• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00

İsrail'de kırmızı alarm !

Filistin topraklarını işgal eden İsrail, bölgenin her türlü kaynağını sömürmeye devam ediyor. İsrail'in sömürge politikalarına rağmen yaz mevsiminin sonunda su kaynakları konusunda 'kırmızı çizgide' yer aldığı ifade ediliyor.

DÜNYA 4.09.2018 16:20:00 0
İsrail

İsrail hükümeti, Filistin'deki doğal kaynaklar üzerinden sürdüğü işgalci su politikalarına rağmen su kaynakları konusunda sıkıntı çekiyor.

Haaretz'de yer alan habere göre, Batı Şeria'daki su kaynaklarının yüzde 90'ı İsrail tarafından kullanılıyor ancak yine de bu miktar İsrail'e yetmiyor. Yaz mevsiminin sonunda İsrail'in su kaynaklarının 'kırmızı çizgi'ye kadar gerilediği ifade ediliyor. İsrail'in yasadışı şekilde su çektiği Şeria(Ürdün) Nehri'ne akan akarsuların da su miktarının azaldığı belirtiliyor.

Batı Şeria'daki su kaynaklarının yüzde 90'ının İsrailli işgalcilerin kullanımı için alınması Gazze'deki günlük su ihtiyacının karşılanmasını engelledi.

Filistinlilerin günlük kullanım ve tarım faaliyetleri için kullandıkları su miktarı azaldı.

İsrail zehirli atıklarını Filistin’e bırakıyor

Filistin'de B'tselem adlı (İşgal Edilmiş Topraklarda İnsan Hakları İçin İsrail Bilgi Merkezi) Araştırma Merkezi'nin "Made in Israel: Exploting Palestinian Land for Treatment of Israeli Waste" raporuna göre, İsrail'in her yıl 350 bin ton zehirli atık ile Filistinlileri zehirliyor. İsrail, kendi topraklarında istenmeyen insanlığa ve tabiata ciddi tahribatlar veren çeşitli atık maddelerini Batı Şeria’ya taşıyor. Atıkların yaklaşık yüzde 10'u çoğunlukla bataryadan lityum pillerden oluşan sanayi atıklarını içeriyor.

İsrail'in su çektiği Ürdün Nehri’nin akiferleri yaz sonuna yaklaştıkça kırmızı çizgiyi geçerek daha da azalıyor.

Sadece iki büyük yeraltı suyu kaynağı sayılabilecek Kıyı ve Dağ akiferleri, 1 eylül’de yapılan ölçümlere göre 'kırmızı çizgi'nin sadece 4 santimetre üstünde.

Yeraltı suyu seviyesinin kırmızı çizginin altına düşmesiyle, akifere nüfuz eden tuzlu su daha derin jeolojik seviyelere çıkmasına sebep olabilir ve bu da İsrail’in yeraltı su kaynaklarının su kalitesini düşürebilir.

Beytüllahim Üniversitesi Filistin Enstitüsü Biyo-Çeşitlilik ve Sürdürülebilirlik Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mazin Qumsiyeh, İsrail'in işgalci politikasını şöyle anlatıyor:

İşgalci İsrail hükümeti Gazze'deki akiferlere saldırılar düzenleyerek bölgenin günlük su ihtiyacının karşılanmasını engelledi. 2007'den beri abluka altına alınan Gazze'de şahit olduğumuz hadiseler tamamen yavaşlatılmış soykırımdır

Mazin Qumsiyeh ve Türkiye Su Enstitüsü Uzmanı Tuğba Evrim Maden, İsrail hükümetinin Filistin'deki doğal kaynaklar üzerinden sürdüğü işgalci su politikalarını değerlendirdi.

Beytüllahim Üniversitesi Filistin Enstitüsü Biyo-Çeşitlilik ve Sürdürülebilirlik Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mazin Qumsiyeh, İsrail'in işgalci politikasını anlattı.

Filistinlilerin günlük evde kullanım ve tarım faaliyetleri için çok az su kaldığını belirten Qumsiyeh, şöyle konuştu:

Batı Şeria ve Gazze'de şu andaki su talebi 567 milyon metreküp ancak sağlanan su 170 metreküptür. Dünya Bankası, 2040-2050 yıllarına kadar 1587 metreküp bir taleple karşılarken, tedarik miktarı ise 96 metreküpe düşeceğini belirtiyor

Batı Şeria'daki su kaynaklarının yüzde 90'ının İsrailli işgalcilerin kullanımı için alındığını belirten Qumsiyeh, şöyle devam etti:

"Ben Beytüllahim'de yaşıyorum. Filistin'deki diğer tüm işgal edilmiş topraklar gibi İsrail’in işgalci sistemi burada da bizleri etnik bir temizliğe mahkum ederek doğup büyüdüğümüz topraklarımıza ve doğal kaynaklara erişmemize engel oluyor. Ancak iki milyonluk Gazze halkı daha vahim durumda. Günde ortalama dört saat elektrik alabiliyorlar. Halk, su kaynaklarına erişimde ciddi sıkıntılar yaşıyor. İşgalci İsrail hükümeti Gazze'deki akiferlere saldırılar düzenleyerek bölgenin günlük su ihtiyacının karşılanmasını engelledi. 2007’den beri abluka altına alınan Gazze'de şahit olduğumuz hadiseler tamamen yavaşlatılmış soykırımdır."

Filistin'de B'tselem adlı (İşgal Edilmiş Topraklarda İnsan Hakları İçin İsrail Bilgi Merkezi) Araştırma Merkezi'nin "Made in Israel: Exploting Palestinian Land for Treatment of Israeli Waste" raporuna göre, İsrail'in her yıl 350 bin ton zehirli atık ile Filistinlileri zehirlediğini aktaran Qumsiyeh, şöyle devam etti:

Biyo Çeşitlilik ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü'ndeki öğrencileriyle İsrail hükümetinin çevreye yönelik işgalci politikalarına karşı yıllardır bilimsel çalışmalarda bulundukları bilgisini veren Qumsiyeh, şöyle devam etti:

Filistinli topluluklara zehirli atığı bırakan İsrail sanayi kolonilerinin sağlık üzerindeki etkisini belgeledik. İsrail, kendi topraklarında istenmeyen insanlığa ve tabiata ciddi tahribatlar veren çeşitli atık maddelerini Batı Şeria'ya taşıyor. Bunlar bulaşıcı tıbbi atık, kullanılmış yağlar, çözücüler, metaller, elektronik atık ve piller. Bunların hepsi İsrail’in ürettiği kentsel ve endüstriyel yan ürünlerin atıkları. Bu atıkların yaklaşık yüzde 60'ı kullanılmış çözücüler de dahil olmak yağlar ve diğer malzemelerdir. Atıkların yaklaşık yüzde 10'u çoğunlukla bataryadan lityum pillerden oluşan sanayi atıklarını içeriyor.

"Gazze’de 2020 yılında içme suyu kalmayacak"

Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) Uzmanı Tuğba Evrim Maden ise İsrail'in 1967 öncesinde su kaynaklarını kendi tekeline alarak, bunu Filistin'deki tarımsal, endüstriyel ve çevresel tüketime yönelik ket vurma unsuru olarak kullandığını söyledi.

İsrail’in gerçekleştirdiği operasyonlarda su kaynaklarını hedef aldığının altını çizen Maden, "İsrail’in özellikle 2008 ve 2014 yılları arasında gerçekleştirdiği operasyonlar (Gazze savaşı, Dökme Kurşun Operasyonu, Koruyucu hat) sonucu yaklaşık 35 milyon dolarlık hasar meydana geldi. Yaklaşık 1,5 milyon insan bu durumdan etkilendi. 2014 operasyonunda 1,4 milyon insan suya erişemedi." bilgisini paylaştı.

Yoğun yeraltı suyu kullanımı nedeniyle kıyı akiferinin tuzlandığını ve kirlendiğini, artık insan tüketimine uygun olmadığını söyleyen Maden, şöyle devam etti:

İsrail'in gerçekleştirdiği operasyonlarda desalinasyon ve arıtma tesisleri zarar görmüştür. Filistin Su İdaresi'ne göre Gazze'deki nitrat seviyesi yüksek olduğundan arıtılmış suyun yüzde 90'ı kirli. Bu durum ilerde su kaynaklı hastalıkların yayılmasına neden olacaktır. Gazze'de elde edilen suyun sadece yüzde 18'i içme için kullanıma uygundur.

Filistin'de kişi başına düşen su miktarının 70 litre olduğunu söyleyen Maden, "Bazen bu rakam günde 20 litreye düşüyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu rakam en az 100 litre olmak zorundadır. Gazze ve Batı Şeria'da su, kalite ve miktar bakımından insani kullanım için yetersiz. İnsani boyutta, özellikle Gazze ilerleyen yıllarda yaşanamaz hale gelecektir. BM raporuna göre, Gazze'de 2020 yılında içme suyu kalmayacaktır." diye konuştu.

Maden, bölgede suyun tükenmesi dolayısıyla tarım ve sanayi faaliyetleri yapılamayınca, insanların zorunlu olarak bulundukları yeri terk etme riski ile karşı karşıya kalacaklarını vurguladı.

 


Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Epin Digital: Pubg Mobile UC ve Valorant VP Satın Alma Rehberi

Çengelköy’de Kapıda Kalma Problemlerine Son

Ankara’da Vajinismus Tedavisi Hizmetinden Faydalanabilirsiniz

BURSA NAKLİYAT HİZMETLERİ – 0551 635 62 53

Sokak Kültürünün İncisi Hype Merch Güvenilir mi?

Karavan Ev İle Yaşam Alanınızı Her Yere Taşıyın

TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

İzmit Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri doğa yürüyüşü ile başladı

Motosikletli gencin hayatını kaybettiği kaza anı kamerada

Başkan Hürriyet: “SARBAŞ’ı halka hizmet eden bir şirkete dönüştürdük”

GTÜ'den Bağımlılıkla Mücadeleye Destek 

Çocuk kulüplerinde 23 Nisan coşkusu

23 Nisan coşkusu Harikalar Sahili’nde yaşanacak

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Kocaeliler doğa yürüyüşünde buluştu

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR