• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,82% 0,06
  • EURO

    43,66% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4027,64% -0,04
  • Ç. ALTIN

    6601,79% 0,00

AFAD, JAK ve PAK'tan ortak arama kurtarma tatbikatı

Sabah saatlerine kadar süren tatbikat, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kısa süre önce kurulan PAK birliklerinin katıldığı ilk tatbikat olarak kayıtlara geçti.

GÜNDEM 5.03.2021 11:55:00 0
AFAD, JAK ve PAK

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve Polis Arama Kurtarma (PAK) ekipleri, başkentte arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi.

Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğündeki eğitim alanında gerçekleştirilen tatbikatta senaryo gereği, Bolu'nun Gerede ve Çankırı'nın Çerkeş ilçeleri arasında dün saat 22.00'de meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından çöken binaların enkazında yürütülen arama kurtarma çalışmaları canlandırıldı.

Deprem haberini alan ekiplerin alana intikal etmesiyle başlayan tatbikat çerçevesinde AFAD, JAK ve PAK ekip liderleri, ilk olarak koordinasyon tırına geçerek personel, araç ve malzeme sayılarını içeren manifestolarını AFAD yetkilisine verdi.

Ekipler, daha sonra arama kurtarma çalışmalarına başlamak amacıyla kendilerine gösterilen enkazlara hareket etti.

AFAD, JAK ve PAK'ın bazı personeli, enkazlarda arama kurtarma çalışması yaparken bazı personeli de ekiplerin iaşe ve barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için çadır kurdu.

Kendi can güvenlikleri açısından enkazlarda öncelikle gaz kaçağı olup olmadığını kontrol eden ekipler, daha sonra arama kurtarma çalışmalarına başladı.

AFAD ekipleri, 6 katlı binanın en üst katında mahsur kalan yaralıları halat yardımıyla kurtarmak için çalışma yürüttü. Dik ve dar açılı kurtarma uygulamalarını gerçekleştiren AFAD ekipleri, yaralıları bulundukları yerden kurtardı.

JAK ekipleri de hastane enkazında ilk olarak fiziki arama gerçekleştirdi. Herhangi bir yaralı tespit edemeyen ekipler, daha sonra dedektör köpekler aracılığıyla çalışma yaptı. Enkazın bir noktasında yaralıyı kokusundan tespit eden köpekler, havlayarak tepki verdi.

Yaralı depremzede, "domuz damı" olarak bilinen ve hava yastıklarının şişirilmesiyle gerçekleştirilen çalışma sonucu üzerindeki beton blokun kaldırılmasıyla bulunduğu yerden kurtarıldı.

PAK ekipleri de öğrenci yurdunun enkazında dedektör köpekle fiziki arama yaptı. Daha sonra sismik akustik enkaz altı dinleme cihazıyla yaralının yerini tespit eden PAK ekibi, geçit açma tekniklerini kullanarak yaralıya ulaştı.

Tatbikatla yerel ve ulusal arama kurtarma planları doğrultusunda farklı ekiplerin aynı ortamda aynı saha dilini kullanarak çalışmasını sağlamak amaçlandı.

Tatbikat kapsamında ekiplerin konuşlanma alan yönetim bilgi ve becerileri ile ortak çalışma kültürünü geliştirmeleri, saha ve alan yönetim prosedürlerini, göreve çıkış, dönüş ve raporlama prosedürlerini, çalışma alanına giriş, çıkış, güvenlik ve emniyet prosedürlerini uygulamaları hedeflendi.

Sabah saatlerine kadar süren tatbikat, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kısa süre önce kurulan PAK birliklerinin katıldığı ilk tatbikat olarak kayıtlara geçti.

"Tatbikatımızın amacı, arama kurtarma ekiplerinin teknik kabiliyetlerini ölçmek"

AFAD arama kurtarma teknisyeni Ramazan Yerli, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamındaki etkinliklerin devam ettiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı bünyesindeki AFAD, JAK ve PAK'ın katılımıyla gece tatbikatının tertiplendiğini ifade eden Yerli, "Tatbikatımızın amacı, olay bölgesine varış, konuşlanma, kamp alanından afet ve acil durum yönetim merkezleri vasıtasıyla çalışma alanlarına yönlendirme ve çalışma alanlarında arama kurtarma ekiplerinin teknik kabiliyetlerini ölçmek." dedi.

Yerli, "Kırma, geçit açma, yüksek katlardan kurtarma operasyonları, kapalı alan çalışmaları, makine ve ekipmanlarımızın denenmesi, ekiplerin uyum içinde çalışmasının tatbiki, organizasyon içinde kurtarma faaliyetlerinin hızlı şekilde yerine getirilmesi üzerine çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Yerli, tatbikat kapsamında 6 katlı binanın üst katlarında mahsur kalanların kurtarıldığını, tamamen çöken öğrenci yurdu ile bir hastanenin enkazından arama kurtarma çalışması yürütüldüğünü bildirdi.

Tatbikatlarla kabiliyet ve kapasitelerini geliştirdiklerini kaydeden Yerli, gerçeğine yakın çalışma sahaları oluşturarak bu tarz tatbikatları sık sık tekrarladıklarını söyledi.

"Enkazda bir kargaşa oluyor, tatbikatlarla bunun üstesinden gelmeye çalışıyoruz"

JAK Bölük Komutanı Yüzbaşı Yusuf Mataracı da AFAD, JAK ve PAK'ın katılımıyla ilk kez tatbikat düzenlendiğine işaret ederek, "Yeni kurulan PAK'ın bu tarz faaliyetlere katılması, bizimle ortak tatbikatlar icra etmesi, hem onların gücünü görmemize hem de bizimle koordinasyon sağlamalarına fayda sunuyor." dedi.

Ekiplere farklı enkazlarda görev verildiğine değinen Mataracı, kendilerinin sorumluluğunda enkazda beton blokun altından yaralı kurtarma çalışması yürüttüklerini kaydetti.

Mataracı, "Tatbikatlarda kurumlar arası koordinasyonun sağlanması çok önemli. Burada AFAD ve PAK ile kendi aramızdaki koordinasyonu sağlamaktayız. Takdir edersiniz ki enkaz alanında bir kargaşa oluyor, bu tarz tatbikatlarla biz bunun üstesinden gelmeye çalışıyoruz, aramızdaki koordinasyonu sağlayarak bir iş birliği içinde çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"Aldığımız eğitimleri tatbikatta sergileme fırsatı bulduk"

PAK Birlik Amiri Komiser Yardımcısı Ümit Can Erol da emniyet personeli içinden gönüllülük esasına göre seçilen PAK personelinin aldıkları eğitimleri JAK ve AFAD ile ortaklaşa düzenlenen tatbikatta sergileme fırsatı bulduklarını dile getirdi.

PAK'ın kısa süre önce kurulduğunu belirten Erol, AFAD koordinasyonunda bugüne kadar aldıkları eğitimleri anlattı.

Erol, geçen yıl Elazığ depreminde tecrübe ettikleri zorlukları bu tarz tatbikatlarla en aza indirmeye çalıştıklarını söyledi.

"İlk kez bu tarz kapsamlı tatbikata katıldığımız için heyecanlıyız"

PAK Birlik Personeli Ayşe Yurt Şen de Emniyet Teşkilatının yeni birimi olduklarına dikkati çekerek, zorlu eğitimlerden geçtiklerini belirtti.

İlk kez bu tarz kapsamlı tatbikata katıldıkları için heyecanlı olduklarını ifade eden Şen, eğitimlerde öğrendiklerini tatbikatta sergilemek istediklerini dile getirdi.

Tatbikatta her şeyin yolunda gittiğini kaydeden Şen, sürekli tatbikatlara katılarak kendilerini geliştirmeyi ve bu alanda karşılaşabilecekleri riskleri en aza indirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

AA

19 MAYIS GÖLCÜK’TE COŞKU İLE KUTLANDI

CHP İzmit’ten “Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü”

Robotik Tutkusu GTÜ’de Hayat Buldu

Akça Koca Platformu İtalya’da

VATANDAŞ ŞİKAYETİ MAİLİYLE ORTAYA ÇIKTI GEBZE MEZARLIKLAR MÜDÜRÜ HAKKINDA ŞOK İDDİALAR

Cihan Kartal, Deprem Şehitleri Adına Altın Melek’te “Yılın Öne Çıkan Bioenerji” Ödülünü Kazandı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Kara yollarında son durum

Türkiye'de bir ilk: Asfaltta Türk Marşı yankılanacak

19 Mayıs coşkuyla kutlanıyor

Yağışlı hava yeni haftada yerini güneşe bırakacak

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

Profesörden yapay zeka uyarısı: "Mesajlarınız okunuyor, analiz ediliyor"

Pedallar 19 Mayıs için çevrildi

Kocaeli’de Emre Fel rüzgarı

Fenerbahçe forması ile Galatasaray’ın şampiyonluğunu kutladı

Kocaeli’de kayalıklarda erkek cesedi bulundu

Dev ağaç kafenin üzerine devrildi, facia teğet geçti

Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde “Çukurbağ Rölyefleri” İlk Kez Sergilendi

Nurten Yontar: “CAN DOSTLARIMIZ İÇİN DAHA DUYARLI, DAHA YAŞANABİLİR BİR KENT HEDEFİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Polisan Holding’te çalışan önerileri ‘Polifikir’ ile değere dönüşüyor

Kocaeli’de sağanak etkili oldu

Mühendis çiftten çok amaçlı dron: Aydınlatıyor, yıkıyor, yangın söndürüyor

90’lar şarkıları gençlerle buluştu

İletişim Festivali’nde çevre farkındalığı

Kazada ölen motosiklet sürücüsü defnedildi

Kına gecesindeki disko topu faciasında avukattan açıklama

İnsansız su altı sistemleri aracı EnFest’te sergileniyor

Yükleniyor

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

19 MAYIS GÖLCÜK’TE COŞKU İLE KUTLANDI

CHP İzmit’ten “Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü”

Türkiye'de bir ilk: Asfaltta Türk Marşı yankılanacak

19 Mayıs coşkuyla kutlanıyor

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

BAŞKAN SEZER: "19 MAYIS TAM BAĞIMSIZ DEVLET KURMA KARARININ İLK ADIMIDIR"

Başkan Ömeroğlu’ndan 19 Mayıs ve Gençlik Spor Bayramı Mesajı

19 Mayıs 1919…

19 Mayıs 1919…

Başkan Çiftçi’den 19 Mayıs mesajı

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Saadet Partisi’nden Harp Malulü Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

YENİDEN REFAH PARTİSİ MUĞLA İL BAŞKANI KOCABIYIK: “TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK HER GELİŞME BELGELİ VE KURUMSAL SÜREÇLERE DAYANDIRILMALIDIR”

“Vergi Muafiyetiyle Zenginleşen YİD Şirketleri Meclis Gündeminde”

CHP AYDIN MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN BÜLBÜL: “İMAMOĞLU’NA YÖNELİK SUÇLAMA, İKTİDARIN ACZİNİ GÖSTERMEKTEDİR”

Saadet Partisi Gebze’den Hükümete ve Yerel Yönetime Net Mesaj: Çözüm Üretin!

Görkem Uludüz’e Anlamlı Plaket: Çanakkale’de “Payidar” Rüzgârı

HKP Grevdeki Portakal Plastik ve Porvil Çatı İşçilerini Ziyaret Etti!

Davutoğlu’nun İzmit Programı Netleşti

https://www.marmaragazetesi.com/h-627857

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Forbes En Zengin 100 Türk listesinde dikkat çeken ayrıntı!

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Orient Star Yachts ile Ege ve Akdeniz'in Büyüleyici Sularında Lüks Bir Yolculuk

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kocaelispor’da ailelere ve öğrencilere kombinelerde yüzde 41 indirim

Kocaelispor’da kombine bilet satışları başladı

Kocaelispor, okul ziyaretlerini tamamladı

Kocaelispor’da asbaşkanlığa Abidin Akyol getirildi

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

Kocaelispor, kaleci Batuhan Şen’in opsiyonunu kullanmadı

KARATE NİN DUAYENİ ADNAN ŞAMDAN DEĞİŞİM İÇİN BEN DE VARIM DEDİ

Kartepeli Güreşçi Türkiye Şampiyonu Oldu

Recep Durul: "Kocaelispor’da bu işi yapacak çok kişi var"

Kocaelispor’da şok ayrılık

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

YAZARLAR