9423,89%0,27
38,91% 0,11
44,16% 0,19
4122,03% -0,49
6652,23% -0,13
Tüp bebek tedavilerinde sperm dondurma altın bir tercih olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde de Ankara tüp bebek merkezleri tüp bebek laboratuvarlarında dondurulmuş spermleri bulunan binlerce baba adayı vardır. Sperm dondurma sperm hücreleri canlılıklarını uzun süre korunsun diye dondurularak saklanmaktadır. 1950’lerde geliştirilen, sperm hücrelerini daha sonra çözülerek tüp bebek tedavilerinde kullanılabilir hale gelmesini amaçlayan bir işlemdir. Bu yöntem erkeğin spermlerinin gelecekte de varlığını ve verimliliğini koruyabilmesi hedeflenmektedir. Dondurulmuş sperm ile ilk sağlıklı bebek 1973 yılında dünyaya gelmiştir. Aslında senelerdir var olan ama hayatımızda yen yeni giriş yapmış gibi görünen sperm dondurma işlemi oldukça mantıklı ve oldukça kullanılabilir bir yöntemdir. Canlı hücrelerin dondurulması sağlanırken bu esnada karşılaşılan en önemli sorun hücrelerin içerisindeki suyun da donarak buz kristallerini oluşturup hücre yapısında hasar oluşturmasıdır. Bunu engellemek çin donma işlemi sırasında sperm içindeki su dış ortama çıkarılmaktadır. Spermlerin, daha doğrusu dondurulmuş spermlerin tüp bebek tedavisi açısından yaşayabilirliği konusunda bilinen bir zaman sınırı kesinlikle yoktur. Spermler doğru ortamda, doğru şekilde korunabildiği taktirde herhangi bir süre olmadan canlı kalabilme özelliğine sahip olduğu bilinmektedir. Dondurulan spermler -196 derecede tanklarda saklanmaktadır. Ancak elbette fresh sperm kadar etkili olmayacaktır çözünme sonrasında. Belki bir kısmı çözünme sırasında hasara uğrayabilir. Dondurulmuş sperm sayısının çok olması çözündüğü zaman kaliteli spermin de fazla olacağı anlamına gelmektedir. Bir erkeğin bebek sahibi olma işlevinin korunabilmesi içinde genç ve sağlıklı iken spermlerinin dondurulması tavsiyesi verilmektedir. Erkeğin yaşı arttıkça aynı zamanda genetik hastalıklar ile de karşılaşma ihtimali de artmaktadır.
Tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç‘a neden sperm dondurulduğunu sorduk ;
Azosperm bulunan hastalarda işlem günü embriyolarla döllenmesi sağlanmasının ardından kalan spermler dondurulması için hastaya anlatılmalıdır, bir sonraki bebeği ve tüp bebek tedavisinde göz önünde bulundurarak hasta kalan spermlerinin dondurulmasını isteyebilir. Aksi takdirde ikinci bir tüp bebek tedavisinde tekrar bir TESA ve ya TESE masrafı veya tekrar işlem görecektir.
Onkoloji hastaları, henüz bekar olan veya bebek sahibi olmamış, ilerde bebek sahibi olmak isteyen onkolojik vakalara sahip olan hastalarda kemoterapi ve tedavilerinin öncesinde sperm hücrelerinin zarar görebileceğini göz önünde bulundurarak spermlerin dondurulmasını isteyebilmektedir. Ki sperm dondurma onkoloji hastaları için gelecekteki tüp bebek tedavilerine oldukça büyük bir manevi yatırımdır.
Vazektomi uygulanacaksa
Testis ameliyatlarından önce
Sperme uygulanacak genetik tanı analizlerinde
Hasta sperm dondurmayı tercih edebilir.
Ankara tüp bebek tedavisi için sperm dondurma birçok merkezde yapılmaktadır.