Türkiye'nin 'ilk 1.000 ihracatçısı' belli oldu

Türkiye

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "Türkiye'nin İlk 1.000 İhracatçısı 2018" araştırmasına göre, Ford Otomotiv, 5 milyar 683 milyon dolarlık ihracatla Türkiye'nin lider şirketi oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) "Türkiye'nin İlk 1.000 İhracatçısı 2018" araştırmasına göre, Ford Otomotiv, 5 milyar 683 milyon dolarlık ihracatla Türkiye'nin lider şirketi oldu. Toyota Otomotiv, 4 milyar 598 milyon dolarla ikinci, Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları ise 2 milyar 998 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.

TİM'in bu yıl 17'ncisini gerçekleştirdiği "Türkiye'nin İlk 1.000 İhracatçısı 2018" araştırmasının sonuçları, İstanbul'da düzenlenen toplantıda açıklandı.

Araştırmaya göre, ilk 1.000'de yer alan şirketlerin toplam ihracatı 2017'ye göre 10,5 milyar dolar artışla geçen yıl 102,8 milyar dolara, toplam ihracattan aldıkları pay da yüzde 61,2'ye yükseldi. İlk 500 şirketin ihracattaki payı ise yüzde 52,6 oldu.

Ford Otomotiv Sanayi AŞ, 5 milyar 683 milyon dolarlık ihracatla Türkiye'nin lider şirketi olarak belirlendi. Ford'u 4 milyar 598 milyon dolarla Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ, 2 milyar 998 milyar dolarla Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları AŞ takip etti.

Bir önceki yıl 6'ncı sırada bulunan Kibar Dış Ticaret 2 milyar 720 milyon dolarlık ihracatla 4'üncü sıraya yükselirken, önceki yıl 12'nci sırada bulunan TGS Dış Ticaret 7 sıra yükselerek 2 milyar 591 milyon dolarla 5'inci sırada yerini aldı.

Türkiye Petrol Rafinerileri 2 milyar 467 milyon dolarlık ihracatla 6'ncı, Vestel Ticaret 2 milyar 255 milyon dolarla 7'nci, Arçelik 1 milyar 937 milyon dolarla 8'inci, Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları 1 milyar 784 milyon dolarla 9'uncu, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi ise 1 milyar 544 milyon dolarla 10'uncu oldu.

İlk 1.000 şirket, 50 ile dağıldı

Araştırmaya göre, sektörel değerlendirmede ilk sırada 154 şirketle hazır giyim ve konfeksiyon, ikinci sırada 106 şirketle kimyevi maddeler ve mamulleri, üçüncü sırada ise 102 şirketle otomotiv sektörü yer aldı.

İlk 1.000'de yer alan ihracatçı şirketlerin İstanbul'dan Şırnak'a, Samsun'dan Osmaniye'ye 50 farklı ilde faaliyet göstermesi de ihracatın Türkiye sathına yayıldığının en büyük göstergesi olarak öne çıktı.

Şirketlerin 440'ı İstanbul merkezli olurken, İstanbul'u, 76 şirketle İzmir, 67 şirketle Kocaeli izledi.

Bölgesel dağılımda ise Marmara Bölgesi'nden 600, Ege Bölgesi'nden 146 ve İç Anadolu Bölgesi'nden 83 şirket listeye girmeyi başarırken, 7 coğrafi bölgede de ilk 1.000 listesine girmeye hak kazanan firmaların olması dikkati çekti.

İstihdam ve katma değerde de ilk 1.000 şirket lider

İlk 1.000 firmanın ortalama çalışan sayısı 2018'de 781 olarak açıklanırken, bu firmalar 800 bine yakın istihdam sağladı. Söz konusu rakam, 2016'da 704 olarak açıklanmıştı. Buna göre, 2 yılda 100 bine yakın istihdam sağlandı.

Araştırmaya göre, Türkiye'de ihracatın kilogram fiyatı 2018'de 1,33 dolar olurken, bu rakam ilk 1.000 firmada 1,37 dolar, ilk 500 firmada 1,40 dolar ve ilk 10 firmada 2,76 dolar olarak gerçekleşti.

1 milyar doları geçen şirket sayısı 13'e yükseldi

"Türkiye'nin İlk 1.000 İhracatçısı 2018" araştırmasında 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan şirket sayısı bir önceki yıla kıyasla 10'dan 13'e yükselirken, 100 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan şirket sayısı da 145'ten 171'e çıktı.

2018 yılında listenin en son sırasında yer alarak Türkiye'nin en çok ihracat yapan 1.000'inci firması olan şirket, 21,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, bu rakam 2017'de 19,5 milyon dolar, 2016'da ise 18,2 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

İlk 1.000 şirketin yüzde 66,3'ü üretici ihracatçı şirketlerden oluştu.

155 şirket listeye giriş yaptı

İlk 1.000 ihracatçı arasında yer alan firmalardan 155'inin, 2017 yılında ilk 1.000 ihracatçı listesinde yer almadığı dikkati çekti. Söz konusu 155 firma, geçen yıl listeye giriş yaptı.

Listeye en yüksek sıradan giriş yapan firmalar ise 158'inci olan Tatmetal Çelik, 175'inci olan Mitaş Endüstri, 233'üncü olan Gemlik Gübre Sanayi, 258'inci olan Corbus Metal, 319'uncu olan Rexport Dış Ticaret, 326'ncı olan Yenigün İnşaat, 351'inci olan Göymen Gıda, 383'üncü olan Turquoise Yat Sanayi, 407'nci olan Yıldız Demir Çelik Sanayi ve 419'uncu olan Sahra Gıda olarak belirlendi.

"Orta-yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracatımızdaki payı yüzde 34,2 oldu" 

Araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, küresel ticarette ulaşılan boyuta işaret ederek, 2018'de küresel ticaretin, bir önceki yıla göre yüzde 8,5 yükselerek 19,2 trilyon dolara ulaştığını bildirdi.

Küresel ticaretin rekor seviyede artarken, dünyada 100 milyar doların üzerinde ihracat yapan ülke sayısının 37'den 36'ya gerilediğini aktaran Gülle, şunları kaydetti:

"10 yıllık dönemde küresel ticaretteki ilk 5 ülke sıralamasında önemli değişikler oldu. ABD ve Çin'in Almanya'nın önüne geçtiğini, Fransa'nın ilk 5 ülke içerisindeki yerini Hollanda'ya bıraktığını görmekteyiz. 10 yıl öncesine göre ülke sıralamalarını karşılaştırdığımızda Türkiye'nin yeri değişmedi.

İlk 5 ülke, 2018'de küresel ticaretin neredeyse yüzde 40'ına hükmediyor. İhracatta belki de en çok önem verdiğimiz husus, ihraç ürünlerimizin teknoloji yoğunluğu... İhracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payının seyri, yıllara göre sabit kalırken, orta-yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracatımızdaki payı yüzde 34,2 oldu."

2017'de 77 bin 730 olan ihracatçı sayısının geçen yıl yüzde 7,1 artarak 83 bin 286'ya çıktığını bildiren Gülle, göreve geldikleri günden bu yana hayata geçirdikleri projeler ve yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

(AA)



2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Memur ve emeklinin zam oranı ne kadar olacak?

Dünyanın en büyük kamerası uzayı görüntüledi

İzmir'de cam fabrikasında yangın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüştü

Geleneksel Lavanta Şenliği 25 Haziran’da İzmitlileri buluşturuyor

Kadın Meclisi Toplantısında Projeler Değerlendirildi

Kocaeli’de sıcaklık 34 dereceyi görecek!

Kocaeli Nöbetçi Eczaneler

İstanbul'da bugün 12 saat su yok

THY, kabin memuru alacak

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

6. GÖLCÜK KÖYLERİ ARASI FUTBOL HEYECANI BAŞLIYOR

Kocaeli’de tramvay filosu genişliyor

Oğulcan Çağlayan, Kocaelispor’da kaldı

Minikler Güreş Şampiyonası’nda Kartepe’den 5 sporcu dereceye girdi

Kartepeli Güreşçiler Türkiye Şampiyonası’na Damga Vurdu!

2025 Dağ Bisikleti Eliminator Dünya Şampiyonası Sakarya’da

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası Nefes Kesti!

Çayırova’nın sporcuları madalya ve kupalara doymuyor

Tatilde bile çalıştılar, şampiyon oldular

Kocaelispor, Jovanovic’i renklerine bağladı

Sigorta Win Troya Şubesi ile Türkiye Genelinde Hizmetinizde!

Mide Balonu Taktıranlar

Projelendirmeden Montaja Metal Merdiven İmalatı Süreci Nasıl İşler?

Geri Dönüşüm Nedir, Nasıl Yapılır?

En Etkili Shifting Metodları - Tam Liste

Takla atan otomobilden yara almadan kurtuldular

6. GÖLCÜK KÖYLERİ ARASI FUTBOL HEYECANI BAŞLIYOR

İç kanama geçiren yavru ayı tedavi altına alındı

Memur ve emeklinin zam oranı ne kadar olacak?

Dünyanın en büyük kamerası uzayı görüntüledi

İzmir'de cam fabrikasında yangın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüştü

Çayırova’da üst yapı çalışmaları devam ediyor

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Sahillerde yaz denetimi başladı

Öğrencilerin sahne performansları ilgi gördü

Kız kardeşinin sevgilisini öldürdü: Cezai ehliyeti tam çıktı

Kocaeli’de tramvay filosu genişliyor

Başkan Bıyık, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi

Hafriyat kamyonu alevlere teslim oldu

Oğulcan Çağlayan, Kocaelispor’da kaldı

Minikler Güreş Şampiyonası’nda Kartepe’den 5 sporcu dereceye girdi

Park yeri kavgası kanlı bitti: 2 yaralı

Kıvanç’ın annesi oğluyla son dansını paylaştı

Feci kazada acı detay: Kaskını oğluna takmış

Kuzen cinayetine 20 yıl 6 ay hapis

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.