• BIST 100

    9177,7%-0,39
  • DOLAR

    39,08% 0,26
  • EURO

    44,16% -0,06
  • GRAM ALTIN

    4136,44% -0,02
  • Ç. ALTIN

    6654,77% 0,31

Ayrımcı bir yasayla karşı karşıyayız

(HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu İnfaz Yasasıyla İlgili TBMM Genel Kurulda Konuşma yaptı.

POLİTİKA 11.04.2020 14:26:00 0
Ayrımcı bir yasayla karşı karşıyayız

Gergerlioğlu, İnfaz Yasasıyla İlgili TBMM Genel Kurulda yaptığı konuşmasında şunları belirtti:

Bir yıldır bu yasa bekleniyordu ve corona dolayısıyla geldi ama yine ayrımcı olarak geldi. Bakın, düşünün, yıllardır beklenen bir yasa teklifini getiriyorsunuz hem ayrımcı hem corona dolayısıyla insanlar arasında yaşam hakkı ayrımı yapıyor ve bir de riskli gruplar arasında da ayrım yapıyor. Bu denli kötü bir yasa teklifiyle karşı karşıyayız.

 

Günlerdir milyonlarca "tweet" atılıyor, sosyal medyada herkes büyük tepki gösteriyor, tüm milletvekillerine, hepimize geliyor sanırım, mesajlar, telefonlar. Toplum "Bu adil ve eşit olmayan yasayı onaylamayın." diyor bize. Türkiye tarihinin en büyük tepkisi var şu anda.

Barış diyene, bankaya para yatırana, gazeteye abone olana “terörist” diyorsunuz!

Bakın, maddelerde neler var: 53'üncü madde çok ilginç, çok çarpıcı. Bir yıl kala herkes kapalıdan açık cezaevine çıkabiliyor. Bir grup çıkamıyor, düşünce suçluları çıkamıyorlar; çocuklu anneler, hastalar, yaşlılar buna dâhil. Bu, düşman hukuk değilse nedir arkadaşlar? Bu çıkamayanlar da kim, biliyoruz. Birisine "terörist" demişsiniz ve daha sonra da "Ya, biz teröristi mi affedeceğiz?" diyorsunuz. "Terörist" dedikleriniz "barış" diyenler, bir bankaya zamanında para yatıranlar, bir özel okula çocuğunu gönderenler, bir gazeteye abone olanlar. Bunlara kalkmışsınız "terörist" diyorsunuz. Anne, baba, bütün aileleri perişan ediyorsunuz.

Herkese "terörist" demeye çalışıyorsunuz siz.

Bakın, madde 20 var. Bu, daha da inanılmaz, insanlık dışı bir madde. Ne diyor? Mahpusun eşi veya çocukları hastaysa veya malulse bir yıl infaz erteleme verilir ama yine "terör suçlusu" dediği düşünce suçlularına "Hayır, bunu getirmem." diyor. İnanılmaz bir şey. Yani bu kadar da muhaliflere gaddarlıkta bir zirveye inanamıyorum gerçekten. Nasıl bir vicdansızlık bu? Mahpusun yakınından dolayı mahpusu cezalandırıyor, mahpusun yakınını cezalandırıyor. İnanılmaz bir şey. Herkese "terörist" demeye çalışıyorsunuz siz.

Allah'tan korkun!

Bakın, 50'nci maddede de yine var. Herkes evde infazdan faydalanabilirken çocuklu, hamile anneler, yaşlılar, hastalar eğer ki düşünce suçundan mağdursa yararlanamıyor. Ya, bunun neresine siz "Evet." diyeceksiniz? Elinizi vicdanınıza koyun yani, Allah'tan korkun ya! Olacak şey değil yani!

Cezaevlerini yeni muhalifleri hapsedebilmek için boşaltıyorsunuz!

Bakın, insanlar depresyonda, çok büyük sıkıntıları var. Çocukların psikolojisi bozulmuş durumda. Anneler mahpus, babalar mahpus ve bu toplum büyük bir sıkıntı yaşıyor. Yeni muhalifleri almak için tahliyeleri yaptığınızı çok iyi biliyoruz.Aynı zamanda, bakın, adil bir yasa olmalıydı. İşin doğrusu, bu yasadan, çok abartılmış cezalar verilen bu yargı ortamından ne adliler ne de siyasiler memnun aslında.

Halime Çalışkan babası ve eşi için af bekliyordu. Adalet Komisyonunun bittiği sabah balkondan düştü. Elif Zehra artık öksüz babası cezaevinde olduğundan yetim kaldı!

Bakın, ben size bir olay anlatacağım: Halime Çalışkan, Çanakkaleli bir hanım. Bir akademisyenle evleniyor. Babası ve eşi daha sonra KHK'yle ihraç ediliyor ve hapishaneye atılıyor. Halime Çalışkan'ın uzun yıllar çocuğu olmuyor ve sonunda çocuğu oluyor. Halime Çalışkan aylardır, ne zaman bir af çıkacak diye bekliyordu ve bakın, sonunda ne oldu biliyor musunuz? Coronavirüs salgınını duyduğu zaman beti benzi attı, mahvoldu, perişan oldu. Onu psikiyatriste götürdüler, üçlü antidepresif tedaviye başlandı. Bebeği vardı, Elif Zehra ve bu kadın perişan durumdaydı. Sonra ne oldu? Bu cuma günü, Komisyon toplantısından sonra, olumsuz bir sonuç çıktığını duyunca, terör örgütü üyeliği ve propagandasıyla ilgili yasaya bir şey katılmadığını duyunca çok üzüldü ve sonra balkona çıktı. Yan odada bekleyen annesi balkondan güm diye bir ses duydu, koştu balkona, yerde kanlar içinde kızı yatıyordu. Başı mı döndü, ayağı mı kaydı, başka bir şey mi, bilmiyoruz. Ama şunu çok iyi biliyoruz ki Elif Zehra artık annesiz ve babası cezaevinde olduğu için de babasız. Bakın, bu resme iyi bakın; Elif Zehra hem öksüz hem yetim. Allah korusun, insanları depresyona sürükleyen... Şu anda binlerce kadın, binlerce erkek depresyonda.

HDP Çayırova temsilcimiz Emine ve Mehmet Karaaslan'ın çocukları da Coronadan yetim ve öksüz kalabilir! Bu karı kocanın daha iddianamesi yok!

Bakın, size bir başka örnek daha veriyorum: HDP Çayırova temsilcimiz Emine ve Mehmet Karaaslan'ın çocukları bunlar. Niye gösteriyorum? 6 Aralıkta karı koca, anne baba tutuklandılar. Ben evlerine gittim, çocukları teskin etmeye çalıştım, "Ya on beş-yirmi günde çıkarlar, çocuklar, merak etmeyin." dedim, beş ay oldu hâlâ tutuklular. Suçları ne biliyor musunuz, sorguda sorulmuş: "Şu fotoğrafta halay çeken sen misin?" Bakın, beş aydır bu insanların iddianamesi bile hazırlanmadı ve coronadan dolayı bu çocuklar da öksüz ve yetim kalabilir. Bu resimlere iyi bakın.

Eline silah almamış bu insanları terörist ilan ederken sizin kriterleriniz ne oldu?

Yine bir başka örnek: Fuat ve Nazlı Çatpınar, bunlar da anne ve baba, Düzce cezaevindeler ve 3 çocukları da cezaevinde, ara sıra babaannesine geliyorlar. Bu aileler perişan durumda arkadaşlar. Bu insanları, terörist ilan ettiğiniz on binlerce insanı niye bu yasanın içine katmıyorsunuz?

Herkes çıkacak Ahmet Altan içeride mi kalacak?

Ve en son, Ahmet Altan; eğer bu yasayı onaylarsanız Türkiye'nin en önemli düşünürü de cezaevinde kalacak! Kabul edilecek bir durum değildir bu.

Sanat Akademisi’nde bir yılın emeği notalara dönüştü, alkışlar hiç dinmedi

Taş Kırma Tesisi genç mühendisleri ağırladı

Büyükşehir’den yüzde 50 hibeli sera desteği

Darıca Türkelispor’dan Aydın’a tebrik ziyareti

Bayram Pazarı Nerede ve Kaç Gün Kurulacak?

Büyükşehir, Müzeler Haftası’nda kültürel mirası yaşattı

Yeni doğan bir lider: Sekiz Metal!

Beslenme Saati Projesi Emek ve Dayanışma İlkokulu’nda devam etti

Sağlıklı Yaşam Sağlıklı Gelecek ve Çocuk Şenliği Günleri

GEBZE ADEM YAVUZ VE İSTASYON MAHALLELERİ’NE YENİ ALTYAPI

Bilgievi kursiyerleri, voleybol maçında hünerlerini konuşturdu

YENİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI DR.BERFİN TÜRKAN TURAN HASTA KABULÜNE BAŞLADI

30 Mayıs Dünya MS Günü

GetirYemek’te her 3 siparişten 1’i burger

GÖLCÜK'TE UÇURTMALAR GAZZE’NİN ÇOCUKLARI İÇİN UÇACAK

Hakan Çil, “Oysa Herkesin Gökyüzü Mavi” Kitabıyla Okurlarıyla Buluştu

Gebze'ye Yeni Nefes Alanı: Pelitli Damga Tepe Mesire Alanında Çalışmalar Tüm Hızıyla Devam Ediyor

DARES’de bayrak değişimi

Goodyear Türkiye Yeni Satış Direktörü Olarak Taner Koçman'ı Atadı

Gebze Belediyesi’nden Doğaya Nefes Aldıran Dev Yatırım!

KÜRESEL BEYİN AVCILARI İSTANBUL’DA BULUŞTU

Yaşar Dönmez Darıca Kaymakamı Olarak Atandı.

Hem çocuklar hem yetişkinler sinema gecesiyle özel anlar yaşadı

Kafkas rüzgarı Kocaeli’de esecek

Bu proje Türkiye’ye örnek olacak

Ücretsiz kanser tarama kitleri dağıtıldı

Evlilik Sitesi Gönülden Sevenler

El emeği göz nuru eserler sergiye çıkıyor

Darıca'da binanın kömürlüğü alev alev yandı

Turna ve Tatlısu Levreği Şenliği’nde binlerce doğa tutkunu buluştu

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

DARES’de bayrak değişimi

Yaşar Dönmez Darıca Kaymakamı Olarak Atandı.

PALGAZ BÖLGESİNDE HİSSEDİLEN KOKU HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Gebze Kurban Pazarı Balçık Köyünde Kuruldu

GEAK, Kocaeli Genelindeki Deprem Tatbikatında Aktif Rol Aldı

Fatma Başkan, “Müsilaj gibi olmasın, depreme hazır olalım!"

19 MAYIS TURNUVALARINDA DERECEYE GİREN OKULLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Nurol Holding ve GİRVAK'tan sürdürülebilir tarıma güçlü destek: Terra Future Labs başladı

Rusya’da Türkiye’nin reklam yüzü Amasra oluyor

Denizden çamaşır makinesi çıktı

Turan: “Dilovası’ndan Yükselen Direniş, Tüm Türkiye’nin Vicdanıdır”

Başkan Dokuzlar’dan Yangın Mağduru Aileye Ziyaret: “Yaraları Birlikte Saracağız”

Ercan Diyanet’i göre davet etti

Ercan’dan Büyükakın’a yanıt

Genel Başkan Bedri Yalçın: “Yeniden Anadolu Diyeceğiz, Hep Birlikte Başaracağız!”

CHP’li Nail Çiler: “Gebze Bölgesinde Sağlık Alarmı: Hastane Yetersiz, Aile Sağlığı Merkezine Rant Gölgesi”

Ayça Çağlar: “Çankaya’da sosyal belediyeciliğin gurur verici bir örneğine tanıklık ettik”

Sakarya İl Başkanı Hakan Yazıcı: “Bu milletin umudu yine bu milletin evlatlarıdır”

TRT’nin tarafsızlık ilkesini yok sayan yayın politikasına karşı yapmış olduğu meclis konuşması

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Büyükşehir’den yüzde 50 hibeli sera desteği

Bayram Pazarı Nerede ve Kaç Gün Kurulacak?

Yeni doğan bir lider: Sekiz Metal!

KÜRESEL BEYİN AVCILARI İSTANBUL’DA BULUŞTU

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

Darıca Türkelispor’dan Aydın’a tebrik ziyareti

Bilgievi kursiyerleri, voleybol maçında hünerlerini konuşturdu

Gölcüklü pehlivanlar başarıya doymuyor

VEDAT BORA; GELECEĞİN YILDIZLARI BU AKADEMİDE YETİŞECEK!

Güzide Sosyal Tesislerde Fiyasko: Vatandaşa Hizmet Yerine Borç ve Satış!

TÜRK YÜZME SPORUNDA YENİ BİR YILDIZ DOĞUYOR

Fenerbahçe’nin Avrupa şampiyonluğu Darıca’da dev ekrana yansıtıldı

Kocaelispor’da çarşamba günü Selçuk İnan ile görüşme yapılacak

Körfezli karateciler Bursa’dan 9 madalya ile döndü

Kübalı pasör çaprazı Gebze Belediyespor’da

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR