• BIST 100

    9177,7%-0,39
  • DOLAR

    39,08% 0,26
  • EURO

    44,16% -0,06
  • GRAM ALTIN

    4136,44% -0,02
  • Ç. ALTIN

    6654,77% 0,31

65. HÜKÜMETTE HANGİ BAKAN NEDEN SEÇİLDİ

40 saatte kurulan hükümette 13 bakan yerini korudu, 4 bakan yer değiştirdi ve kabineye 9 yeni isim geldi. Kabineye Erdoğan'la uyumlu çalışacak isimlerin seçilmesi dikkat çekti.

GÜNDEM 25.05.2016 09:06:00 0
65. HÜKÜMETTE HANGİ BAKAN NEDEN SEÇİLDİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin 65'inci Hükümeti, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın Başbakanlığı'nda kuruldu. Yeni hükümet, "yeni anayasa ve başkanlık sistemi misyonu"yla yola çıktı. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışmayı gözetecek hükümetin öncelikleri arasında, terörle ve Paralel Yapı ile etkili mücadele, ekonomide dönüşüm ve mega yatırımların hayata geçirilmesi yer alacak.

BEŞTEPE'DE AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini verdiği AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, dün 10.30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gitti. Yapılan görüşmede Erdoğan, bakanlar kurulu listesini onayladı. Yıldırım da Başbakan olarak ilk basın toplantısını düzenleyip 65'inci Hükümet'in listesini Beştepe'de kamuoyu ile paylaştı.

UYUM KRİTERİ

Binali Yıldırım'ın açıkladığı 65'inci Hükümet'in ajandasındaki bir numaralı gündem maddesi yeni anayasa ve başkanlık sistemi olacak. Hükümet, ülkenin önünü tıkayan sistem sorununun çözümü için yeni anayasa ve başkanlık sistemi değişikliğini vatandaşın gündemine taşıyacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süre beraber mesai yaptığı, kritik dönüm noktalarında tutarlı duruşu ile kendisini kabul ettiren isimler kabinede yer buldu. Kabinenin genç isimleri ise Tayyip Erdoğan'ın siyasete kazandırdığı kişiler arasında yer alıyor.

İŞTE YENİ KABİNENİN BAZI ÖZELLİKLERİ:

KADIN BAKAN SAYISI BİRE İNDİ

- Aralarında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın da bulunduğu 8 isim kabineye veda ederken, 9 yeni isim geldi. 13 bakan yerini korurken, 4 bakanın da görev yerleri değiştirildi.

- Bakanlar Kurulu'ndaki kadın sayısı 2'den bire indi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevine getirilen Fatma Betül Kaya, 26 kişilik Bakanlar Kurulu'nun tek kadın bakanı oldu.

- Daha önceki kabinelerde görev alan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve AB Bakanı Ömer Çelik, tekrar Bakanlar Kurulu'na girdi.

BÖLGESEL DENGELER

- Bakanlar Kurulu listesi oluşturulurken bölgesel dengelere de özen gösterildi. Kabine dışı kalan bakanların yerini büyük oranda aynı ilden başka isimler aldı. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal Kabine'ye veda ederken aynı ilden Veysi Kaynak Başbakan Yardımcılığı'na, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı kabineden giderken Adana'dan Ömer Çelik AB Bakanlığı'na, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın yerine ise Kayseri'den Mehmet Özhaseki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na getirildi.

YAŞ ORTALAMASI YİNE 52 OLDU

- 65. Hükümet'in en genç ismi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya (35), en yaşlısı ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu (67) oldu. Diğer en genç isimler ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak (38) ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç (39) Yeni kabinenin yaş ortalaması ise tıpkı önceki bakanlar kurulu gibi 52 oldu.

KABİNEYE 9 YENİ İSİM GELDİ

- Kabine dışı kalanlar: Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu.

- 9 yeni bakan: Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Veysi Kaynak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan. Sağlık Bakanı Recep Akdağ.

- Yerleri değişen 4 isim: Fikri Işık Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Milli Savunma Bakanlığı'na, Lütfi Elvan Başbakan Yardımcılığı'ndan Kalkınma Bakanlığı'na, Nabi Avcı Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, İsmet Yılmaz Milli Savunma Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na kaydırıldı.

NEDEN SEÇİLDİLER?

- Başbakan Yardımcısı Nuretin Canikli: Gerek Cumhurbaşkanı'nın gerekse Başbakan Yıldırım'ın güvendiği isimlerin başında geliyor. AK Parti grup yönetimi ile önceki bakanlık tecrübesi Canikli'yi yeni dönemin kilit aktörlerinden yaptı.

- Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: AK Parti'nin teşkilattan grup yönetimine kadar birçok kademesinde görev aldı. Partide sevilmesi, bölgesel dengeler tercih edilmesinde rol oynadı.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasete kazandırdığı isimlerden olan Kaya, göz dolduran özgeçmişi ile partide gelecek vaat eden simalardan biri...

- Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik: 7 Haziran seçimleri sonrasında CHP ile sürdürülen müzakerelerde AK Parti'nin kurumsal kimlik ve değerlerini etkili şekilde savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da belediye başkanlığından beri yanında olan Çelik, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı da yaptı. Bu tecrübesi ile AB müzakere sürecinde siyasi sorumluluğu onun üstlenmesi uygun bulundu.

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: Kayseri'de başarılı belediye başkanlığı döneminden sonra milletvekilliğine seçildi. Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın icraatlarını beğendiği isimlerin başında geliyordu. Kentsel dönüşüm ile terör operasyonu yerlerin yeniden inşası sürecinin hızlanması için tercih edildi.

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ: AK Parti'nin sağlıktaki dönüşüm programının mimarı olarak tecrübesi ile yeniden kabineye döndü. Akdağ'ın öncelikli işi şehir hastaneleri projesinin hayata geçirilmesi ve sağlıkta ikinci nesil reformların tamamlanması olacak.

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Yeni dönemde "Üreten üretim, ihracat ve istihdam" politikaları ön plana çıkacak. Daha önceki kabinelerde görev alan Zeybekci de tecrübesiyle bunların gerçekleştirilmesine yardımcı olacak. (Kaynak: Sabah)

Sanat Akademisi’nde bir yılın emeği notalara dönüştü, alkışlar hiç dinmedi

Taş Kırma Tesisi genç mühendisleri ağırladı

Büyükşehir’den yüzde 50 hibeli sera desteği

Darıca Türkelispor’dan Aydın’a tebrik ziyareti

Bayram Pazarı Nerede ve Kaç Gün Kurulacak?

Büyükşehir, Müzeler Haftası’nda kültürel mirası yaşattı

Yeni doğan bir lider: Sekiz Metal!

Beslenme Saati Projesi Emek ve Dayanışma İlkokulu’nda devam etti

Sağlıklı Yaşam Sağlıklı Gelecek ve Çocuk Şenliği Günleri

GEBZE ADEM YAVUZ VE İSTASYON MAHALLELERİ’NE YENİ ALTYAPI

Bilgievi kursiyerleri, voleybol maçında hünerlerini konuşturdu

YENİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI DR.BERFİN TÜRKAN TURAN HASTA KABULÜNE BAŞLADI

30 Mayıs Dünya MS Günü

GetirYemek’te her 3 siparişten 1’i burger

GÖLCÜK'TE UÇURTMALAR GAZZE’NİN ÇOCUKLARI İÇİN UÇACAK

Hakan Çil, “Oysa Herkesin Gökyüzü Mavi” Kitabıyla Okurlarıyla Buluştu

Gebze'ye Yeni Nefes Alanı: Pelitli Damga Tepe Mesire Alanında Çalışmalar Tüm Hızıyla Devam Ediyor

DARES’de bayrak değişimi

Goodyear Türkiye Yeni Satış Direktörü Olarak Taner Koçman'ı Atadı

Gebze Belediyesi’nden Doğaya Nefes Aldıran Dev Yatırım!

KÜRESEL BEYİN AVCILARI İSTANBUL’DA BULUŞTU

Yaşar Dönmez Darıca Kaymakamı Olarak Atandı.

Hem çocuklar hem yetişkinler sinema gecesiyle özel anlar yaşadı

Kafkas rüzgarı Kocaeli’de esecek

Bu proje Türkiye’ye örnek olacak

Ücretsiz kanser tarama kitleri dağıtıldı

Evlilik Sitesi Gönülden Sevenler

El emeği göz nuru eserler sergiye çıkıyor

Darıca'da binanın kömürlüğü alev alev yandı

Turna ve Tatlısu Levreği Şenliği’nde binlerce doğa tutkunu buluştu

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

DARES’de bayrak değişimi

Yaşar Dönmez Darıca Kaymakamı Olarak Atandı.

PALGAZ BÖLGESİNDE HİSSEDİLEN KOKU HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Gebze Kurban Pazarı Balçık Köyünde Kuruldu

GEAK, Kocaeli Genelindeki Deprem Tatbikatında Aktif Rol Aldı

Fatma Başkan, “Müsilaj gibi olmasın, depreme hazır olalım!"

19 MAYIS TURNUVALARINDA DERECEYE GİREN OKULLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Nurol Holding ve GİRVAK'tan sürdürülebilir tarıma güçlü destek: Terra Future Labs başladı

Rusya’da Türkiye’nin reklam yüzü Amasra oluyor

Denizden çamaşır makinesi çıktı

Turan: “Dilovası’ndan Yükselen Direniş, Tüm Türkiye’nin Vicdanıdır”

Başkan Dokuzlar’dan Yangın Mağduru Aileye Ziyaret: “Yaraları Birlikte Saracağız”

Ercan Diyanet’i göre davet etti

Ercan’dan Büyükakın’a yanıt

Genel Başkan Bedri Yalçın: “Yeniden Anadolu Diyeceğiz, Hep Birlikte Başaracağız!”

CHP’li Nail Çiler: “Gebze Bölgesinde Sağlık Alarmı: Hastane Yetersiz, Aile Sağlığı Merkezine Rant Gölgesi”

Ayça Çağlar: “Çankaya’da sosyal belediyeciliğin gurur verici bir örneğine tanıklık ettik”

Sakarya İl Başkanı Hakan Yazıcı: “Bu milletin umudu yine bu milletin evlatlarıdır”

TRT’nin tarafsızlık ilkesini yok sayan yayın politikasına karşı yapmış olduğu meclis konuşması

ANA YOL PARTİSİ' nden Birlik ve Gelecek Vurgusu: “ Bu Yol, Halkın Yoludur”

Büyükşehir’den yüzde 50 hibeli sera desteği

Bayram Pazarı Nerede ve Kaç Gün Kurulacak?

Yeni doğan bir lider: Sekiz Metal!

KÜRESEL BEYİN AVCILARI İSTANBUL’DA BULUŞTU

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Ayşe Sıdıka Alişan İlköğretim Okulu 2-E sınıfı öğrencileri, örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk etkinliğine imza attı.

Darıca Türkelispor’dan Aydın’a tebrik ziyareti

Bilgievi kursiyerleri, voleybol maçında hünerlerini konuşturdu

Gölcüklü pehlivanlar başarıya doymuyor

VEDAT BORA; GELECEĞİN YILDIZLARI BU AKADEMİDE YETİŞECEK!

Güzide Sosyal Tesislerde Fiyasko: Vatandaşa Hizmet Yerine Borç ve Satış!

TÜRK YÜZME SPORUNDA YENİ BİR YILDIZ DOĞUYOR

Fenerbahçe’nin Avrupa şampiyonluğu Darıca’da dev ekrana yansıtıldı

Kocaelispor’da çarşamba günü Selçuk İnan ile görüşme yapılacak

Körfezli karateciler Bursa’dan 9 madalya ile döndü

Kübalı pasör çaprazı Gebze Belediyespor’da

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR