Yaptıkları sürücüsüz araç ile askeri operasyonlara kolaylık sağlamaya aday oldular

Yaptıkları sürücüsüz araç ile askeri operasyonlara kolaylık sağlamaya aday oldular

Yaptıkları sürücüsüz araç ile askeri operasyonlara kolaylık sağlamaya aday oldular

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Teknofest kapsamında gerçekleştirilen "Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması"na katılan üniversite öğrencileri, sürücüsüz gidebilen arazi aracı geliştirdi.
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Teknofest kapsamında gerçekleştirilen "Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması"na katılan üniversite öğrencileri, sürücüsüz gidebilen arazi aracı geliştirdi. Aracın daha da geliştirilmesi ile birlikte askeri alanlar başta olmak üzere pek çok alanda kullanılabilmesi planlanıyor.
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Bilişim Vadisi'nde Teknofest kapsamında gerçekleştirilen "Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması" sona erdi. Yarışma boyunca üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen birbirinden farklı otonom araçlar, parkurda yeteneklerini sergiledi. Yarışmada Düzce Üniversitesi MEKATEK takımı tarafından üretilen sürücüsüz arazi aracı dikkat çeken araçlar arasında yer aldı. Buggy olarak tasarlanan araç, manuel olarak arazi ve yokuşlarda rahatlıkla ilerleyebiliyor. Aracı geliştiren üniversite öğrencileri, kendilerine fırsat verildiği zaman AR-GE çalışmaları sonrasında aracın sürücüsüz olarak özellikle askerlerin yürümekte güçlük çektiği dağlık ve patika alanlarda rahatlıkla hareket edip, iz sürebilmesini hedefliyor.
Yarışmaya sıfırdan yeni bir araç düzenleyerek katıldıklarını söyleyen MEKATEK Takım Kaptanı Erkut Kaşıkçı, “Mart ayında çalışmalara başladık. Bunun AR-GE süreci geçen sene katıldığımız yarışmadan hemen sonra başladı. Geçen sene yarışmada edindiğimiz tecrübelerle yeniden bir araç tasarladık. Minimum boyutlarda araç buralarda çok fark ettiriyor. Minimum boyutta olması burada çok büyük bir avantaj. Geçen seneki aracımız buraya pek uygun değildi. Sıfırdan bir araç tasarladık. Yazılımı, elektroniği, mekaniği, her şeyini sıfırdan tasarlayarak yarışmaya katıldık. Şerit takibi kapsamında kullandığımız sinir ağı, arkadaşlarımızın kendi yazmış olduğu bir sinir ağıydı. Özgün bir yazılıma sahiptik. Ancak burada dubaların beyaz renkte olması bizim şerit takibi algoritmamızın kafasını karıştırdı. Şerit takip etmek yerine biz dubaya odaklandık. Dubaya kilitlenince araç şerit üzerinde kalamadı. O yüzden test sürecinde sürekli bunu düzeltmeye çalıştık. 1 haftalık bir test sürecimiz vardı. Düzeltmeye çalıştık, olmadı. En sonunda sensör değişikliğine gittik. Aslında bu sensör değişikliğine gitmemiz kötü. Sensör olarak lidar kullandık. Lidar, bence otonom araçlarda kullanılmaması gereken bir sensör. Lidarı kullanarak otonom araçlar daha çok labirent robotuna dönüyor. Lidar sensör sadece şu parkurda gezebilir" dedi.

“Buraya aslında biz birincilik hedefiyle geldik”
Hedeflerinin yarışmada birincilik olduğunu belirten Kaşıkçı, "Başka herhangi etrafı boş bir yerde, düzgün bir yolda gezemez. Biz burada Otonom Araç Yarışması için gelmedik. Biz burada otonom araç yaptık, otonom aracı normal şehirde, şeritli yollarda gezsin diye yaptık. Yaptığımız testler çok başarılıydı. Buraya aslında biz birincilik hedefiyle geldik. Ama burada dubaların bize böyle sorun oluşturmasıyla büyük bir talihsizlik yaşadık. Ama seneye bunu da yenerek daha da güzel bir şekilde hazırlanacağız” diye konuştu.

“Şu anda arazide manuel olarak rahatlıkla kullanabiliyoruz”
Aracı yaparken diğer araçlardan farklı olabilmesi, dağda, ormanlık alanda rahatlıkla kullanılabilmesi için buggy tarzında tasarlamak istediklerini söyleyen MEKATEK takım üyesi Düzce Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi
Abdülkadir Eroğlu ise, “Daha rahat sürebilelim, yokuşlarda, bayırlarda daha rahat hareket edebilelim, kaldırımdan inerken, çıkarken daha rahat olabilelim tarzında düşüncelerimiz vardı. Böyle bir tasarım seçtik. Güzel bir sonuç oldu bizce. Şu anda manuel olarak arazide rahatlıkla kullanabiliyoruz. Zaten diğer araçlara göre çok güçlü motorları var. Robotaksi yarışmasında kullanılan araçlara göre daha büyük bir bataryamız, daha güçlü motorlarımız var. Buna uygun motor sürücülerimiz var. Arazide rahatlıkla sürebiliyoruz. Otonom sürüş içinse daha çok çalışma yapılması gerekiyor. Özellikle arazi gibi yolun belli olmadığı daha çok patikaların olduğu alanlarda sürülebilmesi için uzun ve ağır AR-GE çalışmaları gerekiyor. Fakat bu konuda çalışmaya niyetliyiz ve sonuçlarını görmeyi bekliyoruz” diye konuştu.

“Askeri kullanım açısından da bu önem arz eden bir konu”
Dağlık arazilerde, ormanlarda otonom araçların kullanılmasının mümkün olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Tabii bunun belirli şartları ve kısıtlamaları var. Örneğin hiç yol olmayan bir alanda bir şoför aracın hareket kabiliyetine bakarak yola devam edebilir. Fakat otonom bir aracın o anda yolu bulabilmesi için farklı koşullar gerekli, ya iyi bir uydu bağlantısıyla haritaya göre yol alabilir ya da bir patika varsa bunu takip edebilir. Farklı senaryolar var burada. Fakat bu alanda büyük bir gelecek var. Sadece insanların kullanımı açısından değil, askeri kullanım açısından da bu önem arz eden bir konu. Türkiye'nin özellikle doğusunda bulunan dağlık arazilerde, bayırlarda, yüksek irtifalı dağlarda askerlerin hareketleri kolay değilken bunun gibi veya çok daha küçük araç boyutlardaki araçların otonom hareket etmesi, oralarda kendi yolunu bulup patikaları takip edip insan izleri araması gayet mümkün bir konu. Bu araçların arazide çalışabilmesi, bu alanlarda kullanılabilmesi için özellikle bunun resmi olarak yapılabilmesi için çok uzun süreli çalışmalar gerekiyor. Şu an biz buraya yarışma amacıyla geldik ve açık kaynaklı, insanların kullanımının ücretsiz olduğu bir sürü yazılım paket kullanıyoruz. Bunların en başta yeniden yazılması, yeniden oluşturulması gerekiyor ki biz bunu lisanslayabilelim, kendi kullanımlarımız için, kendi amaçlarımız için askeri olsun, şahsi olsun kullanılır hale getirebilelim. Bunun için sağlam bir AR-GE çalışması yapılması gerekiyor. Aynı zamanda bu aracın kendi elektroniği gibi diğer konularda yerlilik çalışmaları yapılması ve daha düzgün bir hale, seri üretime uygun bir hale getirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

"Çalışmalara bakıp bize destek olmanızı çok isteriz"


Düzce'deki iş adamlarına da seslenen Eroğlu, "Biz burada bu ülkenin geleceği için, ileride yapılacak işler için çok güzel çalışmalar yürütüyoruz. Sadece robotaksi alanında değil, İHA alanında, model uydu alanında da çalışmalar yürütüyoruz. Düzce Üniversitesindeki laboratuvarımıza gelip bizi görmenizi, aynı zamanda bu yaptığımız çalışmalara bakıp bize destek olmanızı çok isteriz" ifadelerini kullandı.İHA



2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Yenikent’teki Orman Yangını Kahramanca Müdahaleyle Söndürüldü

Başkan Büyükakın, Gazze ile kardeş şehir protokolünü imzaladı

Gebze’nin Sevilen Esnaflarından Berber’s Erkek Kuaförü Sahibi Sezer Karaçay Dünya Evine Giriyor

Kartepe Belediyesi’nden Taraklı Yangınına Müdahale Desteği

Yaz tatili, çocukların ekran başında saatler geçirdiği bir dönem olmak zorunda değil!

Kara Yollarında Durum

5 ilde orman yangını

TÜGİS’ten AB ve BM Destekli “Çocuk İşçiliğine Hayır” Projesi

Memur ve emeklinin zam oranı ne kadar olacak?

Dünyanın en büyük kamerası uzayı görüntüledi

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Darıca Türkelispor’da kombine kartlar satışa çıktı

Türkiye Futnet Milli Takımı, Avrupa şampiyonasına gidiyor

GÖLCÜK KÖYLER ARASI GELENEKSEL 6. FUTBOL TURNUVASI BAŞLADI

Körfez Kent Konseyi’nden Kocaelispor’a tebrik ziyareti

GEBZE BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ BİR BAŞARIYA DAHA İMZA ATT

Darıca Türkelispor ‘şampiyon ekiple’ devam edecek!

Güncel Maç Sonuçlarıyla Bahis Stratejinizi Güçlendirin

Güreşçiler minderde terlemeye devam ediyor

Dan Agyei, Kocaelispor’da

16 ülkenin sporcuları Kocaeli’de mindere çıkacak

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

Çayırovalılar, lavanta hasadında bir araya geldi

Patatesten domatese, mısırdan şeker pancarı ve çaya, ürünleri çiftçilerden alıp fabrikalarında işliyor

Körfez’de kaçak yapıya geçit yok

Başkan Söğüt, Körfez Kent Konseyi’ni ağırladı

Yenikent’teki Orman Yangını Kahramanca Müdahaleyle Söndürüldü

İzmit Belediyesi Huzur Sokak’ta istinat duvarı çalışmalarına aralıksız devam ediyor

Başkan Büyükakın, Gazze ile kardeş şehir protokolünü imzaladı

En İyi Kombinlerin Yeni Modası: Taktik Pantolon

Artık Zirvede Parlayın: Reels Beğeni Satın Al İmkanı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Kara Yollarında Durum

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Hurda deposundaki yangın plastik kalıp atölyesini de sardı

Darıca’da 3–6 yaş grubu çocuklara özel yaz atölyeleri!

Kocaeli’de hafta sonu enduro fırtınası esecek

Kocaeli’de doğayı keşfetme zamanı

Trafik ve çevre ihlallerine ceza

Çayırova Okuyor Projesi’ne muhteşem final

İzmit Tren Garı’ndaki asansör hizmete alındı

Karamürsel’de otogar, mezbaha, futbol sahası, salon ve sokak yapımına yerinde inceleme

AK GENÇ İZMİT’TEN TÜRKİYE GENELİ ÜYE REKORU

Başkan Büyükakın, Gazze ile kardeş şehir protokolünü imzaladı

KOÜ HEREKE ASIM KOCABIYIK MYO’DA MEZUNİYET COŞKUSU YAŞANDI

Profesyoneller İçin Güç: İş İstasyonları (Workstation) Çözümleri ModernIT'de!

ISINMADAN SPOR YAPMAK KAS YIRTILMASINA NEDEN OLABİLİR !

PKU Aile Derneği’nden 20. Yılında Anlamlı Ziyaret: Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama Programına Dikkat Çekildi

OYAK Çimento, Capital 500 ve ISO 500’de Sektör Liderliğini Sürdürüyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.