Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralandı! Birinci kim

Türkiye

Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralaması açıklandı. Üniversitelerin 9 kriteri değerlendirilerek yapılan sıralamaya göre ODTÜ, Türkiye'nin en iyi üniversitesi oldu.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan "URAP Araştırma Laboratuvarı", Türkiye'nin en iyi üniversitesi sıralamasını açıkladı. Üniversitelerin 9 kriteri değerlendirilerek yapılan sıralamaya göre ODTÜ, Türkiye'nin en iyi üniversitesi oldu.

9 KRİTER ESAS ALINDI

Sıralamada, "makale sayısı", "öğretim üyesi başına düşen makale sayısı", "atıf sayısı", "öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı", "toplam bilimsel doküman sayısı", "öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı", "doktora mezun sayısı", "doktora öğrenci oranı", "öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı" olmak üzere 9 kriter esas alındı.

EN İYİ ÜNİVERSİTE ODTÜ OLDU

Türkiye'deki 130 üniversiteyi kapsayan çalışmaya göre, ODTÜ 736,84 puanla en iyi üniversite oldu. ODTÜ, geçen yılki sıralamada da yine birinciliğe yerleşmişti.

ODTÜ'yü 700,86 puanla Hacettepe Üniversitesi, 695,64 puanla İstanbul Üniversitesi, 680,18 puanla Ankara Üniversitesi, 663,51 puanla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi takip etti.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DE LİSTEDE

Bilkent Üniversitesi'nden sonra sırayla Gazi Üniversitesi (656,17), Ege Üniversitesi (644,31), İstanbul Teknik Üniversitesi (639,76), Sabancı Üniversitesi (637,80), Gebze Teknik Üniversitesi (636,10), Koç Üniversitesi (619,39), Atatürk Üniversitesi (612,38), Erciyes Üniversitesi (593,49), Marmara Üniversitesi (585,02), Selçuk Üniversitesi (582,23) geldi.

ÜNİVERSİTELER KONUMLARINI GÖREBİLECEK

URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, URAP Araştırma Laboratuvarı'nın 2009'dan bu yana Türkiye'deki üniversiteleri akademik performanslarına göre sıraladığını hatırlattı.

Bu yılki Türkiye sıralamasında, Web of Science/InCites ile YÖK'ün yayınladığı veriler kullanıldığını anlatan Akbulut, URAP'ın geliştirdiği bu sıralama sisteminin, üniversitelerin kendi konumları hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olmayı amaçladığını ifade etti.

Üniversitelerin bazı alanlardaki eksiklerini belirleyip kendilerini geliştirmelerini ve dünya sıralamalarında daha üst sıralara yükselmelerini istediklerini dile getiren Akbulut, "Geçtiğimiz yıl dünya sıralamalarında, ilk 1000'de 18 ve ilk 2000'de 76 üniversitemiz yer alma başarısını gösterdi. Dünyada 20 bin civarında üniversite olduğu göz önüne alındığında, üniversitelerimizin çoğu üniversiteden daha iyi konumda olduğu görülmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

SIRALAMADAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Akbulut, bu yılki sıralamada, yazar listesinde 500'den fazla ortak yazarı olan 1.018 makalenin tümünün değerlendirme dışında bırakıldığını bildirdi.

Geçen yıl, binden fazla atıf alan çok yazarlı makalelerin değerlendirme dışı bırakıldığını anımsatan Akbulut, bu yılki Türkiye sıralamasında kullandıkları makaleler içerisinde, özellikle CERN kaynaklı yayınlar arasında çok yazarlı makalelerin sayısında önemli bir artış olduğunu belirtti.

2014-2015 sıralamasında, özellikle atıflara önemli etkisi olan çok yazarlı makalelerin sayısındaki artışın, bu yılki sıralamada yayın sayılarına yönelik göstergeleri de etkileyecek boyuta ulaştığının altını çizen Akbulut, değerlendirme dışı bırakılan makalelerin, sıralamada yer alan 130 üniversiteden 32'sinin makale, atıf ve doküman puanlarını önemli ölçüde etkileyecek boyuta ulaştığına işaret etti.

ÜNİVERSİTELERİN ÖERİLERİ DİKKATE ALINDI

URAP sıralamalarında iki yıldır yaptıkları bu uygulamanın bir benzerini Times (THE) ve QS sıralamalarının da 2015'ten itibaren uygulamaya başladığını hatırlatan Akbulut, THE'nın 1000 ve daha fazla yazarlı makaleleri, QS'in ise 10 ve daha fazla kurumun ortaklığı ile yayınlanan makaleleri değerlendirme dışı tuttuğunu belirtti. Akbulut, bu uygulamanın dünyada ve Türkiye'de pek çok üniversitenin THE ve QS sıralamalarında alt sıralara düşmesine yol açtığını söyledi.

Bu yılki sıralamada, "doktora öğrenci sayısı" göstergesini "doktora mezun sayısı" ile değiştirdiklerini bildiren Akbulut, sıralamada yer alan 130 üniversiteden 125'inde doktora programının olmasının olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.

Bu durumun üniversiteleri, doktora düzeyindeki çıktıları bakımından değerlendiren yeni bir göstergeyi sıralama sistemine ekleme olanağı sağladığına dikkati çeken Akbulut, bazı üniversitelerden gelen öneriler doğrultusunda atıf ve toplam yayın göstergelerindeki zaman aralığının son 5 yılı kapsayacak şekilde genişletildiğini kaydetti.

SIRALAMADA CERN MAKALELERİNİN DURUMU

Akbulut, bu yılki URAP Türkiye sıralaması kapsamında InCites veri tabanından elde edilen verilerin, CERN ortaklığı olan bin 68 makaleye toplam 29 bin 871 atıf verildiğini gösterdiğini bildirdi.

Üniversitelerin yer aldığı CERN ortaklı makale sayısının, Türkiye adresli tüm makalelerin yaklaşık yüzde 1'ini oluşturduğunu aktaran Akbulut, şöyle devam etti:

"Türkiye adresli CERN makalelerine verilen atıf sayısı ise Türkiye adresli tüm makalelere verilen toplam atıfın yüzde 7'sini oluşturdu. Bu oran, CERN tarafından yayınlanan makalelerin Türkiye adresli tüm makalelerin aldığı atıf sayısını önemli ölçüde arttırdığını göstermektedir. Çok yazarlı CERN makalelerinde yer alan ve Türkiye sıralamasında yer bulan 36 kurumun aldığı toplam atıf sayısının yüzde 60'ı, sadece CERN ortaklığı olan çok yazarlı (500 yazardan fazla) makalelerden gelmektedir. Bu nedenle, CERN ortaklı bin 68 makalenin 500 ve daha fazla yazarlı olan bin 18 makalesi değerlendirme dışı bırakıldı. Yazar sayısı 500'ün altında olan 50 makalenin aldığı toplam 2 bin 515 atıf, ilgili 23 kurumun toplam atıf sayılarından çıkartılmadı."

2011-2015 yılları arasında yayınlanan ve Türkiye'den araştırmacıların yer aldığı 1.018 makalenin yazar sayısının 500'ün üzerinde olduğunu aktaran Akbulut, bu çok yazarlı makalelerin, 3 yıllık sürede 29 bin 871 atıf alırken yazar sayısı 500'den az olan CERN makalelerinin tümünün sadece 2 bin 515 atıf alabildiğini söyledi. Akbulut, çok atıf alan bazı CERN makalelerinde ise yazar sayısının 3 bini geçtiğini aktardı.

Diğer sıralama sistemlerinde olduğu gibi bu sistemin de eleştiriye açık yönleri olabileceğine dikkati çeken Akbulut, üniversitelerden gelecek öneriler ve URAP laboratuvarında yürüttükleri geliştirme çalışmalarının sonuçlarına göre mevcut sıralama sisteminde gerekli değişikliklerin yapılacağını belirtti.



İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Kara Yollarında Durum

Erdoğan: Türk siyasetinde yumuşama sürecini başlatalım istiyorum

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

Yeni anayasa mesaisi sürüyor: Kurtulmuş 3 parti yönetimiyle görüşecek

MSB: 4 ayda 845 terörist etkisiz hale getirildi

KPSS başvuru tarihi ne zaman?

TOKAT PEŞ PEŞE SALLANDI

İYİ Parti'de devir teslim töreni

Bakan Fidan: Türkiye, İsrail'e açılan soykırım davasına müdahil oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile bir araya geldi

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, yarı final için Gaziantep deplasmanında

Sakarya maçı için karar!

Spor okullarında çocuklara ücretsiz eğitim

Kocaelispor’da Bodrum yolculuk programı belli oldu

Rüya Şükran Güvenç turnuvanın en iyisi seçildi

Amatör ligde tekmeler havada uçtu

Derince Birlikspor, kupasını Başkan Gökçe’nin elinden aldı

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Darıca Gençlerbirliği amatör lige düştü

Park halindeki kamyon 2 otomobile ve duvara çarparak durabildi: Ortalık savaş alanına döndü

Bu konserde "Kına gecesi" var

Çocuklar eğlenerek öğreniyor

Antalya Havaalanı Transfer

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Balık tutmak için açıldıkları denizde mahsur kalanlar kurtarıldı

Hayatını kaybeden futbolcunun takım arkadaşlarından duygulandıran hareket

Bankada 2 müşteri arasında bıçaklı kavga: 1 yaralı

Kocaeli’de 5 evi soyan 2 kadın yakalandı

Kocaeli’de rüzgar denizi taşırdı, yağmur trafiği felç etti

Bu mecliste engel yok

Çayırova Belediyesi, yarı final için Gaziantep deplasmanında

Market alevlere teslim oldu

Tübitak Projesini fuaye alanında sergilediler

Erdoğan: Türk siyasetinde yumuşama sürecini başlatalım istiyorum

Fatih Sultan Mehmet Han Hünkar Çayırı’nda Anıldı

Kocaeli ile Gazze kardeş şehir olacak: "Onbaşı Hasan Cami’yi ayağa kaldırmak boynumuzun borcudur"

İzmit’in ikinci kent lokantasında çalışmalar sürüyor

Acun Ilıcalı’nın amcası son yolculuğuna uğurlandı

Sakarya maçı için karar!

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Yükleniyor