• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,28
  • EURO

    35,10% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2312,35% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29

Almanya Başbakanı Merkel'in partisi CDU yeni liderini belirleyecek

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), 15-16 Ocak'ta düzenlenecek olağan kurultayda yeni liderini belirleyecek.

POLİTİKA 14.01.2021 11:15:00 0
Almanya Başbakanı Merkel

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle internet üzerinden düzenlenecek 33. CDU Olağan Kurultayı'nda eski milletvekili Friedrich Merz, Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen ve Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Laschet genel başkanlık için yarışacak.

1001 delegenin, partinin yeni genel başkanını seçeceği kurultay, aynı zamanda parti tarihinde geçekleştirilecek ilk "dijital kurultay" olma özelliği taşıyor.

Kurultayın açılışı 15 Ocak'ta, genel başkanlık seçimi ise 16 Ocak'ta yapılacak. Kurultayda, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Markus Söder ve Avrupa Halk Partisi (EPP) Genel Başkanı Donald Tusk konuşma yapacak.

Merkel 2018'de genel başkanlıktan ayrıldı

Başbakan Angela Merkel'in yerel ve eyalet düzeyinde yapılan seçimlerde partisinin oy kaybetmesi üzerine Ekim 2018'de sürpriz bir şekilde genel başkanlık ve başbakanlık görevleri için yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından Aralık 2018'de yapılan kurultayda Merkel'in işaret ettiği Annegret Kramp-Karrenbauer genel başkan seçildi.

Ancak partiyi istenilen düzeyde toparlayamayan ve eleştiri oklarını üzerine çeken Kramp-Karrenbauer, Thüringen Eyalet Meclisi'nde yaşanan krizin ardından "parti içindeki bazı kesimlerin Almanya için Alternatif (AFD) Partisi ve Sol Parti ile açıklığa kavuşmamış ilişkileri bulunduğunu" söyleyerek, 2020'nin şubat ayında genel başkanlıktan ayrılacağını duyurdu.

Kurultay Kovid-19 sebebiyle ertelendi

Savunma Bakanlığı görevini de yürüten Kamp-Karrenbauer, 25 Nisan 2020'de düzenlenecek kurultayda yeni genel başkanın seçilmesini önerdi. Ancak Kovid-19 salgını sebebiyle bu tarihte planlanan kurultay ertelenmek zorunda kaldı.

CDU yönetimi ekim sonunda, genel başkanlık için adaylıklarını açıklayan Merz, Röttgen ve Laschet'in ortak önerisi üzerine kurultayın 15-16 Ocak'ta düzenlenmesine karar verdi.

Kovid-19 salgını CDU/CSU'ya yaradı

Kovid-19 salgını öncesinde Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU/CSU) anketlerde oy oranı yüzde 25-27 bandına kadar düştü.

Kovid-19 krizi sırasında izlediği kararlı ve istikrarlı politikadan dolayı Başbakan Merkel halk arasında popülaritesini yeniden artırdı. CDU/CSU'nun anketlerdeki oy oranı da son dönemde yüzde 35-37 bandına kadar çıktı.

Kurultayda başbakan adayı belirlenmeyecek

Bu gelişmeler ışığında birçok partili, Şansölyenin görevine devam etmesini istese de yaklaşık 16 yıldan beri ülkenin başında bulunan Merkel, başbakanlık görevi için yeniden aday olmayacağına ilişkin karardan vazgeçeceğine ilişkin bir sinyal vermiyor.

33. CDU Olağan Kurultayı'nda yapılacak yeni genel başkanlık seçimi Merkel sonrası dönem için de ipuçları taşıyacak.

Seçimden galip çıkacak isim Avrupa Birliğinin (AB) lokomotif ülkesi Almanya'nın politikasına yön verecek.

Kurultayda 26 Eylül'de yapılacak genel seçimler için başbakan adayı belirlenmeyecek. Ancak CDU Genel Başkanı, genel seçimlerde başbakanlık için yarışacak potansiyel adaylar arasında yer alacak.

CDU/CSU'nun başbakan adayı, iki partinin yapacağı istişareler neticesinde ileriki tarihte duyurulacak.

Sağ kanadın adayı Friedrich Merz

CDU tabanında ciddi destek gören 65 yaşındaki Friedrich Merz, ikinci kez genel başkanlık için yarışıyor.

2018'de Annegret-Karrenbauer'e karşı genel başkanlık yarışını çok az farkla kaybeden Merz, partinin sağ kanadı ile gençlik teşkilatı tarafından destek görüyor.

3 çocuk babası ve hukukçu Merz 1989-1994 yıllarında Avrupa Parlamentosu'nda, 1994-2009 döneminde de Federal Meclis'te milletvekilliği yaptı.

2000-2002 yıllarında CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkanlığı görevinde bulunan Merz, dönemin CDU Genel Başkanı Angela Merkel'in bu görevi de üstlenmek istemesinin ardından Grup Başkanlığından ayrılmak zorunda kaldı.

Milletvekilliğini 2009 yılında bırakmasından sonra siyasi sahneden kaybolan Merz, çeşitli şirketler için çalıştı, avukatlık ve lobicilik yaptı.

Merz, Merkel'in 2018'de genel başkanlık için yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından siyaset sahnesine geri döndü.

Başbakan Merkel'e karşı parti içi muhalefetin başını çeken Friedrich Merz, Merkel'in göç alanında ve Kovid-19 krizinde izlediği politikaların CDU seçmeninin bir bölümünü, aşırı sağcı AfD'nin kollarına attığını savunuyor.

Merz, Merkel'in sosyal liberal politikalarıyla partinin sola kaydığını iddia ediyor.

Mülteci politikasının sertleştirilmesini isteyen Merz, AB'nin Kovid-19'dan etkilenen üye ülkelerin ekonomilerini desteklemek amacıyla hazırladığı yardım paketini de eleştirdi.

Popülist söylemlerle dikkat çeken ve partideki mevcut karar vericilerin kendisine karşı komplo hazırladığını savunan Merz, bazı çevrelerce ABD Başkanı Donald Trump ile karşılaştırılıyor ve 2002'de Meclis Grubu Başkanlığını elinden alan Merkel'den intikam almayı istemekle suçlanıyor.

Yenilikçi aday Norbert Röttgen

Kramp-Karrenbauer'in genel başkanlıktan ayrılacağını duyurmasının ardından bu görev için adaylığını açıklayan ilk isim olan 55 yaşındaki Norbert Röttgen'in adaylığı ise siyaseti yakından izleyen herkes için sürpriz oldu.

1994'den bu yana Federal Meclis Üyesi olan Röttgen, ikinci Merkel Hükümetinde 2009-2012 yıllarında Federal Çevre Bakanlığı görevini üstlendi.

Hukukçu ve 3 çocuk babası Röttgen, 2012'de Kuzey-Ren Vestfalya Eyalet Meclisi seçimlerinde eyalet başbakanlığı için aday oldu ancak bu seçimlerde CDU büyük oy kaybı yaşadı. Bunun üzerine Merkel, Röttgen'i Çevre Bakanlığı görevinden aldı.

2013 yılındaki genel seçimlerde yeniden Federal Meclis Milletvekili seçilen Röttgen, 2014'ten bu yana Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanlığını yürütüyor.

İklimin korunmasını ve dijitalleşmeyi öncelikli konular olarak belirleyen, gençler ve kadınlara daha fazla yer vererek partiyi yenilemeyi vadeden Röttgen, meclisteki Dışişleri Komisyonu Başkanı olarak da uluslararası arenada tecrübe kazandı. Röttgen'in bir dönem bakanlık yapması da avantaj olarak görülüyor.

Ortanın adayı Armin Laschet

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Laschet, parti yönetiminin genel başkan olması için sıcak baktığı isim olarak görülüyor.

Partinin önemli kademelerinde görev yapan Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier ve Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın açık desteğini alan 59 yaşındaki Laschet'in, Genel Başkan seçilmesi durumda, Başbakan Merkel'in siyasi çizgisini sürdürmesi bekleniyor.

Hukuk ve gazetecilik eğitimi alan, ardından serbest gazeteci olarak çalışan Laschet, 1994-1998 yıllarında Federal Meclis'te, 1999-2005 yıllarında da Avrupa Parlamentosu'nda milletvekilliği yaptı.

Laschet, 2005-2010 yıllarında Kuzey Ren-Vestfalya'da Aile, Kadın ve Uyum Bakanlığını üstlendi. Bu görev kapsamında eyalette yaşayan Türklerle yakın ilişki kuran Laschet, Türk-Alman dostluğuna katkıda bulundu.

3 çocuk babası Laschet, 2017'de yaklaşık 18 milyon nüfusla Almanya'nın en yoğun nüfusuna sahip Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Başbakanı oldu.

Kovid-19 salgınındaki birinci dalgada Başbakan Merkel'in söylediklerine aykırı tutum sergileyerek puan kaybetse de son dönemde popülaritesini artırmaya başladı.

Adaylar arasında, eyalette başbakanlık tecrübesi bulunan tek aday olarak göze çarpan Laschet, parti içinde ve dışında tüm kesimlerle temasta olmasından dolayı "ortanın adayı" olarak görülüyor.

Kararı delegeler vereceği için favori göstermek zor

CDU'da genel başkanlık yarışında hangi adayın favori olduğunu söylemekte zorlanılıyor.

Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin anketine göre, CDU taraftarlarının yüzde 29'u Merz'i Genel Başkan olarak görmek isterken Laschet ve Röttgen'in anketlerdeki oy oranları yüzde 25 çıktı. Ancak kurultayda parti taraftarlarının veya tüm üyelerin değil delegelerin genel başkanı seçeceği, bu nedenle anketlerin çok da belirleyici olmadığı belirtiliyor.

Genel Kurulda mevcut adayların dışında son anda dördüncü bir adayın da çıkma ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekiyor.AA


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR