• BIST 100

    9213,58%-1,41
  • DOLAR

    39,05% 0,20
  • EURO

    44,20% 0,09
  • GRAM ALTIN

    4153,01% 0,38
  • Ç. ALTIN

    6634,28% 0,00

Kilit sektörlerde Kovid-19 sonrası toparlanma yol haritalarıyla sağlanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye ekonomisi için kilit öneme sahip tekstil, lojistik, gıda, makine ve otomotiv sektörlerinde 25 farklı kırılgan sektörler analiz raporu hazırladık." dedi.

EKONOMİ 26.05.2021 14:10:00 0
Kilit sektörlerde Kovid-19 sonrası toparlanma yol haritalarıyla sağlanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Covid-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Projesi" kapsamında Türkiye ekonomisi için kilit öneme sahip tekstil, lojistik, gıda, makine ve otomotiv sektörlerinde 25 farklı "kırılgan sektörler analiz raporu" hazırladıklarını belirterek, "Bu da özellikle iş ve tedarik kesintilerini önlemek için yol haritalarında bize yardımcı oldu." dedi.

Bakan Varank, çevrim içi olarak gerçekleştirilen "COVID-19’un Kırılgan Sektöre Etkileri Raporları Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, sağlık krizinin ötesine geçen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının hayatın her alanına etki ettiğine işaret ederek sorunun çözümü için küresel bakış açısı ve iş birliklerinin gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde uyguladıkları ve Japon hükümetince finanse edilen projenin, küresel salgınla mücadelede uluslararası iş birliğinin en güzel örneklerinden biri olduğuna dikkati çeken Varank, "Salgının etkilerinin çok boyutlu bir yaklaşımla ele alındığı projede, kırılgan sektörlerin toparlanmasına katkı sağlayacak çok detaylı bölgesel analizler yapıldı. Geliştirilen bölge ve sektör bazlı bu analizler politika yapım süreçlerimizde önemli bir girdi teşkil edecek." diye konuştu.

Varank, projede ayrıca KOBİ'lerde teknik kapasite artırımından genç işsizlerin becerilerinin geliştirilmesine kadar birçok alanda nitelikli çıktılar ortaya konulduğunu, KOBİ'ler ve gençlerin salgın sonrası döneme hazırlanmasına yönelik kapsamlı eğitim programları düzenlendiğini bildirdi.

Salgının küresel ekonomiye etkilerinden bahseden Varank, bu süreçte Türkiye'nin sağlık ve ekonomi arasında başarılı bir denge kurduğunu, uyguladığı politikalarla dünya genelinden pozitif ayrıştığını dile getirdi.

"KOSGEB desteğinden daha fazla işletmenin yararlanabilmesi için çalışıyoruz"

Varank, bu başarıda 19 yılda inşa edilen güçlü sağlık altyapısıyla dinamik sanayi sektörünün katkısının büyük olduğunu belirtti.

Salgından turizm ve hizmet gibi sektörlerin olumsuz etkilendiğini ve bu etkileri hafifletmek için kapsamlı destekler sağladıklarını anımsatan Varank, "KOSGEB'in 5 milyar bütçeli 'Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı' ile imalat sanayi işletmelerimize ve teknoloji tabanlı start-up'larımıza 3 yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredi desteği sunuyoruz. Başvuru süreci tamamlanan programda değerlendirme süreci başladı. Bu imkandan daha fazla imalatçı KOBİ'mizi nasıl faydalandırabiliriz uluslararası kuruluşlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Burada iyileştirmeler yaparak daha fazla işletmenin faydalanmasının önünü açmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı diğer bir destek programıyla da esnaflara hibede bulunduklarını, yaklaşık 1 milyon 385 bin esnafın bundan yararlanabileceğini anlattı.

"İşletmelerin yükünü hafifletmek için birçok uygulamaya öncülük ediyoruz"

Bakanlık olarak da işletmelerin ve çalışanların yükünü hafifletmek, kabiliyetlerini artırmak için birçok uygulamaya öncülük ettiklerini söyleyen Varank, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajanslarımız aracılıyla KOBİ'lerin pandemide karşılaştıkları sorunları tespit için sahada çalışmalar yürüttük. Kurumlarımızın sağladığı desteklerde proje sahipleri lehine esnemeler yaptık. Açtığımız yeni teşvik ve destek çağrılarıyla yoğun bakım cihazları, tanı kiti, maske, ilaç, koruyucu malzeme, bilişim uygulamaları ve aşı konularındaki birçok projeye destek sağladık. Kalkınma ajanslarımız aracılığıyla 'COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Mali Destek Programı'nı ilan ettik. Bu programla salgının yayılımını azaltmak için acil çözüm önerisi sunan 63 projeye 42,9 milyon lira katkı verdik."

Varank, salgın sürecinde yoğun bakım solunum cihazını, Bakanlık koordinasyonunda bir araya gelen firmaların tasarlayıp ürettiklerini hatırlatarak hem Türkiye'nin gereksinimini karşıladıklarını hem de ihtiyaç sahibi diğer ülkelere hibe ve ihraç ettiklerini dile getirdi.

Şimdi de Hindistan'da ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme gereksinimini gidermek için seferber olduklarını anlatan Varank, "Hindistan'a oksijen jeneratörleri, solunum cihazları, oksijen tüpleri ve ilaçlardan oluşan tıbbi yardımları iki askeri kargo uçağımızla dün gece gönderdik. Türkiye olarak salgınla mücadelede tüm dünyaya el uzatmaya, imkanlarımız ölçüsünde destek olmaya devam edeceğiz." dedi.

"Salgının etkilerini analiz eden bilimsel çalışmalara ağırlık veriyoruz"

Varank, bir yandan Kovid-19'un toplum ve işletmeler üzerindeki akut etkilerini bertaraf ederken, diğer yandan salgının kısa ve uzun vadeli etkilerini analiz eden bilimsel çalışmalara ağırlık verdiklerine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Salgının henüz başlangıç döneminde, Kovid-19'un sosyal, beşeri ve ekonomik etkilerine yönelik olarak TÜBİTAK aracılığıyla proje çağrımızı açtık. Geçen şubat ayında bu çağrı kapsamında destek verdiğimiz 97 projenin bulgularını iki günlük bir konferansla kamuoyu ile paylaştık. Bugün tanıtımını yaptığımız ve paydaşlarımızın katkısıyla hayata geçen proje de bu anlamda attığımız önemli adımlardan biri. Projede, yereldeki ve bölgelerdeki aktörlerin ekonomilerinin toparlanmasına, krizlere karşı dayanıklılıklarının artırılmasına ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine odaklandık. Özel sektörün güçlendirilmesi, gençlerin mesleki becerilerinin artırılması projemizin temel önceliği. Bu kapsamda, ilk olarak bölgelerdeki kırılgan sektörlerin Kovid-19 krizi sonrası durumlarını analiz ettik, yeniden toparlanma stratejilerini değerlendirdik. Türkiye ekonomisi için kilit öneme sahip tekstil, lojistik, gıda, makine ve otomotiv sektörlerinde 25 farklı kırılgan sektörler analiz raporu hazırladık. Bunların yabancı dilde olanları da mevcut. Bu da özellikle iş ve tedarik kesintilerini önlemek için yol haritalarında bize yardımcı oldu. Buna dönük raporları hazırlarken de bunlardan faydalandık."

Varank, söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin ihracat potansiyelinin artırılması için "Yeni Pazar Analizi" ve "Ürün Uzayı Analizi" raporlarını hazırladıklarını belirterek bu raporlarda, ihracatta hedef pazarlar ve ürün çeşitliliği analizlerinin yanında, rekabetin artırılmasına yönelik politika, strateji ve eylemlerin yer aldığını ifade etti.

"Projenin bir diğer çıktısını ise ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin dijital becerilerini geliştirmek için düzenlenen eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetleri oluşturuyor." diyen Varank, e-ticaret, dış ticaret, sosyal medya pazarlaması gibi konularda düzenlenen eğitimlerden 3 binden fazla gencin faydalandığını bildirdi.

Varank, söz konusu eğitimlerin gençlerin salgın sonrası dönemde istihdam edilmelerinde ciddi fayda sağlayacağına işaret ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Kırılgan sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'lerimizin teknik kapasitelerini geliştirmek için de birçok eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yürüttük. 500'e yakın işletmemiz, dijitalleşme, finansal analiz, finansmana erişim, stratejik planlama ve yenilik gibi konularda eğitim ve danışmanlık hizmeti aldı. Proje tamamlandığında bu sayı 1000'e ulaşacak. Kalkınma ajanslarımızın kriz ve doğal afet sonrası yönetim yetkinliklerinin güçlendirilmesi için kapasite geliştirme faaliyetleri yürüttük. Bu kapsamda kalkınma ajansları personeline 8 modülde dayanıklılık eğitimi düzenledik."

Bu analiz ve eğitim faaliyetleriyle salgın sonrasındaki toparlanma sürecini hızlandırmayı, gelecekte karşılaşılabilecek krizlere karşı dayanıklılık oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Varank, proje paydaşlarına teşekkür etti.

"KOBİ'lere finansal destek sağlayacağız"

JICA Türkiye Ofisi Başkanı Nobuhiro Ikuro ise Türkiye'ye projede destek vermekten memnuniyet duyduklarını belirterek, Kovid-19 salgınına yanıt vermek amacıyla geçen ay Dünya Bankası aracılığıyla KOBİ'lere KOSBEG iş birliğiyle hızlı destek projesi yapmaya karar verdiklerini ve KOBİ'lere finansal destek sağlayacaklarını söyledi.

Ikuro, toplumdaki kırılgan gruplara bu tür çalışmalar aracılığıyla yardım etmeye çalıştıklarını aktararak, "KOBİ'lere bu sene teknik destekler de sunacağız. Teknik destek projemizin amacı Türkiye'de yeni ortaya çıkmış danışmanlık hizmetine Japon danışmanlar tarafından destek vermek olacak." dedi.

KOBİ'ler için ağustosta seminerler gerçekleştirmeyi planladıklarını aktaran Ikuro, "3 program gerçekleştirilecek. Bunlardan bir tanesi iş devamlılığını, biri işin büyütülmesi bir sonraki ise işlerin geliştirilip inovasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi olacak." diye konuştu.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da etkinlikle özel sektöre ve kırılgan sektörlere destek olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye'nin geçen dönemde ekonomik büyüme kaydeden sayılı ülkelerden olduğunu anımsatan Vinton, ülkenin salgınla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmaların takdire şayan olduğunu dile getirdi.AA

Çiftçi, Çayırova'ya eğitim ve spor alanında sınıf atlatacak projeyi inceledi

Ağabeyi tarafından vurulan şahıs son yolculuğuna uğurlandı

Otoyolda feci kaza: Kağıt gibi ezilen kamyonun kupasında sıkışarak hayatını kaybetti

Filmlere konu olacak dolandırıcılık: Ağlaya ağlaya yardım istedi

Bu hatta ücret gittiğiniz mesafe kadar

Büyükşehir, yol güvenliği için baca ve ızgaraları yeniliyor; Baca ve ızgaralar asfalta sıfır hale getiriliyor

GÖLCÜK BELEDİYESPOR PEHLİVANLARI BAŞARIYA DOYMUYOR

Başkan Sertif Gökçe'den Gebze KAI Derneği'ne Ziyaret

Turan: “Dilovası’ndan Yükselen Direniş, Tüm Türkiye’nin Vicdanıdır”

VEDAT BORA; GELECEĞİN YILDIZLARI BU AKADEMİDE YETİŞECEK!

Dijital çağda 8 maddede mali müşavirliğin geleceği

Dijital çağda 8 maddede mali müşavirliğin geleceği

Güzide Sosyal Tesislerde Fiyasko: Vatandaşa Hizmet Yerine Borç ve Satış!

Yörsan İyilikler Çarşısı'nda Çocuklarla Buluştu

TÜRK YÜZME SPORUNDA YENİ BİR YILDIZ DOĞUYOR

Kartepe’de Asfalt Çalışmaları Devam Ediyor

Faruk Kar: Gökçeada Ultra Trail uluslararası bir kimliğe büründü

BREMEN AKREP İLE GELDİ

Darıca’da kılıçlar çekildi, şampiyonlar belli oldu

Kocaeli’nin 12 ilçesinin imar konuları masaya yatırıldı

Gittiğin kadar öde vatandaşı memnun etti

Kocaeli’de o yollarda artık araçların alt takımları hasar görmeyecek

Sağlık hizmetlerinde büyük değişim

Çocuklar fikirleriyle şehre yön verdi

Balçık’ta kurban mesaisi başladı

Cami şadırvanında baygın bulunmuştu: 24 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Yer kavgasında abi kardeş arasında kan aktı

Körfez diriliyor: İzmit’te 54 bin balıkla mavi devrim

Türk halk müziği korosu dinleyenleri kültürel yolculuğa çıkardı

Sağlık için doğada buluştular

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

PALGAZ BÖLGESİNDE HİSSEDİLEN KOKU HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Gebze Kurban Pazarı Balçık Köyünde Kuruldu

GEAK, Kocaeli Genelindeki Deprem Tatbikatında Aktif Rol Aldı

Fatma Başkan, “Müsilaj gibi olmasın, depreme hazır olalım!"

19 MAYIS TURNUVALARINDA DERECEYE GİREN OKULLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Nurol Holding ve GİRVAK'tan sürdürülebilir tarıma güçlü destek: Terra Future Labs başladı

Rusya’da Türkiye’nin reklam yüzü Amasra oluyor

Denizden çamaşır makinesi çıktı

Yaylaların özgür ruhları yılkı atları havadan görüntülendi

Şile’de 1. Ordu Bölge Bando Komutanlığından Muhteşem Konser!.

Turan: “Dilovası’ndan Yükselen Direniş, Tüm Türkiye’nin Vicdanıdır”

Başkan Dokuzlar’dan Yangın Mağduru Aileye Ziyaret: “Yaraları Birlikte Saracağız”

Ercan Diyanet’i göre davet etti

Ercan’dan Büyükakın’a yanıt

Genel Başkan Bedri Yalçın: “Yeniden Anadolu Diyeceğiz, Hep Birlikte Başaracağız!”

CHP’li Nail Çiler: “Gebze Bölgesinde Sağlık Alarmı: Hastane Yetersiz, Aile Sağlığı Merkezine Rant Gölgesi”

Ayça Çağlar: “Çankaya’da sosyal belediyeciliğin gurur verici bir örneğine tanıklık ettik”

Sakarya İl Başkanı Hakan Yazıcı: “Bu milletin umudu yine bu milletin evlatlarıdır”

TRT’nin tarafsızlık ilkesini yok sayan yayın politikasına karşı yapmış olduğu meclis konuşması

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Forbes En Zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken ayrıntı!

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

VEDAT BORA; GELECEĞİN YILDIZLARI BU AKADEMİDE YETİŞECEK!

Güzide Sosyal Tesislerde Fiyasko: Vatandaşa Hizmet Yerine Borç ve Satış!

TÜRK YÜZME SPORUNDA YENİ BİR YILDIZ DOĞUYOR

Fenerbahçe’nin Avrupa şampiyonluğu Darıca’da dev ekrana yansıtıldı

Kocaelispor’da çarşamba günü Selçuk İnan ile görüşme yapılacak

Körfezli karateciler Bursa’dan 9 madalya ile döndü

Kübalı pasör çaprazı Gebze Belediyespor’da

Darıca Belediyesi, Avrupa Şampiyonluğunu dev ekranda yaşattı

Miguel Gutiérrez Suárez Gebze Belediyespor’da

Fenerbahçe Avrupa şampiyonu oldu, yayın rekoru Kocaeli’den geldi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR