• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Farkındalık Gününde Uzmanından Kritik Uyarı; İnme (Felç) Riskini Ateroskleroz Arttırıyor!

Her yıl dünya çapında 13,7 milyon insan ilk inmesini geçiriyor ve bunun sonucunda beş buçuk milyon kişi hayatını kaybediyor.

SAĞLIK 9.05.2022 22:22:00 0
Farkındalık Gününde Uzmanından Kritik Uyarı; İnme (Felç) Riskini Ateroskleroz Arttırıyor!

Ünlü Kardiyolog Dr Emre Ertürk’e Dünya İnme Farkındalık Günü’nde “KALP KRİZİ VE FELCİN BAĞLANTISI VAR MI?” diye sorduk. “Kalp krizi ve felç yakından ilişkilidir. Her ikisi de en sık görülen kardiyovasküler hastalıklardır” diyen Dr Emre Ertürk’ün detaylı açıklamalarını aşağıda özetledik.

İNME (FELÇ) RİSKİNİ ATEROSKLEROZ ARTTIRIYOR!

(Dünya İnme Önleme Günü 10 Mayıs)

Küresel olarak 25 yaşın üzerindeki 4 yetişkinden 1'i yaşamları boyunca felç geçirecektir. Her yıl dünya çapında 13,7 milyon insan ilk inmesini geçiriyor ve bunun sonucunda beş buçuk milyon kişi hayatını kaybediyor. Mevcut eğilimler, önlem alınmazsa küresel çapta ölüm sayısının yılda 6,7 milyona tırmanacağını gösteriyor.

Yüksek tansiyon, obezite, sigara ve hareketsizlik gibi yaygın yaşam tarzı faktörlerinde etkili değişiklikler yapılırsa, tüm felçlerin en az yarısının önlenebilir olabileceği tahmin ediliyor

İnme, erişkin yaşamında ikinci önde gelen ölüm nedeni ve en önemli sakatlık nedenidir (İlkinin kalp krizi olduğunu tekrar hatırlatalım) Avrupa'da her yıl yaklaşık 1,1 milyon insan felç geçiriyor ve yaşlanan toplumumuzda kardiyovasküler risk faktörlerinin daha da gelişmesiyle birlikte, felç oranlarında daha fazla artış öngörülebilir.

İnme, beynin vasküler hasarına bağlı olarak ani başlayan fokal nörolojik disfonksiyon semptomlarına dayanan klinik bir tanıdır.

Tüm vakaların yaklaşık %85'i iskemik inmeler ve %15'i hemorajik inmelerdir. İskemik inme, serebral kan akışındaki kritik bir azalmadan kaynaklanır. Vakaların çoğunda bu, bir serebral arterin embolik tıkanmasından kaynaklanır (çoğunlukla kardiyak emboli, arterden artere emboli veya daha az sıklıkla aortik ark embolisi veya paradoksal emboli). İskemik inmelerin yaklaşık %20-25'inde, tanısal çalışmalara rağmen emboli kaynağı belirsizliğini korumaktadır (“kaynağı belirsiz embolik inme “olarak adlandırılır)

İnme geçiren kişilerde kalp sorunları yaygındır. Kalp hastalığı bir inme risk faktörüdür ve inmenin akut fazında, iyileşme döneminde ve sonrasında kalp sorunları gelişebilir veya kötüleşebilir. Felç geçirdiyseniz, sağlık ekibiniz kalp durumunuzu yakından izleyecek ve ayrıca teşhis konduğunuz herhangi bir kalp hastalığı için doğru tedaviyi aldığınızdan emin olmak için kalp sağlığınızı değerlendirecektir.

İnme geçiren kişilerde yaygın olan kalp sorunları arasında miyokard enfarktüsü (kalp krizi), kalp yetmezliği ve kardiyak aritmiler, özellikle atriyal fibrilasyon , ventriküler taşikardi ve ventriküler fibrilasyon bulunur.

İnmelerle ilişkili kalp sorunlarına, en yaygın olarak bir atardamarın trombozu (tıkanması) olan inmeyi oluşturan aynı altta yatan süreç neden olabilir. Veya kalp sorunu, örneğin atriyal fibrilasyonun beyne bir emboli oluşturması gibi bir felce neden olabilir. Ek olarak, inme bir kalp problemini hızlandırabilir.

İNME VE MİYOKARD ENFARKTÜSÜ

60 yaş ve üzerinde felç geçirmiş kişilerin %13 kadarı, inmeden sonraki üç gün içinde de kalp krizi geçirme riski yüksektir. Ve kalp krizini hızlı şekilde felç takip edebilir.

Akut bir felç, kalp krizi semptomlarını algılamayı veya iletmeyi zorlaştırabilir. İnmeden sonraki günlerde, kalp iskemisi belirtileri açısından dikkatle izlenirsiniz. 2 Bu, ilk birkaç gün için sürekli EKG izlemeyi (kardiyak telemetri) ve kalp hasarı belirtileri için kardiyak enzimlerin izlenmesini içerir.

İNME VE KALP KRİZİ ARASINDAKİ BAĞLANTI

Çoğu durumda inme, arterlerin daralmasına ve tıkanmasına neden olan bir hastalık olan aterosklerozdan kaynaklanır. Kalpte, koroner arter hastalığı kalp krizine yol açar.

Bazen bir tetikleyici (örneğin şiddetli enfeksiyon veya kan basıncı değişiklikleri) aterosklerotik arterlerin ani tıkanmasına neden olarak hem kalp krizine hem de felce neden olabilir. Ve bir felç veya kalp krizinin hemen ardından, kan basıncındaki değişiklikler ve diğer fiziksel değişiklikler, aterosklerozdan zaten etkilenmiş olan diğer damarlarda akut tıkanmaya yol açabilir.

İNME VE KARDİYAK ARİTMİLER

Aritmi, düzensiz bir kalp atış hızı veya ritmidir. Bir aritmi felce neden olabilir ve inme ayrıca aritmileri kötüleştirebilir veya aritmilere neden olabilir. Akut inme ile hastaneye başvuran hastaların %25'inde ilk birkaç gün içinde belirgin kardiyak aritmiler görülür. 

İnme ile en sık ilişkili aritmi, inme ile ilişkili kalp ritmi problemlerinin yarısından fazlasını oluşturan atriyal fibrilasyondur . 

Ventriküler fibrilasyon ve kalp durması dahil hayatı tehdit eden aritmiler de ortaya çıkabilir. Çoğu durumda, bu tür potansiyel olarak ölümcül aritmiler, felçten kaynaklanabilen uzun QT sendromundan kaynaklanır.

Önemli bradikardi (yavaş kalp hızı) da inmeden sonra ortaya çıkabilir. Genellikle bradikardi geçicidir, ancak bazen kalp pili takılmasını gerektiren önemli kalp bloğu görülebilir.

Özetleyecek olursak inme geçirmeniz genellikle gelecekteki kalp problemleri için yüksek risk altında olduğunuzu gösterir, bu nedenle inme sonrası bakım, kalp problemleri riskini azaltmanın yanı sıra tekrarlayan inme riskini azaltmaya yönelik önlemleri içerir.

Yaşam tarzı ve aile öyküsü de dahil olmak üzere aynı risk faktörlerinin çoğunu paylaşırlar. Diş eti hastalığı gibi görünüşte ilgisiz durumlar bile hem kalp krizi hem de felç riskinin artmasıyla bağlantılıdır.

BİR KALP KRİZİ SONRASI İNME İÇİN YÜKSEK RİSK FAKTÖRÜDÜR. YANİ KALP KRİZİ GEÇİRDİYSENİZ, FELÇ GEÇİRME TEHLİKENİZ DAHA YÜKSEKTİR.

Aynı kalp krizi olasılığını azaltan yaşam tarzı değişiklikleri, felç geçirme riskinizi de azaltabilir.

Çoğu felç, bir plak parçası veya kan pıhtısı beyne kan akışını engellediğinde olur. Benzer şekilde, kalp krizi de kalbe kan akışındaki tıkanıklıklardan kaynaklanır.

Bu nedenle ateroskleroz veya arterlerde yağ plaklarının birikmesi, kalp krizi ve felçlerin önde gelen nedenidir. Ateroskleroz kanın kalbe ulaşmasını engelleyebilir. Ve tıpkı yerinden edilmiş plak parçalarının yapabileceği gibi, kalbe veya beyne gidebilen kan pıhtılarının gelişimine katkıda bulunur, yıkıcı sonuçlarla.

Ateroskleroz için bazı risk faktörleri kontrol altına alınamaz. Ailede kalp hastalığı öyküsü riski artırırken, mutlaka ateroskleroz geliştireceğiniz anlamına gelmez.

Bununla birlikte, diğer birçok risk faktörünü kontrol etmek için yapabileceğiniz çok şey vardır.

-Düzenli sağlık kontrolü

-Düzenli ve uygun egzersizle tansiyonunuzu düşürebilir, kolesterol seviyenizi düşürebilir ve birçok hastalığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Haftada beş gün 30 dakikalık kalp güçlendirme egzersizi bile kalp krizi veya felç geçirme şansınızı önemli ölçüde düşürecektir.


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR