• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,57% 0,27
  • EURO

    34,94% -0,05
  • GRAM ALTIN

    2445,53% 0,40
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00

AKPM üyesi Altunyaldız: İnsanoğlunun yaşamı risk altına girdi

AKPM üyesi Ziya Altunyaldız, iklim değişikliğine karşı hazırladığı raporunda, tedbir alınmayan her dakikanın geri dönülemez sonuçların davetiyesi olduğunu, Paris İklim Anlaşması'ndaki hedeflerin tutturulması gerektiğini belirtti.

POLİTİKA 2.03.2021 13:08:00 0
AKPM üyesi Altunyaldız: İnsanoğlunun yaşamı risk altına girdi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyesi ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesinin çevre duyarlılığının tüm dünyada artması, doğanın korunması ve sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi için ortaya koyduğu çalışma kapsamında raportör olduğunu söyledi.

Raporun, önümüzdeki dönemde önce komisyonda, ardından da konseyde kabul edilerek Avrupa Konseyi raporu haline geleceğini aktaran Altunyaldız, çevrenin son dönemde tüm dünyada ana konulardan biri haline geldiğini belirtti. Çevre değişiklikleri nedeniyle 2030 yılına kadar dünyada 100 milyon kişinin gıda ve yoksulluk riski altında olacağının, iklim değişikliği nedeniyle de 2050 yılına kadar 140 milyon insanın ilave göçe zorlanacağının öngörüldüğünü ifade eden Altunyaldız, geçim kaynağı okyanusa dayalı olan 3 milyar insanın da risk altına girmesinin söz konusu olduğuna da dikkati çekti.

Altunyaldız, enerji alanındaki yatırımların yalnızca yüzde 40'ının yenilenebilir enerji kaynaklarına aktarıldığını dile getirerek "Bu kapsamda ülkemiz, özellikle AK Parti hükümetlerimiz döneminde yenilenebilir enerji kaynaklarına yapmış olduğu yatırımlarla yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini yüzde 50'nin üzerine çıkarmış durumda. Bu kapsamda önemli bir başarı elde ettik." dedi.

Küresel sıcaklığın yılda 0,04 derece arttığına işaret eden Altunyaldız, "Bunun sonucunda dünyanın kişi başına düşen milli gelirinin bu yüzyılın sonunda yüzde 7 azalacağı öngörülüyor." diye konuştu.

"1 yılda 5 trilyon poşet doğaya atılıyor"

Her 1 dakikada 1 milyon plastik şişenin geri dönüşümsüz kullanıldığını, bir yıl boyunca da 5 trilyon plastik poşetin doğaya atıldığını anlatan Altunyaldız, "Bütün bunlar aslında dünyamızın çok büyük bir tehdit altında olduğu ve küresel olarak bununla ciddi anlamda mücadele edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Hal böyleyken de tüm dünya ile birlikte ülkemizde de çok önemli çalışmalar yapıldı, yapılmaya devam ediyor." dedi.

Altunyaldız, Avrupa Konseyinin iradesiyle ortaya çıkan raporun, sürdürülebilir bir dünya düzeni, gıda güvenliği, gıda tedarikinin kesintisiz sağlanması, insan sağlığının korunabilmesi, sağlık harcamalarının, bakteri rezistansının düşürülebilmesi ve buzulların erimesinin önce yavaşlatılması, sonra durdurulması ve dünyanın sağlıklı bir şekilde insanlığa hizmet etmeye devam etmesinin sağlanmasını amaçladığını kaydetti.

Amaç çevre davalarında uluslararası standart

Avrupa Konseyinin 1993'te ve 1998'de birisi tazminat, diğeri ceza hukukuyla ilgili iki uluslararası metin ortaya koyduğunu ancak bunlardan ilkini 13 ülke imzalamasına rağmen 1 ülkenin onayladığını anlatan Altunyaldız, ikinci metnin de 9 ülke tarafından imzalandığını fakat hiçbir ülke tarafından onaylanmadığını vurguladı.

Ziya Altunyaldız, Avrupa Konseyinin tavsiye kararlarıyla tüm üye ülkelerin önce hızlı bir şekilde doğayı bozan unsurlara karşı tedbir almasının ve ortaya çıkacak yasal çerçevenin tüm ülkelerde mevzuata eklenmesinin amaçlandığını söyledi.

"Bozan karşılığını öder" şeklinde uluslararası bir kural olduğunu, insan bozuyorsa insanın, kamu bozuyorsa kamunun, şirket bozuyorsa şirketin cezai ve hukuki sorumluluklarına katlanacağını anlatan Altunyaldız, hazırladığı raporla çevreyle ilgili davaların uluslararası bir standarda bağlanmasının amaçlandığını bildirdi. Altunyaldız, "Daha sağlıklı bir ekosistem, daha sağlıklı bir iklim, daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir ortamla birlikte yeşil ekonomiyi, yenilenebilir enerjiyi ve kaynakların bugünü ve yarınını gözetecek şekilde kullanılmasını sağlayacak bir dünya düzeni oluşturma gayretinin bir ifadesi bu." diye konuştu.

"Tahribat çok net"ki

İklim değişikliğinin yol açtığı tahribatın çok net olduğunu vurgulayan Altunyaldız, dünya gelirinin, ülkelerin gelirinin düştüğünü, buzulların erimesiyle doğa olaylarında yönetilemeyen şeyler olduğunu, volkanik hareketlerin, su taşmalarının, denizlerin yükselmesinin, kasırgaların arttığını, olağanüstü sıcaklıkların ortaya çıktığını ve göllerin kaybolduğunu söyledi. Ekosistemin bir anlamda dengesini kaybettiğini, önemli sayıda canlı türünün de yok olduğunu anlatan Altunyaldız, "İnsanoğlunun yaşamı risk altına girdi." dedi.

Altunyaldız, Paris İklim Anlaşması ile belli başlı konularda, özellikle 2030'a kadar ulaşılması gereken hedeflere mutlaka ulaşılması gerektiği konusunda süreler konulduğunu dile getirerek geç kalmanın maliyetinin geri dönülemez, onarılamaz şekilde tahribat olduğuna dikkati çekti. Altunyaldız, "Geç kalma sonucunda buzulları yeniden oluşturamayacağınız için kaybolan canlı türlerini döndüremeyeceğiniz için, kaybolan doğal yaşamı tekrar döndüremeyeceğiniz için bir anlamda sürdürülebilir bir geleceği, hayatı maalesef insanoğlu yok oluşa doğru götürmüş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yapılabilecek her şeyin yarına bırakılmadan bugün yapılmasının esas olduğunu ifade eden Altunyaldız, "Tedbir alınmayan, kaybedilen her dakika geri dönülemez sonuçların davetiyesidir. O yüzden her türlü tedbirin yarına bırakılmadan bugün alınması, özellikle Paris İklim Anlaşması'nda sunulan hedeflerin tutturulması gerekiyor." diye konuştu.

"Gelişmiş ülkeler faturayı daha çok üstlenmeli"

Altunyaldız, gelişmiş ülkelerin dünyayı bugüne kadar özellikle endüstri devrimiyle sınırsız ve hoyratça kullandığını, karbon salımına ve kirliliğe daha çok neden olduğunu, endüstri devrimiyle sıcaklıkların arttığını dile getirerek gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkeleri yaşanan sıkıntılar nedeniyle eşit derecede sorumlu tutmanın doğru olmayacağını söyledi.

Altunyaldız, gelişmiş ülkelerin dünyaya bir fatura bıraktığına işaret ederek şöyle konuştu:

"Daha çok karbon salımıyla dünyayı bir anlamda olumsuzluğa getiren küresel ısınmanın ana sebeplerini oluşturan ülkelerin bu işin faturasına daha çok katlanması, daha çok bu yükü üstlenmesi, daha çok finansman ayırması ve bu faturada hiç payı olmayan ya da az payı olan ülkelerin yükünü mutlaka gelişmiş ülkelerin, yani bu işe sebep olan ülkelerin çekmesi lazım. Madem ortada küresel düzeni tehdit eden, doğayı tehdit eden bir şey var, buna sebebiyet verenlerin bu işin faturasını daha çok çekmesi lazım."

Altunyaldız, başta Dünya Bankası, IMF, OECD, Dünya Sağlık Örgütü gibi organizasyonların da inisiyatif alıp bu alana kaynak aktarması gerektiğini söyledi.

"Küresel çerçeveyi çizerken bu hususlara da dikkat edilmesi gerektiğini, bu çalışmanın raportörü olarak böyle olması gerektiğini düşünüyorum ve bu yönde de gerekli çalışmaları Avrupa Konseyi ile birlikte yapacağımızı ifade etmek istiyorum." diyen Altunyaldız, Türkiye'nin de Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen sıfır atık projesi, Çevre Ajansı'nın kurulması, İklim Değişikliğiyle Mücadele Planı, Ulusal İklim Değişikliği Araştırma Merkezi'nin kurulması gibi çalışmalar yaptığını anımsattı.

Altunyaldız, Türkiye'de doğanın ve canlıların korunmasına dönük çabaların olduğunu, Meclis, Hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu çabaları sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.AA


Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR