göre düşük, neye göre yüksek? Siz şokların absorbe edilmesini sağlayacak esnek kura sahipseniz o zaman farklı. Türkiye yeni bir döneme giriyor. Beklentiler iyileşecek. Çok basit bütün mesele şu, istikrarı yakaladık şimdi reform zamanı. Bunu başarabilirsek başlangıçta zaten piyasalar kredi verir. Arkasından da verilen sözleri yapmak istediklerinizi uygulamaya koydukça piyasalar uzun vadeli büyümeyi dikkate alacak.

Dünyada kaynak sorunu yok, para bol. Kendi sistemini iyileştiren ülkelere para var, her zaman olacaktır. Çünkü para, potansiyeli yüksek olan, getirisi yüksek ülkelere gider. Türkiye bu ülkelerden bir tanesidir. Reform yaparsak sermaye bol, para bol.

Gülizar Filmi 16 Mayıs’ta Vizyona Çıktı

REFERANS SİGORTA TRAFİK SİGORTASINDA DA “REFERANS NOKTASI” OLMAYA HAZIR

PROJE PERSONELLERİNİN SÖZLEŞMELERİ DEVAM ETMELİ

Novec 1230 Nedir?

Cilt Sağlığında Yenilikçi Yaklaşım

Kimler Göz Kapağı Estetiğine İhtiyaç Duyar?

Kastamonu’nun İlçeleri Nasıl Şekillendi? Tarihi Süreçte İlçelerin Kuruluşu

Plastik ve Şemsiye Sektörünün Güvenilir İsmi: Öz Yıldırım Grup

GEBZE TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ABDURRAHMAN ASLANTAŞ’IN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

Kaba atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor

Saadet Partisi’nden Harp Malulü Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

Müdürlüğümüz tarafından Hemşirelerimiz Geleceğimiz Paneli Gerçekleştirildi

Kartepe Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde Gece Mesaisi

GEBZE OTO SANAYİ’YE 10 MİLYONLUK DEV YATIRIM:

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesine Yeni Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

TÜRKİYE’DE GERİ DÖNÜŞÜME ÖRNEK UYGULAMA: GERİ KAZANIM SUYUYLA 129 MİLYON METREKÜP TASARRUF

Coolaer, havacılıkta yenilikçi iklimlendirme teknolojileriyle fark yaratıyor

Boyner Grup ve UNDP’den Geleceğe Yön Veren Buluşma

YENİDEN REFAH PARTİSİ MUĞLA İL BAŞKANI KOCABIYIK: “TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK HER GELİŞME BELGELİ VE KURUMSAL SÜREÇLERE DAYANDIRILMALIDIR”

Dilovası Belediyesi'nden Yaşlı ve Engellilere Temizlik Hizmeti Desteği

ULAŞLI'YI HIDIRELLEZ COŞKUSU SARDI

HER 8 KİŞİDEN 1’İ HİPERTANSİYON HASTASI, YARISI İSE BU DURUMUN FARKINDA BİLE DEĞİL!

Torosların Kalbinden Sofralara Uzanan Doğal Bal Lezzeti

Marş Basmıyor? Akü Sorununuz mu Var? Çözüm Lüleburgaz'da: İlker Oto Dinamo Hastanesi!

Kocaeli AB Bilgi Merkezi, Avrupa Günü’nü KSO Oda Orkestrası Yaza Merhaba Konseri ile kutladı

Evde eşitlik başlıyor

Mühendislik Eğitiminde GTÜ-Sektör İş Birliği

OBEZİTENİN KADINLARDA YOL AÇTIĞI 8 SAĞLIK SORUNU

SEDAŞ, İSG Kültürünü “Mutlu Yarınlar” Etkinliğiyle Güçlendirdi

Yükleniyor

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

GEBZE TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ABDURRAHMAN ASLANTAŞ’IN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

Marş Basmıyor? Akü Sorununuz mu Var? Çözüm Lüleburgaz'da: İlker Oto Dinamo Hastanesi!

Evde eşitlik başlıyor

Kademeli emeklilik beklentisi büyüyor: Bir günle yıllarca mağdur edildik

GÖLCÜK’TE 19 MAYIS COŞKUSU GENÇLİK KONSERİ İLE KATLANACAK

“Koss Gençlik Sergisi” Kartepe Sanat Evi’nde Açıldı

LÖSEV İSTANBUL ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Başkan Kocaman’dan Anneler Günü’nde Yürekleri Isıtan Ziyaretler

LÖSEV 2025 Kurban Bayramı Kampanyasına Başladı

Belediyenin adını kullanarak vatandaşların evlerine giren şahıs yakalandı

Saadet Partisi’nden Harp Malulü Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

YENİDEN REFAH PARTİSİ MUĞLA İL BAŞKANI KOCABIYIK: “TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK HER GELİŞME BELGELİ VE KURUMSAL SÜREÇLERE DAYANDIRILMALIDIR”

“Vergi Muafiyetiyle Zenginleşen YİD Şirketleri Meclis Gündeminde”

CHP AYDIN MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN BÜLBÜL: “İMAMOĞLU’NA YÖNELİK SUÇLAMA, İKTİDARIN ACZİNİ GÖSTERMEKTEDİR”

Saadet Partisi Gebze’den Hükümete ve Yerel Yönetime Net Mesaj: Çözüm Üretin!

Görkem Uludüz’e Anlamlı Plaket: Çanakkale’de “Payidar” Rüzgârı

HKP Grevdeki Portakal Plastik ve Porvil Çatı İşçilerini Ziyaret Etti!

Davutoğlu’nun İzmit Programı Netleşti

https://www.marmaragazetesi.com/h-627857

Saadet Partisi Gebze Teşkilatı, Emeklilerin Sesi Olmaya Devam Ediyor: Ankara’da Önemli Görüşmeler Gerçekleştirildi

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Forbes En Zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken ayrıntı!

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Orient Star Yachts ile Ege ve Akdeniz'in Büyüleyici Sularında Lüks Bir Yolculuk

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kocaelispor’da kombine bilet satışları başladı

Kocaelispor, okul ziyaretlerini tamamladı

Kocaelispor’da asbaşkanlığa Abidin Akyol getirildi

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

KARATE NİN DUAYENİ ADNAN ŞAMDAN DEĞİŞİM İÇİN BEN DE VARIM DEDİ

Kartepeli Güreşçi Türkiye Şampiyonu Oldu

Recep Durul: "Kocaelispor’da bu işi yapacak çok kişi var"

Kocaelispor’da şok ayrılık

Kocaelispor’da Ertuğrul Sağlam 32, İsmet Taşdemir 37 puan topladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54

YAZARLAR