• BIST 100

    9398,93%-1,21
  • DOLAR

    38,82% -0,02
  • EURO

    44,06% 0,53
  • GRAM ALTIN

    4136,59% 0,68
  • Ç. ALTIN

    6662,82% 0,53

Hastanelerdeki yoğun bakım servisleri dolan Trabzon'da vatandaşlara aşı çağrısı

Hastanelerdeki yoğun bakım servisleri dolan Trabzon'da vatandaşlara aşı çağrısı

SAĞLIK 7.09.2021 12:29:00 0
Hastanelerdeki yoğun bakım servisleri dolan Trabzon

 Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, , son dönemde okulların açılması, spor müsabakalarının başlaması, seyahat kısıtlamaları gibi faktörler dolayısıyla vatandaşların aşıya duyarlılık göstermeye başladığını ancak halen aşılamada istenilen seviyeye ulaşamadıklarını belirtti.

Kentte 1 milyonun üzerinde birinci doz, 450 bin civarında ikinci doz aşıların yapıldığını ama bunun yeterli olmadığını ifade eden Usta, "Özellikle belli yaş gruplarındaki kişilerin aşılanmasını takip ettiğimizde, halen daha almamız gereken mesafeler olduğunu görüyoruz. Özellikle 60 yaş, üzerinde ciddi durmamız gereken bir grup. Etkileşimi çok fazla, hastalık olduğunda çok ciddi boyutlara gelebiliyor ki en son yapılan araştırmaya göre yoğun bakımların yaş ortalaması 73. Bu da demek oluyor ki bu yaş grubu insanlar çok daha fazla yoğun bakımlarda entübe olmakta, hatta eks olarak karşımıza gelmekte maalesef." diye konuştu.

Usta, Trabzon'da 60 yaş üzerindeki 157 bin nüfustan halen 17 bininin aşıyla hiç muhatap olmadığını gözlemlediklerine dikkati çekerek, özellikle bu yaş grubunda tehlikenin devam ettiğini, söz konusu yaş grubundaki aşısız vatandaşların en kısa sürede aşılarını olmaları gerektiğini kaydetti.

Okul çağındaki 15-19 yaş grubundaki 45 bin kişinin henüz aşısını tamamlamadığına işaret eden Usta, "Okullarda öğretmen, servisçi, kantinci, temizlikçi boyutunun yanı sıra bir de öğrenci boyutu var. İlimizde 15-19 yaş grubu için 53 bin civarında hedef kitlemiz varken bunun henüz 7 bin 600 kişisi aşısını tamamlamış olarak görünmekte. Ciddi bir fark var burada. Ciddi bir hedef kitlemiz var, 45 binin üzerinde. Bunların da aşılanmasıyla hedefe ulaşacağımızı düşünüyoruz. Yine 20 ile 60 yaş grupları arasında yüzde 50 civarında tam aşılama görünüyor. Bu da aşılamanın yine yetersiz olduğunu, daha mesafe almamız gerektiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Usta, aşının salgınla mücadelede en etkili yöntem olduğunu vurgulayarak, "Bazen, 'Aşı yapıldı da ne oldu?' tarzı bir yaklaşım oluyor. Aşı yapıldığı zaman toplumsal bağışıklık sağlanmış oluyor. Aşı yapıldığında virüse vücutta yaşama şansı verilmemiş oluyor. Aşı yapılmayan vücutlarda bir şekilde virüsün yaşama şansı veya tutunma şansı bulduğu vücutlar olmuş oluyor. Bu vücutları korumamız için aşı olalım diyoruz." dedi.

"Yoğun bakım doluluk oranlarımız fule yakın gidiyor"
İl Sağlık Müdürü Usta, artan vakalar ve aşısız hastalar nedeniyle yoğun bakımlarda ciddi sıkıntı yaşadıklarını, yeni çözümler aradıklarını dile getirdi.

Aldıkları tüm önlemlere rağmen yoğun bakımların dolduğunun altını çizen Usta, şöyle devam etti:

"Temiz yoğun diye tarif ettiğimizi Kovid'in bulaşmadığı, Kovid'li hastanın yatırılmadığı yoğun bakımlardan da kısıntılara giderek Kovid'li hastaların yönetilmesini sağlamaya gayret ediyoruz. Her şeye rağmen açtığımız yerler de dolu olarak karşımıza çıkıyor. Ayrı mekanlar oluşturmamıza rağmen yoğun bakım doluluk oranlarımız tam doluya yakın gidiyor. Bunun yanında acillerde beklemek durumunda kalan hastalarımız olabiliyor zaman zaman. Bunları da yönetmeye gayret ediyoruz. Ciddi bir şekilde sıkıntımız var. Sıkıntının bir başka boyutu 45 yaş altı olan vakalar. 45 yaş altı yoğun bakımda Trabzon için 15 vakamız var. Bunların 5'i de entübe olarak karşımıza çıkmakta. Bu entübelerin biri de 4-9 yaş aralığında bir çocuk maalesef. Bu kadar önemli bir hastalık, bu kadar üzerinde durulması gereken bir hastalık."

Usta, kurum olarak salgınla mücadele konusunda özveriyle çalıştıklarını ve üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini, halkın bir kısmının da duyarlılığını beklediklerini sözlerine ekledi.AA

CHP’li Nail Çiler: “Gebze Bölgesinde Sağlık Alarmı: Hastane Yetersiz, Aile Sağlığı Merkezine Rant Gölgesi”

Türk Peştemal Havlularını Bu Kadar Özel Kılan Nedir?

YENİ DEPOSU İLE ALIŞAN DIŞ TİCARET SÜREÇLERİNE HIZ VE VERİMLİK KATIYOR

Bursa Yüzme Kursu ile Şampiyonluklara Yüzün!

Mermer Fabrikanız İçin En Doğru Makine Yatırımı Nasıl Yapılır?

Türk Peştemal Havlularını Bu Kadar Özel Kılan Nedir?

EczacıPOS, 2025 Eczacılık Buluşması’nda yoğun ilgi gördü

Kuştepe Mesire Alanı’nda bakım çalışması

Minik eller Hereke Halısı dokudu

İzmit Belediyesi’nden eğitime sağlıklı dokunuş

Büyükakın: KO-MEK en büyük iyilik hareketinden biridir

GGC, ÖZEL İLGİ İLE SAĞLIK ANLAŞMASI İMZALADI

Genel Sekreter Dr. Baraçlı, Girişimcilik ve İnovasyon Çalıştayı’nda konuştu; “Kocaeli’nde büyük projelere imza atıyoruz”

Müzeler Haftası özel etkinliklerle kutlanacak

Büyükşehir’in “Oyun Arkadaşım Sertaç Abi” etkinliği devam ediyor; Bu etkinlik çocuklara dijital farkındalık kazandırıyor

Büyükşehir, saatte 240 ton asfalt üretiyor

Büyükşehir, basketbol sahalarını yeniliyor

Ayça Çağlar: “Çankaya’da sosyal belediyeciliğin gurur verici bir örneğine tanıklık ettik”

Çayırova Belediyesi Bilim Şenliği kapılarını açtı

GTÜ Kampüsünde 19 Mayıs Coşkusu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğünün 2025 yılı 1. Olağan Genel Kurulu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın başkanlığında Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Darıca’da Sosyal Tesisler, 1 Yılda 1.3 Milyon Kişiyi Ağırladı

Kadın girişimcilerin ilham veren yolculuğu Akasya’da başlıyor

Yeni Aile Sağlığı Merkezi yerine Mevcutların birimleri artırılıyor

Kartepe’de Üstyapı Çalışmaları Aralıksız Sürüyor

Sakarya İl Başkanı Hakan Yazıcı: “Bu milletin umudu yine bu milletin evlatlarıdır”

Gönülden Sevenler ile Mutluluğa Bir Adım Daha Yaklaşın

TRT’nin tarafsızlık ilkesini yok sayan yayın politikasına karşı yapmış olduğu meclis konuşması

KOCAKAYA AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ: Fatmanur ile Şamil dünyaevine girdi

EczacıPOS, 2025 Eczacılık Buluşması’nda yoğun ilgi gördü

Yükleniyor

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

GTÜ Kampüsünde 19 Mayıs Coşkusu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğünün 2025 yılı 1. Olağan Genel Kurulu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın başkanlığında Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

EczacıPOS, 2025 Eczacılık Buluşması’nda yoğun ilgi gördü

“Gençlerimizin Enerjisine, Umuduna Ve Gücüne Güveniyoruz”

Çayırova Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi imzalandı

İyilik Vakti Derneği 3 Kıta 12 Ülkede Kurban Bağışı Kampanyası

Çayırova’da 19 Mayıs dolu dolu geçti

19 MAYIS GÖLCÜK’TE COŞKU İLE KUTLANDI

CHP İzmit’ten “Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü”

Türkiye'de bir ilk: Asfaltta Türk Marşı yankılanacak

CHP’li Nail Çiler: “Gebze Bölgesinde Sağlık Alarmı: Hastane Yetersiz, Aile Sağlığı Merkezine Rant Gölgesi”

Ayça Çağlar: “Çankaya’da sosyal belediyeciliğin gurur verici bir örneğine tanıklık ettik”

Sakarya İl Başkanı Hakan Yazıcı: “Bu milletin umudu yine bu milletin evlatlarıdır”

TRT’nin tarafsızlık ilkesini yok sayan yayın politikasına karşı yapmış olduğu meclis konuşması

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Saadet Partisi’nden Harp Malulü Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

YENİDEN REFAH PARTİSİ MUĞLA İL BAŞKANI KOCABIYIK: “TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK HER GELİŞME BELGELİ VE KURUMSAL SÜREÇLERE DAYANDIRILMALIDIR”

“Vergi Muafiyetiyle Zenginleşen YİD Şirketleri Meclis Gündeminde”

CHP AYDIN MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN BÜLBÜL: “İMAMOĞLU’NA YÖNELİK SUÇLAMA, İKTİDARIN ACZİNİ GÖSTERMEKTEDİR”

Saadet Partisi Gebze’den Hükümete ve Yerel Yönetime Net Mesaj: Çözüm Üretin!

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Forbes En Zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken ayrıntı!

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Orient Star Yachts ile Ege ve Akdeniz'in Büyüleyici Sularında Lüks Bir Yolculuk

Dolar bugün ne kadar?

293 GÖLCÜK BELEDİYESPOR TAEKWONDO SPORCUSU KUŞAK ATLADI

Körfez Kent Spor Kompleksi açıldı

Kocaeli, su sporlarında vites yükseltti

Kocaelispor’da ailelere ve öğrencilere kombinelerde yüzde 41 indirim

Kocaelispor’da kombine bilet satışları başladı

Kocaelispor, okul ziyaretlerini tamamladı

Kocaelispor’da asbaşkanlığa Abidin Akyol getirildi

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

KARATE NİN DUAYENİ ADNAN ŞAMDAN DEĞİŞİM İÇİN BEN DE VARIM DEDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR