• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Bakan'dan sinyal geldi! KDV'de değişiklik yolda

Maliye Bakanı Ağbal, KDV Kanununa ilişkin son bir yılda gelen şikayetlerin arttığına dikkati çekerek, "Mutlaka ve mutlaka köklü birtakım değişiklikler yapmak gerekiyor" dedi.

EKONOMİ 11.03.2017 13:47:00 0
Bakan

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki bir otelde düzenlenen Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) 95. Genel İdare KuruluToplantısında yaptığı konuşmada, hükümet olarak ekonomi politikalarının merkezinde büyüme, kalkınma ve ülke refahının arttırılması olduğunu söyledi.

"SON 14 YILDA TÜRKİYE BÜYÜDÜ"

Türkiye'de son 14 yılda ciddi yatırımlar yapıldığını belirten Ağbal, Türkiye'nin büyümesi, gelişmesi ve daha fazla kalkınması için ciddi çalışmalar yapıldığını aktardı.

Maliye Bakanlığının ekonomik yönden ciddi adımlar attığını ifade eden Ağbal, ''Son 14 yılda gerçekten Türkiye önemli bir ölçüde büyüdü, gelişti ve kalkınma yönünde önemli mesafeler kat etti. Aynı şekilde maliye politikasını da iki temel eksende düşünmek gerekiyor. Maliye politikası bir taraftan ekonomik istikrara destek verdi, diğer taraftan da büyüme politikalarına destek verdi. Özellikle son dönemde ekonomi ve vergi politikasını büyümeye destek veren çerçevede daha da geliştirmek istiyoruz. Son bir yıl içerisinde yaptığımız düzenlemelere bakacak olursanız, çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki yatırıma, istihdama, ihracata, destek veren çok sayıda düzenlemeyi ardı ardına hayata geçirdik.'' şeklinde konuştu.

VERGİ USUL KANUNU ÇALIŞMAMIZ VAR

Naci Ağbal, kayıtlı ekonomiye destek olmak için işlem maliyetlerinin aşağıya çekildiğini vurguladı. Piyasada rekabet eşitsizliğine neden olan vergi uygulamalarının ortadan kaldırılması için çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Ağbal, şöyle devam etti:

''Özellikle vergiye gönüllü uyum dediğimiz programlara destek olacak düzenlemeyi de hayata geçirdik. Bundan sonra da bu noktada önemli çalışmalarımız var, önemli reformlarımız var. Biliyorsunuz Gelir Vergisi Kanununu inşallah yakın bir zamanda komisyonda görüşerek tamamlayıp, yasalaştırmak istiyoruz. Mükellef haklarını güçlendirecek, vergiye uyum maliyetini düşürecek ve vergi sisteminde gerçekten çığır açacak Vergi Usul Kanunu çalışmamız var. İnşallah onu da yakın zamanda olgunlaştırıp Bakanlar Kuruluna sunma aşamasına getireceğiz.''

'KDV KANUNUNDA KÖKLÜ BİR TAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPMAK GEREKİYOR'

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunununa önem verdiklerini vurgulayan Ağbal, bu konuda gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi.

Maliye Bakanı Ağbal, KDV Kanununa ilişkin son 1 yılda gelen şikayetlerin arttığına dikkati çekerek, ''Son 1 yıl içerisinde gerek sizlerden gelen talepler, gerek sizlerin tarafından ifade edilen şikayetler çerçevesinde gördüğüm şu ki KDV Kanununda mutlaka ve mutlaka köklü birtakım değişiklikler yapmak gerekiyor. KDV'den herkes şikayetçi, KDV'den memnun olan kimseyi görmedim şu ana kadar. Ne zaman KDVkonusu açılsa 'ya oranlar aşağıya çekilsin, ya iade süreleri kısaltılsın, bu karmaşıklıklar ortadan kaldırılsın' şeklinde çok sayıda talep var." diye konuştu.

Dünyada birçok ülkenin KDV kanunlarını uyguladığını anımsatan Ağbal, şunları kaydetti: "Farklı farklı KDV sistemleri, KDV uygulamaları var. 1985 yılında uygulamaya koyduğumuz KDV Kanununu artık 32 yıllık bir süreden sonra yeniden masaya yatırma zamanı geldi. İstiyoruz ki KDV Kanunu mükellef üzerinde eziyete dönüşmesin, kayıtlı olmayı cezalandırmasın, üretimi, yatırımı engellemesin. İşletmeler üzerinde ağır finansman yükleri oluşturmasın. Uygulaması kolay olsun, bürokrasisi az olsun. Uygulayıcılar bakımından da idare bakımından da ciddi bir denetleme, uyum meselesi olmaktan çıksın. Onun için kapsamlı bir KDV reform çalışması başlattık. İdare olarak 32 yıllık uygulamayı gözden geçireceğiz. Hem uygulamalarını inceleyeceğiz ve özellikle sanayicilerimizden, işletmelerimizden gelen önerilere kulak vereceğiz. Bütün bu çalışmalar sonunda da kapsamlı bir KDVreformu paketini inşallah Bakanlar Kuruluna getireceğiz. Burada birinci önceliğimiz KDV Kanununun yeni geliştirilecek yapısı itibariyle olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve daha verimli işletmelerimizin uyum bakımından daha rahat edecekleri sisteme kavuşturulması.

Özellikle vergi oranlarının farklılığı veya ihracat işlemleri nedeniyle işletmelerimizin üzerinde KDV yükü kalıyor. Bu kadar finansmana erişimin zor olduğu, sıkıntılı dönemlerde ne oldu bu sefer vatandaş finansa erişemezken mevcut finansmanı gidip KDV'de bırakıyor. Bütün bunları radikal bir şekilde değiştirecek çalışmayı inşallah yapacağız. Bu toplantıdan da önemli öneriler geleceğini, önemli eleştiriler geleceğine inanıyorum.''

'GELİR VERGİSİ KANUNU ÇALIŞMASI BİR NOKTAYA GELDİ'

Ağbal, Gelir Vergisi Kanunu çalışmasında da bir noktaya gelindiğini belirtti. Her şeyin daha güzel ve kolay olacağını vurgulayan Ağbal, ''Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki hepinizin şikayet ettiği dördüncü geçici vergi beyannamesi meselesi var. Yani bir ay sonra normal beyannameyi veriyoruz dördüncü geçici gelir vergisi beyannamesi nereden çıktı. İnşallah bunu yapacağız yani dördüncü geçici beyannameyi kaldıracağız.'' dedi.

Damga Vergisi ve Harçlar Kanununda da düzenlemelere devam edileceğini aktaran Ağbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Damga Vergisi Kanunuyla ilgili yatırım, üretim, işletmecilik önünde bir sürü sorunlar var. Bunları sizlerden gelen görüşmeler çerçevesinde dikkate alarak yasal düzenlemeleri yapıyoruz, inşallah daha da yapacağız. Diğer taraftan vergiye uyumu kolaylaştıracağız. Bugün işletmelerimiz neredeyse verginin kendisinden daha fazla vergiyi ödeyebilmek için masraf yapıyor. Yani vergi dairesinde ödediği vergiden daha fazla oranı başka yerlere ödüyor. Başka masraflar yapıyor. Yani bu bürokrasinin içerisinde boğuluyor haliyle. Özellikle defter tutma konusunda önümüzdeki dönemde büyük kolaylıklar getireceğiz. Artık teknolojiyi daha fazla kullanacağız. E-uygulamaları daha fazla kullanacağız. Artık vatandaşımız defterini eski usulle, 40 yıl öncesinin usulüyle gidip bunları noterde tasdik ettirmekten kurtulacak. Tamamını elektronik ortamda devlet olarak bizim sağlayacağımız ortamda doğrudan doğruya defterini tutabilecek.''

"VERGİ VE SGK BİRLEŞTİRİLMELİ"

Mevzuatların daha kolay hale getirileceğini ifade eden Ağbal, vergi ve SGK'nın birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Mükellef için de daha adil çalışmalar yapacaklarını aktaran Ağbal, sistem ve mevzuatın mükellefe uygun hale getirileceğini ve bu uygulamalara uymayan mükelleflere de ciddi yaptırımlar yapılacağını dile getirdi.

Naci Ağbal, mükelleflerin devletine karşı olan sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirdiğini vurgulayarak, ''Bütün bunlara rağmen birisi yanlış yapıyorsa aynı Batı memleketlerinde olduğu gibi devlet bunun üzerine gidecek. Haksız rekabet olmasın diye.'' ifadesini kullandı. Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.


Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR