9668,36%1,33
38,81% 0,36
43,29% -0,25
3996,59% -0,90
6506,72% 0,56
Ticarette kullanılan bir malı tanıtmak, ifade etmek ve benzerlerinden ayırmak için simgelemek amacı ile kullanılan isimler genellikle marka olarak ifade edilir. Firmalar ürettikleri ürünleri müşterilerine tanıtmak ve farklı alanlarda simgelemek için mutlaka farklı isimler verip logolar tasarlarlar. Faaliyet alanları ne olursa olsun her işletme ürettiği ürün için bir marka yaratır ve bunu bu şekilde pazarlar. Markalaşan bir ürünü insanlara tanıtmak ve aynı zamanda akılda kalıcı olmasını sağlamak çok daha kolay olur. Marka oluşturmak için benzeri olmayan bir isim ve bir logo gerekir. Özellikle hedef kitlelerini etkilemek ve aynı zamanda markalarını geniş kitlelere duyurmak isteyen işletmeler bunun için marka oluşumunun her aşamasında çok dikkatli bir şekilde hareket etmelidirler.
Uzun ve zorlu bir süreç olmasından dolayı marka oluşturmak için sabırlı olmak çok önemlidir. Bir işletme bu konuda bir yola girdiğinde sadece fiziki olarak değil aynı zamanda yasal olarak da birçok işlem yapmak zorunda kalır. Özellikle markanın sahiplenilmesi ve tüm kullanım haklarına tam olarak sahip olunabilmesi için patentinin alınması en önemli konudur. Bu sayede uzun emekler ile ortaya çıkarılan bir markanın üçüncü şahıs veya işletmeler tarafından izinsiz bir şekilde kullanılması da engellenmiş olur. Alınan patent sayesinde işletmeler yarattıkları markaların her türlü kullanım hakkına sahip olabildikleri gibi aynı zamanda gerektiği takdirde haklarını yasal yollardan arayabilirler.
Bir markayı yaratmak kadar aynı zamanda o markaya yasal olarak sahip olmakta çok önemlidir. Bir işletmenin markayı yaratması o markanın her detayına hakim olması anlamına gelmez. Bunun için bir de o markanın patentini almak gerekir. Patent bir işletmenin sahip olduğu markayı ve o marka üzerindeki haklarını yasalar karşısında tam olarak koruma altına alması demektir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen bu belgeler her alanda hizmet verilen işletmeler tarafından alınabilir. Geçerlilik süresi 10 yıl olan bu belge sayesinde bu süre boyunca markanın her hakkı sadece o markaya ait olur ve başka hiç kimse markanın ismini veya logosunu kullanamaz.
İşletmeler markaları hakkında patent başvurusu yapmak istediklerinde bu başvuru direk olarak işletme sahibi tarafından yapılmalıdır. Aynı zamanda yasal yollardan vekalet verilen kişi veya kurumlarda bu başvuruları işletme sahipleri adına yapabilirler. 10 yıl geçerli olmasından dolayı bu sürenin dolmasına 6 ay kala işletme sahiplerine patentlerini yenileme hakkı verilir. Bu sayede sonraki 10 senede aynı haklar geçerli olur. Yenilenmemesi durumunda ise patent boşa çıkar ve üçüncü şahıslar bu patente sahip olmak için başvuru yapma hakkına sahip olurlar. Marka oluşturmak veya marka için patent almak gibi konular hakkında yardım almak istediğinizde Destek Patent uzmanlarından istediğiniz her türlü yardımı alabilirsiniz.