9668,36%1,33
38,81% 0,36
43,29% -0,25
3996,59% -0,90
6506,72% 0,56
Akar, önergesinde YÖK disiplin yönetmeliğini eleştirerek 1985 darbe zihniyetli yönetmeliğin sonuçlarının ağır olduğunu söyledi.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, AK Parti iktidarı ile birlikte artış gösteren disiplin soruşturmaları ve okul uzaklaştırmalarına dikkat çekerek 2002-2012 yılları arasında 45 bin öğrenciye disiplin soruşturması açıldığını ve 10 bin öğrencinin okuldan uzaklaştırıldığını belirtti.
ÖĞRENCİLER ÖRGÜTLERİN HEDEFİ
2013 yılında başlayan çözüm sürecine değinen Akar, süreç ile birlikte ülkenin her yerinde terör örgütünün şehirlerler de yaptığı silah depolanmalarını, sözde askerlik şubeleri sözde vergi daireleri gibi yapılanmalara ses çıkarmayan AK Parti iktidarının üniversitelerde de öğrencilere sahip çıkmadığını ve örencilerin örgütlerin hedefi haline geldiğini iddia etti. Okuldan uzaklaştırmalar ve çıkartmaların yanlış olduğunun altını çizen Akar, "Uzmanlarca yapılan açıklamalarda üniversite öğrencilerinin ailelerinden ayrılarak belki de ilk kez yalnız kalabildiklerini, özellikle ilk yıllarında öğrencilerin birçok sorunla başbaşa kaldıkları bu nedenle üniversite ve fakülte yöneticileri ve akademisyenlerin el birliğiyle bu öğrencilerle yakından ilgilenmesi, sorunlarının çözümü için çalışması gerektikleri belirtilmiş ilgilenilmediği zaman örgütlerin öğrencileri kıskacı altında kalabildiği ve yaptıkları yakın temaslarla etkileyebildikleri belirtilmiştir" dedi.
YARIDAN FAZLASI ÖĞRENCİ
Akar, birçok araştırma ve değerlendirmenin yapıldığı süreçte terör örgütü ile çözüm süreci adı altında yapılan görüşmelere konsantre olan AK Parti iktidarının yapılan uyarıları dikkate almadığını belirtti. Yapılan araştırma ve değerlendirmeleri örnek veren Akar; cezalandırma ve okuldan uzaklaştırma ile 2013 yılında başlatılan çözüm süreci ile birlikte terör örgütüne katılımların 10 bin rakamına ulaştığı ve bunun yarısından fazlasının üniversite öğrencileri olduğunu söyledi.
ARAŞTIRILMALI
Yapılan araştırma sonuçlarında 2 buçuk yıllık çözüm süreci zarfında, PKK’ya bu kadar yüksek sayıda ve bilinçli katılım olmasının nedeninin sorgulanması gerektiğini belirten CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, özellikle üniversite öğrencilerinin bu tercihlerinin nedenlerinin tespit edilerek bu tespitlere göre politikalar geliştirilmesi gerektiğini ve meclisin de bu konuda gerekli araştırmaları yapması gerektiğini söyledi.