• BIST 100

    9538,67%-1,34
  • DOLAR

    38,84% 0,08
  • EURO

    43,68% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4042,92% 0,34
  • Ç. ALTIN

    6563,90% -0,57

AKPM üyesi Altunyaldız: İnsanoğlunun yaşamı risk altına girdi

AKPM üyesi Ziya Altunyaldız, iklim değişikliğine karşı hazırladığı raporunda, tedbir alınmayan her dakikanın geri dönülemez sonuçların davetiyesi olduğunu, Paris İklim Anlaşması'ndaki hedeflerin tutturulması gerektiğini belirtti.

POLİTİKA 2.03.2021 13:08:00 0
AKPM üyesi Altunyaldız: İnsanoğlunun yaşamı risk altına girdi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyesi ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesinin çevre duyarlılığının tüm dünyada artması, doğanın korunması ve sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi için ortaya koyduğu çalışma kapsamında raportör olduğunu söyledi.

Raporun, önümüzdeki dönemde önce komisyonda, ardından da konseyde kabul edilerek Avrupa Konseyi raporu haline geleceğini aktaran Altunyaldız, çevrenin son dönemde tüm dünyada ana konulardan biri haline geldiğini belirtti. Çevre değişiklikleri nedeniyle 2030 yılına kadar dünyada 100 milyon kişinin gıda ve yoksulluk riski altında olacağının, iklim değişikliği nedeniyle de 2050 yılına kadar 140 milyon insanın ilave göçe zorlanacağının öngörüldüğünü ifade eden Altunyaldız, geçim kaynağı okyanusa dayalı olan 3 milyar insanın da risk altına girmesinin söz konusu olduğuna da dikkati çekti.

Altunyaldız, enerji alanındaki yatırımların yalnızca yüzde 40'ının yenilenebilir enerji kaynaklarına aktarıldığını dile getirerek "Bu kapsamda ülkemiz, özellikle AK Parti hükümetlerimiz döneminde yenilenebilir enerji kaynaklarına yapmış olduğu yatırımlarla yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini yüzde 50'nin üzerine çıkarmış durumda. Bu kapsamda önemli bir başarı elde ettik." dedi.

Küresel sıcaklığın yılda 0,04 derece arttığına işaret eden Altunyaldız, "Bunun sonucunda dünyanın kişi başına düşen milli gelirinin bu yüzyılın sonunda yüzde 7 azalacağı öngörülüyor." diye konuştu.

"1 yılda 5 trilyon poşet doğaya atılıyor"

Her 1 dakikada 1 milyon plastik şişenin geri dönüşümsüz kullanıldığını, bir yıl boyunca da 5 trilyon plastik poşetin doğaya atıldığını anlatan Altunyaldız, "Bütün bunlar aslında dünyamızın çok büyük bir tehdit altında olduğu ve küresel olarak bununla ciddi anlamda mücadele edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Hal böyleyken de tüm dünya ile birlikte ülkemizde de çok önemli çalışmalar yapıldı, yapılmaya devam ediyor." dedi.

Altunyaldız, Avrupa Konseyinin iradesiyle ortaya çıkan raporun, sürdürülebilir bir dünya düzeni, gıda güvenliği, gıda tedarikinin kesintisiz sağlanması, insan sağlığının korunabilmesi, sağlık harcamalarının, bakteri rezistansının düşürülebilmesi ve buzulların erimesinin önce yavaşlatılması, sonra durdurulması ve dünyanın sağlıklı bir şekilde insanlığa hizmet etmeye devam etmesinin sağlanmasını amaçladığını kaydetti.

Amaç çevre davalarında uluslararası standart

Avrupa Konseyinin 1993'te ve 1998'de birisi tazminat, diğeri ceza hukukuyla ilgili iki uluslararası metin ortaya koyduğunu ancak bunlardan ilkini 13 ülke imzalamasına rağmen 1 ülkenin onayladığını anlatan Altunyaldız, ikinci metnin de 9 ülke tarafından imzalandığını fakat hiçbir ülke tarafından onaylanmadığını vurguladı.

Ziya Altunyaldız, Avrupa Konseyinin tavsiye kararlarıyla tüm üye ülkelerin önce hızlı bir şekilde doğayı bozan unsurlara karşı tedbir almasının ve ortaya çıkacak yasal çerçevenin tüm ülkelerde mevzuata eklenmesinin amaçlandığını söyledi.

"Bozan karşılığını öder" şeklinde uluslararası bir kural olduğunu, insan bozuyorsa insanın, kamu bozuyorsa kamunun, şirket bozuyorsa şirketin cezai ve hukuki sorumluluklarına katlanacağını anlatan Altunyaldız, hazırladığı raporla çevreyle ilgili davaların uluslararası bir standarda bağlanmasının amaçlandığını bildirdi. Altunyaldız, "Daha sağlıklı bir ekosistem, daha sağlıklı bir iklim, daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir ortamla birlikte yeşil ekonomiyi, yenilenebilir enerjiyi ve kaynakların bugünü ve yarınını gözetecek şekilde kullanılmasını sağlayacak bir dünya düzeni oluşturma gayretinin bir ifadesi bu." diye konuştu.

"Tahribat çok net"ki

İklim değişikliğinin yol açtığı tahribatın çok net olduğunu vurgulayan Altunyaldız, dünya gelirinin, ülkelerin gelirinin düştüğünü, buzulların erimesiyle doğa olaylarında yönetilemeyen şeyler olduğunu, volkanik hareketlerin, su taşmalarının, denizlerin yükselmesinin, kasırgaların arttığını, olağanüstü sıcaklıkların ortaya çıktığını ve göllerin kaybolduğunu söyledi. Ekosistemin bir anlamda dengesini kaybettiğini, önemli sayıda canlı türünün de yok olduğunu anlatan Altunyaldız, "İnsanoğlunun yaşamı risk altına girdi." dedi.

Altunyaldız, Paris İklim Anlaşması ile belli başlı konularda, özellikle 2030'a kadar ulaşılması gereken hedeflere mutlaka ulaşılması gerektiği konusunda süreler konulduğunu dile getirerek geç kalmanın maliyetinin geri dönülemez, onarılamaz şekilde tahribat olduğuna dikkati çekti. Altunyaldız, "Geç kalma sonucunda buzulları yeniden oluşturamayacağınız için kaybolan canlı türlerini döndüremeyeceğiniz için, kaybolan doğal yaşamı tekrar döndüremeyeceğiniz için bir anlamda sürdürülebilir bir geleceği, hayatı maalesef insanoğlu yok oluşa doğru götürmüş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yapılabilecek her şeyin yarına bırakılmadan bugün yapılmasının esas olduğunu ifade eden Altunyaldız, "Tedbir alınmayan, kaybedilen her dakika geri dönülemez sonuçların davetiyesidir. O yüzden her türlü tedbirin yarına bırakılmadan bugün alınması, özellikle Paris İklim Anlaşması'nda sunulan hedeflerin tutturulması gerekiyor." diye konuştu.

"Gelişmiş ülkeler faturayı daha çok üstlenmeli"

Altunyaldız, gelişmiş ülkelerin dünyayı bugüne kadar özellikle endüstri devrimiyle sınırsız ve hoyratça kullandığını, karbon salımına ve kirliliğe daha çok neden olduğunu, endüstri devrimiyle sıcaklıkların arttığını dile getirerek gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkeleri yaşanan sıkıntılar nedeniyle eşit derecede sorumlu tutmanın doğru olmayacağını söyledi.

Altunyaldız, gelişmiş ülkelerin dünyaya bir fatura bıraktığına işaret ederek şöyle konuştu:

"Daha çok karbon salımıyla dünyayı bir anlamda olumsuzluğa getiren küresel ısınmanın ana sebeplerini oluşturan ülkelerin bu işin faturasına daha çok katlanması, daha çok bu yükü üstlenmesi, daha çok finansman ayırması ve bu faturada hiç payı olmayan ya da az payı olan ülkelerin yükünü mutlaka gelişmiş ülkelerin, yani bu işe sebep olan ülkelerin çekmesi lazım. Madem ortada küresel düzeni tehdit eden, doğayı tehdit eden bir şey var, buna sebebiyet verenlerin bu işin faturasını daha çok çekmesi lazım."

Altunyaldız, başta Dünya Bankası, IMF, OECD, Dünya Sağlık Örgütü gibi organizasyonların da inisiyatif alıp bu alana kaynak aktarması gerektiğini söyledi.

"Küresel çerçeveyi çizerken bu hususlara da dikkat edilmesi gerektiğini, bu çalışmanın raportörü olarak böyle olması gerektiğini düşünüyorum ve bu yönde de gerekli çalışmaları Avrupa Konseyi ile birlikte yapacağımızı ifade etmek istiyorum." diyen Altunyaldız, Türkiye'nin de Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen sıfır atık projesi, Çevre Ajansı'nın kurulması, İklim Değişikliğiyle Mücadele Planı, Ulusal İklim Değişikliği Araştırma Merkezi'nin kurulması gibi çalışmalar yaptığını anımsattı.

Altunyaldız, Türkiye'de doğanın ve canlıların korunmasına dönük çabaların olduğunu, Meclis, Hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu çabaları sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.AA

EczacıPOS, 2025 Eczacılık Buluşması’nda yoğun ilgi gördü

293 GÖLCÜK BELEDİYESPOR TAEKWONDO SPORCUSU KUŞAK ATLADI

19 Mayıs Coşkusu, Sanatla Buluştu

“Gençlerimizin Enerjisine, Umuduna Ve Gücüne Güveniyoruz”

Erkek kısırlığı toplum tarafından kabullenilmek istenmiyor!

Upcycle İstanbul'da dönüşümün öncüsü gençler oldu

GESMEK’ten Hayata Dokunan Sergi: Yıl Sonu Sergisi Büyük İlgi Gördü

Çayırova Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi imzalandı

AKKİM YAPI KİMYASALLARI’NDAN SIFIR KARBONLU GELECEĞE GÜÇLÜ BİR ADIM

Genel Başkan Yaşar Aydın: “Karar Partisi, Doğu ve Güneydoğu’da Yeni Umudun Adı Oldu”

İyilik Vakti Derneği 3 Kıta 12 Ülkede Kurban Bağışı Kampanyası

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Kara yollarında son durum

Çayırova’da 19 Mayıs dolu dolu geçti

Darıca’da 19 Mayıs Gençlik  Festivali

Fatma Turgut’tan unutulmaz konser

İkinci el araçlara ilgi artıyor

Muhtarın otomobiline saldırdılar

Körfez Kent Spor Kompleksi açıldı

Gebze’de palet deposunda yangın paniği

Kocaeli, su sporlarında vites yükseltti

16 yaşındaki çocuk mesire alanında girdiği derede boğuldu

Gökyüzünde adrenalin dolu anlar: Çanakkale türküsünü söyledi

Çayırova’da 19 Mayıs dolu dolu geçti

Toplumla birlikte bilim zirvesi Kocaeli’de

19 MAYIS GÖLCÜK’TE COŞKU İLE KUTLANDI

CHP İzmit’ten “Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü”

Yükleniyor

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

EczacıPOS, 2025 Eczacılık Buluşması’nda yoğun ilgi gördü

“Gençlerimizin Enerjisine, Umuduna Ve Gücüne Güveniyoruz”

Çayırova Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi imzalandı

İyilik Vakti Derneği 3 Kıta 12 Ülkede Kurban Bağışı Kampanyası

Çayırova’da 19 Mayıs dolu dolu geçti

19 MAYIS GÖLCÜK’TE COŞKU İLE KUTLANDI

CHP İzmit’ten “Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü”

Türkiye'de bir ilk: Asfaltta Türk Marşı yankılanacak

19 Mayıs coşkuyla kutlanıyor

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Saadet Partisi’nden Harp Malulü Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

YENİDEN REFAH PARTİSİ MUĞLA İL BAŞKANI KOCABIYIK: “TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK HER GELİŞME BELGELİ VE KURUMSAL SÜREÇLERE DAYANDIRILMALIDIR”

“Vergi Muafiyetiyle Zenginleşen YİD Şirketleri Meclis Gündeminde”

CHP AYDIN MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN BÜLBÜL: “İMAMOĞLU’NA YÖNELİK SUÇLAMA, İKTİDARIN ACZİNİ GÖSTERMEKTEDİR”

Saadet Partisi Gebze’den Hükümete ve Yerel Yönetime Net Mesaj: Çözüm Üretin!

Görkem Uludüz’e Anlamlı Plaket: Çanakkale’de “Payidar” Rüzgârı

HKP Grevdeki Portakal Plastik ve Porvil Çatı İşçilerini Ziyaret Etti!

Davutoğlu’nun İzmit Programı Netleşti

https://www.marmaragazetesi.com/h-627857

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Forbes En Zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken ayrıntı!

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Orient Star Yachts ile Ege ve Akdeniz'in Büyüleyici Sularında Lüks Bir Yolculuk

Dolar bugün ne kadar?

293 GÖLCÜK BELEDİYESPOR TAEKWONDO SPORCUSU KUŞAK ATLADI

Körfez Kent Spor Kompleksi açıldı

Kocaeli, su sporlarında vites yükseltti

Kocaelispor’da ailelere ve öğrencilere kombinelerde yüzde 41 indirim

Kocaelispor’da kombine bilet satışları başladı

Kocaelispor, okul ziyaretlerini tamamladı

Kocaelispor’da asbaşkanlığa Abidin Akyol getirildi

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

KARATE NİN DUAYENİ ADNAN ŞAMDAN DEĞİŞİM İÇİN BEN DE VARIM DEDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR