9388,14%-0,92
39,03% 0,29
44,28% 0,55
4199,23% 1,85
6734,18% 1,41
Son dönemde gündeme gelen "2. Çözüm Süreci" arayışlarının perde arkası netleşti. Buna göre, Avrupa ülkelerine Kürt göçü dalgasından endişe eden ABD ve AB, ikinci çözüm sürecini gündeme getirdi. Hatta ABD bu konuda arabulucu olabileceği yönünde Ankara'ya mesaj verdi.
Dört aydır devam eden hendek çatışmalarında halk desteğini elde edemeyen PKK da, ikinci çözüm arayışına yeşil ışık yaktı. Ancak Ankara ise, aynı hataları tekrar yapmak istemiyor.
PKK'nın silah bırakması ve sınır dışına çıkması, masaya oturmanın ön koşulları arasında bulunuyor.
DEMİRTAŞ'IN ZİYARETİNDE ELE ALINACAK
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 28 Nisan'da başlayacak olan Washington ziyaretinde ele alınacak konular arasında ikinci çözüm süreci de bulunuyor. Bu kez çözüm sürecinde tarafların, siyasetçi ve sivil toplum kuruluşlarından oluşması öngörüldü.
ABD VE AB HATTINDA YOĞUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ
Konuyla ilgili Ankara, ABD ve AB hattında yoğun bir görüşme trafiği yaşanıyor. Demirtaş'ın, ABD ziyareti de bu trafiklerden birini teşkil ediyor. Demirtaş ve beraberindeki heyet, ABD Başkanı Barack Obama yönetimi ile yüksek düzeyde görüşmelerde bulunacak.
"2. Çözüm Süreci" arayışlarının perde arkası şöyle:
ÖZYENETİM PLANI TUTMADI
2. çözüm süreci arayışlarının başlamasında, PKK'nın "özyönetim planlarının" tutmaması etkili oldu. 1 Kasım seçimlerinin ardından başlayan hendek çatışmalarında, bölge halkının PKK'ya büyük destek vermesi bekleniyordu. Ancak, tam tersi oldu ve bölgeden binlerce kişi göç etti. Avrupa ülkelerinde yakını bulunan bölge halkının bir kısmı da, Avrupa ülkelerine gitmek için formül aramaya başladı. Bu durum, hem ABD'yi hem de AB ülkelerini endişelendirdi. ABD ve AB, bölgedeki çatışmaların devam etmesi halinde, bu kez Kürt nüfusunun Avrupa kapısına dayanmasından endişe ediyor. Bunun da emareleri gelmeye başladı.
ACİLEN ÇÖZÜM MASASINI KURUN TALİMATI
Bu gelişme üzerine PKK ve HDP'ye acilen çözüm masasına oturun talimatı verildi. Ankara'ya da, ikinci çözüm süreci için arabuluculuk yapılabileceğine yönelik mesajlar iletilmeye başlandı. Bu çerçevede, arka kapıdan ikinci çözüm süreci arayışları başladı. Son dönemde ortaya atılan, çözüm süreci iddialarının temelini de bu görüşmeler oluşturuyor. Bazı siyasetçi ve devlet görevlileri de ikinci çözüm süreci için ön görüşmeler yürütüyor.
ANKARA NE İSTİYOR?
Ankara ise, ikinci çözüm sürecine yönelik arayışlarda adeta yoğurdu üfleyerek yemek istiyor.
Yani aynı hatalara bir kez daha düşmemek için, önkoşul olarak PKK'nın silah bırakması ve sınır dışına çıkması isteniyor. Özellikle devletin zirvesi, bu konudaki gelişmeleri yakından takip ediyor. İkinci çözüm süreci arayışlarının, "hendek çatışmaları nedeniyle zor durumda kalan PKK'yı kurtarma operasyonuna" dönüşmemesi için de yoğun çaba sarf ediliyor. Yani Ankara, PKK silah bırakmadan ve sınır dışına çıkmadan çözüm masasına oturmak istemiyor. Bu konuda da taraflara mesajını net olarak iletti. (Kaynak: Taraf)