• BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

İhanet şebekesi, Türkiye'nin 'en büyük ve en kârlısı'na da sızmış

15 Temmuz darbe girişimi tüm Türkiye'yi derinden etkilediği gibi bir yardım sandığıyken ülkenin en büyük sanayi gruplarından biri haline dönüşen OYAK'ı da sarstı.

EKONOMİ 30.08.2016 09:49:00 0
İhanet şebekesi, Türkiye

 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ekonomik anlamda güçlenmek için bugün 51 milyar liralık varlığa, yılda 24 milyar liraya yaklaşan ciroya, 3.5 milyar doları aşan ihracata sahip OYAK'a sızdığı ancak yönetimi ele geçiremediği ortaya çıktı. Eğer OYAK Grubu FETÖ tarafından ele geçirilebilseydi, darbe girişimine uluslararası ölçekte bir mali yapıyla gireceklerdi.

İHANETİN AKTÖRLERİNDEN BİRİ OYAK'IN YÖNETİM KURULUNDAYDI

15 Temmuz darbe girişimi tüm Türkiye'yi derinden etkilediği gibi ülkenin en büyük sanayi gruplarından biri olan Ordu Yardımlaşma Kurumu'nu (OYAK) da sarstı. Çünkü o gece yaşanan büyük ihanetin baş aktörlerinden biri olan Genelkurmay Personel Plan Yönetim Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç, aynı zamanda OYAK'ın Yönetim Kurulu'nda yer alan 4 asker üyeden birisiydi. Partigöç'ün 2015 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından bu büyük kurumun yönetimine atanması ve ardından yaşanan darbe girişimi, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) OYAK'a sızmak istediği gerçeğini ortaya koydu.

KARARGAH SORUMLUSU

'Harekat Yıldırım' adlı darbe planında imzası bulunan ve cuntacıların 'Genelkurmay Karargah Sorumlusu' olarak görevlendirdiği Mehmet Partigöç'ün Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın rehin alınıp Akıncılar Üssü'ne götürüldüğü dakikalarda YAŞ üyesi Akın Öztürk'ü arayıp "Komutanı aldık, siz de Akıncılar'a geçin" dediği deliller ve ifadelerle ortaya kondu. FETÖ'cü kalkışmanın baş sorumlularından olan ve ihaneti tanık ifadeleriyle de gözler önüne serilen Partigöç, geçen yılın Mayıs ayında, OYAK Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 2015-2018 döneminde OYAK yönetiminde yer alması için Partigöç'ü aday gösteren de dönemin Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Necdet Özel. Bu da OYAK Dergisi'ndeki genel kurul tutanağında belirtiliyor. Dergide, "Genelkurmay Başkanınca Yönetim Kurulu adayı olarak gösterilen" ifadesi yer alıyor.

DİRENEN ASKERLER

OYAK'ın 2016 yılı Yönetim Kurulu'nda yer alan asker üyelerden sadece Partigöç FETÖ üyesi olarak tutuklanırken diğer komutanlar ise darbeye direnenlerden oluştu. Bunlardan biri Kara Kuvvetleri Personel Dairesi Başkanı Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk. 15 Temmuz gecesi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile birlikte rehin alınıp derdest edilen Gençtürk, başarılı bir operasyonla 16 Temmuz'da kurtarıldı. Gençtürk, darbeye direnenler ve terör örgütü ile mücadele edenler arasında yer aldı.

Darbe mağdurlarından olan Gençtürk, 28 Temmuz'da gerçekleşen Yüksek Askeri Şura'dan sonra (YAŞ) Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi. * Diğer bir OYAK Yönetim Kurulu Üyesi ise Deniz Kuvvetleri Personel Dairesi Başkanı Tümamiral Macit Arslan. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası İzmir'de başka bir davadan dolayı önce gözaltına alınan Macit Arslan, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Arslan daha sonra YAŞ'ta emekliye sevk edildi.

ESKİ ÜYE DE TUTUKLU

Geriye doğru OYAK Yönetim Kurulu üyelerine baktığımızda da bir komutanın ismi darbe girişimi sonrası dikkat çekiyor. O da Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan. 2012-2014 yılları arasında OYAK Yönetim Kurulu Üyesi olan Demirarslan, darbe girişimi sonrası 'Silahlı terör örgütü FETÖ üyesi olmak', ' Türkiye Cumhuriyeti'nde silahlı isyan teşebbüsü', 'yasama organını engellemeye teşebbüs', 'Cumhurbaşkanına suikast' suçlamalarıyla tutuklandı.

YARDIM SANDIĞI DEV HOLDİNG OLDU

Şimdi bu bilgileri verdikten sonra sanayide Koç ve Sabancı Holding'le rekabet eden OYAK Grubuna bir bakalım. 1960 askeri darbesinden hemen sonra 1961'de kurulan OYAK aslında en basit anlamda Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) görev yapan subay ve astsubayların üye oldukları bir yardım sandığı.

Bu yardım sandığı son 20 yılda hızlı bir şekilde büyüyerek, bugün 51 milyar liralık varlığa, yılda 23.5 milyar lirayı geçen ciroya ve 3.3 milyar doları aşan bir ihracata ulaşan dev bir holding haline geldi. Türkiye'de otomotiv, demir-çelik ve çimento OYAK Grubu'nun ağırlığı hatta hakimiyeti söz konusu. OYAK Grubu sahip olduğu sanayi kuruluşlarıyla Türk ekonomisinde ağırlığı olan son derece büyük bir güç.

Demir-çelik, otomotiv ve çimento alanında milyarlarca dolarlık yatırımları var. Fransız otomotiv devi Renault ile hem üretimde hem satışta dev ortaklık, Ereğli ve İskenderun Demir Çelik Fabrikaları ve çimento fabrikalarıyla ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayan bir gruptan bahsediyoruz.19 farklı ülkede faaliyeti olan bünyesindeki 87 şirkette toplam 30 binden fazla kişinin çalıştığı OYAK rakamlardan da anlaşılabileceği gibi Türk Silahlı Kuvvetleri için basit bir yardım sandığından öte çok zengin, büyük, güçlü ve bereketli bir yapı.

MAYISTAKİ DEPREM ANLAŞILAMAMIŞTI

FETÖ'nün en güçlü aktörlerinden Mehmet Partigöç'ün OYAK'ta yönetim kurulu üyesi olması FETÖ'nün OYAK'ta varlık gösterdiğine işaret ediyor. Kamuoyunda OYAK'taki gariplikler mayısta yaşanan yönetim depremi ile aslında kendini göstermişti. Ama darbe girişiminden önce yaşandığı için kimse bunu FETÖ yapılanmasına yormamıştı. Önce, 7 Mayıs'ta Yönetim kurulu Başkanı Necati Özbahadır, ki bu koltukta henüz bir yılını doldurmadan istifa etmiş, hemen ardından ise 12 Mayıs'ta kurumun 16 yıllık genel müdürü Coşkun Ulusoy'un beklenmeyen istifası gelmişti. O dönem Ulusoy ile birlikte genel müdür yardımcıları Nihat Karadağ, Dinç Kızıldemir, Hülya Atahan ve Ergun Okur da görevlerinden ayrılmışlardı. 15 Temmuz darbe girişi öncesinde yaşanan bu toplu istifaları kimse anlayamamış, bir çok gazete ve yazar bunu hükümetin OYAK'ı sivilleştirme operasyonu olarak değerlendirmişti.

PERSONEL ALIMINDAKİ SERT KURALLARIN ETKİSİ

OYAK Grubu'na FETÖ'nün icracı yönetim kademesine sızamamasının temelinde aslında personel alım politikaları yatıyor. Bugün sadece TSK'dan zorunlu atamalarla 2-3 üst düzey FETÖ'cünün darbe girişimi sonrası Oyak Grubu'na sızdığı bu kişilerin de yönetimde söz sahibi olamaması nedeniyle başarılı olunamadığı anlaşıldı. Ama burda terör örgütünün grup şirketlerine sızamamasının temel sebebi, özellikle Coşkun Ulusoy ve ekibinin personel alımına yönelik koyduğu sert kurallar. Dışarıdan talimatla, istek ve aracıyla personel almayan OYAK yönetimi, alacağı tüm personeli çok büyük testlerden ve sınavlardan geçiriyor, en ince ayrıntısına kadar arıştırıyormuş. Bu yöntemi darbe girişimi öncesi pek anlayamayan ve eleştiren OYAK çalışanları, olayın boyutunu görünce ne kadar doğru bir politika olduğunu da anlamış. 

Kocaeli’de anneler ve çocukları gün boyunca eğlenceye doydu

YENİ DEPOSU İLE ALIŞAN DIŞ TİCARET SÜREÇLERİNE HIZ VE VERİMLİK KATIYOR

Kocaeli’de "Okuyan Şehir Kulübü" kitapseverleri buluşturuyor

Kartepe’de sanat rüzgarı esti

"Yedi Dağın Çiçeği" 15 ayda tamamlandı

Kurban pazar yerleri ilaçlanıyor

Dalgıç Pompa

Endüstriyel Bulaşık Makinesi Servisi: Profesyonel Çözümlerle Hızlı ve Güvenilir Destek

Kuyuda hareketsiz bulunan 3 kişi için kurtarma çalışması başlatıldı

Kocaeli’de bir kişi evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Kocaelispor’un 22 yıllık mali yükü sona erdi

7.2’lik deprem senaryosu: 13 ilden destek ekip geldi

Özel çocuklara özel kutlama

D-100’de gece yarısı zincirleme kaza: 4 yaralı

Kazdıkları kuyu mezarları oldu: 2 ölü

Aile içi kavgada ablasını ve eniştesini vurdu

Kılıçlar Darıca’da çekilecek

Sanatın Renkleri Kartepe’de Buluştu

ÇAK-TİM’den başarılı deprem tatbikatı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HEREKE BİRİMLERİNDE KAN BAĞIŞI KAMPANYASI

Başiskele’de “Dil, Düşünce ve Medeniyet” Konuşuldu

Learn and Speak Cafe’de İngilizce Pratiğine Devam

Kalbe iyi gelen 10 besin

Özel Çocuklara Özel Kutlama

GEAK, Kocaeli Genelindeki Deprem Tatbikatında Aktif Rol Aldı

Gebze Belediyesi, Cenaze Hizmetleriyle Acılı Günlerinde Vatandaşın Yanında

YAZ GELDİ KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN BUNLARA DİKKAT!

Türkiye Şampiyonası’nda Körfez 2 şampiyonluk bir ikincilik aldı

Körfez U11’de de namağlup şampiyon oldu

Fatma Başkan, “Müsilaj gibi olmasın, depreme hazır olalım!"

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

GEAK, Kocaeli Genelindeki Deprem Tatbikatında Aktif Rol Aldı

Fatma Başkan, “Müsilaj gibi olmasın, depreme hazır olalım!"

19 MAYIS TURNUVALARINDA DERECEYE GİREN OKULLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Nurol Holding ve GİRVAK'tan sürdürülebilir tarıma güçlü destek: Terra Future Labs başladı

Rusya’da Türkiye’nin reklam yüzü Amasra oluyor

Denizden çamaşır makinesi çıktı

Yaylaların özgür ruhları yılkı atları havadan görüntülendi

Şile’de 1. Ordu Bölge Bando Komutanlığından Muhteşem Konser!.

TRT'nin Bütçesi ve Harcamaları Meclis Gündeminde: "Kamu Kaynaklarının Akıbeti Sorgulanmalıdır"

GTÜ Kampüsünde 19 Mayıs Coşkusu

Ercan’dan Büyükakın’a yanıt

Genel Başkan Bedri Yalçın: “Yeniden Anadolu Diyeceğiz, Hep Birlikte Başaracağız!”

CHP’li Nail Çiler: “Gebze Bölgesinde Sağlık Alarmı: Hastane Yetersiz, Aile Sağlığı Merkezine Rant Gölgesi”

Ayça Çağlar: “Çankaya’da sosyal belediyeciliğin gurur verici bir örneğine tanıklık ettik”

Sakarya İl Başkanı Hakan Yazıcı: “Bu milletin umudu yine bu milletin evlatlarıdır”

TRT’nin tarafsızlık ilkesini yok sayan yayın politikasına karşı yapmış olduğu meclis konuşması

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Saadet Partisi’nden Harp Malulü Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

YENİDEN REFAH PARTİSİ MUĞLA İL BAŞKANI KOCABIYIK: “TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK HER GELİŞME BELGELİ VE KURUMSAL SÜREÇLERE DAYANDIRILMALIDIR”

“Vergi Muafiyetiyle Zenginleşen YİD Şirketleri Meclis Gündeminde”

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Forbes En Zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken ayrıntı!

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kocaelispor’un 22 yıllık mali yükü sona erdi

Kılıçlar Darıca’da çekilecek

Türkiye Şampiyonası’nda Körfez 2 şampiyonluk bir ikincilik aldı

Körfez U11’de de namağlup şampiyon oldu

Başiskele Belediyesi 5. Yaz Spor Okulları Başlıyor

GTÜ, Spor Zirvesi 2025 ile Spor Dünyasının Önemli İsimlerini Ağırlayacak

Minik yıldızlar namağlup şampiyon oldu

293 GÖLCÜK BELEDİYESPOR TAEKWONDO SPORCUSU KUŞAK ATLADI

Körfez Kent Spor Kompleksi açıldı

Kocaeli, su sporlarında vites yükseltti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
8.Göztepe 34 12 11 11 10 47
9.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
14.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR