• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,84% -0,03
  • EURO

    43,77% 0,98
  • GRAM ALTIN

    4048,24% 1,19
  • Ç. ALTIN

    6609,23% 0,90

Mehmet Şimşek: Reformlar ekonomiyi güçlendirecek

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin küresel yavaşlamaya ve risklere karşı yapısal reformlar uyguladığını ve bu reformlarla ekonominin temellerinin daha da güçlendirileceğini söyledi.

EKONOMİ 27.01.2017 11:52:00 0
Mehmet Şimşek: Reformlar ekonomiyi güçlendirecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yeni anayasa ile sağlanacak siyasi perspektifle iyileşmenin artacağını belirterek, "Volatilitelerin hiçbiri Türkiye'nin orta ve uzun dönemli perspektifini değiştirmeyecek" dedi.

Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası tarafından düzenlenen programda konuşan Şimşek, anayasa değişikliği ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"ÇALKANTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ"

Şimşek, Türkiye'nin son 15 yılda ekonomik alanda başarılı bir performans sergilediğini ve 2002 yılından beri ülkenin her yıl dikkat çekici bir biçimde büyüdüğünü aktararak, Türkiye'nin son dönemde çalkantılı bir süreçten geçtiğini, bölgesel sorunlarını azalttığını, yeni anayasa ile sağlanacak siyasi perspektifle iyileşmenin artacağını dile getirdi.

Türkiye'nin küresel yavaşlamaya ve risklere karşı yapısal reformlar uyguladığına işaret eden Şimşek, reformlar yoluyla orta ve uzun vadede ekonominin temellerinin daha da güçlendirileceğini vurguladı.

"ÇOK HEYECANLI VE MUTLUYUZ"

Şimşek, ekonominin direncini artıracak uzun vadeli tek çözümün yapısal dönüşüm olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Referandum sonrasında bu konulara odaklanma fırsatımız olacak. Bunların birçoğu ikinci ve üçüncü nesil reformlar. İyi bir yol haritamız ve güçlü bir reform gündemimiz var. Bunu yapacak sağlam bir irademiz var. Türkiye'nin son dönemde şoklara karşı direncini güçlü kılan en önemli faktörlerden biri maliye politikasındaki duruşu oldu. Geçen yıl uyguladığımız yapısal reformlardan dolayı çok heyecanlı ve mutluyuz. Maliye politikasındaki sağlam duruşumuz bugün elimizi güçlü tutuyor. Başarısız darbe girişimi nedeniyle hiçbiriniz geçen yıl gerçekleştirdiğimiz reformları hatırlamıyorsunuz. Ancak ilerlemenin tek yolunun yapısal reformları hayata geçirmek olduğuna inanıyorum."

"AVRUPA'NIN BİZE İHTİYACI VAR"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin en büyük ortağı olan ABD ile uzun süren ilişkileri bulunduğunu belirterek, "ABD ile ilgili iki sorunumuz var ki bu havayı zedeliyor. Birincisi; FETÖ terör örgütü lideri izole edilmiş bir adada ya da 3'üncü dünya ülkesinde yaşamıyor. FETÖ lideri Pensilvanya'da yaşıyor ve 170 ülkedeki faaliyetlerini oradan yönetiyor. Bu bir sorundur. İkincisi ise herkes biliyor... ABD, DAEŞ'e savaş bahanesi adı altında PYD/YPG'ye teçhizat ve eğitim desteği veriyor." dedi.

Herşeye rağmen Türkiye'nin Batı ile olan ilişkilerinin kesilmediğinin altını çizen Şimşek, "Bazen anlaşmazlıklar ya da yanlış anlaşılmalar oluyor. Avrupa Türkiye'nin en önemli pazarıdır. Avrupa Birliğinin ise ana ticaret ortağıdır." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliğinin bazı ülkelerinde milyonlarca Türk vatandaşı bulunduğunu ve 2'nci, 3'üncü nesilin o ülkelerin vatandaşı olarak yaşadığını aktaran Şimşek, "Bizim aramızda sıkı bir bağ var. Avrupa'nın bize ihtiyacı var, bizim de Avrupa'ya." diye konuştu.

"AB İLE TİCARİ HACMİ 300 MİLYAR DOLARA ÇIKARDIK"

Şimşek, ticari ilişkilerin Türkiye'nin uzun vadede büyümesini sağlayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Avrupalı ortaklarımız ile Gümrük Birliğinin genişletilmesi, Gümrük Birliğinde bir üst modele geçmeyi konuşuyoruz. Bunun içerisinde servis, kamu ihaleleri ve tarım da var. Bu da çok rahat bir şekilde AB ile Türkiye arasındaki ticari hacmi 150 milyar dolardan 300 milyar dolara çıkaracak. İyi haber ise Avrupalılar oy birliği ile Gümrük Birliğinde bir üst modele geçilmesini onayladı. Şimdi Avrupa Konseyinin kararını bekliyorlar. Biz serbest ticaret anlaşması için birçok ülke ile müzakerelerde bulunuyoruz. Körfez İşbirliği Konseyi de buna dahil. Türkiye ticarete açık bir ülke."

"TÜRKİYE YÜKSEK BÜYÜME GİDİŞATINA GERİ DÖNECEK"

Mehmet Şimşek, Rusya, İran, Türkiye gibi Suriye'de etkisi olan üç ülkenin bir araya geldiğine işaret ederek, "Bu birliktelikle kalıcı bir ateşkes sağlanırsa bu büyük bir haber olur. Rusya, İsrail ile ilişkilerimizi düzelttik. Irak ile diyalog kurmaya çalışıyoruz. Bölgede diğer ülkelerle iyi ilişkilere sahibiz. Çünkü, jeopolitik gelişmeler Türkiye için büyük bir sorumluluktur. Türkiye terör tehdidi sınırlandırma konusunda büyük bir ilerleme kaydetti" yorumunu yaptı.

Türkiye Kalkınma Bankasının yeniden yapılandırma sürecinde olduğuna işaret eden Şimşek, "Böylece uzun dönemli fonlamalarla firmaları destekleyebiliriz. Türkiye Kalkınma Bankasını sermayelendirme konusunda sermayeyi artırdık ve inovasyon ekosistemi tamamlamak için uğraşıyoruz. Geçen yıl bu konuda çok şey yaptık" dedi.

"İŞ GÜCÜ MAHKEMELERİ DÜZELTİLMELİ"

Şimşek, kısmi olarak iş gücü piyasası reformu yaptıklarına değinerek, "Geçtiğimiz mayıs ayında özel istihdam bürolarını bilgilendirdik. İş gücü piyasası konusunda iki konu var. İş gücü mahkemeleri düzeltilmesi gerekiyor. Kıdem tazminatının da üzerinde çalışılması gerekiyor" bilgisini verdi.

Birçok insanın Türkiye'de adaletin hızlı gerçekleşmesi konusunda iyi işlemediğini düşündüğünü belirten Şimşek, "Geçen temmuz ayında İstinaf Mahkemeleri hayata geçirildi. 1,5 milyon dosya yıllardan beri bekliyor. Devreye soktuğumuz İstinaf Mahkemeleriyle adaletin işlemesi hızlandı. Tahkim reformu ve özel mahkeme kanunu mevzuat tasarısı 2017'de hayata geçirilebilir" ifadelerini kullandı.

Şimşek, volatilitelerin hiçbirinin Türkiye'nin orta ve uzun dönemli perspektifini değiştirmeyeceğini vurgulayarak, "Türkiye büyük potansiyele sahip gelişmekte olan bir ülke. Bu coğrafyada karışıklık olabilir ancak ciddi fırsatlar barındırdığı da bir gerçek. Türkiye reform ajandasına devam ederse yüksek büyüme gidişatına sahip bir ülke olacak. Türkiye yüksek büyüme gidişatına geri dönecek. Türk ekonomisi paydaşlarının endişelenmesi gereken birşey yok" değerlendirmesinde bulundu.

19 MAYIS GÖLCÜK’TE COŞKU İLE KUTLANDI

CHP İzmit’ten “Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü”

Robotik Tutkusu GTÜ’de Hayat Buldu

Akça Koca Platformu İtalya’da

VATANDAŞ ŞİKAYETİ MAİLİYLE ORTAYA ÇIKTI GEBZE MEZARLIKLAR MÜDÜRÜ HAKKINDA ŞOK İDDİALAR

Cihan Kartal, Deprem Şehitleri Adına Altın Melek’te “Yılın Öne Çıkan Bioenerji” Ödülünü Kazandı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Kara yollarında son durum

Türkiye'de bir ilk: Asfaltta Türk Marşı yankılanacak

19 Mayıs coşkuyla kutlanıyor

Yağışlı hava yeni haftada yerini güneşe bırakacak

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

Profesörden yapay zeka uyarısı: "Mesajlarınız okunuyor, analiz ediliyor"

Pedallar 19 Mayıs için çevrildi

Kocaeli’de Emre Fel rüzgarı

Fenerbahçe forması ile Galatasaray’ın şampiyonluğunu kutladı

Kocaeli’de kayalıklarda erkek cesedi bulundu

Dev ağaç kafenin üzerine devrildi, facia teğet geçti

Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde “Çukurbağ Rölyefleri” İlk Kez Sergilendi

Nurten Yontar: “CAN DOSTLARIMIZ İÇİN DAHA DUYARLI, DAHA YAŞANABİLİR BİR KENT HEDEFİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Polisan Holding’te çalışan önerileri ‘Polifikir’ ile değere dönüşüyor

Kocaeli’de sağanak etkili oldu

Mühendis çiftten çok amaçlı dron: Aydınlatıyor, yıkıyor, yangın söndürüyor

90’lar şarkıları gençlerle buluştu

İletişim Festivali’nde çevre farkındalığı

Kazada ölen motosiklet sürücüsü defnedildi

Kına gecesindeki disko topu faciasında avukattan açıklama

İnsansız su altı sistemleri aracı EnFest’te sergileniyor

Yükleniyor

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

19 MAYIS GÖLCÜK’TE COŞKU İLE KUTLANDI

CHP İzmit’ten “Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü”

Türkiye'de bir ilk: Asfaltta Türk Marşı yankılanacak

19 Mayıs coşkuyla kutlanıyor

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

BAŞKAN SEZER: "19 MAYIS TAM BAĞIMSIZ DEVLET KURMA KARARININ İLK ADIMIDIR"

Başkan Ömeroğlu’ndan 19 Mayıs ve Gençlik Spor Bayramı Mesajı

19 Mayıs 1919…

19 Mayıs 1919…

Başkan Çiftçi’den 19 Mayıs mesajı

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Saadet Partisi’nden Harp Malulü Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

YENİDEN REFAH PARTİSİ MUĞLA İL BAŞKANI KOCABIYIK: “TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK HER GELİŞME BELGELİ VE KURUMSAL SÜREÇLERE DAYANDIRILMALIDIR”

“Vergi Muafiyetiyle Zenginleşen YİD Şirketleri Meclis Gündeminde”

CHP AYDIN MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN BÜLBÜL: “İMAMOĞLU’NA YÖNELİK SUÇLAMA, İKTİDARIN ACZİNİ GÖSTERMEKTEDİR”

Saadet Partisi Gebze’den Hükümete ve Yerel Yönetime Net Mesaj: Çözüm Üretin!

Görkem Uludüz’e Anlamlı Plaket: Çanakkale’de “Payidar” Rüzgârı

HKP Grevdeki Portakal Plastik ve Porvil Çatı İşçilerini Ziyaret Etti!

Davutoğlu’nun İzmit Programı Netleşti

https://www.marmaragazetesi.com/h-627857

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Forbes En Zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken ayrıntı!

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Orient Star Yachts ile Ege ve Akdeniz'in Büyüleyici Sularında Lüks Bir Yolculuk

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kocaelispor’da ailelere ve öğrencilere kombinelerde yüzde 41 indirim

Kocaelispor’da kombine bilet satışları başladı

Kocaelispor, okul ziyaretlerini tamamladı

Kocaelispor’da asbaşkanlığa Abidin Akyol getirildi

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

KARATE NİN DUAYENİ ADNAN ŞAMDAN DEĞİŞİM İÇİN BEN DE VARIM DEDİ

Kartepeli Güreşçi Türkiye Şampiyonu Oldu

Recep Durul: "Kocaelispor’da bu işi yapacak çok kişi var"

Kocaelispor’da şok ayrılık

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR