9356,04%-1,26
38,77% 0,04
44,08% 0,52
4201,78% 1,92
6731,05% 1,32
CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, TBMM’de yapmış olduğu gündem dışı konuşmada, Gebze bölgesinin sorunlarını meclise taşıdı. Konuşmasında Gebze bölgesi ile ilgili bilgiler veren Kaplan, “Yaklaşık 700 bin kişinin yaşadığı bölge Anadolu’nun İstanbul’a açılan son kapısıdır. Türkiye sanayisinin kalbidir. Kocaeli’ndeki 14 OSB nin 9 u bu bölgededir. Bu OSB lerde yaklaşık 70 bin kişi istihdam edilmektedir. Türkiye’nin en zengin bölgesi olup kişi başına milli gelir 18 bin dolardır. Ne yaman çelişkidir ki işsiz ve yoksul sayısı da Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu bölgenin tek başına ülke ekonomisine katkısı % 8 gibidir. Ancak ürettiğinin 1/10 u geri almaktadır. Sanayi bölgesi olması sebebiyle hızlı göç alması ve hızla nüfus artışı ile her yıl yaklaşık nüfusu 40 bin artmaktadır. Planlama yapılmadan sanayileşmenin ve hızlı göçün sonucu kent çarpık gelişmektedir. Konut ve sanayi iç içedir” dedi.
"ÖNCELİĞİMİZ İL OLMAKTIR"
Konuşmasında Gebze’nin il olması gerektiğini vurgulayan Kaplan, “20 yıldan beri tüm kurumları ve halkı ile il olmayı beklerken ve bu konuda çalışmalar yaparken; sorunlarımızın büyük bir kısmının çözümünün il olmasından geçeceğine inanmışken, iktidarınız döneminde (Mart 2008 de) gerekçesini sizlerinde henüz açıklayamadığınız bir nedenle bu bölgeyi 4 ilçeye böldünüz. Soruyorum sizlere Ne değişti? Sorunlar aynı. Dörde bölününce sorunlar ortadan kalmadığı gibi çözümlü de zorlaştı. Zaten iç içe olan bu yerleşim yerlerini kağıt üzerinde bölmeniz bir şeyi değiştirmedi. Bu bölge şu ana kadar Kocaeli ile sosyal, kültürel ve ekonomik olarak entegre olamamıştır. İstanbul’un banliyösü konumunda ki bölgenin il olması konusundaki ısrarımız devam edecektir. Kocaeli’nin geneli ile karşılaştırma yapıldığında eğitimde, sağlıkta emniyet tedbirlerinde, sosyal ve kültürel alanlarda farklılığı ve ihmali göreceksiniz” dedi.
"ÜNİVERSİTE VAZGEÇİLMEZ"
Gebze’ye halkı ve sanayisiyle uyum sağlamış bir üniversite gerekliliğini de dile getiren Kaplan, “Bu bölgede yaşam mücadelesi veren Anadolu’dan gelmiş farklı kültür ve yaşam tarzındaki insanlara kent kültürünü benimsetmek, bir arada kardeşçe yaşanabilir bir ortamın gerekliliği göstermek adına; özgür düşünebilen ,ülkesini seven ve insan haklarına saygılı nesiller yetiştirmek için vazgeçilmezimiz olan üniversite. Halkı ve sanayisiyle uyum sağlamış bir üniversite. 11 fakültesi, 26 adet MYO ve 65 bin öğrencisi ile Türkiye’nin önemli üniversiteleri arasında bulunan KOÜ’nün bir fakültesi veya bir MYO’nun bu bölgede olmaması sizce düşündürücü değimli? Üstüne üstlük 2001 yılından beri bu bölgede faaliyet gösteren Gebze MYO da bu örenimin başında hükümetiniz tarafından Hereke’ye taşıdı. Bu konuda sayın milli eğitim bakanına 10.10.2011 tarihinde sorduğum soru önergesine de henüz yanıt dahi alamadım. Ancak bölge milletvekillerimiz iktidarı ve muhalefeti ile üniversite konusunda hem fikir olduklarına biliyorum.( biz kanun teklifi verdik)geçmiş dönemlerde üniversite için yer yok diyordunuz şimdi bunu da deme şansınız yok çünkü Gebze ve Darıca da bulunan askeri kışlalarımız yıl sonuna kadar başka illere taşınacak bu alanları umarım TOKİ yerine üniversitelere ve yeşil alan oluşturmasına veririz” diye konuştu.
TUZLA-İZMİT SAHİL YOLU
Kaplan konuşmasını şöyle sürdürdü:”39 km’lik sahil bandımız olmasına rağmen halkın denizle buluşması 2-3 km’lik Eskihisar dışında yoktur. Tuzla İzmit sahil yolunun açılarak hem ulaşımın sağlanması hem de insanların denizle buluşması sağlanmalıdır. Haydarpaşa ile Kaynarca arasında yapılmakta olan metro çalışmasının Gebze ye kadar devam edilmesini sağlamak gerekir. OSB lerin tamamı faaliyete geçtiğinde İstanbul dan Gebze’ye doğru yönelen iş gücü sabah ve akşam saatlerinde trafiği kilitlemektedir. Bu aynı zamanda E-5 in trafiğini de rahatlatır. OSB ler tam kapasite ile çalışmaya başladıklarında yetersiz olacak olan yollara yeni TEM ve E-5 bağlantılarının sağlaması gerekir. Bu bağlantılarla aynı zamanda şehre girişi de kuzeyden sağlamış oluruz. Sanayi bölgelerimizin üretim ve lojistik desteğini sağlamak için OSB lerle demiryolu bağlantısının yapılması gerekir. Sayın ulaştırma bakana önerimdir zaten yüksek hızlı tren nedeni ile kapalı olan demiryolunda rahat çalışma olanağı mevcuttur. Türkiye de sanayinin en yoğun olduğu bölgede sanayiciye ürettiği ürünü pazarlama olanağı tanımak gerekir. Sanayinin yoğun ve yeterli denetimin olmaması nedeni ile meydana gelmiş bulunan çevre kirliliğinin insan yaşamını sınırlandırmasına izin vermemek lazım. Şehrin planlamasını yaparken insan sağlığını öne çıkarmak lazım.”